MBP Pro 15 late 2011 i iMac 27 late 2013 upgrade
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP Pro 15 late 2011 i iMac 27 late 2013 upgrade

24.10.2023 | 14:12
Naime, ima sad već 3 godine kako sam dobio dijete pa nisam baš koristio MPB i iMac nešto.
Za moje potrebe super su me služili ali sada vidim da mi ne otvara neke stranice na netu, zagrijava se više MBP i sl.

Stavio sam u oba maca Samsung SSD i 16GB owc rama. Sad ih treba očistit od prašine i termalnu pastu promijenit pa se nadam da uz pomoć Opencore legacy patcher-a mogu produžiti uporabni vijek. Također, treba mi i Bootcamp zbog nekih programa koji mi rade samo na win.
Molim savjete iskusnih članova koji OS najbolje stavit... hvala unaprijed.
24.10.2023 | 19:53
MBP 15" late 2011 je problematični model na kojem je crkavao grafički čip od pregrijavanja možda je bolje da ne ulažeš previše u taj stroj?
25.10.2023 | 06:47
Znam joj, frend i ja kupili iste MBP u Americi 2012. i njemu crkao čip nakon ni dvije godine a meni radi još i dan danas hvala Bogu...
Isplati mi se ulagat jer hardverski radi ko sat MPB i sad nakon toliko godina. Iznutra je čist "ko novi", baterija original prva. 200 ciklusa tek.
Jedino termalnu pastu nisam nikad mijenjao pa bi trebao to riješit al to se ne usudim sam.
I koji OS sad poslije High Sierre optimalan!?
Prilozi:
25.10.2023 | 07:28
Nemam osjećaj koji ti je OS nužan za osnovno korištenje danas. Ja sam na Montereyu i sve mi radi što treba raditi za profesionalnu uporabu 12+ sati dnevno. Ali nemam pojma što možeš očekivati od Montereya na tako starom stroju (moj je MBP 2019 16"). Da ja tako nešto radim, išao bih jedan po jedan OS naprijed i probavao kako mi funkcionira.

Ako ti je samo browser problem, probaj staviti Firefox prije nego ideš prtljati s OSom.
25.10.2023 | 07:57
Tako će i biti... isprobavat moram. Kad uhvatim vremena naspravit backup i krenit u Opencore legacy patcher avanturu. Catalina ili Big Sur bi bilo preeedobro.

Što se tiče browsera, tu je sad problem... Firefox nudi sada samo esr verziju i to do nekog mjeseca u 2024 i gotovo.
Vidim kad otvorim neku stranicu na drugom kompu da fale neke stvari na starom tj. nisu dostupni tabovi neki više ili se ne učitavaju kako treba stranice.
Safari još nekako radi...
Na Popcornu kad puštam film na tv isto zna nekad se srušit što prije nije bio slučaj iako je to mislim više do Popcorn platforme.
25.10.2023 | 08:44
Što se tiče videostreaminga i reprodukcije 4K sadržaja i tome slično, sumnjam da ti ikakav Opencore može pomoći da to izvedeš hardverom starim 12 godina. Takvim pokušajima ga jedino možeš usmrtiti (natjerati GPU u pregijravanje)
25.10.2023 | 10:08
Što sam stariji i koliko vremena imam surfanje, office, netflix i pogledat koji film su OK.
Mislim da više ni ne mogu na Netflix...

A preporuka OS za iMac 27 late 2013? Star al super radi, jedino me ta prašina unutar ekrana po rubovima sekira jerbo sam picajzla.
25.10.2023 | 11:40
Ne bih rekao da ima bitne razlike. Diži OS jednu po jednu verziju dok ne dođeš do neke koja ti zadovoljava minimalne potrebe.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 41 minuta
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Borisone, Ender, jura22, robee, Sarek, tino1, Anonimci (410)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO