Problem s ažuriranjem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem s ažuriranjem

12.11.2025 | 08:05
Imam ogroman problem. Ažurirao sam Air M2 na najnoviji macOS 26.1 i prilikom restarta izgubio mi se login za ulaz u računalo. Pokušao sam napraviti oporavak lozinke i id ali za sve mi napiše 2 dana da će trebati. Također probao sma i opciju preko uređaja prijatelja kojem vjerujem i svejedno ne dopušta i kaže da je moj račun zaključan. Siguran sam da je lozinka ispravna i da je ispravno upisujem.
Može se nekako formatirati OS kao čista instalacija? Ne daje mi opciju terminala dok uđem u boot menu.
Čitao sam na forumu da je to problem koji se već događao s instalacijom novog OS-a
12.11.2025 | 14:19
Što znači "izgubio mi se login za ulaz"?

Ne pojavljuje se prozor gdje se upisuje login i password? No, iz ostatka teksta se pak da naslutiti da login postoji, ali da ne prepoznaje tvoju lozinku?

Sve ovo što pišeš o "dva dana i preko uređaja prijatelja" nema nikakvog smisla.

Ako nisi nešto dodatno petljao što ne treba, bootaj stroj u Recovery particiju i odaberi opciju za reset admin passworda.

Nadam se da nisi ti (ili prošli vlasnik, ako ti nisi prvi) uključio firmware password na cijelom stroju. U tom slučaju moraš saznati taj password.

Gdje je kupljen taj Mac i imaš li serijski broj i račun?

Održavam Macove dobrih 30 godina i nisam sreo tako nešto kod bilo kakvog ažuriranja ili instalacije novog MacOS-a, tako da ili baš imaš ogroman peh ili si nešto ključno prešutio.
12.11.2025 | 18:04
Bila je instalacija "od nule" ili samo nadogradnja?
Važno je znati da li je komp kupljen polovni ili novi ili "novi" iz pouzdanog izvora.
Ako si firmware zaključao, imaš problem.
AKo je polovni onda su moguća dva problema, ili imaš:
1. iCloud Activation Lock
2. Mac se nalazi u Apple Business Manager (ABM) ili Apple School Manager (ASM) i traži MDM server te tvrtke/škole.
Vjerujem da ti ovo dvoje jasno javi.
12.11.2025 | 18:10
Napravljena je nadogradnja operacijskog sustava. Računalo je kupljeno novo u Santa Domenici, posjedujem svu dokumentaciju, serijski broj...
Jednostavno je izgubio lozinku nakon instalacije OS-a. Kontaktirao sam Apple podršku i rekli su da se ponekad događa navedeni problem (ne često ali imaju slučajeva) ali da će se lozinka moći izmijeniti kroz 2 dana. Tako da jedino mogu čekati.
12.11.2025 | 18:17
Postoji prozor na login ali ne prihvaća lozinku. Sigurno je ispravno upisana lozinka, provjeren jezik tipkovnice prilikom upisa.
Budemo vidjeli što će biti dok otključaju račun...do nadogradnje računalo je radilo savršeno i korišteno svakodnevno.
12.11.2025 | 19:26
OK, a što se dogodi kada bootaš u Recovery Mode?
12.11.2025 | 21:54
Dok odaberem Option/ Erese disk također traži lozinku. Nema prikazane opcije za ulazak u Terminal.
IMG_20251112_215028983.jpg
12.11.2025 | 21:57
Probao sam mijenjat lozinku, preko drugog uređaja ući u račun i ništa ne prihvaća. I zanimljivo kako mi očitava laptop kao novi uređaj.
13.11.2025 | 08:59
Meni to sve smrdi da si ti imao uključen FileVault?
14.11.2025 | 07:35
Moguće da jesam
14.11.2025 | 14:51
Mat kaže:
Moguće da jesam

Svaka škola se plaća. A i ne čitaju svi Jabučnjak, barem dok nemaju probleme. FileVault ne treba nikome osim teškim kriminalcima i korporacijama i agencijama koje rade sa super važnim i osjetljivim podacima.
14.11.2025 | 22:27
Ali i njima je beskoristan jer, ako si taj, onda oni koji nanišane tvoje podatke svejedno mogu doći do njih bez puno muke (samo uz nešto novaca).
15.11.2025 | 20:04
Apple politika, sje.em te na detalju, a onda dođi po novi uređaj. No way!!!
15.11.2025 | 21:07
Nije jasno zašto uopće guraju taj FileVault kod prvig podešavanja?
Ja u biti sve preskočim dok ne dođem do sistema i onda polako podestim kako mi paše.NAravno, bez nekih stvari se ne može uopće doći do kraja.
08.12.2025 | 12:47
Želim se samo nadovezati što je rekao @dpasaric(a i ostali) kako svi ne čitaju ili prate Jabučnjak.
Ovo nije neko podilaženje već uistinu što radi "ničega" dođeš u takav "kupus" koji ti zagorčava život na dnevnoj bazi.

Kad sam kupio i pokrenuo svoj MAC prvi put, izašao mi je "FileVault" te kad pročitaš što piše nekako logično ti zvuči, i odgovor je uključujem jer je FileVault dodatno osiguranje a to je super.

Ja FileVault nisam baš razumio, jer nisam znao "do koje mjere" to osigurava moj/tvoj MAC i došao sam ovdje i pitao za FileVault, lol, odma su svi počeli "ne", "ni u ludilu" ... i tako nisam uključio FileVault.
Eto mogu kazati da sam upravo poradi ovog foruma naučio nešto i napravio dobru stvar za svoj MAC.

I te kako bi ljudi trebali posjetiti ovaj forum, čak i prije kupnje(ako nisu sigurni ili ne znaju što i koliko treba njihov MAC) i imali bi "xy" manje problema te bi nešto i naučili.

Mislim kako je i problem što puno ljudi imaju u malom prstu Windows-e i onda su bili na Linux-u te donesu zaključak, sve je to slično.
I tako dođeš u pat ili šah-mat poziciju radi sitnice.

Zato cijenim ovaj forum jer možeš dobiti što ti treba, čak i više, bez pametovanja, vrijeđanja(u smislu mi smo nešto više jer koristimo MAC) ...

Za mene Jabučnjak je jako dobar i kvalitetan forum I uvijek otvorim forum vidjeti ima li nešto novo ili nešto staro i treba ... jer sve brzo "napreduje" i trebaš to znati.
Posjećujem ga 2-3 puta tjedno, nije bit hoću li biti u "razgovoru" već jednostavno mi je lakše kad znam da uvijek imam gdje otići, pročitat nešto zanimljivo ... i pitati za pomoć(naravno i dati nešto ako mogu ili znam).
08.12.2025 | 16:51
Hvala na pohvali.
08.12.2025 | 18:31
smayoo kaže:
Hvala na pohvali.

Samo sam rekao istinu bar sa svoga gledišta.
Imao sam probleme i sva rješenja sam našao ovdje, bez predika, suvišnih pitanja, glupih "trol upadica" ... i pomažu svi što je danas jako teško za pronaći, barem besplatno.
Dali imate neki "donacije" dio, tu i tamo bi rado pomogao, koliko mogu.

Hvala vama na "guranju" ovog jedinstvenog foruma.
08.12.2025 | 19:20
Hvala ti na ponudi, ali donacije ne primamo, koliko je meni poznato.
08.12.2025 | 19:49
Ideja ovog foruma i jest pomoć onima koji nemaju toliko iskustva i znanja. Sve ove godine smo uspjeli ovo raditi besplatno, bez sponzora, bez reklama, bez banner-daveža. Na početku je iza nas stajala Udruga darovitih informatičara Rijeke (DIR), ali eto, Jabučnjak je i nju nadživio, ona se ugasila nakon 20 godina rada.

Sada Jabučnjak ovisi o par ljudi u jezgri koji brinu o tehničkom djelu (Riba i Dogan), o ekipi iz uredništva gdje svatko doprinosi koliko stigne, o Smayootu kao uigranom senior moderatoru i svima koji se trude da ovaj voćnjak ostane zelen.

Temu donacija smo prolazi par puta interno, ali smo oko toga imali neke nepremostive dileme dok je to bio projekt udruge, pa smo na kraju zaključili da ako smo mogli od sada bez centa, da možemo i dalje.

No, ima načina da se indirektno pomogne, ja bih rekao čak za daleko bolju i veću stvar od Jabučnjaka, za nešto od čega imaju koristi djeca, učenici, studenti, a u konačnici i cijelo društvo, pa čak i hrvatski turizam! Da, mislim na Muzej računala PEEK&POKE koji je isto tako volonterski i neprofitni projekt i koji čini mnogo dobra. On je daleko "stvarniji" i potrebitiji od virtualnog Jabučnjaka, on mora mjesečno plaćati režije, a često to bude da se jedva složi kraj s krajem.

Zato, tkogod želi pomoći Jabučnjaku, neka to usmjeri u PEEK&POKE, ionako je cijela jezgra Jabučnjaka aktivno uključena i u rad muzeja.

Ovdje je IBAN za donacije:

www.peekpoke.hr/donate/

U opisu se može staviti da donacija dolazi od člana Jabučnjaka, tako da možemo pratiti koliko je dobrih ljudi ovdje prepoznalo trud da se taj mali muzej drži na životu sada već 18 godina.
08.12.2025 | 21:30
@smayoo i @dpasaric, nabavio sam si Mac Mini M2, ovih dana ću ga podešavati, pa me zanima ovaj FileVault o kojem pričate.

Koliko vidim to bude u početnom podešvanju, znači imaju dvije stavke:

1. Turn on FileVault disk encryption

2. Allow my iCloud account to unlock my disk

Znači te dvije stavke imaju, koliko vidim one bude označene(uključene oboje).

Pa me sada zanima da ih ja odznačim, znači i jedno i drugo što sam gore napisao? Da isključim i jedno i drugo ili samo ovo pod brojem 1? Ili i pod brojem 2?

Pitam, čisto da se ne zeznem, pa da imam kasnije probleme..
08.12.2025 | 21:39
Prošli smo to x puta, uvijek i svuda isključi FileVault enkripciju jer oštećene podatke na enkriptiranom disku možeš zaboraviti. Bilo kakvo zaključavanje diska i njegovo otvaranje preko iClouda samo može donesti nevolje i nikakvu korist - osim ako si ozbiljan kriminalac i želiš sakriti podatke ako ti npr. u policijskoj raciji istražitelji oduzmu računalo radi mogućih dokaza.
08.12.2025 | 21:45
@dpasaric - znači da isključim obje stavke i to je to? znam da se prošlo to već 100 puta, ali bolje pitati.
12.12.2025 | 14:00
dpasaric kaže:
Ideja ovog foruma i jest pomoć onima koji nemaju toliko iskustva i znanja. Sve ove godine smo uspjeli ovo raditi besplatno, bez sponzora, bez reklama, bez banner-daveža. Na početku je iza nas stajala Udruga darovitih informatičara Rijeke (DIR), ali eto, Jabučnjak je i nju nadživio, ona se ugasila nakon 20 godina rada.

Sada Jabučnjak ovisi o par ljudi u jezgri koji brinu o tehničkom djelu (Riba i Dogan), o ekipi iz uredništva gdje svatko doprinosi koliko stigne, o Smayootu kao uigranom senior moderatoru i svima koji se trude da ovaj voćnjak ostane zelen.

Temu donacija smo prolazi par puta interno, ali smo oko toga imali neke nepremostive dileme dok je to bio projekt udruge, pa smo na kraju zaključili da ako smo mogli od sada bez centa, da možemo i dalje.

No, ima načina da se indirektno pomogne, ja bih rekao čak za daleko bolju i veću stvar od Jabučnjaka, za nešto od čega imaju koristi djeca, učenici, studenti, a u konačnici i cijelo društvo, pa čak i hrvatski turizam! Da, mislim na Muzej računala PEEK&POKE koji je isto tako volonterski i neprofitni projekt i koji čini mnogo dobra. On je daleko "stvarniji" i potrebitiji od virtualnog Jabučnjaka, on mora mjesečno plaćati režije, a često to bude da se jedva složi kraj s krajem.

Zato, tkogod želi pomoći Jabučnjaku, neka to usmjeri u PEEK&POKE, ionako je cijela jezgra Jabučnjaka aktivno uključena i u rad muzeja.

Ovdje je IBAN za donacije:

www.peekpoke.hr/donate/

U opisu se može staviti da donacija dolazi od člana Jabučnjaka, tako da možemo pratiti koliko je dobrih ljudi ovdje prepoznalo trud da se taj mali muzej drži na životu sada već 18 godina.

Hvala na objašnjenju.
Ja također pomažem(i moji prijatelji većinom web dizajneri, svi su iz ex-yu imamo projekt) sasvim besplatno izrađujemo web stranice(i održavamo) svim onim udrugama, sportskim klubovima koji pomažu djeci sa problemima kao što je ADHD ili spektar autizma.

Što se udruga tiče jednom smo se opekli(radii smo udruzi koja ima jako puno para i sponzora a to su nam prešutili, pomažu Ali veći smisao im je da imaju "plaćeni posao" ) tako danas pomažemo stvarno onima za koje pouzdano znamo da rade uistinu od srca(psihijatri, psiholozi, treneri ... trošeći svoje vrijeme i to besplatno) svoj posao ali jedva preživljavaju.

Moraju i oni platiti prostor, struju, vodu, internet ... tako da i mala pomoć ponekad je velika.
Ja nisam bogat, naprotiv, ali pomoć treba uvijek ako možeš i koliko možeš. Kome uistinu treba pomoć, cijenit će i doniranih 10€(ne kažem da ću ja toliko donirat niti je bitno koliko ću donirat).
Svakako hvala na informaciji i nastojat ću pridonijeti koliko mogu, od srca a ne radi pogrešnih namjera(lajkova, samo-reklamiranja ili što već).
Sada mi je ovaj forum još i bolji jer je namjena za veći cilj bez "plaćenih stolica".
Svaka čast i samo tako nastavite.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 20 minuta
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

moragd, tino1, ^SuperUnknown^, Anonimci (739)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO