OCLP i bootanje OpenCorea na MacPro5.1 ne radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OCLP i bootanje OpenCorea na MacPro5.1 ne radi


08.09.2023 | 18:57
Pozdrav svima, imam 5.1 sa instaliranim Mojave (GPU Saphire Radeon RX580 4GB) i zadnji tjedan sam proveo poprilično sati pokušavajući napraviti instalaciju na Monterey pomoću OCLP.
Uredno na USB snimi instalaciju Montereya i flasha OCLP. Slijedeći korak je bootanje uz pritiskanje OPTION tipke.
Tu nastaje problem jer imam crni ekran, a kad tipnem gumb za paljenje, stroj se momentalno ugasi. Slijedeće pokretanje stroja vodi ga na bootscreen Mojave i sve radi normalno.
Ima li neki dobrodušni jabučar (ZG/okolica) da donesem stroj na instalaciju ili da mi pomogne telefonskim putem ili on line ili možda ima kakva druga opcija.
Zahvaljujem unaprijed

Robert
08.09.2023 | 22:24
Roberte pozdrav!

Pokušat ću ti pomoći, možda zvuči kao samohvala, ali zaista vjerujem da nitko u Hrvatskoj nema toliko iskustvo s tom kombinacijom kao ja. Instalirao sam ih preko 20...

Gomila stvari tu može biti problem, niz je stranputica. Kao prvo me zanima koji ti je firmware sada na stroju, znači pod System Profiler pogledaj na Hardware Overview pod "System Firmware Version"...

Drugo, generalno je uvijek bolja ideja takvu instalaciju raditi s drugog internog diska, a ne s USB-a. Moguće da ti je SIP aktivan i zato ništa ne prolazi.

Na koji disk si instalirao OCLP? Pokaže li ti se njegov boot izbornik kod restarta?

No, ja bih pošao od druge stvari - ili bih novi sustav instalirao na zaseban disk na kojem nema ničega - ili, ako gaziš preko Mojavea, onda idi korak po korak. Znači prvo Catalina s dosdude1 patcherom, pa onda s OCLP na Big Sur, pa tek onda Monterey. Ako se preskaču koraci, gotovo uvijek nešto pukne.

Uglavnom, to ti je posao na koji se lako izgubi cijeli dan, nije čudo da iskusni uzimaju po 100 € da odrade takav upgrade.
09.09.2023 | 15:43
Nije ni puno 100€, s obzirom na složenost i peripetije. Neki dan nam je majstor uzeo 270€ za postavljanje klime. Zaračunao ja valjda sve čega se mogao sjetiti.
18.10.2023 | 18:50
Pozdrav Davore!

1. Gomila stvari tu može biti problem, niz je stranputica. Kao prvo me zanima koji ti je firmware sada na stroju, znači pod System Profiler pogledaj na Hardware Overview pod "System Firmware Version"...

...ako misliš na verziju Boot ROMa - 144.0.0.0.0

2. Drugo, generalno je uvijek bolja ideja takvu instalaciju raditi s drugog internog diska, a ne s USB-a. Moguće da ti je SIP aktivan i zato ništa ne prolazi.

...ne znam, radio sam po naputku sa stranice OCLP. Normalno skine macOS instaler, normalno prođe i drugi dio - "building and installing OpenCore", kad traži da nakon rebootanja držim Option key stisnut, ja ga držim, ekran je crn i ništa se ne događa. Nakon otpuštanja Option tipke ništa se ne događa, kad pritisnem tipku za paljenje računala, momentalno se gasi i ponovno pali bez da mi pokaže Mac Boot Picker.

3. Na koji disk si instalirao OCLP? Pokaže li ti se njegov boot izbornik kod restarta?

...imam novo postavljen NVME Samsung SSD 980 EVO PRO 500GB. Ništa ne vidim na ekranu nakon boota. Btw. imam metal GPU RX580 4GB Saphire Radeon

Samsung SSD 980 PRO 500GB:

Kapacitet: 500,11 GB (500.107.862.016 bajtova)
TRIM podrška: Da
Model: Samsung SSD 980 PRO 500GB
Revizija: 5B2QGXA7
Serijski broj: S5GYNF0TC02304M
Širina linka: x4
Brzina veze: 2.5 GT/s
Odjeljivi pogon: Ne
BSD naziv: disk1
Vrsta mape particije: GPT (GUID Partition Table)
Uklonjivi mediji: Ne
Jedinice:
EFI:
Kapacitet: 209,7 MB (209.715.200 bajtova)
Sustav datoteka: MS-DOS FAT32
BSD naziv: disk1s1
Sadržaj: EFI
UUID jedinice: 0E239BC6-F960-3107-89CF-1C97F78BB46B
disk1s2:
Kapacitet: 499,9 GB (499.898.105.856 bajtova)
BSD naziv: disk1s2
Sadržaj: Apple_APFS

4. No, ja bih pošao od druge stvari - ili bih novi sustav instalirao na zaseban disk na kojem nema ničega - ili, ako gaziš preko Mojavea, onda idi korak po korak. Znači prvo Catalina s dosdude1 patcherom, pa onda s OCLP na Big Sur, pa tek onda Monterey. Ako se preskaču koraci, gotovo uvijek nešto pukne.

...pa i idem na novi SSD, ali me ne sluša

5. Uglavnom, to ti je posao na koji se lako izgubi cijeli dan, nije čudo da iskusni uzimaju po 100 € da odrade takav upgrade.

...ne postavljam pitanje cijene majstoru koji zna riješiti problem
19.10.2023 | 09:55
1. Verzija Boot ROM-a ti je dobra, to je super!

2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).

3. Kada to radi, uzmi DOS Dude Patcher i stavi na taj Mojave Catalinu uz pomoć njega. Ovdje moraš prethodno stroj dići s "R" u Recovery particiju i isključiti SIP u terminalu s "csrutil disable".

4. Kada Catalina lijepo radi, onda uzmi OCLP i instaliraj ga na NVMe, ali možeš i na još neki random SATA disk koji ti je unutra, za slučaj da "promaši" boot s NVMe-a. Kada vidiš da je OCLP instaliran i aktivan (znat ćeš po Boot Pickeru kod boota), onda možeš dalje.

5. Onda uzmi Big Sur instalaciju, stavi je u sistemski folder i opalli Big Sur preko Cataline. Kada završi, ne moraš u dalji update Big Sura i možeš pobrisati Catalinin patcher control panel.

6. Skini Monterey (zadnju instalaciju skineš preko OCLP GUI-ija), stavi ga u app folder i pokreni i to!

7. Uživaj u novom macOS-u!

Inače, ovi ludi 5,1 mogu i na Venturu i Sonomu, ali ti za instalaciju treba vanjski USB 2.0 hub. Javim kako to radi kada probam, za sada je Monterey odličan jer je još uvijek službeno podržan macOS.

Javi ako gdje zapneš!
19.10.2023 | 15:30
Cekaj, cekaj, jedini problem koji ovdje ja vidim je što nemaš boot screen pa ne vidiš boot menu.

Trebalo bi raditi ovako, cudi me da vec netko nije predlozio:

www.techwalla.com/articles/how-to-change...rom-the-command-line

Vidi radi li pa javi.
19.10.2023 | 19:48
Kupus, neće to upaliti - jer ako nema Boot Picker, to znači da je OCLP nije pravilno odradio svoje i da nije aktivan, pa mu i bootanje u željeni volume ne bi pomoglo.
20.10.2023 | 07:59
Usb hub 2.0 obavezan za vrijeme instalacije, kasnije radi usb periferija ali ako se isključi ili išteka ne prepoznaje ponovno ništa, preko hub-a sve radi normalno. Kod generiranja efi-a u OCLP ići na setings pa pod karticom advanced uključiti opciju za uključenje boot screena ovisno o grafičkoj. Nakon toga ručno generirati efi i zapisati ga na disk. Nakon završetka instalacije OCLP kreće u root patchiranje, ne restartati stroj nego ponovno otići u setings>advanced i postaviti boot screen vidljiv, generirati efi, snimit na boot disk i reboot. Ovim slijedom je meni proradila sonoma na MacPro 3,1 i na iMacu 13,1.
22.10.2023 | 22:18
2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).


* Mojave sam stavio gore (novu instalaciju na novi SSD NVMe, nezgodna je stvar bila da nisam mogao natrag na stari Mojave (stalno je podizao novu istalaciju sa NVME Samsung SSD 980 EVO PRO 500GB). Probao sam tada držati R kod bootanja i nije se dogodilo niš. Onda sam probavao druge varijante CTRL + R, ALT+ R, CMD + R i odjednom mi se vratio stari Mojave. Negdje sam našao na Youtubeu da treba ištekati sve diskove osim USB drivea kako bi povukao instalaciju Cataline s njega. Probat ću još to.
23.10.2023 | 01:34
Rezultat svega je na slikama. Mrtav ekran, ništa ne boota. Ima li netko iz Zagreba ili bliže okolice da mi pomogne to složiti. Plaćam dnevnicu i dobar ručak. Jabuka za desert.
Prilozi:
23.10.2023 | 07:19
Ne znam u koju krivu ulicu si zašao, nisam nikada imao takvu grešku.

U toj situaciji bih vratio na stroj Mojave (ili bootao taj stari koji imaš ne nekom klasičnom disku) i onda ponovo lijepo korak po korak. Ako je zapelo na Catalini s USB-a, to je scenario koji sam vidio, tada ti je rješenje da samu instalaciju Cataline staviš npr. na taj klasičan HDD (znači ne USB) i onda s njega odradiš instalaciju na finalni NVMe.

Uglavnom samo ostani cool, uvijek i svaki takav slučaj se na kraju riješi, ovako ili onako.
23.10.2023 | 08:11
Ta glupost je bila nakon odvajanja svih HDD uključivo i NVMe na kojem je primarni Mojave. Nakon toga, katastrofa. Crn ekran i ne mogu ništa. Nakon bootanja + CTRL+R i s postavljenim bootabilnim USB sam dignuo Catalinu. Ugl. cijelu noć sam se s time zafrkavao.
Catalina fino radi i nudi mi odmah upgrade na Sonomu, sto jasno nisam napravio.
Sad je gore stavljen OCLP i danas ću krenuti sa Big Sur.
Hvala Davore na vođenju. Vodim te na večeru kad svratiš u Zg.
23.10.2023 | 11:17
Drago mi je ovo čuti! Idi korak po korak, to ti je ziheraški.

Teoretski može se i na preskok raditi instalacije, ali prečesto mi se sve srokalo kada sam išao na taj način. Znači, jedno je 70% šanse da pođe po krivu kada se preskače. Kada sam išao po redu uvijek je sve bilo ok.

Sretno dalje!
23.10.2023 | 11:45
Jesi li probao staviti kakvu noviju grafičku i imaš li kakvo iskustvo sa Radeon pro karticama? Koliko vidim nisu toliko skupe, a tanke su
23.10.2023 | 17:24
Jesam, stavljao sam one skupe 5700 XT u njih i ok, radi to dobro, ali se mora underclockati radi potrošnje.

Najbolji izbor grafičke za 5,1 je stari dobri RX 580, sve drugo je uglavnom bacanje para osim ako netko nije baš u video produkciji ili uživa u hi-res igrama. Ako je neka grafička ful jača, ta traži Pixlas mod za napajanje, a ako je neka novije generacije kojoj to ne treba, onda pak nije podržan Mojave, pa onda ako nešto rikne si na ničemu.

Zato drž' se RX 580, on je rock solid izbor za Mac Pro.

Evo, stavio sam danas i Sonomu na jedan stroj koji mi je za prodaju, radi uredno:Ako nekome treba proširivi Mac za Plex server ili Adobe radni stroj, to je odličan bang-for-the-buck.
25.10.2023 | 12:59
Evo u kratkim crtama:

1. Big Sur je radio ko zmaj

2. Napravio sam pomoću OCLP upgrade na Monterey. Odmah kod prvog reboota problem - crni ekran s prekiženim bijelim krugom. Kad sam ga pomoću CTRL+R dignuo pokazao mi je bootlog 2 diska (stari Mojave) i novi disk s Montereyem, koji radi vrhunski dok ga se ne ugasi, onda kreće opet crni ekran pa dizanje u recovery modu itd.

3. Mogu li kako naredbom u Terminalu ili preko OCLP postaviti ili da ima bootlog kojim ću izabrati disk za dizanje sustava ili da automatski diže Monterey?

4. Hvala svima za savjete.
25.10.2023 | 17:12
Čini se da on samo ode u boot nečeg krivog na krivom disku.

Za početak samo trivijalni CMD+OPT+P+R, možeš i dva puta za redom. Tako da možda zaboravi zapis gdje se boota u nešto krivo.

A onda bi trebalo skužiti gdje on ode i tu particiju najbolje maknuti. E sada, ima više alata za to... Clover Configurator je dobar za otkrivanje što je gdje na skrivenim EFI particijama:

www.macupdate.com/app/mac/61090/clover-configurator
27.10.2023 | 19:58
2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).

* U recovery particiju ulaziš samo držeći tipku R ili moraš stiskati CTRL ili CMD?
BTW. išel sam se nekaj igrati pa sam sve zahebal, tako da ponovno dižem od Mojavea na Catalinu

* Nije mi jasno - u Mojave - tipka alt uopće ne funkcionira. Kad upalim kantu i stisnem ALT stroj radi, crni je ekran i ništa se ne dešava. Tad pritisnem tipku za paljenje i momentalno se gasi.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 minuta
 • JOHN: Kad se svi razbacuju…..Electrolux perilica rublja, 5-6 godina stara, radi ali se malo žale ležajevi. Cijena je takva da pojede sve skupa što se nudilo za črni petek! :)
 • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
 • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
 • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
 • zoranowsky: THX Yonkis!
 • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
 • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
 • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
 • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
 • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
 • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
 • stefanjos: hvala mbp2009! :)
 • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
 • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
 • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
 • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
 • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
 • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
 • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
 • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
 • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
 • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
 • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
 • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.
 • drlovric: Free je top. Platio sam samo da podrzim autore. Godina $12za black friday. Necu dulje ni opstati u treningu. Napustim ja to brzo :)
 • Borisone: :-)
 • drlovric: @Broistone: Jebes karakter ako nije labilan :)
 • mbp2009: našima nije došla vijest da 30% znači da cijena ide za 30% dolje, ne gore
 • Borisone: A jesi karakter...
 • drlovric: Kupio sam app za gym na 50% :) Eto samo to sam uspio...
 • drlovric: Ljudi jeste li kupili ista na black friday? Ja nisam naletio na nista zanimljivo :/ Prvi put, valjda ikad...
 • mbp2009: @stefanjos nakon jos nekoliko preslusavanja, pjesma je odlicna, pohvale svima jos jednom
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Ovo ispod je HNS site, a ovo iznad ti je baš za ulaznice:
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Osim toga, naša zajednica tamo će ih pokupovati odmah. Ali dio se čuva za domovinu, to je sigurno. Na tvom mjestu nih stavio HNS u Bookmarks, nazvao broj telefona koji imaju pr iložen - pa vidio može li se išta učiniti za tebe kao hrvatsku žrtvu rata u BiH, možda da na tu kartu odigraš.
 • Kloba: Mogu ti javiti čim pročitam da su puštene u prodaju na netu. Tako to funkcionira. Zapravo to možeš i sam, jer ja dok to pročitam na nekom sajtu već su rasprodane ziher.
 • drlovric: Samo da se plasiramo sto bolje na natjecanju. Nikada nismo briljirali na tom Euru :) Ne znam kako ce ici za ulaznice, i hoce li se uopce moci doci do istih.
 • Kloba: To su neki moji snovi. A sada, slažeš li se ili ne - a ti napiši. :)
 • Kloba: Zlatne Lopte i službena legenda Reala.
 • Kloba: Uglavnom, ono što želim reći je da bih nakon Dalića za kojeg se iskreno nadam da će produljiti ugovor izbornika, jednog dana na klupu mogao zasjesti Luka. Ako bi itko znao čitati igru i raditi formacije, izvlačiti maksimum iz igrača i napaljivati ih na brže, više, bolje - onda je to tip koji je sudjelovao na devet velikih natejcanja (uključujući i ovaj Euro 2024) od njih 13, dobitnik Z
 • Kloba: A vidi Francuze - samljeli Gibraltar 14:0. Nema ko nije pogodio jbt... I tako se to treba doživljavati ako mislimo rasti. Ja bi Luku ostavio do kraja godine u Realu, pa da postane neki učenik za trenera u mlađim uzrastima tamo (sumnjam da će mu žena dati sa troje djece da seli u Saudijsku Arabiju, a klinci se taman navikli na Španjolsku), a on za lovom pohlepan nije.
 • Kloba: Slažem se potpuno. JOHN- nama je ovo 13. veliko natjecanje od ukupno njih 15 od naše samostalnosti. Susjedi preko Dunava i Karavanki slave prvi odlazak na EP nakon 24 godine. Naravno da je suludo optimistično očekivati postolje na svakom natjecanju, ali već smo u rangu reprezentacija kada se nije normalno ne kvalificirati. Mi sa slabijima stanemo na kočnicu
 • JOHN: :)
 • JOHN: Dečkima želim puno sreće i odlučnosti na Euru. Nikad nije sramota izgubiti, pogotovo ako se vidi da napadaš, tražiš priliku za udarac i u konačnici napucavaš fakin loptu u okvir
 • JOHN: Gledao tekmu. Generalno zadovoljan sam pobjedom, ali mogli je biti to bolje kada se analizira pobjednik s druge strane. Za razliku od prijašnjih utakmica u ovoj smmo ipak bili odlučniji i češće pucali u okvir gola. Bez obzira što je dobar dio udaraca bio direkt u golmana, bilo je i onih koje je vratar jako dobro skidao(pogotovo one dvije prilike od Brozovića)
 • Kloba: Slavim ja. :D
 • drlovric: Sretan nam EURO 24, tko slavi :)
 • korisnik: Pitaj što te zanima :D
 • smayoo: @drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO