Internet sharing smrzava MB 10.6.3 kod shutdowna
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Internet sharing smrzava MB 10.6.3 kod shutdowna

13.04.2010 | 00:26
dakle... "iz čista mira" se počelo događat da se MacBook ne može shutdown-irat... plavi ekran i onaj "processing" krug i u nedogled... otvorim konzolu, vidim da neke greške pišu uz VirtualBox, deinstaliram navedenu app, i sve radi ok... nakon nekog vremena opet se počne smrzavat prilikom shutdown-a... otvorim konzolu vidim da opet poziva neke VirtualBox file-ove - maknem sve što ima veze s VirtualBox (deinstalacija s AppCleaner-om nije očistila sve) i proradi shutdown normalno... da bi sljedeći put opet počelo smrzavanje... boot-am s Install DVD-a, Disk Utility, izbaci mi da se broj file-ova i foldera ne slaže (samo za po 1, vjerojatno moje ručno čišćenje VirtualBox zaostataka) - repair, successful, reboot - opet smrzavanje prilikom shutdown... evo što jedino konzola daje, a da smrdi na problem:

12.4.10 11:00:39 PM com.apple.WindowServer[78] Mon Apr 12 23:00:39 ante-macbook.gigaset.lan WindowServer[78] <Error>: kCGErrorFailure: Set a breakpoint @ CGErrorBreakpoint() to catch errors as they are logged.

ante-macbook je ime MacBook-a, a gigaset.lan je automatski upisano pod Search Domains u System Preferences -> Network -> Advanced -> DNS...

za dotičnu mrežu probano i sa i bez "disconnect when logging out"... isti problem se javlja kod oba usera (Admin + user)...

pomagajte!

EDIT: Activity Monitor ne daje ništa čudno - 98% idle cca
13.04.2010 | 01:22
Ajde, prije nego krenemo u istraživanje, reci onako, iskreno i po duši, jesi li slučajno testirao neke trt-mrt hack alate za šeranje wirelessa svojoj curi? Još po mogućnosti neke s oznakom verzije 0.0.1 i slično?
13.04.2010 | 01:32
... ma nijesam ništa, fakat... evo još nešto iz konzole all messages:
12.4.10 11:57:16 PM /System/Library/CoreServices/CCacheServer.app/Contents/MacOS/CCacheServer[123] No valid tickets, timing out

UPDATE:

digao sistem uz CMD+V... prilikom shutdown-a zadnje linije su ovo:

com.apple.securityd 25 ... forcing removal
com.apple.mDNSResponder 29 ... forcing removal
com.apple.InternetSharing 32 ... forcing removal
com.apple.launchd 1 ... System: About to call: reboot(RB_HALT)

pošao ja u syspref -> sharing -> mičem kvačicu s Internet Sharing i smrzne se mac...
force-am reboot, maknem kvačicu s Internet Sharing, ovaj put uspješno, probam shutdown i - radi!

naravno da ovo nije rješenje, ali barem sam izolirao problem... javim...

UPDATE 2:

google-anjem vidjeh da je dosta čest problem s Internet Sharingom na OS X... bez rješenja... InternetSharing proces nakon nekog vremena potjera CPU na 100%... sranye... Internet Sharing preko Bluetooth PAN uredno radi - client uredno surfa, CPU neopterećen, shutdown normalan... bar zasad...

UPDATE 3:

kao što napisah "zasad" - nakon 2 reboota opet sve po starom... nema normalnog shutdowna... po3.14zdit ću više...
13.04.2010 | 21:48
Suvišni postovi obrisani. Meni pada na pamet da bi trebao vidjeti da li svi koji imaju s tim problema šeraju vezu prema Windozama ili ih ima s problemima koji šeraju samo i isključivo prema Macovima.

Pada mi na pamet da problem može biti ne u Internet sharingu nego u SMB protokol (to je protokol koji se na windowsima zove "file and printer sharing") stacku. Ako imaš uključen SMB za šeranje prema windozama, probaj to isključiti.
14.04.2010 | 01:14
hmmm... File Sharing (unutar kojeg je SMB ) nije uključen, samo Internet Sharing... na XP Pro je isključen File and Printer sharing... a shutdown Mac-a nije moguć ni kad je Internet Sharing uključen, a ne realizira se, dakle ni kad nema nitko spojen na njega... čim isključim Internet Sharing (što moram iz dva pokušaja, jer se prilikom prvog pokušaja uvijek Mac smrzne - IS proces natjera cpu na 100%) shutdown je uredan... uhhh...
14.04.2010 | 02:01
Internet Sharing nisam nikad koristio na Macu. U stvari, zadnji put kad sam to radio bilo je u O.Š. Bakar, na Win98 strojevima gdje sam stavljao 3rd party gateway software da cijela mreža izlazi preko jedne ISDN veze na net. Jer s windowsovim internet connection sharing to nije radilo.

Back on topic, taj internet sharing je meni uvijek bio loša improvizacija. Napravi si hardware WLAN repeater. Ako ti je skupo s novim uređajima, nađi neke polovne. Pun ih je E-bay.
14.04.2010 | 10:36
ma znam, ybg... stvar je da sam ovdje u stanu 2 i pol mjeseca maksimum, em mi je glupo ulagat, em opet gomilam stvari u stanu, em gomilam stvari za selidbu...
probat ću nać kako skriptom startat po defaultu isključeni Internet Sharing AirPort -> Bluetooth PAN, te još jednu skriptu za restartat IS system process (kad se smrzne)...

EDIT:
probah restart InternetSharing procesa (proces je radio normalno, clienta nije bilo)... krenem ja ugasit proces:
~#: launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.InternetSharing.plist

i odmah napuca cpu na 100% i samo force shutdown pomaže...

probam opet, ovaj put s kill -9 <pid> - uredno ubije proces, ali kad ga idem dignut s:
~#: launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.InternetSharing.plist

sistem vrati da je proces već dignut... otvorim Activity Manager i top -u, i procesa nema... syspref -> sharing - tamo je i dalje upaljen... nemam sad od cure laptop da vidim jel IS sad radi... nemam pojma... valjda OS X bug, ne znam...
14.04.2010 | 20:28
To po svoj prilici nije tvoj proces da ga možeš samo tako ubiti. Vjerojatno možeš ubiti samo korisnički interface (koji jest tvoj proces), ali sam deamon je rootov proces.

Mislim da hodaš po skliskom terenu. Prije nego razje... nešto, napravi si backup bitnih stvari.
14.04.2010 | 20:44
ulogiram se ja kao root, pa ubijem proces, ali bez rezultata... ma ništa, neću koristit IS - našli smo poziciju na kojoj XP laptop hvata signal rutera, a u slučaju problema konektat ćemo ga preko Nokie... ybg... hvala, Smayoo, po običaju...
btw je li se može kako u naslov teme ubacit i "Internet Sharing problem", ili slično... čisto radi drugih, ako naiđu na sličan problem...
15.04.2010 | 00:22
Evo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 18 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, alenc, KuroiDark, Riba, Anonimci (781)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.04 Seconds

Provided by iJoomla SEO