mac os x 10.4- na 10.5
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

mac os x 10.4- na 10.5

03.04.2010 | 19:57
Pozdrav!
Imam macbook star oko 3 godine sad, i naravno, tiger instaliran s njime. Uhvatila se ja nedavno instalirati leoparda, ali nisam nikako mogla preko cd-drivea jer mi je odumro negdje nakon godinu i pol, pa sam pokusala preko eksternog harda. I nista, mac na boot-upu uopce nije reagirao kad sam stisnula option tipku, a ni bilo koju drugu kombinaciju.
Nabavila sam eksterni dvd drive ali mi opet kad ubacim leopard dvd i stisnem install dvd na boot-upu ful dugo bude samo sivi ekran, pa se pojavi jabuka i pokrene tiger kao normalno. Pokusam ponovo cijeli tiger s originalnim dvd-ima instalirati, ali nece ni na to reagirati kad resetiram.
Pomoc?
  • User
  • Posjetitelj
03.04.2010 | 20:13
pored Optiona, jesi probala možda držat "C" kod bootanja? trebao bi i option radit al eto nikad ne znas...

2. opcija:
rijesi neki eksterni disk, idi kod nekoga tko ima Mac i napravi image Leopard DVD-a sa Disk Utility-jem, zatim na eksternom disku napravi neku particiju odoka malo veću od kapaciteta dual-layer DVD-a (možeš nedestruktivno smanjit postojeću) i restore-aj Leopardov image na tu novu particiju.

zatim taj eksterni disk spojiš na MacBook i probaš s Optionom opet i trebao bi ti pokazat DVD koji je u biti ta particija, pa bootaš i instaliraš s toga...

vjerojatno netko zna preporucit i nesto jednostavnije, al eto ovo mi prvo pada napamet
03.04.2010 | 20:25
Predpostavljam da siuzela USB uređaj. Na 10.4 sistemu ne možeš boot-ati uređaj sa USB.
Jedino riješenje ti je da ga instaliraš ili preko diska ili putem FW traget moda.
Tek nakon 10.5 sistema moći ćeš dizati stroj sa ext. USB-a.
03.04.2010 | 20:31
pokusala oboje : (
a intel core duo mi je laptop, pa sam citala da se s usb-a moze, ali nisam nikad s usb-a pokusavala, samo s eksternog diska.
Problem je sto kad sam restoreala na eksterni i stiskala option, samo mi se hard disk pojavljivao, nista drugo, uopce nije htio reagirati.
ne znam ni sama vise, lagano odustajem i ostajem na tigeru zauvijek jer nisam preveliki ekspert i manje vise sve sto sam pokusavala je preko instrukcija s neta
03.04.2010 | 21:12
Spoji ga FireWire kabelom na neki drugi Mac koji ima ispravan DVD drive. MacBook startaj u Target modeu (T pri bootu) i onda instalaciju obavi s tog drugog stroja.
  • User
  • Posjetitelj
03.04.2010 | 21:17
probaj još ovo ako hoces - backupiraj podatke na USB disk (neces morat nista brisat, al za svaki slucaj...) i probaj smanjit particiju od tigera na unutarnjem MacBookovom disku i onda na
njemu napravit particiju na koju ces restore-at leopardov image...

tj. ista stvar kao i ovo maloprije sta sam spomenuo samo na MacBookovom unutarnjem disku
04.04.2010 | 12:23
ma gle....ako si u zg, javi se, pa cu ti ja to preko vanjskog harda/optike srediti....

Sretan Uskrs svima
06.04.2010 | 21:00
Hvala na savjetima : )
Sorry, nazalost studiram u Rijeci, pa tako otpadaju mogucnost spajanja s drugim macbookom (kao i miomikina velikodusna ponuda da mi pomogne
Sto se tice stvaranja particije unutarnjeg harda, to sam pokusala, ali sam pritom koristila ipartition koji mi ne dopusta da radim particije osim ako pokrenem sustav s nekog drugog uredaja, tako da ono..
ipak, hvala svima na savjetima
06.04.2010 | 21:18
Ja sam pred tjedan dana uredno instalirao Tigera (dvd) na iMac G3 500MHz 1999.g preko usb-a (8GB). Citao sam da nemoze i iz znatizelje sam isao probati i uspjelo mi je iz prve. Dobivao sam iste simptome kao tu u postu kad sam isao preko cd-a instalirati i vec sam se pripremio da cu nositi komp kod prijatelja kojemu sam posudio eMaca pa preko target disk moda instalirati ....
07.04.2010 | 23:23
Sophie, ima nas i tu, u Rijeci. Javi se na PM pa ću ti pomoći.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 25 minuta
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO