File sharing MAC-PC
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

File sharing MAC-PC

31.05.2008 | 13:04
Ok ljudi trebam pomoc. Mreze nisu moja jaca strana, prosao sam cijeli web i nikako da uspijem pa bi trebao jedan guide for dummiess Dakle imam Mac i PC i zelim ih spojiti preko wireless-a (na macu odem u airport i napravim create network i onda na pc pronadjem mrezu i spojim se) i omoguciti internet i file sharing. E sad, spojim ih, odem u sharing, oznacim internet i file sharing, ukljucim za file sharing smb i to je to nista drugo ne diram. Internet radi na PC-u, ja s Macom vidim file koje su sharene na PC-u ali kako da uspijem s PC vidjet public folder s Maca??? Neznam uopce kam da u windowsima idem i kak. Mozda sam sve dobro namjestio na neznam na PC-u nac mac, a mozda nesto grijesim na Macu kad sve postavljam. Ima li netko kome to radi?
31.05.2008 | 14:10
To radi fino, ali nije pametno imati SMB uključen jer je to jedan prilično lako provaljiv protokol (to je zapravo windows file sharing za Unix, a windows file sharing je lako provaljiv).

Pisalo se o tome već nekoliko puta ovdje. Đipi je bio najdetaljniji. Iskoristi malo pretraživač foruma gore desno.

Ako baš baš baš BAŠ BAŠ to želiš tako i nikako drugačije (što nikako nije pametno s obzirom da si naglasio da nisi doma s mrežistikom pa je očito da se ne znaš zaštititi), s PC-ja pristupiš Mac-u tako da otvoriš windows explorer i u address bar utipkaš

\\(ime tvog Mac-a na mreži)

i lupiš enter

On će malo tražiti (od par sekundi do minute, nitko ne zna o čemu ovisi ovo vrijeme) i onda kad pronađe će ti reći da uneseš username i password.

Za username unosiš full name, ono što ti piše na početku kad na Mac-u radiš logon (kod mene je to ime i prezime s razmakom između), a ne normalni skraćeni Unix username.

Ako passworda nemaš, ostavi prazno i uklikaj OK.

Nakon toga ti se otvori lista foldera koji su ti dostupni (ovisno o ovlastima tog korisnika).

Ako ne uneseš nikakvog usera, onda ti je dostupan samo Public folder.
01.06.2008 | 14:46
Ok pogledao sam onaj post od Dipija, dakle lud zbunjen normalan! Probao sam i tvoj savjet medjutim nista kaze da ne moze naci Marko.
01.06.2008 | 23:55
OK, ako dobro kužim, nemaš wireless router / access point (neku treću kutiju koja je "glavna" u wireless mreži)? Dakle, wlanom spajaš direktno PC i Mac. To se onda zove "ad hoc connection". To onda znači da moraš sam ručno dodijeliti IP adrese u istom adresnom prostoru, jer nema DHCP servera koji bi im dodijelio adrese.

U takvom slučaju ti PC sam proizvoljno odabere adresu iz Microsoft auto-addressing raspona, i to nakon dosta čekanja, a za Mac nisam siguran. Najpametnije ti je postaviti adrese ručno.

Najprije budi siguran da ti je WLAN aktivan na oba računala i da su povezana.

Na PC-u uklikaj start, pa run program, pa utipkaj cmd i lupi enter. Otvori ti se crni prozor s komandnom linijom ("terminal" što bi se reklo na Macu). Utipkaj
ipconfig /all

i lupi Enter.
I dobit ćeš listu svih podešenja za sve mrežne interfaceove. Imaš najmanje 2 interfacea: Ethernet i wireless. Ethernet te ne zanima, samo wireless. Čitaj pažljivo, naći ćeš početak sekcije koja se na njega odnosi (pisat će nešto kao wireless interface ili WLAN interface ili 801.2 ili tako nešto) i nakon toga pronađi i zabilježi IP address i subnet mask. Možeš zapisati i gateway, ali on je u ad hoc vezi nebitan.

Recimo da ti je IP addres od kante 192.168.1.100, a subnet mask 255.255.255.0 (ovo mora biti tako, da sad ne širim). Macu dodijeli adresu koja je takva da su prva tri broja ista, a četvrti obavezno različit, npr. za 10 veći. Dakle, 192.168.1.110. Niti na jednom računalu niti jedan broj ne smije biti 255, niti 0 (da opet ne širim priču). Ako ti tako nešto ispada, javi što točno piše.

Na Macu desnoklik (ili ctrl-click) na ikonicu od wireless-a u menu baru i Open Network PReferences. U prozoru za mrežna podešenja odaberi s lijeve strane Airport pa s desna pogledaj što piše. Trebalo bi pisati nešto kao kod mene:

Status: Connected
AirPort is connected to (ime tvoje wlan mreže) and has the IP address (neka ip adresa).

Ako tako piše, i IP adresa odgovara gornjem pravilu, onda preskoči ostatak ovog odlomka. Ako piše da nije connected, onda znaš gdje trebaš tražiti uzrok problema (računala nisu ostvarila wlan vezu). Ako piše da je connected, ali IP adresa ne odgovara, onda uklikaj u donjem desnom kutu Advanced, pa u novom prozoru koji se otvori odaberi tab TCP/IP. U roleti "Configure IPv4" trebaš odabrati "Manually", a u polje ispod upisati adresu koja odgovara gore objašnjenom pravilu. Uklikaj OK i zatvori Net Prefs. Preporučujem restart Mac-a iako (kobajagi ) nije potreban. Kad se Mac probudi, vrati se na PC.

Otvori windows explorer i u address bar utipkaj

\\a.b.c.d

gdje je a.b.c.d IP adresa koju ima Mac. Dalje sve isto kako sam ti već prije napisao.
04.06.2008 | 00:42
Ma svaka cast majstore! Morao sam manualno podesiti ip adresu. Ok to sad sad namjestio. E sad ako se zelim spojiti preko routera na frenda u zgradi preko puta (on ima wireless router) slijedimo samo onu prvu proceduru? I hoce li ova moja manualna postavka IP adresa stvarati kakve probleme?
05.06.2008 | 01:31
Hoće ako ti frend na routeru ima neku drugu adresnu shemu.

Preporučujem, dakle, da odabereš i fiksiraš adresu takvu da odgovara i adresnoj shemi tog routera (dakle, to je najvjerojatnije 192.168.1.nešto), a onda na tom routeru treba podesiti DHCP (koji je, pretpostavljam, uključen) tako da DHCP adrese dodjeljuje iz raspona koji NE uključuje tvoju adresu.

Na primjer:

router ima adr 192.168.1.1
ti imaš adr 192.168.1.10
na routeru DHCP podesi tako da dodjeljuje adrese od 192.168.1.100 do 192.168.1.254

Ako je ovo značilo da se sad adresa Mac-a razlikuje od adrese PC-a (u nekoj ili svim od prva tri broja), onda i na PC treba ručno podesiti IP adresu na (nastavno gornjem primjeru) npr. 192.168.1.20. Da sad ne pišem Gorski vijenac, javi ako ti ovo treba.

U ručnim IP podešenjima od Mac-a trebaš za adresu gateway-a upisati adresu koju ima router.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 minuta
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, IgorD, Maxxy, Riba, tino1, VanjusOS, Anonimci (648)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO