instalacija SL
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

instalacija SL

29.09.2009 | 23:43
Pozdrav ekipi...problem je sljedeći pa molim pomoć

ubacim disk i kada dođem do prozora na kojemu bi trebao odabrati mjesto instalacije vidim sve osim sistema(koji je u Raidu)....posavjetujte me prije nego napravim neku glupost

unaprijed zahvaljujem

da ,,,radi se o Mac pro stroju
30.09.2009 | 13:32
Čuj, nemam baš iskustava, osim teoretskih, ali da nije problem u RAID-u? Jel to hardverski ili sosftverski RAID kojeg osigurava OSX? Koliko mi je poznato, OSX tih nekoliko diskova koje misliš metnuti u RAID nadzire i LOGIČKI od njih radi jedan disk (ovisno kaj odabereš i koliki ti je redundancy sistema) a informacije su zapravo razasute po tko zna kuda. Možda je tu problem? Možda OSX mora biti instaliran na jedan fizički drajv?
Naklapam, ne znam, nemojte me razapeti ako sam u krivu, ponavljam da nemam iskustava iz prve ruke s RAID-om, osim kaj znam da hardverski RAID kontroler košta 700 jureka...
30.09.2009 | 13:42
na prva dva mjesta am stavio dva diska /400 x 2) i spojio u Raid....i to mi na leopardu sve radi kako treba...i ta dva diska vidio kao jedan sa kapacitetom koji je jednak zbroju njih dvojice....to mi je i disk na kojemu mi je sistem...sada ubacim insatlaciju SL i on mi ta dva diska ne vidi...nudi mi instalaciju na druge diskove( Raid diskove ne vidi ni kao pojedinačna ni kao jedan disk)

u svakom slučaju hvala
18.10.2009 | 16:55
Ako sam te dobro razumio ti si napravio (concatenated disk set) lancani set ako ti sbraja obadva diska. RAID bi trebao da klonira disk. S time da si ogranicen na velicini raid-a na najmanji disk u setu. A kod Concateated Disk Set-a nabijas ih jedan na drugi i OS X ih zbraja. Ali svaki novi koji spojis degradira performansu. I kad jedan crkne od njih neznas koji su ti podatci otisli. Mislim da ti je tu problem. Ako si augmentirao OS X system sa drugim diskom onda ti je tu problem sa installacijom.
18.10.2009 | 20:28
da spojeni su tako...i znam da je u slučaju pada jednpg cijeli sistem u banani...ali sv espremam na druge diskove tako da mi to neće biti toliki problem...diskovi su ista serija ista veličina i trenutno rade tako...našao sam na forumima da je to problem koji se javvio na dosta računala...čekam da Apple nešto službenokaže pa moj SL ide na stroj....hvala na trudu
19.10.2009 | 10:56
Pozdrav svima !

Ja sam star, a moj eMac je za svoju vrstu možda još stariji. Nemam ni teoretskog ni praktičnog znanja, nego sam tek savladao pisanje, surfanje, slanje poruka, fotografije i sl.

Dakle, imam procesor 1,25 GHz PowerPC G4 i instaliran Leopard.

Zanima me mogu li instalirati SL.

I usput često mijenjam mjesto boravka, a moj eMac je dozlaboga težak. S obzirom na moje veoma skromne potrebe čini mi se da bi ih posve zadovoljio nabavom najmanjeg Appleovog prijenosnika, s ugrađenim Windowsima da mogu koristiti i DVD-e i u tom formatu.

Ne smijte se na moja nemušta pitanja.

Bok
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.10.2009 | 12:10
SL zahtjeva Intel procesor pa tako se ne može instalirati na eMaca.
19.10.2009 | 14:09
Za DVD-e u windows formatu ti ne trebaju Windowsi, ima drugačijih i jednostavnijih rješenja.

Kako si i sam zaključio, razmisli o nabavi polovnog MacBooka.
19.10.2009 | 14:19
Kako je Dijete rekao za SL samo Intel.Možda bi ti bilo prihvatljivije MacMini i monitor obzirom na godine, pošto kažeš da si stariji, a veći ekran je prihvatljiviji. Uglavnom progruntaj šta ti je bolje pa tako napravi.
19.10.2009 | 14:51
glava je napisao:
da spojeni su tako...i znam da je u slučaju pada jednpg cijeli sistem u banani...ali sv espremam na druge diskove tako da mi to neće biti toliki problem...diskovi su ista serija ista veličina i trenutno rade tako...našao sam na forumima da je to problem koji se javvio na dosta računala...čekam da Apple nešto službenokaže pa moj SL ide na stroj....hvala na trudu

dakle riječ je or RAID 0 (stirped disk). Ako već imaš kompletan backup svega i to nije problem, ukoliko ti se ne da čekati, po meni bit trebalo razbit taj raid i preformatirati diskove i krenuti iz nule. Vjerojatno, ako ne postoji službeno rješenje od Apple-a, se dogodio problem između raid polja nastalog u Leopardu u odnosu na SL. Kada je raid u pitanju nije bitno dali 0, 1 0+1 ili neki drugi, ako ne možeš do njih doći na način da ih instalacija detektira, bojim se da će to polje trebat razbijat i postaviti sve od nule.
19.10.2009 | 16:52
smayoo je napisao:
Za DVD-e u windows formatu ti ne trebaju Windowsi, ima drugačijih i jednostavnijih rješenja.

Kako si i sam zaključio, razmisli o nabavi polovnog MacBooka.

Hvala tebi i drugima koji su mi odgovorili na upit.

Dakle SL ne mogu instalirati, jer nemam intel procesor. OK.

Koja su drugačija i jednostavnija rješenja za DVD u Windows formatu ?

Nisam nikada kupio polovni auto, pa nisam sklon niti polovnom Mac Booku.

Imam preko 73 g. i nisam spreman previše učiti o računalima. Očekujem da veći dio poslova računalo obavi samo, na jedan ili dva klika.

Po kojoj se cijeni može dobiti polovnjaka ?

Pogledat ću možda ima na Jabučnjaku kakva ponuda.
19.10.2009 | 17:48
Pogledao sam ponude polovnih računala i možda se odlučim za nešto. Hvala na sugestiji.
19.10.2009 | 20:21
vbure2 je napisao:
Koja su drugačija i jednostavnija rješenja za DVD u Windows formatu ?

Koji te to točno DVD-i muče? Opiši problem malo detaljnije. Ne čita ih uopće ili su imena datoteka zbrčkana? Radi li se o DVD-ROM-u (podaci) ili o DVD videu?
29.10.2009 | 21:11
Rusty je upravu. Taj sistem se nije pokazao pouzdanim iz tih istih razloga. I moj savjet je da razbiješ taj RAID, formatiraš sve diskove i kreneš ispočetka sa instalacijom. Mislim da ce ti Apple reci isto, ako ti uopšte odgovore. Pošto već kažeš da si podatke spasio na vanjski hardver, to ti ne bi trebao biti problem.

Pozdrav
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 17 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, ^SuperUnknown^, Anonimci (433)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO