problem sa snimanjem na externi disk
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

problem sa snimanjem na externi disk

25.06.2010 | 14:05
Molim pomoć!
imam eksterni disk spojen preko USBa na imac u infu piše da je read only i ne mogu promjeniti u read write. Dakle uopće nemam opciju da to promijenim kao što recimo mogu na hardu koji je unutri
25.06.2010 | 14:57
Da nije u NTFS-u? Ako je, a neces ga koristiti s PC-em, formatiraj ga u HFS+, a ako ces ga koristiti s PC-em ili ga formatiraj u FAT32, ili skini NTFS Mounter
25.06.2010 | 15:03
Kako je formatiran? Ako je kao kod mene, NTFS (vidi screenshot), tada trebas neki utility poput NTFS-3G (www.tuxera.com/community/ntfs-3g-download/).
disk_utility-c025582b09f41ce49f7186a4a5cf073a.jpg
25.06.2010 | 21:06
instalirao sam ntfsmounter sada sve šljaka
puno hvala!!
02.07.2010 | 01:05
Kako sam jedan od onih znatizeljnih, deinstalirao sam MacFuse/NTFS-3G, instalirao NTFS Mounter malo se igrao, kopirao, mountao i dismountao, pa na kraju dozivio svoj prvi, dugi i treci kernel panic ikada.

Mogu reci da je dosta brzi od kombinacije MacFuse/NTFS-3G, ali javljanje kernel panica kada samo zelim dismountati disk mi nije draza opcija. Takoder, ponekada zna cekati po 15-ak sekunti prije pocetka kopiranja/brisanja, no to mi se ne cini kao neki veci problem. Sustav ne mounta automatski u R/W modu, vec samo RO i tada bez problema mogu dismountati disk, ali cim omogucim pisanje i pokusam Eject disk dobivam kernel panic. Shut Down bez "rucnog" dismountanja bude ok, ali to mi nije prakticna opcija za prijenosni disk, zar ne?

Sustav je 10.6.4, pa me zanima jel itko imao jos losih iskustava? Malo sam sada trazio po netu i na forums.macrumors.com/showthread.php?t=785376 vidim da ima istih problema, uz razliku da su rucno (iz terminala) omogucili R/W po NTFS particijama, no to ne bi trebalo ciniti nikakvu razliku jer se svodi na omogucavanje nativne podrske pisanja na NTFS.

Shvacam da sam mozda i sam odgovorio na ovo pitanje, ali radim li nesto krivo, postoji li neki konflikt s nekom od instaliranih aplikacija? Bi li trebao mozda iz Win mount/dismount tog diska?
02.07.2010 | 14:43
A čemu uopće te 3rd party fore kad sam OS to podržava?
02.07.2010 | 16:07
@smayoo

U nedavnom threadu www.jabucnjak.hr/forum/hardver/51333-ext...d-filmovi.html#51900 se spominje da NTFS Mounter ne radi zapravo nista posebno, instalira neki novi driver ili slicno, vec samo automatizira ono sto se direktno moze uciniti iz terminala. Zbog toga nebi trebalo biti nikakve razlike, zar ne? Bas zato sam i stavio u proslom postu link s macrumorsa.

E, ja pak govorim upravo to, da s nativnim (ugradenim u Snow) nacinom pisanja po NTFS particiji ima problema i da je bolje rijesenje upravo 3rd party fora. Da se vratim na pitanje: je li mogce da postoji konflikt s nekom od instaliranih aplikacija? Takoder sam poslao developeru upit, pa zeljno iscekujem neki odgovor. Napominjem da je MacFuse/NTFS-3G u potpunosti uklonjen sa sustava.
02.07.2010 | 16:53
OK, da, kužim. Meni se nije dogodio Kernel Panic niti jednom. Možda da probaš smanjiti ili ukinuti writeback cache?
29.07.2010 | 00:26
Proslo je vec dosta vremena, a jos nisam dobio nikakav odgovor od developera, no nema veze jer sam u meduvremenu maknuo NTFS Mounter i "rucno" omogucio pisanje po svojim NTFS particijama. Sada sve radi kao podmazano; brzo i bez kernel panica.
29.07.2010 | 11:08
hlade a kako se namjesti da OS X sam piše po ntfsu ?
29.07.2010 | 21:38
Slijedi link u predzadnjem hladeovom postu
30.07.2010 | 00:10
Malo sam se igrao, ali nikako nemogu naci UUID od eksternog hdda.. Budem probao i druge nacine "label"..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 17 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, tino1, ^SuperUnknown^, Anonimci (475)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO