Leopard instalacijski mediji
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Leopard instalacijski mediji

15.05.2009 | 09:04
Ekipa jedno cudno pitanje...

Ako ja kupim polovan Mac (konkretno MBP) i covjek mi kaze da nema instalacijski DVD za OS-X, jel ja mogu iskopirati taj disk od nekoga ko ima isto racunalo?

Ili instalirati retail verziju, opet od nekog tko ju vec ima, da ne moram kupovati i to? Jel to piratstvo?

S mog aspekta, samom kupovinom MBP placena je i licenca za OS.

Ili nije?

Neke stvari su mi tu nejasne pa molim pojasnjenje od ljudi koji vec imaju iskustva.

Kada sam kupio dva iMaca (nov i rabljen) dobio sam instalacijske medije, tako da mi je sad ovo nova situacija.

Hvala svima na pomoci!
15.05.2009 | 10:57
pa ja to vidim kao da si kupio računalo s licencom za OS i da ti je netko ukrao taj medij. ako bi išao skidat novi retail DVD ti nebi ukrao od Applea jer si za tu licencu platio. ilegalac je taj koji ti je prodao bez medija.
15.05.2009 | 11:38
Po meni nije.

Ne znam o kakvoj se situaciji radi, ali u ovom slučaju su oboje platili licencu za OS.

Jer pošto se radi o polovnom macu, sumnjam da prodavač traži puni iznos za uređaj (onaj koji je iz trgovine), nego traži neki manji. On može dodati i oduzeti što god želi, jer ga, kao što rekoh, ne prodaje po punoj cijeni.

Uzmimo da ima još koji MBP u obitelji ili ga želi prodat nekom vlasniku MBP-a koji nema dotični medij.

Ako ga želi ostaviti za brata/sestru/prijatelja- ta osoba je ušparala 500kn (recimo)
Ako ga želi prodat nekom drugom vlasniku MBP-a- onda je on zaradio još dodatno 500kn

A sad, da li je to piratstvo? Pa ako zamoliš čovjeka da ti instalira sa svog medija onda nije, za ovo ostalo ne znam
15.05.2009 | 12:26
Mac OS X je sastavni dio svakog Maca. Teoretski ilegalan dio bi bio npr. instalirati Leopard na računalo koje u originalu nije dolazilo s tim OS-om. AFAIK u praksi se taj dio ne provjerava jer OS X nema serijske brojeve, aktivacije i slične neugodnosti poput Windowsa.

Neka tako i ostane...
15.05.2009 | 12:54
Mac OS X je sastavni dio svakog Maca u normalnoj prodaji, cim se radi o polovnoj kupnji bi ja izostavio sva "nepisana" pravila.

Po tome je i remote sastavni dio, ali ti mene ne mozes natjerat da ti ga ja uz svoj iMac prodam, ako on meni još treba, a ja ti prilikom te prodaje ne izdajem nikakav račun za to.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 36 minuta
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO