MacBook zasteko
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook zasteko

03.11.2008 | 16:26
molio bih pomoc kako ukloniti problem ili barem nekako doci do nekih podataka s harda.

jucer sam nakon nekoliko satnog rada u illustratoru i fontlabu dozivio nesvakidasnje iskustvo s macovima.
stroj je radio besprijekorno tokom rada. nakon save-anja odem na generiranje fonta i tu je sve pocelo. font je izgeneriran i nalazi se na desktopu ali onaj sareni sat se ne prestaje vrtiti. doc je zablokirao kao i sve ostalo...

ugasio sam komp i upalio vec 10ak puta i uvijek ista prica. digne se sistem normalno, nakon toga opet se pocne vrtiti sat i sve je blokirano. ne mogu preko usba doci do podataka, ne mogu apsolutno nista s racunalom jer se nakon dizanja odmah blokira. kursor se moze micati po desktopu ali dock i sve ostalo uopce ne funkcionira. i taj sareni sat se ne prestaje okretati.

hitni su mi fajlovi pa molim nekog za brzu pomoc...

hvala!
  • Dijete
  • Posjetitelj
03.11.2008 | 16:35
Drži Shift prilikom podizanja pa ćeš vjerojatno moći doći do podatak s obzirom da tada učitava samo nužne extenzije tj. diže se u safe modeu.

Ne znam kaj se moglo sprtljat, ali sam načuo da fontovi mogu bit problematični, a ja ne znam niš o fontovima osim da mi je najdraži comic sans..

Dakle, kad upališ i čuješ akord, stisni i drži shift
03.11.2008 | 17:01
hm... kad stisnem i drzim shift uopce se nece podici sistem. stalno je sivi ekran i vrti se dolje krug ali ne dize se.
03.11.2008 | 18:56
S obzirom da se radi o notebooku, pretpostavljam (MacBook sam jednom u životu vidio uživo i nisam obraćao pažnju) da je, ako ti je vrijeme kritično, najlakše ugasiti book, izvaditi bateriju, otpojiti napajanje i onda izvaditi hard disk (na laptopima je to obično u ladici koja se drži zaključana jednim šarafićem).

Onda kupiš u bilo kojem PC dućanu vanjsko USB kućište (jer ti ne treba svaki dan, a jeftinije je od fw) i turiš disk unutra - eventualno u Chipoteci kupiš prilagodnik za spajanje 2.5" HDD-a ako je ladica predviđena za 3.5" disk - te odeš kod nekog drugog s Macom i skineš si podatke koji su ti bitni.

Tom prilikom se sigurno da iz startup skripte ukloniti ono što ga kolje, a što je to sugerirat će netko drugi tko je iskusniji.

Ono najmanje što možeš probati je repair diska (moguće je da sistem želi pročitati datoteku koja je nepravilno zapisana ili tome slično).
03.11.2008 | 21:15
Mislim da nema smisla ova procedura sa vađenjem harda iako je to stvarno tako jednoastavno kako je smajoo i opisao, kod MacBooka (neznam kako je kod macbook proa). Jednostavno ga rebootaj u target disk modu te će se book ponašati kao externi disk, a možeš ga povezati fw kabelom sa nekim drugim macom. I na taj način izbjegavš nepotrebnu kupnju kučišta.
Ali prije toga probaj se bootati sa install dvd-a te sa disk utility-jem (onom što je na install dvd-u) repariraj permissione, i disk repair ... cisto da vidis dal će to kako pomoći.
Sretno
04.11.2008 | 18:01
Mda. Naravno. Sve su to isto moguća rješenja. Ali, pretpostavivši da je moguće da target disk mode isto ne radi (ako je neki hw problem), da čovjek nema instalacijski DVD (ne bi bio prvi ovdje), da nema ni FW kabel (koji isto ne košta malo)... a očito je da disk nije crko (jer se stroj boota do jednog mjesta) i čovjek je naglasio da mu je vrijeme kritični resurs, ja sam mu dao savjet koji prioritizira vrijeme, preskače moguća rješenja i ide na sigurno rješenje koje nije komplicirano, a jamči uspjeh u svim slučajevima osim da je zapis na disku oštećen na mjestu gdje mu je željena fajla.

Tako nekako.
06.11.2008 | 13:38
Ideš!!!
06.11.2008 | 21:58
Dražen je napisao:
Ideš!!!

Ovo je sad neki novi nacin podhebavanja ili mi se cini?
07.11.2008 | 00:52
No coment !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, Riba, rkoren5, tino1, Anonimci (466)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO