MacBook zasteko
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook zasteko

03.11.2008 | 16:26
molio bih pomoc kako ukloniti problem ili barem nekako doci do nekih podataka s harda.

jucer sam nakon nekoliko satnog rada u illustratoru i fontlabu dozivio nesvakidasnje iskustvo s macovima.
stroj je radio besprijekorno tokom rada. nakon save-anja odem na generiranje fonta i tu je sve pocelo. font je izgeneriran i nalazi se na desktopu ali onaj sareni sat se ne prestaje vrtiti. doc je zablokirao kao i sve ostalo...

ugasio sam komp i upalio vec 10ak puta i uvijek ista prica. digne se sistem normalno, nakon toga opet se pocne vrtiti sat i sve je blokirano. ne mogu preko usba doci do podataka, ne mogu apsolutno nista s racunalom jer se nakon dizanja odmah blokira. kursor se moze micati po desktopu ali dock i sve ostalo uopce ne funkcionira. i taj sareni sat se ne prestaje okretati.

hitni su mi fajlovi pa molim nekog za brzu pomoc...

hvala!
  • Dijete
  • Posjetitelj
03.11.2008 | 16:35
Drži Shift prilikom podizanja pa ćeš vjerojatno moći doći do podatak s obzirom da tada učitava samo nužne extenzije tj. diže se u safe modeu.

Ne znam kaj se moglo sprtljat, ali sam načuo da fontovi mogu bit problematični, a ja ne znam niš o fontovima osim da mi je najdraži comic sans..

Dakle, kad upališ i čuješ akord, stisni i drži shift
03.11.2008 | 17:01
hm... kad stisnem i drzim shift uopce se nece podici sistem. stalno je sivi ekran i vrti se dolje krug ali ne dize se.
03.11.2008 | 18:56
S obzirom da se radi o notebooku, pretpostavljam (MacBook sam jednom u životu vidio uživo i nisam obraćao pažnju) da je, ako ti je vrijeme kritično, najlakše ugasiti book, izvaditi bateriju, otpojiti napajanje i onda izvaditi hard disk (na laptopima je to obično u ladici koja se drži zaključana jednim šarafićem).

Onda kupiš u bilo kojem PC dućanu vanjsko USB kućište (jer ti ne treba svaki dan, a jeftinije je od fw) i turiš disk unutra - eventualno u Chipoteci kupiš prilagodnik za spajanje 2.5" HDD-a ako je ladica predviđena za 3.5" disk - te odeš kod nekog drugog s Macom i skineš si podatke koji su ti bitni.

Tom prilikom se sigurno da iz startup skripte ukloniti ono što ga kolje, a što je to sugerirat će netko drugi tko je iskusniji.

Ono najmanje što možeš probati je repair diska (moguće je da sistem želi pročitati datoteku koja je nepravilno zapisana ili tome slično).
03.11.2008 | 21:15
Mislim da nema smisla ova procedura sa vađenjem harda iako je to stvarno tako jednoastavno kako je smajoo i opisao, kod MacBooka (neznam kako je kod macbook proa). Jednostavno ga rebootaj u target disk modu te će se book ponašati kao externi disk, a možeš ga povezati fw kabelom sa nekim drugim macom. I na taj način izbjegavš nepotrebnu kupnju kučišta.
Ali prije toga probaj se bootati sa install dvd-a te sa disk utility-jem (onom što je na install dvd-u) repariraj permissione, i disk repair ... cisto da vidis dal će to kako pomoći.
Sretno
04.11.2008 | 18:01
Mda. Naravno. Sve su to isto moguća rješenja. Ali, pretpostavivši da je moguće da target disk mode isto ne radi (ako je neki hw problem), da čovjek nema instalacijski DVD (ne bi bio prvi ovdje), da nema ni FW kabel (koji isto ne košta malo)... a očito je da disk nije crko (jer se stroj boota do jednog mjesta) i čovjek je naglasio da mu je vrijeme kritični resurs, ja sam mu dao savjet koji prioritizira vrijeme, preskače moguća rješenja i ide na sigurno rješenje koje nije komplicirano, a jamči uspjeh u svim slučajevima osim da je zapis na disku oštećen na mjestu gdje mu je željena fajla.

Tako nekako.
06.11.2008 | 13:38
Ideš!!!
06.11.2008 | 21:58
Dražen je napisao:
Ideš!!!

Ovo je sad neki novi nacin podhebavanja ili mi se cini?
07.11.2008 | 00:52
No coment !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 1 minute
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drlovric, drpongrac23, Riba, tino1, Anonimci (771)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO