MacBook zasteko
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook zasteko

03.11.2008 | 16:26
molio bih pomoc kako ukloniti problem ili barem nekako doci do nekih podataka s harda.

jucer sam nakon nekoliko satnog rada u illustratoru i fontlabu dozivio nesvakidasnje iskustvo s macovima.
stroj je radio besprijekorno tokom rada. nakon save-anja odem na generiranje fonta i tu je sve pocelo. font je izgeneriran i nalazi se na desktopu ali onaj sareni sat se ne prestaje vrtiti. doc je zablokirao kao i sve ostalo...

ugasio sam komp i upalio vec 10ak puta i uvijek ista prica. digne se sistem normalno, nakon toga opet se pocne vrtiti sat i sve je blokirano. ne mogu preko usba doci do podataka, ne mogu apsolutno nista s racunalom jer se nakon dizanja odmah blokira. kursor se moze micati po desktopu ali dock i sve ostalo uopce ne funkcionira. i taj sareni sat se ne prestaje okretati.

hitni su mi fajlovi pa molim nekog za brzu pomoc...

hvala!
  • Dijete
  • Posjetitelj
03.11.2008 | 16:35
Drži Shift prilikom podizanja pa ćeš vjerojatno moći doći do podatak s obzirom da tada učitava samo nužne extenzije tj. diže se u safe modeu.

Ne znam kaj se moglo sprtljat, ali sam načuo da fontovi mogu bit problematični, a ja ne znam niš o fontovima osim da mi je najdraži comic sans..

Dakle, kad upališ i čuješ akord, stisni i drži shift
03.11.2008 | 17:01
hm... kad stisnem i drzim shift uopce se nece podici sistem. stalno je sivi ekran i vrti se dolje krug ali ne dize se.
03.11.2008 | 18:56
S obzirom da se radi o notebooku, pretpostavljam (MacBook sam jednom u životu vidio uživo i nisam obraćao pažnju) da je, ako ti je vrijeme kritično, najlakše ugasiti book, izvaditi bateriju, otpojiti napajanje i onda izvaditi hard disk (na laptopima je to obično u ladici koja se drži zaključana jednim šarafićem).

Onda kupiš u bilo kojem PC dućanu vanjsko USB kućište (jer ti ne treba svaki dan, a jeftinije je od fw) i turiš disk unutra - eventualno u Chipoteci kupiš prilagodnik za spajanje 2.5" HDD-a ako je ladica predviđena za 3.5" disk - te odeš kod nekog drugog s Macom i skineš si podatke koji su ti bitni.

Tom prilikom se sigurno da iz startup skripte ukloniti ono što ga kolje, a što je to sugerirat će netko drugi tko je iskusniji.

Ono najmanje što možeš probati je repair diska (moguće je da sistem želi pročitati datoteku koja je nepravilno zapisana ili tome slično).
03.11.2008 | 21:15
Mislim da nema smisla ova procedura sa vađenjem harda iako je to stvarno tako jednoastavno kako je smajoo i opisao, kod MacBooka (neznam kako je kod macbook proa). Jednostavno ga rebootaj u target disk modu te će se book ponašati kao externi disk, a možeš ga povezati fw kabelom sa nekim drugim macom. I na taj način izbjegavš nepotrebnu kupnju kučišta.
Ali prije toga probaj se bootati sa install dvd-a te sa disk utility-jem (onom što je na install dvd-u) repariraj permissione, i disk repair ... cisto da vidis dal će to kako pomoći.
Sretno
04.11.2008 | 18:01
Mda. Naravno. Sve su to isto moguća rješenja. Ali, pretpostavivši da je moguće da target disk mode isto ne radi (ako je neki hw problem), da čovjek nema instalacijski DVD (ne bi bio prvi ovdje), da nema ni FW kabel (koji isto ne košta malo)... a očito je da disk nije crko (jer se stroj boota do jednog mjesta) i čovjek je naglasio da mu je vrijeme kritični resurs, ja sam mu dao savjet koji prioritizira vrijeme, preskače moguća rješenja i ide na sigurno rješenje koje nije komplicirano, a jamči uspjeh u svim slučajevima osim da je zapis na disku oštećen na mjestu gdje mu je željena fajla.

Tako nekako.
06.11.2008 | 13:38
Ideš!!!
06.11.2008 | 21:58
Dražen je napisao:
Ideš!!!

Ovo je sad neki novi nacin podhebavanja ili mi se cini?
07.11.2008 | 00:52
No coment !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 27 minuta
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO