Macbook Pro 17" MRTAV (bolje rečeno vegetira)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro 17" MRTAV (bolje rečeno vegetira)

20.01.2010 | 23:33
danas popodne dodjem do kompa nakojem je bio upaljen samo mail i msn.
nista nisam instalirao ovih dana, intenyivno sad radio i sve je bilo u redu.

dakle, dodjem do kompa i ZAMRZNUT!
screen saver se zbrejkao nekako...cudno..uglavnom...i nema kontrole...ne reagira.
ja bubnem tipku POWER i gasim.

palim ga ponovo, poruka YOU NEED TO RESTART YOUR COMPUTER. HOLD DOWN THE POWER BUTTON....
ponovim to par puta, opet isto.

gore je instaliran LEOPARD za zadnjim updateovima sa neta. (komp je iz 2008 godine, 2.4ghz 160gb)

posudim od frenda SNOW LEOPARD instalacijski dvd (koji je on dobio sa svojim mbp 15" unibody)

stavim dvd unutra, pokusam pokrenuti instalaciju (bootati sa dvd-a dakle) i dogodi se ista stvar. vise puta

ubacim dvd apple hardware test (iz istog tog kompleta od frenda)
on radi, pokrenem normalni test, dodje do kraja i zaledi se. vise puta.
u statusu tada pise TESTING MAIN LOGC BOARD (jbg nadam se da nije otisla maticna

otvorim komp, malo obrisem RAM (btw kingston 4gb, ne znam jeli original jer nisam prvi vlasnik)

probam opet i nista. ne pokrece se NI SA hdd-a ni sa dvd-a
nikako ne zeli ni u SAFE MODU.

da rezimiram: komp reagira i pali se normalno, ali ako probam bilo kako dici sustav pokaze se ta poruka (KERNEL PANIC mislim).

MOLIM POMOĆ, ŠTO HITNIJU, TREBA MI KOMP ZA ISPIT
20.01.2010 | 23:52
Hm, hardware-ski je gotovo sigurno, jer ta greška dolazi skoro uvijek kad je nešto takve prirode. Kreni od rama, ako su nadograđivani, probaj s drugim keksom. Meanwhile probaj s nekom od ovih opcija bootanja:

.resetting PV and PR RAM
.booting holding "D"
.booting holding "command+S" (single user mode)
.booting holding "shift" (safe mode)
.booting holding "t" (target mode)
20.01.2010 | 23:58
Vrati origigi RAM ako ga imaš, pa probaj onda HW test. Ionako malo toga drugoga možeš probati...
21.01.2010 | 09:02
Možeš probati još bootati stroj s vanjskog hdd-a i na taj način eliminirati moguć problem s HDDom (koji ti Apple Hardware Test gotovo nikad neće prijaviti, osim kad ti je i bez njega jasno da je HDD pokvaren).
21.01.2010 | 11:41
@serafin
nako restartanja ram-a (koje sam uspješno napravio)
situacija se ne mijenja
za Apple Hardware Test sam već napisao da se zaledi na kraju
SAFE MODE se isto neće podići
SINGLE USER je popravio neke fajlove pomoći one naredbe FSCK -FY
onda probam bootati (napišem exit)
on vrti tekst ali stane nakon učitavanja nekog dijela
(to se vjerojatno dogodi i u normalnom načinu samo što ovdje vidim u tekstu što se događa)
TAGRET MODE je naoko ispravan, ali moj laptop je jedini mac doma a na windowsima ne može prepoznati disk (ni uz pomoć MACDRIVE programa, ako netko zna za neki drugi način molim da ga iznese

@dpasaric
nemam nikakav drugi ram

@smayoo
nemam od kuda ga bootati (iako nekako sumnjam da je to problem jer se nije mogao bootati ni sa diska ni sa instalacijskog dvd-a)

zaključak:
nositi na servis da ga poprave (i ako ima neka dobra duša u Zagrebu koja bi mi na dužoj kavi posudila komp da u target modu kompiram bitne dokumente sa kompa na komp)
21.01.2010 | 15:01
Da, svakako odnesti na servis u tom slučaju. Hdd nije sigurno, jer bi u tom slučaju podigao boot s DVD-a. Ovako laički od oka, ili su rami neispravni ili je otišla ploča..
21.01.2010 | 21:05
mda.. tako nesto
danas sam bio u servisu, pokusali su ga bootati sa vanjskog diska, nije islo.
nekako se ipak nadam da je HDD i da cu morati placati vracanje podataka nego da cu morati placati novu maticnu :/

hvala na odgovorima!
21.01.2010 | 21:40
Komar nemoj se nadati da je samo hard otisao jer nije sigurno. Da je otisao stroj bi najnormalnije bootao sa eksternog diska ili dvda. Radje se nadaj da je ram, to nije skupo
21.01.2010 | 22:30
Da, svakako ram bi bio najbezbolniji. Oprosti ako sam smetnuo s pogleda, ali zanima me o kojem macbook pro-u je riječ (3,1..4,1)?
23.01.2010 | 15:43
hmm, neznam tocno, kraj 2007 godine
2.4 ghz 160gb diska, 4gb rama geforce 8600gt 256mb

gledao sam malo uobicajene probleme za tu seriju,
ali te simptome nisam imao (ono sa losom grafickom i slicno)

sta sad, cekam ponedjeljak pa cu vidjeti.
u medjuvremenu trazim po netu maticne ploce
skupo
07.03.2010 | 12:44
ok, laptop popravljen!

maticna je otisla, odnosno to je onaj serijski kvar nVidia procesora.
sve je rijeseno.

Mislim da sam iskoristio svoju srecu za ovu godinu...

P.S.

Svake pohvale iStyle Vlaska servisu.
Ne znam jeste li ikada bili tamo, ali taj dvojac u servisu radi u losim uvjetima i unatoc tome eto ljubazni su i odrade posao dobro.
Znam da ima dosta rasprave o tome, ali eto ja im dajem PLUS.
07.03.2010 | 19:01
Da, ista stvar se i meni desila, odnio u Vlasku, cekao 10 dana maticnu da stigne, besplatno zamjenili isti dan kad je dosla - stvarno sve pohvale sto se toga tice.
Jedino sto mi se nakon tjedan dana koristenja poceo resetirati sam od sebe svakih 10 min da ga sad ne mogu uopce upalit. Kad stisnem power button samo mi lampica zasvjetli. I sad ga opet moram tam nosit. Nadam se da je samo ram.
07.03.2010 | 19:21
Možda imaš samo peh. držim ti fige !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 19 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, alenc, Riba, ZeljkoB, Anonimci (674)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO