26.11.2023 | 19:10
Da ostavim ovo ovdje ako jos netko naleti na slican problem.
Imam jedan MBP mid-2010 (MacBook Pro 6.2)koji je upgradean na SSD i 8GB RAMa i supruga ga vise ne koristi. Medjutim taj stroj i dalje sasvim dobro radi, medjutim ovde godine su poceli ucestali restarti i kernel panic sto najcesce ukazuje na problem sa grafickom karticom. Ovaj model ima Intel ugradjenu graficku i diskretnu nvidia koja je problematicna. Ne koristim ga ni za kakve graficki zahtjevne poslove pa sam prvo pomislio da potpuno iskljucim nvidia GPU, no iako postoje alati koji omogucuju kontrolu koja graficka se koristi to nije bilo pouzdano i nvidia GPU bi se ukljucivala, vjerojatno pri pokretanju softvera koji bi to zatrazio.
Cini se da je taj hardverski problem postao ucestal na ovim 13 godina starim strojevima i uzrok je kao i obicno kondenzator na nvidia GPU sustavu koji bi trebalo zamijeniti, no netko je na macrumors forumu prokljuvio da se mose editirati applegpupowermanagement.kext gdje se moze ograniciti performance level na manje vrijednosti i to eliminira rusenje sustava. Utjecaj za brzinu je zanemariv a u konacnici nebitan ako ne radite graficki zahtjevne poslove.
Postoji alatic koji ce automatcki pathcati potreban kext i zamijeniti ga u sustavu, medjutim problem je sto zamjena kexta nije trivijalna u macos Monterey i visima zbog zasticene sistemske particije tako da patch radi samo do Cataline.
Na MBP je intsaliran Monterey preko OpenCore Legacy Patchera, i nakon jednog neuspjelog pokusaja instalacije kexta (koji je doveo do potrebe za reinstalacijom kompletnog macos-a), iz drugog pokusaja mogu potvrditi da iduca procedura radi.
Skinite i pokrenite bigsurmountersw u prilogu (radi i na Montereyu). Nije bilo potpuno jasno koju particiju treba mountati, ako nije ispravna mount nece radsiti, u mom slucaju je to bila APFS Voule SSD:
Nakon mountanja mounter ce lokaciju otvoriti u Finderu, tu treba pripaziti jer se i mountana particija i sistemski disk identicno zovu (SSD). Drugo, ne znam zasto ali nakon nekoliko minuta bi izletila neka popup timeout greska i particija bi se unmountala, zato sam brzo obrisao AppleGraphicsPowerManagement.kext iz /System/Library/Extensions sa mountane particije i na njegovo mjesto iskopirao patchani koji je u prilogu ovog posta. Nakon toga treba kliknuti "Rebuild KC" u bigsurmountersw, i napraviti reboot kada rebuild zavrsi. Sve radi super, nema vise rusenja!
Nadam se da ce ovo pomoci nekome u slicnoj situaciji i ustediti mu pola dana reinstalacije kroz koju sam prosao eksperimentirajuci.