instalacija SL
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

instalacija SL

29.09.2009 | 23:43
Pozdrav ekipi...problem je sljedeći pa molim pomoć

ubacim disk i kada dođem do prozora na kojemu bi trebao odabrati mjesto instalacije vidim sve osim sistema(koji je u Raidu)....posavjetujte me prije nego napravim neku glupost

unaprijed zahvaljujem

da ,,,radi se o Mac pro stroju
30.09.2009 | 13:32
Čuj, nemam baš iskustava, osim teoretskih, ali da nije problem u RAID-u? Jel to hardverski ili sosftverski RAID kojeg osigurava OSX? Koliko mi je poznato, OSX tih nekoliko diskova koje misliš metnuti u RAID nadzire i LOGIČKI od njih radi jedan disk (ovisno kaj odabereš i koliki ti je redundancy sistema) a informacije su zapravo razasute po tko zna kuda. Možda je tu problem? Možda OSX mora biti instaliran na jedan fizički drajv?
Naklapam, ne znam, nemojte me razapeti ako sam u krivu, ponavljam da nemam iskustava iz prve ruke s RAID-om, osim kaj znam da hardverski RAID kontroler košta 700 jureka...
30.09.2009 | 13:42
na prva dva mjesta am stavio dva diska /400 x 2) i spojio u Raid....i to mi na leopardu sve radi kako treba...i ta dva diska vidio kao jedan sa kapacitetom koji je jednak zbroju njih dvojice....to mi je i disk na kojemu mi je sistem...sada ubacim insatlaciju SL i on mi ta dva diska ne vidi...nudi mi instalaciju na druge diskove( Raid diskove ne vidi ni kao pojedinačna ni kao jedan disk)

u svakom slučaju hvala
18.10.2009 | 16:55
Ako sam te dobro razumio ti si napravio (concatenated disk set) lancani set ako ti sbraja obadva diska. RAID bi trebao da klonira disk. S time da si ogranicen na velicini raid-a na najmanji disk u setu. A kod Concateated Disk Set-a nabijas ih jedan na drugi i OS X ih zbraja. Ali svaki novi koji spojis degradira performansu. I kad jedan crkne od njih neznas koji su ti podatci otisli. Mislim da ti je tu problem. Ako si augmentirao OS X system sa drugim diskom onda ti je tu problem sa installacijom.
18.10.2009 | 20:28
da spojeni su tako...i znam da je u slučaju pada jednpg cijeli sistem u banani...ali sv espremam na druge diskove tako da mi to neće biti toliki problem...diskovi su ista serija ista veličina i trenutno rade tako...našao sam na forumima da je to problem koji se javvio na dosta računala...čekam da Apple nešto službenokaže pa moj SL ide na stroj....hvala na trudu
19.10.2009 | 10:56
Pozdrav svima !

Ja sam star, a moj eMac je za svoju vrstu možda još stariji. Nemam ni teoretskog ni praktičnog znanja, nego sam tek savladao pisanje, surfanje, slanje poruka, fotografije i sl.

Dakle, imam procesor 1,25 GHz PowerPC G4 i instaliran Leopard.

Zanima me mogu li instalirati SL.

I usput često mijenjam mjesto boravka, a moj eMac je dozlaboga težak. S obzirom na moje veoma skromne potrebe čini mi se da bi ih posve zadovoljio nabavom najmanjeg Appleovog prijenosnika, s ugrađenim Windowsima da mogu koristiti i DVD-e i u tom formatu.

Ne smijte se na moja nemušta pitanja.

Bok
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.10.2009 | 12:10
SL zahtjeva Intel procesor pa tako se ne može instalirati na eMaca.
19.10.2009 | 14:09
Za DVD-e u windows formatu ti ne trebaju Windowsi, ima drugačijih i jednostavnijih rješenja.

Kako si i sam zaključio, razmisli o nabavi polovnog MacBooka.
19.10.2009 | 14:19
Kako je Dijete rekao za SL samo Intel.Možda bi ti bilo prihvatljivije MacMini i monitor obzirom na godine, pošto kažeš da si stariji, a veći ekran je prihvatljiviji. Uglavnom progruntaj šta ti je bolje pa tako napravi.
19.10.2009 | 14:51
glava je napisao:
da spojeni su tako...i znam da je u slučaju pada jednpg cijeli sistem u banani...ali sv espremam na druge diskove tako da mi to neće biti toliki problem...diskovi su ista serija ista veličina i trenutno rade tako...našao sam na forumima da je to problem koji se javvio na dosta računala...čekam da Apple nešto službenokaže pa moj SL ide na stroj....hvala na trudu

dakle riječ je or RAID 0 (stirped disk). Ako već imaš kompletan backup svega i to nije problem, ukoliko ti se ne da čekati, po meni bit trebalo razbit taj raid i preformatirati diskove i krenuti iz nule. Vjerojatno, ako ne postoji službeno rješenje od Apple-a, se dogodio problem između raid polja nastalog u Leopardu u odnosu na SL. Kada je raid u pitanju nije bitno dali 0, 1 0+1 ili neki drugi, ako ne možeš do njih doći na način da ih instalacija detektira, bojim se da će to polje trebat razbijat i postaviti sve od nule.
19.10.2009 | 16:52
smayoo je napisao:
Za DVD-e u windows formatu ti ne trebaju Windowsi, ima drugačijih i jednostavnijih rješenja.

Kako si i sam zaključio, razmisli o nabavi polovnog MacBooka.

Hvala tebi i drugima koji su mi odgovorili na upit.

Dakle SL ne mogu instalirati, jer nemam intel procesor. OK.

Koja su drugačija i jednostavnija rješenja za DVD u Windows formatu ?

Nisam nikada kupio polovni auto, pa nisam sklon niti polovnom Mac Booku.

Imam preko 73 g. i nisam spreman previše učiti o računalima. Očekujem da veći dio poslova računalo obavi samo, na jedan ili dva klika.

Po kojoj se cijeni može dobiti polovnjaka ?

Pogledat ću možda ima na Jabučnjaku kakva ponuda.
19.10.2009 | 17:48
Pogledao sam ponude polovnih računala i možda se odlučim za nešto. Hvala na sugestiji.
19.10.2009 | 20:21
vbure2 je napisao:
Koja su drugačija i jednostavnija rješenja za DVD u Windows formatu ?

Koji te to točno DVD-i muče? Opiši problem malo detaljnije. Ne čita ih uopće ili su imena datoteka zbrčkana? Radi li se o DVD-ROM-u (podaci) ili o DVD videu?
29.10.2009 | 21:11
Rusty je upravu. Taj sistem se nije pokazao pouzdanim iz tih istih razloga. I moj savjet je da razbiješ taj RAID, formatiraš sve diskove i kreneš ispočetka sa instalacijom. Mislim da ce ti Apple reci isto, ako ti uopšte odgovore. Pošto već kažeš da si podatke spasio na vanjski hardver, to ti ne bi trebao biti problem.

Pozdrav
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 44 minuta
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, Ender, m@xym, mmolnar, Riba, Anonimci (344)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO