Snow Leopard par pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Snow Leopard par pitanja

02.02.2009 | 00:31
Ako itko zna, molim odogvore na sljedeca pitanja

1. Kad dolazi?

2. Hoce li biti upgrade Leoparda ili cemo ga morati kupovati zasebno?

3. Znam da radi na 64 bita, no ono sto me kao osobu koja je prosjecan korisnik zanima je sljedece: Koliko ce maksimalno RAM-a moci prepoznati moj MacBook Pro kad se na njega instalira Snow Leopard? Model je Intel C2D 2.4 s pocetka 2008. Zanima me to zato sto radim s 2 GB RAM-a, a razmisljam da ugradim 6 i da sam onda miran dok se stroj ne raspadne. No, ako ce sa Snow Leopardom moci vise, onda cu odgodit taj financijski sok, zasparati jos malo i financijski se sokirati tako da kupim 8 GB, pa kud puklo da puklo.
02.02.2009 | 01:11
1. Kad bude gotov. Datum nije najavljen.
2. Morat ces ga kupiti.
3. Ovo ne ovisi o OS X-u vec o hardveru. Tvoj MacBook ako se ne varam koristi Santa Rosa chipset, koji teoretski podrzava 8 GB RAM-a, ali je pitanje hoce li 4GB mogli biti raspolozivi. 4GB radi bez problema, to mogu potvrditi iz prve ruke.
02.02.2009 | 01:47
Riba, hvala na brzom odgovoru.

Zar nije iskoristivost RAM-a ovisna o operativnom sustavu?

Znaci, mogao bi se kockati pa probati unutra ubaciti 8GB?
02.02.2009 | 01:57
Riba je napisao:
1. Kad bude gotov. Datum nije najavljen.
2. Morat ces ga kupiti.
3. Ovo ne ovisi o OS X-u vec o hardveru. Tvoj MacBook ako se ne varam koristi Santa Rosa chipset, koji teoretski podrzava 8 GB RAM-a, ali je pitanje hoce li 4GB mogli biti raspolozivi. 4GB radi bez problema, to mogu potvrditi iz prve ruke.

Taj stroj službeno podržava 4 gige. Neslužbeno 6, i to radi fino. Natrčah negdi na webu da se mogu staviti i dva keksa po 4 giga memorije, no stroj tada u roku nekoliko minuta izbaci kernel panic.
02.02.2009 | 02:07
Ok, onda cu naruciti 6 preko Macsalesa i fajrunt.

Cisto za info, oznaka modela je MacBookPro 3,1.
02.02.2009 | 23:06
vuzem je napisao:
Zar nije iskoristivost RAM-a ovisna o operativnom sustavu?

U načelu nije. Izuzetak je što 32-bitni Windowsi XP i Vista ne podržavaju više od 3 GB zbog iznimno glupe koncepcije korištenja adresne riječi.
02.02.2009 | 23:31
Ovo je više pitanje nego trvrdnja...
Na macrumors mislim ... je pred mjesec dva bila raspravo o slicnome, naime probavala je ekipa staviti na MB pro 8 gb rama (na leo (standard) ) i onda je netko složio programčić koji bi trebao utilizirati tih 8 (ovo shvatite naravno kao freestyle opis) no mogao je utilizirati samo 6. A onda je netko od njih tko je imao betu Snow leoparda pokazao rezulatate koji su pokazivali kako 8 gb biva utilizirano.
E sad ja sa mojim "krasnim" pamćenjem to nemogu pronaci ... no govorilo se još i o tome kako vjerojatno apple limitira ovo iako bi hardwerski tebalo biti upotrebljivo svih 8.
Nadam se da cete iz ovog iscitati neki smisao i dati neku povratnu informaciju.

Hocu reci da sam iz prilozenog zakljucio da je do oboje .. da iako neki hardware ima mogucnosti koristiti 8gb softwer isti hardware limitira na 6 ...?!?
Hvala na eventualnoj buducoj edukaciji koju cete mi sveusrdno ukazati.
03.02.2009 | 00:59
Pa, ovako, 32-bitovna adresna riječ omogućava adresiranje ukupno 2 na 32. potenciju byteova, odnosno 4.294.967.296 B ili 4 GB. U slučaju da se adresira 16-bitovne riječi (dvobajtne parove) umjesto bytea, to je dvostruko više, dakle 8 GB.

Windowsi XP 32 bit adresiraju byteove, no umjesto teoretskog maksimuma od 4 GB mogu adresirati samo 3 GB RAM jer jedan cijeli GB adresnog prostora troši neracionalno, na adresni pristup hardverskim registrima.

Kako točno radi OS X (odnosno Unix ispod njega) - ne znam, no pretpostavljam da adresira riječi pa mu je teoretski maksimum 8 GB. Zašto bi ovo bilo namjerno limitirano na 6 - ne znam, osim ako ne rade istu glupost kao i Windowsi (samo što adresiranjem riječi umjesto bytea dupliciraju kapacitet).
03.02.2009 | 04:29
Četiri su uska grla:

- mogućnost procesora da adresira xy memorije
- mogućnost memorijskog kontrolera da radi s xy memorije
- fizička mogućnost da xy memorije stane u stroj
- ograničenje samog OS-a s koliko memorije može raditi

Uglavnom se današnji problemi svode na točku 2 i 3, dakle ograničenje samog kontrolera na ploči i limita fizičkih slotova. Kao što smo nedavno vidjeli ovdje u testu OS X na 64-bitnom Xeonu super radi s 32 GB RAM-a, a trač kaže da će nova serija Mac Pro podržavati do 96 GB.

Imali smo već slučaj da je kontroler ograničenje - npr. bijela iMac intel serija s limitom od 3 (iako prima 4), ili nova MB serija koja prepoznaje do 6 ikako može primiti 8.
03.02.2009 | 10:59
dpasaric je napisao:
Imali smo već slučaj da je kontroler ograničenje - npr. bijela iMac intel serija s limitom od 3 (iako prima 4), ili nova MB serija koja prepoznaje do 6 ikako može primiti 8.

E to me zanima.
Jel ovo ograničenje softwarea ili ?! Jer ako kako smayoo kaže teoretski treba moci adresirati 8GB zašto u praksi radi 6gb?!
Slotovi su tu.
...
Ili je riječ o tome da proc-ovi od novih macbook prova, i iMaca nemogu adresirati 8gb?

EDIT: Evo pronašao sam spomenuti thread : forums.macrumors.com/showthread.php?t=573906

Užasno je dugačak ali zanimljiv. Prevladava kasnije stav da je OS limitacija ... ?!
03.02.2009 | 12:36
Kako bi OS bio limitacija kada iz prakse znamo da provjereno radi i s 32 GB? U spomenutim slučajevima limit je memorijski kontroler. Da stvar bude zanimljivija, dok je Apple koristio svoj na G5-icama svaki iMac je išao do 4 GB, a onda je došla prva Intel serija i limit je smanjen na 3 GB, a onda je naknadno kod alu-serije opet dignut. Dakle, stvar je u hardveru.
03.02.2009 | 13:31
Uglavnom na forumu (znam da je predugačko za pročitati ) su radili test sa 10.5 i sa 10.6 (Snow leopard) Beta ... 10.6 je mogao utilizirati 8gb dok 10.5 nije nego samo 6.
stranica 5 tog threada sadrži ovaj post:
okay it looks like the memory is available to the OS but it allocates at a stupid slow rate.

and because it works in 10.6, and because 10.5 has zero problems with craploads of memory in the macpro it has to be OS X saying, this is a mbp, you're cut off at 4G.

this can probably be 'fixed'.

E sad Taj je lik ranije napisao taj kod koji je utilizirao 8gb i djeluje ko da zna što govori ... iako moguće da samo djeluje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 12 minuta
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Maxxy, Riba, rkoren5, robee, Anonimci (417)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO