File sharing MAC-PC
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

File sharing MAC-PC

31.05.2008 | 13:04
Ok ljudi trebam pomoc. Mreze nisu moja jaca strana, prosao sam cijeli web i nikako da uspijem pa bi trebao jedan guide for dummiess Dakle imam Mac i PC i zelim ih spojiti preko wireless-a (na macu odem u airport i napravim create network i onda na pc pronadjem mrezu i spojim se) i omoguciti internet i file sharing. E sad, spojim ih, odem u sharing, oznacim internet i file sharing, ukljucim za file sharing smb i to je to nista drugo ne diram. Internet radi na PC-u, ja s Macom vidim file koje su sharene na PC-u ali kako da uspijem s PC vidjet public folder s Maca??? Neznam uopce kam da u windowsima idem i kak. Mozda sam sve dobro namjestio na neznam na PC-u nac mac, a mozda nesto grijesim na Macu kad sve postavljam. Ima li netko kome to radi?
31.05.2008 | 14:10
To radi fino, ali nije pametno imati SMB uključen jer je to jedan prilično lako provaljiv protokol (to je zapravo windows file sharing za Unix, a windows file sharing je lako provaljiv).

Pisalo se o tome već nekoliko puta ovdje. Đipi je bio najdetaljniji. Iskoristi malo pretraživač foruma gore desno.

Ako baš baš baš BAŠ BAŠ to želiš tako i nikako drugačije (što nikako nije pametno s obzirom da si naglasio da nisi doma s mrežistikom pa je očito da se ne znaš zaštititi), s PC-ja pristupiš Mac-u tako da otvoriš windows explorer i u address bar utipkaš

\\(ime tvog Mac-a na mreži)

i lupiš enter

On će malo tražiti (od par sekundi do minute, nitko ne zna o čemu ovisi ovo vrijeme) i onda kad pronađe će ti reći da uneseš username i password.

Za username unosiš full name, ono što ti piše na početku kad na Mac-u radiš logon (kod mene je to ime i prezime s razmakom između), a ne normalni skraćeni Unix username.

Ako passworda nemaš, ostavi prazno i uklikaj OK.

Nakon toga ti se otvori lista foldera koji su ti dostupni (ovisno o ovlastima tog korisnika).

Ako ne uneseš nikakvog usera, onda ti je dostupan samo Public folder.
01.06.2008 | 14:46
Ok pogledao sam onaj post od Dipija, dakle lud zbunjen normalan! Probao sam i tvoj savjet medjutim nista kaze da ne moze naci Marko.
01.06.2008 | 23:55
OK, ako dobro kužim, nemaš wireless router / access point (neku treću kutiju koja je "glavna" u wireless mreži)? Dakle, wlanom spajaš direktno PC i Mac. To se onda zove "ad hoc connection". To onda znači da moraš sam ručno dodijeliti IP adrese u istom adresnom prostoru, jer nema DHCP servera koji bi im dodijelio adrese.

U takvom slučaju ti PC sam proizvoljno odabere adresu iz Microsoft auto-addressing raspona, i to nakon dosta čekanja, a za Mac nisam siguran. Najpametnije ti je postaviti adrese ručno.

Najprije budi siguran da ti je WLAN aktivan na oba računala i da su povezana.

Na PC-u uklikaj start, pa run program, pa utipkaj cmd i lupi enter. Otvori ti se crni prozor s komandnom linijom ("terminal" što bi se reklo na Macu). Utipkaj
ipconfig /all

i lupi Enter.
I dobit ćeš listu svih podešenja za sve mrežne interfaceove. Imaš najmanje 2 interfacea: Ethernet i wireless. Ethernet te ne zanima, samo wireless. Čitaj pažljivo, naći ćeš početak sekcije koja se na njega odnosi (pisat će nešto kao wireless interface ili WLAN interface ili 801.2 ili tako nešto) i nakon toga pronađi i zabilježi IP address i subnet mask. Možeš zapisati i gateway, ali on je u ad hoc vezi nebitan.

Recimo da ti je IP addres od kante 192.168.1.100, a subnet mask 255.255.255.0 (ovo mora biti tako, da sad ne širim). Macu dodijeli adresu koja je takva da su prva tri broja ista, a četvrti obavezno različit, npr. za 10 veći. Dakle, 192.168.1.110. Niti na jednom računalu niti jedan broj ne smije biti 255, niti 0 (da opet ne širim priču). Ako ti tako nešto ispada, javi što točno piše.

Na Macu desnoklik (ili ctrl-click) na ikonicu od wireless-a u menu baru i Open Network PReferences. U prozoru za mrežna podešenja odaberi s lijeve strane Airport pa s desna pogledaj što piše. Trebalo bi pisati nešto kao kod mene:

Status: Connected
AirPort is connected to (ime tvoje wlan mreže) and has the IP address (neka ip adresa).

Ako tako piše, i IP adresa odgovara gornjem pravilu, onda preskoči ostatak ovog odlomka. Ako piše da nije connected, onda znaš gdje trebaš tražiti uzrok problema (računala nisu ostvarila wlan vezu). Ako piše da je connected, ali IP adresa ne odgovara, onda uklikaj u donjem desnom kutu Advanced, pa u novom prozoru koji se otvori odaberi tab TCP/IP. U roleti "Configure IPv4" trebaš odabrati "Manually", a u polje ispod upisati adresu koja odgovara gore objašnjenom pravilu. Uklikaj OK i zatvori Net Prefs. Preporučujem restart Mac-a iako (kobajagi ) nije potreban. Kad se Mac probudi, vrati se na PC.

Otvori windows explorer i u address bar utipkaj

\\a.b.c.d

gdje je a.b.c.d IP adresa koju ima Mac. Dalje sve isto kako sam ti već prije napisao.
04.06.2008 | 00:42
Ma svaka cast majstore! Morao sam manualno podesiti ip adresu. Ok to sad sad namjestio. E sad ako se zelim spojiti preko routera na frenda u zgradi preko puta (on ima wireless router) slijedimo samo onu prvu proceduru? I hoce li ova moja manualna postavka IP adresa stvarati kakve probleme?
05.06.2008 | 01:31
Hoće ako ti frend na routeru ima neku drugu adresnu shemu.

Preporučujem, dakle, da odabereš i fiksiraš adresu takvu da odgovara i adresnoj shemi tog routera (dakle, to je najvjerojatnije 192.168.1.nešto), a onda na tom routeru treba podesiti DHCP (koji je, pretpostavljam, uključen) tako da DHCP adrese dodjeljuje iz raspona koji NE uključuje tvoju adresu.

Na primjer:

router ima adr 192.168.1.1
ti imaš adr 192.168.1.10
na routeru DHCP podesi tako da dodjeljuje adrese od 192.168.1.100 do 192.168.1.254

Ako je ovo značilo da se sad adresa Mac-a razlikuje od adrese PC-a (u nekoj ili svim od prva tri broja), onda i na PC treba ručno podesiti IP adresu na (nastavno gornjem primjeru) npr. 192.168.1.20. Da sad ne pišem Gorski vijenac, javi ako ti ovo treba.

U ručnim IP podešenjima od Mac-a trebaš za adresu gateway-a upisati adresu koju ima router.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Riba, Anonimci (894)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO