Sakrivanje Defaultnih Foldera u Home folderu?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sakrivanje Defaultnih Foldera u Home folderu?!

05.01.2010 | 02:14
Bok ljudi.

Meni defautna koncepcija direktorija unutar ~ ne paše:
  • Photos
  • Music
  • Movies

...
Kako je meni mac primarno alat onda mi ove podjele nemaju bas puno smisla.
Meni zapravo trebaju direktoriji sa imenima projekata, a u svakom projektu su onda fotke, textualni dokumenti, video datoteke, pdf ili ptt prezentacije ... itd. Dakle podjela nije bazirana na tipu datoteka.

• iMovie i iPhoto ne koristim, jednostavno mi ne leže.
  • iTunes ima lybrary u /Users/Shared/Music jer nije samo moja glazba

Tako da koliko ja znam (a nije bas da znam) ovi direktoriji ne sluze nicemu. Osim neredu u home direktoriju, koji onda bas ne koristim nego sve trpam u Documents

Ja bih rado sa terminalom preimenovao ove direktorije u
  • .Pictures
  • .Music
  • .Movies

itd

Tako da ih fino Finder ne vidi i da ja budem veseo sto imam reda u kuci svojoj

Moze li ovo ovak ili ce mi se zblesat mac?

Hvala svima
poz
05.01.2010 | 02:23
img.skitch.com/20100105-d39rik5d126u47fx2gqbrajtr7.jpg

čini se da može Sad neda mi se rebootati pa vidjeti da li možda se taj direktorij ponovo stvori (ali sumnjam), no ne znam što se dogodi ako bi išao koristiti neku aplikaciju koja defaultno koristi taj direktorij, tipa screen recording u QuickTime X-u..

U svakom slučaju probaj, neće se sigurno ništ ozbiljno dogoditi...

komentari??
bok!
05.01.2010 | 02:35
meni sve te stavari sejvaju na desktop vak - nak samo nebih da mi udesi usera ... necu library dirat ofkors
05.01.2010 | 09:59
Dokle god radiš nedestruktivne zahvate, mislim da nema problema. Napravi rename. Ako nešto zaglavi (nedajbože), bootaj u console mode i odande opet renameaj natrag.
05.01.2010 | 22:28
Tnx ... evo renameao sam i sve je ok
Logautao sam se i vratio i sve kul.
Jedino nemrem Pictures jer ovaj PhotoBooth kreira iznova taj folder jer nema preferences u kojima bih podesio da sprema negdje drugo a kad navrati curina mladja sestra nemoze se izbjeci da to upali
05.01.2010 | 23:38
Jedna zanimljivost... U Finderu postoje tri načina da se sakrije file/direktorij. 1.Standardni UNIX način, dodavanje točne prije naziva. 2. "/.hidden" fajl u kojem definiramo koji fajlovi da budu nevidljivi i 3. Visibility atribut u Finderu.

Problem je što Visibility atribut ne možemo mjenjati osim koristeći third party aplikacije tipa www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/12103 (možda da je pronaći sličnu aplikaciju koja je free?) Ovo mi se čini zgodno jer će direktorij biti nevidljiv samo Finderu pa našim očima neće smetati, a ako poneka aplikacija poželi zapisati što unutra moći će to uraditi bez problema. Inače tako je sakriven mach_kernel koji se nalazi u / i još dosta sistemskih fajlova.

A ovaj /.hidden fajl ja nemam jer defaultno ne dolazi na OSX-u od verzije 10.4 koliko sam shvatio, a ja ne uspjevam očito pogoditi kako treba zapisati pathove u njega da bi uspio sakriti nešto tom metodom

komentari??
bok!
06.01.2010 | 02:20
Evo nasao sam mislim bolji nacin:

sudo chflags hidden "ime fajla ili direktorija"
za vidljivost isto samo je flag nohidden

Super jer ako neki app kome je defaultni taj direktorij ga koristi ... ce ga normalno koristiti i dalje jer mu je ime neizmjenjeno!

Ovo je bolje za ovo sto trebam od .imedir

Jedino se bojim Lybrary dirat u useru :?
06.01.2010 | 02:26
Zasto ih jednostavno ne obrises?
06.01.2010 | 02:32
Pa kao "sistemski su" Evo nekoliko primjera:
U documents po defaultu razne applikacije adobeove portpaju neke svoje foldere i neznam bas gdje im reci da to nekud drugo stave.
Ali iskreno i ne zelim ... bolje mi je da se svi defaultni folderi raznih aplikacija nalaze u jednom Documents folderu nego da onda toga imam naokolo.
Drugo programi kao Photo Booth imaju defaultno Pictures i takodjer im neznam pripisati neki drugi folder. Dapace ako ga izbrises ili preimenujes npr u .Ime foldera ... kad sljedeci put pokrenes app ... on sam kreira folder Imefoldera koji mu fali.
I tako.
OVo sa chflags hidden je zapravo jako zgodno jer ne mjenja ime pa ti appovi koji trebaju folder nekog imena ... ga i dalje imaju. Samo ga Finder ne vidi, a to mi je vazno, Mislim vazno ... uredno.
Pozdrav.
06.01.2010 | 02:43
U user folderu nema niceg "sistemskog" tj. sto god tamo promijenio ili obrisao nece utjecati na rad sistema...mozda samo na rad aplikacija. Dobro je cuti da taj hidden radi...
06.01.2010 | 06:01
Baš fino, ja nikako izguglati kako to ručno... sada i to znam

bok!
06.01.2010 | 11:19
@riba ... "sistemskog" u smislu "non-user made" a ako aplikacije ne rade moj "sistem" je narušen
Znam da ako se s...be user je system ok ... no ja bi i da je user ok
Pozdrav
06.01.2010 | 20:13
Evo i na macosxhintsu se pojavio danas hint

www.macosxhints.com/article.php?story=20091229093051878

bok!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 6 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (898)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO