Brisanje s USB sticka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Brisanje s USB sticka

13.11.2010 | 10:30
Nakon što obrišem sadržaj s USB sticka on mi sve to prebaci u kantu, ali ne obriše s njega. Dokumenata nema, ali mi javlja da je disk još uvijek zauzet. Tek brisanjem kante mi zapravo obriše sa sticka.

Jel se može nekako napraviti da čim obrišem sa sticka (cmd+return) da mi zauvijek obriše? Ne želim baš uvijek brisati cijelu kantu zbog toga. To je nešto što me muči još otkad sam si uzeo mac-a.

Hvala
13.11.2010 | 11:18
Ne treba ti nikakva dodatna aplikacija. Već smo pisali o tome. Ali kad je tako teško pretražiti malo forum...
14.11.2010 | 10:45
Potražio sam forum al nisam uspio naći. Hvala!
14.11.2010 | 17:56
smayoo je napisao:
Ne treba ti nikakva dodatna aplikacija. Već smo pisali o tome. Ali kad je tako teško pretražiti malo forum...

moram priznati da meni nije pomoglo ni jedno ni drugo.
u Terminalu nisam uspio doći dalje od prve naredbe jer mi kaže "no such file or directory". nisam nikad skužio šta bi značilo pozicionirati se na stick (nakon otvaranja Terminala) i upisati naredbu...
Curb mi također nije rješavao problem - ti skriveni trash fajlovi bi se svejedno pokazali na PC-u...
14.11.2010 | 18:54
pozicionirati se na stick znaci napraviti cd komandu da se pozicioniras u root folder od sticka. Kad ubodeš stick, pojavi ti se njegova ikona na desktopu i ispod nje piše ime. Ako je to ime npr. "stick", onda komanda glasi
cd /Volumes/stick

Ako imaš razmak u imenu sticka, onda sve od ispred /Volumes do kraja imena ide u " " navodnike.
14.11.2010 | 20:59
ok, bitna informacija.
ali opet problem:

cd "/Volumes/mini finn"
sudo rm -rf .Trashes
Password: ******
touch .Trashes
touch: .Trashes: Permission denied

??
14.11.2010 | 21:04
umjesto sudo rm... natipkaj

ls -al

pa pejstaj tekst ovamo

onda

cd ..

pa opet ls -al

pa opet pejstaj tekst ovamo
14.11.2010 | 21:14
nakon ls -al kaže

ls: .: Permission denied
14.11.2010 | 21:28
aha... dakle zanemari ovaj ls.

Gore, umjeto touch .Trashes tipkaj

sudo touch .Trashes
14.11.2010 | 21:32
dakle:

cd "/Volumes/mini finn"
sudo rm -rf .Trashes
Password:
sudo touch .Trashes (enter)

rezultat:
mini finn

jel to to?
14.11.2010 | 21:55
IMO jedan od zescih propusta u OSXu
Sva sreca da postoji Curb, prtljanje po terminalu mi ne pada na pamet, pa ipak smo mi na "most advanced OS" ili kakoli se vec Apple hvali
14.11.2010 | 22:25
Finn je napisao:
jel to to?

Pokušaj sad nešto (na normalan način, iz Findera) snimiti na stick pa opet to isto obrisati (odvući u smeće). Ako ti skoči alert "Item will be deleted immediately, are you sure", to je to.
14.11.2010 | 22:28
MoschuS je napisao:
IMO jedan od zescih propusta u OSXu
Sva sreca da postoji Curb, prtljanje po terminalu mi ne pada na pamet, pa ipak smo mi na "most advanced OS" ili kakoli se vec Apple hvali

Ako ne razumiješ to što rade terminal komande, tvoj je stav apsolutno ispravan i podržavam ga.

Ali moram reagirati pa dodati da ne bi to bio "most advanced OS" da ispod haube nema most advanced stroj. A taj stroj ne bi bio most advanced da ga se ne da šrafcigerom istunirati s vremena na vrijeme.
14.11.2010 | 22:30
jok. kopirao sam fajl na stick i nakon toga ga išao sa sticka obrisati (klikom na ikonu u finderu i odvlačenjem u koš) i samo ih je obrisao bez upozorenja...
14.11.2010 | 22:43
Smayoo prtljao sam i previse po command promptu ali smatram da smo taj dio "prerasli" pogotovo za ovakve osnovne stvari. Ajde ti objasni mojoj mami zasto je stick pun ako je pobacala sa njega fileove u smece i zasto bi zbog toga morala obrisati kompletno smece? Kao sto rekoh po meni veliki propust i nije mi jasno zasto to ne srede, jedna od rijetkih stvari koja mi je defintinvo bolje rijesena pod Win
14.11.2010 | 22:51
hear! hear! x 100

sigurno puno prosječnih korisnika ima problem s tim (samo ih ja imam dvoje u obitelji) i ne zanima ih ni dodatni program za to, a kamoli terminal. veeeeeliki propust...
14.11.2010 | 23:08
Finn je napisao:
jok. kopirao sam fajl na stick i nakon toga ga išao sa sticka obrisati (klikom na ikonu u finderu i odvlačenjem u koš) i samo ih je obrisao bez upozorenja...

Dobro, a da li se isti istodobno pojavio u kanti za smeće ili je obrisan nepovratno?

Ako je nepovratno obrisan (sumnjam) - onda je to - to, samo se pitam zašto te nije upozorio prije brisanja?

Ako nije nepovratno obrisan, onda jednostavno nisi uspio kreirati .Trash file na sticku. Mogući razlozi su razni. Da ne filozofiramo, pokušaj ponovno istom komandom pa onda ejectaj stick pa ga onda ištekaj, uštekaj i vidi onda da li radi. Ako ni to ne pomaže, onda prekopiraj bilo kakav (mali) file na root od sticka pa onda, opet iz terminala, kad si u rootu od sticka

sudo mv ime_fajla_kojeg_si_kopirao .Trash
14.11.2010 | 23:15
MoschuS je napisao:
Kao sto rekoh po meni veliki propust i nije mi jasno zasto to ne srede, jedna od rijetkih stvari koja mi je defintinvo bolje rijesena pod Win

Ne, nisi me skužio. Ja se slažem da je ovo veliki propust i da bi to moralo biti moguće riješiti jednostavnije i bez dodatnih programa.

Samo sam htio reći da nema OS-a (a kamoli "most advanced OS-a" ) koji se ne podešava šrafcigerom ispod haube.
15.11.2010 | 00:26
Ofkors Smayoo i nadam se da nece brzo doci dan kada ce terminal ili bilo kakav slican nacin pristupa layeru ispod gui-a biti zakljucan. Nije da me takvo ceprkanje vise privlaci ali volim znati da mogucnost postoji
27.11.2010 | 17:39
dakle, ne znam zašto, ali ne radi mi taj Curb. kada ga pokrenem i odvučem u njega usb stick kaže da nema nikakvog trasha za očistit - a provjereno ga ima. ??
27.11.2010 | 18:10
Probaj ručno iz terminala obrisati pa da vidiš da li radi na takav način.
27.11.2010 | 18:51
zar nismo probavali? govorio si mi naredbe i upisivao sam ih, ali se nije ništa dogodilo, izgleda. nije nakon toga upozoravao da će sadržaj biti trajno obrisan...
27.11.2010 | 18:54
doduše, nisam odradio još i ovaj dio: "Ako ni to ne pomaže, onda prekopiraj bilo kakav (mali) file na root od sticka pa onda, opet iz terminala, kad si u rootu od sticka: sudo mv ime_fajla_kojeg_si_kopirao .Trash" jer sam se počeo lagano gubiti u tim high-tech stvarima...
27.11.2010 | 20:31
ok, Curb ipak radi. my bad, ne znam šta je bilo...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO