Spotlight i externi disc-ovi ?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Spotlight i externi disc-ovi ?

28.01.2009 | 16:45
Zašto mi Spotlight ne pretražuje i ext. discove ?
Sa unutarnjim radi besprijekorno !
Ima neka fora koja se posebno uključuje ili ... PUNO HVALA
28.01.2009 | 17:13
Svi vanjski diskovi bi se trebali automatski indeksirati. Kako je formatiran vanjski disk?
28.01.2009 | 17:43
Aaaaa, Fala "Riba" ! Jedan je NTFS a drugi MacOS eXTENDED - Journaled (buu) !
Ne traži mi po NTFS-u ! Ima kakvo rješenje za to ? HVALA
28.01.2009 | 17:49
Ima rjesenje...za pocetak mislim da ces morati prvo instalirati nesto da mozes iz OS X-a pisati an taj NTFS disk. Potrazi "macfuse" na forumu ili medju clancima, pa ces naci rjesenje za to. Nakon toga odes u Terminal i izvrsis naredbu:

sudo mdutil -i on /Volumes/[ime_diska]

U gornjoj naredbi moras zamijeniti [ime_diska] sa imenom NTFS particije koju zelis indeksirati, recimo ako ti se disk zove "Disk2" onda izvrsi:

sudo mdutil -i on /Volumes/Disk2

Ovo bi moglo potrajati jer je rad sa NTFS diskovima jos uvijek nesto sporiji.
28.01.2009 | 17:57
Mogu nešto zabrljati, da izgubim podatke ? Ili je bezopasno !?
28.01.2009 | 18:04
mac.softpedia.com/get/System-Utilities/Paragon-NTFS.shtml
Imam ovo instalirano ! Trebam i Macfuse ili da samo upišem naredbe u Terminal ?
28.01.2009 | 20:11
Ako to imas onda samo naredbu u terminal...sve bi trebalo biti ok.
29.01.2009 | 15:47
Ribaaaa, siguran si da mi ovo nece obrisati disc !!! Kad upišem u terminal, javlja mi ovo :

WARNING: Improper use of the sudo command could lead to data loss
or the deletion of important system files. Please double-check your
typing when using sudo. Type "man sudo" for more information.

To proceed, enter your password, or type Ctrl-C to abort.
29.01.2009 | 17:27
Ne brini, to je standardno upozorenje kod koristenja sudo naredbe.
29.01.2009 | 21:45
Upozorenje je, naravno, tu s razlogom. Ono kaže da razmisliš dvaput i odgovoriš sebi na ova pitanja

1. da li razumiješ što radi ta komanda koju si zadao?
2. ako ne razumiješ, da li vjeruješ onom tko ti ju je dao (njegovoj stručnosti i dobrim namjerama)? - što u ovom slučaju jamčim da sigurno možeš vjerovati
3. da li si 1000000% siguran da si komandu do zadnje crtice točno prepisao?
29.01.2009 | 23:22
Smayoo :

1. Da znam i razumijem ne bih pitao, a pitati nije sramota, već je sramota ne znati...
2. Hvala na preporukama ! Ja mu vijerujem od prvog posta, jer ispod njegovog imena piše ADMIN, a ispod piše Poruka:2206
3. Nisam prepisao - copy/paste

Hvala Smayoo na upozorenju !

PS. Misliš ili znaš, da i na Jabučnjaku postoje takvi "zlonamjerni" ili zločesti korisnici ?
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.01.2009 | 23:32
dardam je napisao:

PS. Misliš ili znaš, da i na Jabučnjaku postoje takvi "zlonamjerni" ili zločesti korisnici ?

U svakoj grupi homo sapiensa ćeš naći takve..
30.01.2009 | 00:23
dardam je napisao:
Smayoo :
1. Da znam i razumijem ne bih pitao, a pitati nije sramota, već je sramota ne znati...
2. Hvala na preporukama ! Ja mu vijerujem od prvog posta, jer ispod njegovog imena piše ADMIN, a ispod piše Poruka:2206

Ma ne bih ja ni takvima vjerovao.
Mudro je biti oprezan, a red je bio da ja objasnim sto se tu tocno dogadja (kako ono ide ona prica sa Isusom i ribom...)
Dakle sudo naredba sluzi da pokrenes ono sto slijedi nakon nje kao administrator, a administrator po deifniciji ima sve ovlasti. Recimo "sudo rm -rf /" bi ti bez pitanja obrisao kompletan disk. No u ovom slucaju pokrecemo naredbu "mdutil". Cemu ona sluzi i kako se koristi mozes pogledati sa naredbom "man", probaj "man mdutil".
"-i on" znaci da zelimo navedenom disku ukljuciti spremanje podataka u Spotlight bazu za pretrazivanje.
Eto!
30.01.2009 | 16:22
HVALA 100 PUTA !
30.01.2009 | 16:52
Nego, radi li to na kraju?
30.01.2009 | 21:59
dardam je napisao:
Hvala Smayoo na upozorenju !

Ne mislim. Samo sam upozorio da ovo što ti je napisao Riba (da ne brineš i da neće biti obrisanih podataka) ne vrijedi općenito, nego za tu konkretnu komandu. Za slučaj da sutra negdje drugdje pročitaš neku drugu sudo komandu za koju misliš da će ti riješiti problem, a kad tamo...
30.01.2009 | 23:49
Riba.. Sad sam tek došao do mojeg compa. Sve upišem po tvojim uputama, i pita me PASSWORD ???
Bilo što da pišem u "terminalu" kurzor se uopće ne kreće ???
Password od osx ili ? BUUU ŠMC
Imaj još malo strpljenja za neznalicu kao što sam ja !
31.01.2009 | 09:25
Traži te password normalni od OSX, dakle tvoj password. Ako nemaš password, probaj lupiti samo enter (nisam siguran što će biti jer ja nemam admin account bez passworda, jer to nije baš pametno). U Unixu je normalno da se prilikom upisivanja passworda ne miče kursor i ne ispisuje ništa. Ispisivanje točkica, zvjezdica i crtica je tekovina kasnijih prozorskih OSova.
31.01.2009 | 13:42
Ja se ne predajem tako lako !
Sad mi javlja ovako:

...:~ dardam$ sudo mdutil -i on /Volume/2EXT
Error: invalid path `/Volume/2EXT'.

2EXT je moj externi NTFS DISC, a zašto mu path nije dobar - pitam ja Vas
31.01.2009 | 18:24
Nije Volume nego je Volumes.
Natipkaj ..:~ dardam$ sudo mdutil -i on /Volu i tu stisni tabulator par puta nek sve dopuni sam pa vidi koje volume imaš mountane pa opet dopuni.
31.01.2009 | 21:32
JJJJJEEEEEESSS !!
/Volumes/2EXT:
Indexing enabled.
To je to ! Hvala svima ! RADI !!
Nemate pojima kolko ste mi pomogli ! Plaćam pivo i čevape !!!
01.02.2009 | 15:33
Tako je, "Volumes" a ne "Volume"...
01.02.2009 | 17:00
Riba je napisao:
Tako je, "Volumes" a ne "Volume"...

Mogao bi editirati onaj prijašnji post tak da kad netko kasnije čita
ne mora pratiti cijeli thread.
01.02.2009 | 17:29
Editirat cu za lijene!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 7 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Ender, Riba, temeljnik, Anonimci (725)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO