OCLP i bootanje OpenCorea na MacPro5.1 ne radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OCLP i bootanje OpenCorea na MacPro5.1 ne radi


08.09.2023 | 18:57
Pozdrav svima, imam 5.1 sa instaliranim Mojave (GPU Saphire Radeon RX580 4GB) i zadnji tjedan sam proveo poprilično sati pokušavajući napraviti instalaciju na Monterey pomoću OCLP.
Uredno na USB snimi instalaciju Montereya i flasha OCLP. Slijedeći korak je bootanje uz pritiskanje OPTION tipke.
Tu nastaje problem jer imam crni ekran, a kad tipnem gumb za paljenje, stroj se momentalno ugasi. Slijedeće pokretanje stroja vodi ga na bootscreen Mojave i sve radi normalno.
Ima li neki dobrodušni jabučar (ZG/okolica) da donesem stroj na instalaciju ili da mi pomogne telefonskim putem ili on line ili možda ima kakva druga opcija.
Zahvaljujem unaprijed

Robert
08.09.2023 | 22:24
Roberte pozdrav!

Pokušat ću ti pomoći, možda zvuči kao samohvala, ali zaista vjerujem da nitko u Hrvatskoj nema toliko iskustvo s tom kombinacijom kao ja. Instalirao sam ih preko 20...

Gomila stvari tu može biti problem, niz je stranputica. Kao prvo me zanima koji ti je firmware sada na stroju, znači pod System Profiler pogledaj na Hardware Overview pod "System Firmware Version"...

Drugo, generalno je uvijek bolja ideja takvu instalaciju raditi s drugog internog diska, a ne s USB-a. Moguće da ti je SIP aktivan i zato ništa ne prolazi.

Na koji disk si instalirao OCLP? Pokaže li ti se njegov boot izbornik kod restarta?

No, ja bih pošao od druge stvari - ili bih novi sustav instalirao na zaseban disk na kojem nema ničega - ili, ako gaziš preko Mojavea, onda idi korak po korak. Znači prvo Catalina s dosdude1 patcherom, pa onda s OCLP na Big Sur, pa tek onda Monterey. Ako se preskaču koraci, gotovo uvijek nešto pukne.

Uglavnom, to ti je posao na koji se lako izgubi cijeli dan, nije čudo da iskusni uzimaju po 100 € da odrade takav upgrade.
09.09.2023 | 15:43
Nije ni puno 100€, s obzirom na složenost i peripetije. Neki dan nam je majstor uzeo 270€ za postavljanje klime. Zaračunao ja valjda sve čega se mogao sjetiti.
18.10.2023 | 18:50
Pozdrav Davore!

1. Gomila stvari tu može biti problem, niz je stranputica. Kao prvo me zanima koji ti je firmware sada na stroju, znači pod System Profiler pogledaj na Hardware Overview pod "System Firmware Version"...

...ako misliš na verziju Boot ROMa - 144.0.0.0.0

2. Drugo, generalno je uvijek bolja ideja takvu instalaciju raditi s drugog internog diska, a ne s USB-a. Moguće da ti je SIP aktivan i zato ništa ne prolazi.

...ne znam, radio sam po naputku sa stranice OCLP. Normalno skine macOS instaler, normalno prođe i drugi dio - "building and installing OpenCore", kad traži da nakon rebootanja držim Option key stisnut, ja ga držim, ekran je crn i ništa se ne događa. Nakon otpuštanja Option tipke ništa se ne događa, kad pritisnem tipku za paljenje računala, momentalno se gasi i ponovno pali bez da mi pokaže Mac Boot Picker.

3. Na koji disk si instalirao OCLP? Pokaže li ti se njegov boot izbornik kod restarta?

...imam novo postavljen NVME Samsung SSD 980 EVO PRO 500GB. Ništa ne vidim na ekranu nakon boota. Btw. imam metal GPU RX580 4GB Saphire Radeon

Samsung SSD 980 PRO 500GB:

Kapacitet: 500,11 GB (500.107.862.016 bajtova)
TRIM podrška: Da
Model: Samsung SSD 980 PRO 500GB
Revizija: 5B2QGXA7
Serijski broj: S5GYNF0TC02304M
Širina linka: x4
Brzina veze: 2.5 GT/s
Odjeljivi pogon: Ne
BSD naziv: disk1
Vrsta mape particije: GPT (GUID Partition Table)
Uklonjivi mediji: Ne
Jedinice:
EFI:
Kapacitet: 209,7 MB (209.715.200 bajtova)
Sustav datoteka: MS-DOS FAT32
BSD naziv: disk1s1
Sadržaj: EFI
UUID jedinice: 0E239BC6-F960-3107-89CF-1C97F78BB46B
disk1s2:
Kapacitet: 499,9 GB (499.898.105.856 bajtova)
BSD naziv: disk1s2
Sadržaj: Apple_APFS

4. No, ja bih pošao od druge stvari - ili bih novi sustav instalirao na zaseban disk na kojem nema ničega - ili, ako gaziš preko Mojavea, onda idi korak po korak. Znači prvo Catalina s dosdude1 patcherom, pa onda s OCLP na Big Sur, pa tek onda Monterey. Ako se preskaču koraci, gotovo uvijek nešto pukne.

...pa i idem na novi SSD, ali me ne sluša

5. Uglavnom, to ti je posao na koji se lako izgubi cijeli dan, nije čudo da iskusni uzimaju po 100 € da odrade takav upgrade.

...ne postavljam pitanje cijene majstoru koji zna riješiti problem
19.10.2023 | 09:55
1. Verzija Boot ROM-a ti je dobra, to je super!

2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).

3. Kada to radi, uzmi DOS Dude Patcher i stavi na taj Mojave Catalinu uz pomoć njega. Ovdje moraš prethodno stroj dići s "R" u Recovery particiju i isključiti SIP u terminalu s "csrutil disable".

4. Kada Catalina lijepo radi, onda uzmi OCLP i instaliraj ga na NVMe, ali možeš i na još neki random SATA disk koji ti je unutra, za slučaj da "promaši" boot s NVMe-a. Kada vidiš da je OCLP instaliran i aktivan (znat ćeš po Boot Pickeru kod boota), onda možeš dalje.

5. Onda uzmi Big Sur instalaciju, stavi je u sistemski folder i opalli Big Sur preko Cataline. Kada završi, ne moraš u dalji update Big Sura i možeš pobrisati Catalinin patcher control panel.

6. Skini Monterey (zadnju instalaciju skineš preko OCLP GUI-ija), stavi ga u app folder i pokreni i to!

7. Uživaj u novom macOS-u!

Inače, ovi ludi 5,1 mogu i na Venturu i Sonomu, ali ti za instalaciju treba vanjski USB 2.0 hub. Javim kako to radi kada probam, za sada je Monterey odličan jer je još uvijek službeno podržan macOS.

Javi ako gdje zapneš!
19.10.2023 | 15:30
Cekaj, cekaj, jedini problem koji ovdje ja vidim je što nemaš boot screen pa ne vidiš boot menu.

Trebalo bi raditi ovako, cudi me da vec netko nije predlozio:

www.techwalla.com/articles/how-to-change...rom-the-command-line

Vidi radi li pa javi.
19.10.2023 | 19:48
Kupus, neće to upaliti - jer ako nema Boot Picker, to znači da je OCLP nije pravilno odradio svoje i da nije aktivan, pa mu i bootanje u željeni volume ne bi pomoglo.
20.10.2023 | 07:59
Usb hub 2.0 obavezan za vrijeme instalacije, kasnije radi usb periferija ali ako se isključi ili išteka ne prepoznaje ponovno ništa, preko hub-a sve radi normalno. Kod generiranja efi-a u OCLP ići na setings pa pod karticom advanced uključiti opciju za uključenje boot screena ovisno o grafičkoj. Nakon toga ručno generirati efi i zapisati ga na disk. Nakon završetka instalacije OCLP kreće u root patchiranje, ne restartati stroj nego ponovno otići u setings>advanced i postaviti boot screen vidljiv, generirati efi, snimit na boot disk i reboot. Ovim slijedom je meni proradila sonoma na MacPro 3,1 i na iMacu 13,1.
22.10.2023 | 22:18
2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).


* Mojave sam stavio gore (novu instalaciju na novi SSD NVMe, nezgodna je stvar bila da nisam mogao natrag na stari Mojave (stalno je podizao novu istalaciju sa NVME Samsung SSD 980 EVO PRO 500GB). Probao sam tada držati R kod bootanja i nije se dogodilo niš. Onda sam probavao druge varijante CTRL + R, ALT+ R, CMD + R i odjednom mi se vratio stari Mojave. Negdje sam našao na Youtubeu da treba ištekati sve diskove osim USB drivea kako bi povukao instalaciju Cataline s njega. Probat ću još to.
23.10.2023 | 01:34
Rezultat svega je na slikama. Mrtav ekran, ništa ne boota. Ima li netko iz Zagreba ili bliže okolice da mi pomogne to složiti. Plaćam dnevnicu i dobar ručak. Jabuka za desert.
Prilozi:
23.10.2023 | 07:19
Ne znam u koju krivu ulicu si zašao, nisam nikada imao takvu grešku.

U toj situaciji bih vratio na stroj Mojave (ili bootao taj stari koji imaš ne nekom klasičnom disku) i onda ponovo lijepo korak po korak. Ako je zapelo na Catalini s USB-a, to je scenario koji sam vidio, tada ti je rješenje da samu instalaciju Cataline staviš npr. na taj klasičan HDD (znači ne USB) i onda s njega odradiš instalaciju na finalni NVMe.

Uglavnom samo ostani cool, uvijek i svaki takav slučaj se na kraju riješi, ovako ili onako.
23.10.2023 | 08:11
Ta glupost je bila nakon odvajanja svih HDD uključivo i NVMe na kojem je primarni Mojave. Nakon toga, katastrofa. Crn ekran i ne mogu ništa. Nakon bootanja + CTRL+R i s postavljenim bootabilnim USB sam dignuo Catalinu. Ugl. cijelu noć sam se s time zafrkavao.
Catalina fino radi i nudi mi odmah upgrade na Sonomu, sto jasno nisam napravio.
Sad je gore stavljen OCLP i danas ću krenuti sa Big Sur.
Hvala Davore na vođenju. Vodim te na večeru kad svratiš u Zg.
23.10.2023 | 11:17
Drago mi je ovo čuti! Idi korak po korak, to ti je ziheraški.

Teoretski može se i na preskok raditi instalacije, ali prečesto mi se sve srokalo kada sam išao na taj način. Znači, jedno je 70% šanse da pođe po krivu kada se preskače. Kada sam išao po redu uvijek je sve bilo ok.

Sretno dalje!
23.10.2023 | 11:45
Jesi li probao staviti kakvu noviju grafičku i imaš li kakvo iskustvo sa Radeon pro karticama? Koliko vidim nisu toliko skupe, a tanke su
23.10.2023 | 17:24
Jesam, stavljao sam one skupe 5700 XT u njih i ok, radi to dobro, ali se mora underclockati radi potrošnje.

Najbolji izbor grafičke za 5,1 je stari dobri RX 580, sve drugo je uglavnom bacanje para osim ako netko nije baš u video produkciji ili uživa u hi-res igrama. Ako je neka grafička ful jača, ta traži Pixlas mod za napajanje, a ako je neka novije generacije kojoj to ne treba, onda pak nije podržan Mojave, pa onda ako nešto rikne si na ničemu.

Zato drž' se RX 580, on je rock solid izbor za Mac Pro.

Evo, stavio sam danas i Sonomu na jedan stroj koji mi je za prodaju, radi uredno:



Ako nekome treba proširivi Mac za Plex server ili Adobe radni stroj, to je odličan bang-for-the-buck.
25.10.2023 | 12:59
Evo u kratkim crtama:

1. Big Sur je radio ko zmaj

2. Napravio sam pomoću OCLP upgrade na Monterey. Odmah kod prvog reboota problem - crni ekran s prekiženim bijelim krugom. Kad sam ga pomoću CTRL+R dignuo pokazao mi je bootlog 2 diska (stari Mojave) i novi disk s Montereyem, koji radi vrhunski dok ga se ne ugasi, onda kreće opet crni ekran pa dizanje u recovery modu itd.

3. Mogu li kako naredbom u Terminalu ili preko OCLP postaviti ili da ima bootlog kojim ću izabrati disk za dizanje sustava ili da automatski diže Monterey?

4. Hvala svima za savjete.
25.10.2023 | 17:12
Čini se da on samo ode u boot nečeg krivog na krivom disku.

Za početak samo trivijalni CMD+OPT+P+R, možeš i dva puta za redom. Tako da možda zaboravi zapis gdje se boota u nešto krivo.

A onda bi trebalo skužiti gdje on ode i tu particiju najbolje maknuti. E sada, ima više alata za to... Clover Configurator je dobar za otkrivanje što je gdje na skrivenim EFI particijama:

www.macupdate.com/app/mac/61090/clover-configurator
27.10.2023 | 19:58
2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).

* U recovery particiju ulaziš samo držeći tipku R ili moraš stiskati CTRL ili CMD?
BTW. išel sam se nekaj igrati pa sam sve zahebal, tako da ponovno dižem od Mojavea na Catalinu

* Nije mi jasno - u Mojave - tipka alt uopće ne funkcionira. Kad upalim kantu i stisnem ALT stroj radi, crni je ekran i ništa se ne dešava. Tad pritisnem tipku za paljenje i momentalno se gasi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 52 minuta
  • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
  • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
  • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
  • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
  • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, jura22, m@xym, marink, Maxxy, Riba, tino1, Tito, Anonimci (586)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO