Airport i IP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Airport i IP

22.01.2008 | 18:54
Postavio sam vec pitanje na mackorisniku ali ocigledno nitko ne zna pa cu probati i tu, mozda je jabucnjak pametniji
Ovo me gnjavi vec dva tjedna pa molim pomoc ako se netko malo vise kuzi u mreze jer sam tu prilicno tanak
Setup je slijedeci, Siemensov c-010 modem (router mod) u kojeg je preko mreznog kabla ustekan iMac. Modem je 192.168.1.1 a iMac sam rucno stavio na 192.168.1.10 i to sve radi najnormalnije. Dalje, na iMacu enableam ugradjeni Airport preko kojeg shaream konekciju tako da mogu sa playstationom na net i to isto radi ali Airport po defaultu dobije ip 10.0.2.1 a ps3 onda dobije 10.0.2.2 i tu nastaje problem jer mi Mac i ps3 nisu u istom rangeu tako da se medjusobno ne vide a ja bi probao media sharing tj. da sa psa streamam mjuzu, filmove i fotke sa Maca. Da li je opce moguce promijeniti ip ugradjenog Airporta u nesto sa 192.168.... ili on mora biti na 10.0....?
22.01.2008 | 20:59
Čuj, na Macu to nisam napravio jer mi ne treba, ali trebalo bi biti ovako nekako:

1. P2P Airport veza (dakle Mac ti nema Wlan router, nego obični WNIC, prema tome samo jedan uređaj ti se može odjednom spojiti na Mac što ti je OK jer imaš samo još playstation). System Preferences, Netwrk, odabereš s lijeva Airport, uključiš Airport, klik na Advanced, odabereš tab TCP/IP i postaviš adresu iz subneta 192.168.1.x

2. Tek nakon ovog radiš create new connection prema PS.

3. Pod System Preferences, Sharing, Internet, kažeš \"Share your connection from\" pa u roleti odabereš \"Built-in Ethernet\", a u izborniku \"To computers using\" odabereš \"Airport\" i onda uključiš kvačicu kraj \"internet\" s lijeve strane.

Radi li?

Ako ne radi, zašto ne pošalješ brdo Muhamedu? Promijeni Ethernet interfaceu adresu na 10.0.2.x, ali naravno nakon što Siemens routeru promijeniš adresu na 10.0.2.x?

Krajnje rješenje (ne vjerujem da je potrebno) je da kupiš WLAN bridge (cca 500 kn Dlinkov) i spojiš ga na Siemens router pa se PS-om kačiš direkt na router, a odande možeš i do Mac-a
22.01.2008 | 23:11
2 smayoo: Ovaj prvi dio sa mjenjanjem ipa Airporta sam se i ja sjetio ali to iz nekog razloga ne funkcionira. Odabarem pod tcp/ip manually i upisem adresu i kad iz Network Utilitya idem provjeriti (Info pa Network Interface 1) opet imam 10.0.2.1 ??
Sto se tice samog Sharinga ne razumijem na koju kvacicu \"internet\" mislis? Dakle, odaberem Built in ethernet, dole pod \"To computers using\" odaberem Airport i onda kliknem Start ali nemam nikakav Internet?
Sad mi se vise neda palit plejka ali sutra cu probat ovu shemu da Siemens i Maca prebacim na 10.0.2.x a finalno rjesenje vidim u Time Capsule jer bi mi bas dobro dosao i externi disk ali za to cu se morati strpiti jos neke vrijeme.
23.01.2008 | 13:50
Meni se cini da je citava stvar u tome da Siemens dijeli IP adrese u jednom subnetu na zicu a u drugom na wireless. To bi trebalo srediti u konfiguraciji Siemensa, ali o njima pojma nemam.
23.01.2008 | 15:23
Odustajem za sad jer jednostavno ne radi, probao sam modem i Maca stavit na 10.0.x.x i u tom slucaju vise opce ne mogu sa ps3 na net. Probat cu posuditi neki normalni router pa onda probati prvo sa kablom jer bi to trebalo biti najjednostavnije.
23.01.2008 | 20:11
Riba, ja ne skužih da Siemens ima i wireless AP? Ako ima, onda PS treba kačiti na njega, a ne na Mac, ali to bi čovjek valjda i sam zaključio???

MoschuS, da li ti je otključano podešavanje mrežnih parametara?

Pod Sharing s lijeve strane imaš popisano sve što se može staviti u sharing (printer, fajle, ovo, ono, internet) pa tu treba biti kvačica (ali vjerojatno je).

Naravno i u firewallu ti mora biti dozvoljen ovaj sharing (Sys Prefs, Security, Firewall).

Kako to misliš da nakon 10.0.x.x više uopće ne možeš sa ps3 na net? Pa nisi mogao ni prije??

Provjeri na Mac-u firewall.

Malo prebrzo odustaješ. Očito patiš od viška love.
23.01.2008 | 23:05
2 smayo: Patim od manjka zivaca, da patim od viska love otisao bi u prvi ducan i uzeo dobar wi fi router i rijesio problem
Siemens c-010 nema wireless, firewall sam potpuno iskljucio dok sam to isprobavao a ps moze na net sa ovim prvim setupom ali mi ne radi media sharing sa Macom tj. ne vidim Maca preko psa.
Znaci Siemens modem na 192.168.1.1, iMac kablom povezan u njega i dodijeljen mu ip 192.168.1.10. Upaljen Airport koji si sam dodijeli 10.0.2.1, enablean sharing, firewall ugasen, Services (to je ovo sto kazes printer, windows sharing...) nema ni jednu kvacicu, pleyka rucno stavljena na 10.0.2.2 i to RADI tj. mogu sa plejkom na net ali ne vidim Maca.
Ako promijenim ip Siemensa i iMaca na 10.0.2.x vise ne mogu sa ps na net i stvarno ne kuzim zasto. Mac normalno ide na net i kad je na 10.0....
24.01.2008 | 09:42
smayoo, ja sam zabudalio, sad vidim da se radilo o sheranju wireless konekcije sa Maca na PS3.

MoschuS, ono sto mac radi je Network Address Translation pretpostavljam....no u svakom slucaju, ili mozes gubiti vrijeme i zivce koje nemas da to podesis, ili odi u najblizu trgovinu i kupi wireless router za 200njak kuna i rijesi problem propisno.
24.01.2008 | 23:26
Jah. Živci su ipak skuplji od par sto kuna.
25.01.2008 | 23:45
Evo mali update, uzeo danas u firmi switch i wireless router i stvar radi uz pomoc kablova i tog switcha znaci kad je sve na istom ip rangeu kao sto sam i pretpostavio
Sutra cemo probati i wireless a onda u kupovinu nekog postenijeg routera!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 29 minuta
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Maxxy, Riba, tino1, VanjusOS, yawn pong, Anonimci (728)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO