Problem sa brisanjem podataka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem sa brisanjem podataka

08.07.2009 | 16:39
Hvala ... ovo sa mailom mi je
Evo bas sam probao ovo sto si predlozio i da dobio sam dojavu da mail nije uspjesno dostavljen te da se odustaje ....
Bio sam probao nedavno slati mail iz terminala ... ocito bezuspjesno
08.07.2009 | 18:47
mail iz terminala ne kuži ni SMTP, ni POP3. To ide isključivo izravno. Dakle, ako šalješ na taj način mail nekom čiji je account na Unix serveru koji ima dignut MailDeamon, doći će, a ako ga šalješ npr. nekom na adresu ime.prezime@grad.t-com.hr, neće doći...

Idem sad bacit oko na ovaj tvoj problem s brisanjem...
08.07.2009 | 19:07
Ustedi vrijeme sad sam kliknuo najnormalnijim desniklik empti treš i izpraznilo
08.07.2009 | 19:10
u medjuvremenu nisam NISTA radio ... a kroz proces je bilo i rebootanja i svega i svacega pa ti vidi ...
Ovo mi se jako cesto desi ... probam koristiti mozak i nista... i onda nepravim neku bedastocku kao ovo sad ... mac kaze voila ... to te pitam
08.07.2009 | 19:23
ecvis17 je napisao:
Evo da osvjezim ovu veselu temu

Ajd...

Za početak, ne zamjeri ako griješim, ali učinilo mi se iz tvog posta da si donekle napamet tipkao te komande (bez da ti je zapravo jasno što rade).

To je pomalo opasan sport i, osobito ako započinju sa "sudo" mogu napraviti teškog belaja tvojoj mici maci (bila ona leopard, tigar ili nešto treće). Toliko teškog da se može desiti da nema druge nego nanovo instalirati sve, a o gubitku podataka da i ne govorim.

Hoću reći - nije rad u terminalu opasan sport. Opasno je ako se hvataš terminala a nije ti do kraja jasno što radiš.

Inače, za svaku terminal komandu možeš dobiti detaljno objašnjenje što ona radi i što znače opcije ako utipkaš

man <ime_komande>

E, sad, that said, idemo dalje...

Onda sam dosao ovdje te naisao na vase prijedloge te utipkao u terminal sljedece:

cd /

ls -al

dobih listu svega u tom dierktoriju
cd .Trashes
(uniđoh)
ls -al
(kaze on nemas permissions
sudo ls -al
(pass i izlstao mi)
unutra iuma samo ovo:

total 0
d-wx-wx-wt@  2 root  admin    68  3 Svi 20:01 .
drwxrwxr-t  37 root  admin  1326 24 Lip 02:30 ..

Koliko razumijem terminal zeli reci da je prazan?!
No Finder kaze da nije?!

Točno. ".Trashes" folder postoji na svakom volumeu na kojem je nešto obrisano. /.Trashes na sistemskom disku sadrži ono što je obrisao neki sistemski proces, dakle to je u pravilu prazno. ~/.Trashes sadrži ono što je obrisao taj korisnik, i to na sistemskom disku. /Volumes/<ime_volumea>/.Trashes sadrži ono što je bilo tko obrisao na tom drugom nesistemskom disku.

Probah nesto drugo:
cd /

cd /Volumes

ls

cd EXCHANGE
(externi sa kojeg je direktorij stepanka brisan)
ls -ls

ne "ls -ls", nego "ls -al" ili "ls -la"

i tu nije bilo .Trashes ali je bilo Recycled pa sam usao unutra i izbrisao neke direktorije.

bilo je .Trashes, ali nije ti ga pokazao zato što si napisao "ls -ls", umjesto "ls -la". "a" switch znači "all", dakle prikaz svih mapa i datoteka, uključivo i tuđih, i skrivenih, itd. "l" (malo L) switch znači "long format" ispisa, gdje se osim imena ispisuju i atributi, datumi, vlasništvo...

i dobio ovo:

total 160
drwxrwxrwx@ 1 ek  staff  16384  8 Srp 16:40 .
drwxrwxrwx@ 1 ek  staff  16384  8 Srp 16:36 ..
-rwxrwxrwx  1 ek  staff   4096 28 Svi 16:10 ._501
drwxrwxrwx  1 ek  staff  16384  1 Ožu 11:01 0
drwxrwxrwx@ 1 ek  staff  16384  8 Srp 16:22 501

to je prva razina u smeću i sadrži dvije mape "0" i "501", a mapa "501" sadrži i HFS+ extended atribute (to je datoteka ._501). Da su mape, zna se po tome što je prvi znak u retku slovo "d" (directory), a ne "-" (datoteka) ili "l" (link).

./0:
total 64
drwxrwxrwx  1 ek  staff  16384  1 Ožu 11:01 .
drwxrwxrwx@ 1 ek  staff  16384  8 Srp 16:40 ..

Dalje, sadržaj mape "0" koja je prazna...

[quote]
./501:
total 128
drwxrwxrwx@ 1 ek  staff  16384  8 Srp 16:22 .
drwxrwxrwx@ 1 ek  staff  16384  8 Srp 16:40 ..
drwxrwxrwx  1 ek  staff  16384 28 Svi 16:30 elvis dekstop
drwxrwxrwx  1 ek  staff  16384  4 Srp 16:04 stepanka
[/quote]

Pa onda sadržaj mape 501 koja sadrži te dvije mape koje tebe muče.

[quote]
./501/elvis dekstop:
ls: preklapajuće naracije.rtf: No such file or directory
total 64
drwxrwxrwx  1 ek  staff  16384 28 Svi 16:30 .
drwxrwxrwx@ 1 ek  staff  16384  8 Srp 16:22 ..
[/quote]

Elvis desktop je prazan, ali ovo je neka neobična greška (ima u listi datoteka zapisan "preklapajuće naracije.rtf" ), ali izgubio je pointer na njega. Bez da izgubim dosta vremena, nisam siguran kako bi je ponovio, ali mislim da ima veze s tim što si prethodno obrisao onaj RECYCLED folder.

./501/stepanka:
total 96
drwxrwxrwx  1 ek  staff  16384  4 Srp 16:04 .
drwxrwxrwx@ 1 ek  staff  16384  8 Srp 16:22 ..
drwxrwxrwx  1 ek  staff  16384  8 Srp 16:25 petr

<...snip...>

Stepanka, dakle, sadrži stablo praznih mapa.

Po ovome zakljucujem da je i elvis Desktop bio originalno na EXCHANGE volumenu?!?

Da.

kad sam vec unutra unio sam
sudo rm -rf*

i dobio ovaj odgovor:
rm: illegal option -- m
usage: rm [-f | -i] [-dPRrvW] file ...
       unlink file

dobio si takav odgovor jer si nešto krivo utipkao (iza minusa si umjesto r ili f, ili uz njih dotipkao i "m" ). Također, između "-rf" i "*" treba biti razmak koji je u Unix shellu bitan delimiter, za razliku od DOS-a gdje ga se često može i ne utipkati.

ls

isprinta sljedece:
0	501

?!?!

Komanda "ls" bez ikakvih switcheva ispisuje samo standardne ("vidljive" ) datoteke i mape, i to u "short" formatu (dakle samo imena, razdvojena TABovima), i to sve nerekurzivno, dakle bez prikaza sadržaja poddirektorija. Pa si, dakle, samo to i dobio.

Pitanje je sljedece ... Kako da se rijesim fckn smeca?!?!
Naravno da sam probao reboot

Dođi ponovo u /Volumes/EXCHANGE/.Trashes i kad si 1 0 0 % S I G U R A N da si na pravom mjestu utipkaj ponovno

sudo rm -rf *

i pri tom dobro pazi da si komandu točno utipkao!

Mora raditi ako filesystem na EXCHANGE volumeu nije read-only (npr. NTFS).
08.07.2009 | 21:56
Evo samo cu ukratko odgovoriti.
Prvo; Terminal komande ucim ... kao naravno Pocetnik. To ipak ne znaci da neznam bas uopce sto radim.
Naime prije bilo koje sudo akcije napravim pwd (nebili provjerio svoju lokaciju) tako da ovo nije za brigu.
rm -al i rm -alR nisam znao dok ih ti nisi spomenuo u ovom threadu tako da sam do tada pokusavao doznati vise o sadrzaju direktorija komandom za koju zam jedino znao da daje nesto vise informacija od standardnog ls. Ovo da pocinjanje sa d znaci da se radi o direktoriju mi se cini da sam cuo no temeljito sam to zaboravio i hvala na podsjecanju jer mislim da cu ovaj put upamtiti

Elvis desktop je prazan, ali ovo je neka neobična greška (ima u listi datoteka zapisan "preklapajuće naracije.rtf" ), ali izgubio je pointer na njega. Bez da izgubim dosta vremena, nisam siguran kako bi je ponovio, ali mislim da ima veze s tim što si prethodno obrisao onaj RECYCLED folder.

Da to je i moj zakljucak ... no nisam znao kako ukloniti te linkove koji koji ne upucuju ni na sta.
I da to je greska razmak izmedju rf i * nisam stavljao jer sam recimo na ovaj nacin kopirao jpeg datoteke u drugi folder iz foldera mjesanog sadrzaja
cp jpg* "ime foldera" 

Za ovo znam da treba (u ovom slucaju extenziju) napisati bez razmaka od zvjezdice da bi radilo te sam onda tu logiku preslikao na rm -rf komandu.
Dakle tu ide razmak ...
Obzirom da nisam znao da je 501 direktorij jer mi pocetak sa d nije znacio nista ... zadnji odgovor terminala
0  501

Mi je bio jaaaaaako kriptican

Sve u svemu ... Hvala ...

PS
Sto radi .Recycled i .Trashes na istom volumenu ??
Nije li samo jedan potreban?
Ili je to stoga sto se radi o FAT volumenu te je .Recycled od Win a .Trashes od Maca?

Pozdrav
08.07.2009 | 22:45
.Recycled je od Windowsa (kad Windowsi nešto obrišu, miču to u taj folder), a .Trashes je od Maca - dobro si zaključio. Nisam te htio uvrijediti opaskom o poznavanju terminalskih komandi, ispričavam se ako jesam. Samo sam htio naglasiti (tebi i bilo kome trećem tko ide čitati) kako je važno shvatiti ih ozbiljno, jer su potencijalno puno destruktivnije od bilo čega s čim se normalan korisnik Maca inače susreće.
08.07.2009 | 23:57
Hehe, nista bez dobrog starog terminala, cak ni na Macu To mi se svidja. Treba povremeno zavuc se ispod haube i zaprljat ruke

komentari??
bok!
09.07.2009 | 06:41
@smayoo
bez brige ... nisam se uvrijedio. Dapace hvala ti na pomoci. Ja sam se pak samo htio objasniti. Iz tvoje perspektive ... ja u terminalu zacijelo jaaako cesto neznam sto radim. Ali imam dva razloga da se usudim experimentirati i uciti.
1. redovito radim Time Machine backup ... tako da cak i "tatal wreckage" to bas i nebi bio jer stvarno kad sam ga dobio na taj sam nacin prebacio sadrzaj sa iMaca ... i ono ... traje 45 minuta
2. stvarno cesto koristim taj pwd (a osobito kad sam iznad user foldera) a i ono navigacija i struktura direktorija u OS ... mi je jasna.

@quadmachine
da zanimljivo ... zbrisao sam sa win platforme jer je mac kao (za blesave amerikance) i sve radi klik klik gotovo, no zapravo me skroz zainteresirao za ovakve p... je ... razlika ovih petljanja i slicnih na win mi je sto me ovo zabavlja a na win nervira ... nemam bas objasnjenje zasto iako ...
I na linuxu me zabavlja ... tak da
Zapravo prvi problem koji sam imao na macu su mi savjetovali da rijesim terminalom
Kad sam stavljao 10.5.1 update nestale su mi ikone za desktopa i iz sidebara findera.
Pa mi je na MK "wired" bio preporucio da napisem
sudo chflags nohidden

Pa se ti misli
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 46 minuta
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, mmolnar, Riba, Anonimci (430)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO