Sakrivanje Defaultnih Foldera u Home folderu?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sakrivanje Defaultnih Foldera u Home folderu?!

05.01.2010 | 02:14
Bok ljudi.

Meni defautna koncepcija direktorija unutar ~ ne paše:
  • Photos
  • Music
  • Movies

...
Kako je meni mac primarno alat onda mi ove podjele nemaju bas puno smisla.
Meni zapravo trebaju direktoriji sa imenima projekata, a u svakom projektu su onda fotke, textualni dokumenti, video datoteke, pdf ili ptt prezentacije ... itd. Dakle podjela nije bazirana na tipu datoteka.

• iMovie i iPhoto ne koristim, jednostavno mi ne leže.
  • iTunes ima lybrary u /Users/Shared/Music jer nije samo moja glazba

Tako da koliko ja znam (a nije bas da znam) ovi direktoriji ne sluze nicemu. Osim neredu u home direktoriju, koji onda bas ne koristim nego sve trpam u Documents

Ja bih rado sa terminalom preimenovao ove direktorije u
  • .Pictures
  • .Music
  • .Movies

itd

Tako da ih fino Finder ne vidi i da ja budem veseo sto imam reda u kuci svojoj

Moze li ovo ovak ili ce mi se zblesat mac?

Hvala svima
poz
05.01.2010 | 02:23
img.skitch.com/20100105-d39rik5d126u47fx2gqbrajtr7.jpg

čini se da može Sad neda mi se rebootati pa vidjeti da li možda se taj direktorij ponovo stvori (ali sumnjam), no ne znam što se dogodi ako bi išao koristiti neku aplikaciju koja defaultno koristi taj direktorij, tipa screen recording u QuickTime X-u..

U svakom slučaju probaj, neće se sigurno ništ ozbiljno dogoditi...

komentari??
bok!
05.01.2010 | 02:35
meni sve te stavari sejvaju na desktop vak - nak samo nebih da mi udesi usera ... necu library dirat ofkors
05.01.2010 | 09:59
Dokle god radiš nedestruktivne zahvate, mislim da nema problema. Napravi rename. Ako nešto zaglavi (nedajbože), bootaj u console mode i odande opet renameaj natrag.
05.01.2010 | 22:28
Tnx ... evo renameao sam i sve je ok
Logautao sam se i vratio i sve kul.
Jedino nemrem Pictures jer ovaj PhotoBooth kreira iznova taj folder jer nema preferences u kojima bih podesio da sprema negdje drugo a kad navrati curina mladja sestra nemoze se izbjeci da to upali
05.01.2010 | 23:38
Jedna zanimljivost... U Finderu postoje tri načina da se sakrije file/direktorij. 1.Standardni UNIX način, dodavanje točne prije naziva. 2. "/.hidden" fajl u kojem definiramo koji fajlovi da budu nevidljivi i 3. Visibility atribut u Finderu.

Problem je što Visibility atribut ne možemo mjenjati osim koristeći third party aplikacije tipa www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/12103 (možda da je pronaći sličnu aplikaciju koja je free?) Ovo mi se čini zgodno jer će direktorij biti nevidljiv samo Finderu pa našim očima neće smetati, a ako poneka aplikacija poželi zapisati što unutra moći će to uraditi bez problema. Inače tako je sakriven mach_kernel koji se nalazi u / i još dosta sistemskih fajlova.

A ovaj /.hidden fajl ja nemam jer defaultno ne dolazi na OSX-u od verzije 10.4 koliko sam shvatio, a ja ne uspjevam očito pogoditi kako treba zapisati pathove u njega da bi uspio sakriti nešto tom metodom

komentari??
bok!
06.01.2010 | 02:20
Evo nasao sam mislim bolji nacin:

sudo chflags hidden "ime fajla ili direktorija"
za vidljivost isto samo je flag nohidden

Super jer ako neki app kome je defaultni taj direktorij ga koristi ... ce ga normalno koristiti i dalje jer mu je ime neizmjenjeno!

Ovo je bolje za ovo sto trebam od .imedir

Jedino se bojim Lybrary dirat u useru :?
06.01.2010 | 02:26
Zasto ih jednostavno ne obrises?
06.01.2010 | 02:32
Pa kao "sistemski su" Evo nekoliko primjera:
U documents po defaultu razne applikacije adobeove portpaju neke svoje foldere i neznam bas gdje im reci da to nekud drugo stave.
Ali iskreno i ne zelim ... bolje mi je da se svi defaultni folderi raznih aplikacija nalaze u jednom Documents folderu nego da onda toga imam naokolo.
Drugo programi kao Photo Booth imaju defaultno Pictures i takodjer im neznam pripisati neki drugi folder. Dapace ako ga izbrises ili preimenujes npr u .Ime foldera ... kad sljedeci put pokrenes app ... on sam kreira folder Imefoldera koji mu fali.
I tako.
OVo sa chflags hidden je zapravo jako zgodno jer ne mjenja ime pa ti appovi koji trebaju folder nekog imena ... ga i dalje imaju. Samo ga Finder ne vidi, a to mi je vazno, Mislim vazno ... uredno.
Pozdrav.
06.01.2010 | 02:43
U user folderu nema niceg "sistemskog" tj. sto god tamo promijenio ili obrisao nece utjecati na rad sistema...mozda samo na rad aplikacija. Dobro je cuti da taj hidden radi...
06.01.2010 | 06:01
Baš fino, ja nikako izguglati kako to ručno... sada i to znam

bok!
06.01.2010 | 11:19
@riba ... "sistemskog" u smislu "non-user made" a ako aplikacije ne rade moj "sistem" je narušen
Znam da ako se s...be user je system ok ... no ja bi i da je user ok
Pozdrav
06.01.2010 | 20:13
Evo i na macosxhintsu se pojavio danas hint

www.macosxhints.com/article.php?story=20091229093051878

bok!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 18 minuta
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, tino1, Anonimci (548)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO