MBP Pro 15 late 2011 i iMac 27 late 2013 upgrade
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP Pro 15 late 2011 i iMac 27 late 2013 upgrade

24.10.2023 | 14:12
Naime, ima sad već 3 godine kako sam dobio dijete pa nisam baš koristio MPB i iMac nešto.
Za moje potrebe super su me služili ali sada vidim da mi ne otvara neke stranice na netu, zagrijava se više MBP i sl.

Stavio sam u oba maca Samsung SSD i 16GB owc rama. Sad ih treba očistit od prašine i termalnu pastu promijenit pa se nadam da uz pomoć Opencore legacy patcher-a mogu produžiti uporabni vijek. Također, treba mi i Bootcamp zbog nekih programa koji mi rade samo na win.
Molim savjete iskusnih članova koji OS najbolje stavit... hvala unaprijed.
24.10.2023 | 19:53
MBP 15" late 2011 je problematični model na kojem je crkavao grafički čip od pregrijavanja možda je bolje da ne ulažeš previše u taj stroj?
25.10.2023 | 06:47
Znam joj, frend i ja kupili iste MBP u Americi 2012. i njemu crkao čip nakon ni dvije godine a meni radi još i dan danas hvala Bogu...
Isplati mi se ulagat jer hardverski radi ko sat MPB i sad nakon toliko godina. Iznutra je čist "ko novi", baterija original prva. 200 ciklusa tek.
Jedino termalnu pastu nisam nikad mijenjao pa bi trebao to riješit al to se ne usudim sam.
I koji OS sad poslije High Sierre optimalan!?
Prilozi:
25.10.2023 | 07:28
Nemam osjećaj koji ti je OS nužan za osnovno korištenje danas. Ja sam na Montereyu i sve mi radi što treba raditi za profesionalnu uporabu 12+ sati dnevno. Ali nemam pojma što možeš očekivati od Montereya na tako starom stroju (moj je MBP 2019 16"). Da ja tako nešto radim, išao bih jedan po jedan OS naprijed i probavao kako mi funkcionira.

Ako ti je samo browser problem, probaj staviti Firefox prije nego ideš prtljati s OSom.
25.10.2023 | 07:57
Tako će i biti... isprobavat moram. Kad uhvatim vremena naspravit backup i krenit u Opencore legacy patcher avanturu. Catalina ili Big Sur bi bilo preeedobro.

Što se tiče browsera, tu je sad problem... Firefox nudi sada samo esr verziju i to do nekog mjeseca u 2024 i gotovo.
Vidim kad otvorim neku stranicu na drugom kompu da fale neke stvari na starom tj. nisu dostupni tabovi neki više ili se ne učitavaju kako treba stranice.
Safari još nekako radi...
Na Popcornu kad puštam film na tv isto zna nekad se srušit što prije nije bio slučaj iako je to mislim više do Popcorn platforme.
25.10.2023 | 08:44
Što se tiče videostreaminga i reprodukcije 4K sadržaja i tome slično, sumnjam da ti ikakav Opencore može pomoći da to izvedeš hardverom starim 12 godina. Takvim pokušajima ga jedino možeš usmrtiti (natjerati GPU u pregijravanje)
25.10.2023 | 10:08
Što sam stariji i koliko vremena imam surfanje, office, netflix i pogledat koji film su OK.
Mislim da više ni ne mogu na Netflix...

A preporuka OS za iMac 27 late 2013? Star al super radi, jedino me ta prašina unutar ekrana po rubovima sekira jerbo sam picajzla.
25.10.2023 | 11:40
Ne bih rekao da ima bitne razlike. Diži OS jednu po jednu verziju dok ne dođeš do neke koja ti zadovoljava minimalne potrebe.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 dana, 12 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, tino1, Zoki, Anonimci (735)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds