iMac 27" fontovi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 27" fontovi

• Bravo
  • Posjetitelj
07.04.2010 | 04:28
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post na forumu.
Uzeo sam novi Mac iz naslova i nadam se da je pitanje vezano za pravi podforum jer se ipak radi o samom OS-u.

Da sada ne hvalim, navedeni Mac je zvijer, ali imam jedan bitan problem koji vidim muci malo korisnika ili nemaju velike ekrane.
Naime font na 27" ekranu je u nekim aplikacijama izuzetno malen, primjerice u System Preferences. Najgore mi je u Unisonu kod headera postova. To je gotovo necitljivo.

Sve sam zivo prevrnuo po googlu i stranim forumima i pitam se da li je moguce da "most advanced OS in the world", kako Apple voli reci, nema takvo podesavanje fontova? U Windozama se digne DPI, ovdje vidim da je to neizvedivo. Znam da odredjene aplikacije to same imaju u sebi te da to donekle ovisi i o developerima, ali problem je uglavnom i u system fontu.
Isto tako kada u FCP-u kliknem desni mis na timelineu, font je valjda 4, katastrofa.
Ista stvar u Thunderbirdu, pa skoro i u Postboxu.
Znam da mogu spustiti rezoluciju, ali to nije niti opcija jer fontovi u nenativnoj rezoluciji izgledaju ocajno.

Da me se krivo ne shvati, volim Mac OS, zato sam i presao na isti pa se nadam da nece biti odgovora tipa vrati se na Windoze ako ti ne pase. Po meni OS X ima masu stvari koje su na Windowsima bolje rijesene, ali to sam vec rijesio nekim modifikacijama, opet s druge strane ima masu stvari koje su bolje u OS X-u, da sada ne nabrajam i ocito su me odvukle da prijedjem na isti, s toga tu dileme nema, ali ovo sa fontom/DPI-em mi je definitivno nevjerojatno. Volio bi da me netko razuvjeri i ukaze mi da sam nesto negdje previdio.
07.04.2010 | 09:39
Apple nije ljubitelj modifikacija interfejsa jer oni vole biti "najpametniji", a često to baš i nisu. U biti najveći problem su oni najsitniji fontovi na desktopu, ali njih se lako podesi (CMD+J), a još nisam čuo da je nekome problem globalan sa svim fontovima.

Postoje nezavisni alati kojima možeš podesiti veličinu sistemskih fontova, ali onda se mnogo toga može vizualno poremetiti. Apple je neslužbeno najavio fully-scalable GUI, ali prije svega radi mobilnih uređaja. Probaj tako, pa vidi da li ti je okej.

Ono što mene tu donekle zbunjuje su korisnici poput tebe koji su baš na toj "finoj granici" gdje imaš toliko loš vid da ti je sistemskih font premalen, ali istovremeno toliko dobar vid da te smeta prikaz na ne-nativnoj rezoluciji. Da, nisi jedini, da ne misiliš da provociram, znam još jednog, ali nema ih mnogo. Stariji ljudi npr. jednostavno prebace u nižu rezoluciju i voze. Slažem se da je 27" ekran "pregust". Pravi DPI je onaj 30" Cineme.
  • Bravo
  • Posjetitelj
07.04.2010 | 16:18
Mda, tu mi je cudna Appleova politika. Znam za Desktop font i ostala podesavanja. Ma iskreno inace mi je vid odlican, ali kako sam naveo, u Final Cut Pro-u klikom na desni mis font izgleda kao da je 4, to je zaista premalo na tom monitoru. Mogu misliti kako bi to onda bilo ljudimo starije dobi, 50+.
Sto se tice alata za podesavanje koje spominjes, vec sam probavao sa Tinker toolom, ali na zalost nema utjecaja na fontove o kojim pricam. Preko Terminala sam cak podigao DPI, ali kako i sam kazes, onda to poremeti stvari vise nego sto popravi.
07.04.2010 | 23:18
Podizanje DPI je i na Windowsima redovito unosilo rusvaj u gotovo sve non-Microsoft aplikacije i to je jedna od stvari koja mi je na Windowsima barem 1-2 puta tjedno izmamila sočnu psovku (jer sam redovito radio na maksimalnim rezolucijama, uz "large fonts" podešenje).

Znam da nije rješenje tvog problema, ali možda ti može pomoći CTRL+scroll gore-dolje na mišu koji ti radi HW zoom ekrana pa kad baš moraš pročitati nešto što ti je presitno možeš si na čas to povećati.

Ja imam isti tvoj problem kad spojim MacBook HDMI kabelom na 32" 1920x1080 telku. Tekst je jednostavno presitan i ne da se čitati. Ali to ne radim da bi čitao na njemu, nego da gledam film ili tako nešto, pa mi to nije toliko bitno.
  • Bravo
  • Posjetitelj
08.04.2010 | 00:58
To sto govoris za windowse je istina ukoliko podizes DPI-e 120% i vise, kada sam u Win 7 drzao na 115% nije bilo problema. Da znam za zoom, ali kao sto i sam kazes to nije rjesenje.
Interesantno je da bi taj problem sa fontovima bio rijesen kada bi developeri dodali opciju u svoje programe. Primjerice kod Entouragea (Outlooka) se fontovi mogu podesiti, kao i kod jos jednog programa za Usenet, (zaboravio sam ime), ali na zalost kao klijenti nisu ni blizu starom Outlook Expressu. Unison mi je ok, ali je font opet micro.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 20 minuta
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO