OCLP i bootanje OpenCorea na MacPro5.1 ne radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OCLP i bootanje OpenCorea na MacPro5.1 ne radi


08.09.2023 | 18:57
Pozdrav svima, imam 5.1 sa instaliranim Mojave (GPU Saphire Radeon RX580 4GB) i zadnji tjedan sam proveo poprilično sati pokušavajući napraviti instalaciju na Monterey pomoću OCLP.
Uredno na USB snimi instalaciju Montereya i flasha OCLP. Slijedeći korak je bootanje uz pritiskanje OPTION tipke.
Tu nastaje problem jer imam crni ekran, a kad tipnem gumb za paljenje, stroj se momentalno ugasi. Slijedeće pokretanje stroja vodi ga na bootscreen Mojave i sve radi normalno.
Ima li neki dobrodušni jabučar (ZG/okolica) da donesem stroj na instalaciju ili da mi pomogne telefonskim putem ili on line ili možda ima kakva druga opcija.
Zahvaljujem unaprijed

Robert
08.09.2023 | 22:24
Roberte pozdrav!

Pokušat ću ti pomoći, možda zvuči kao samohvala, ali zaista vjerujem da nitko u Hrvatskoj nema toliko iskustvo s tom kombinacijom kao ja. Instalirao sam ih preko 20...

Gomila stvari tu može biti problem, niz je stranputica. Kao prvo me zanima koji ti je firmware sada na stroju, znači pod System Profiler pogledaj na Hardware Overview pod "System Firmware Version"...

Drugo, generalno je uvijek bolja ideja takvu instalaciju raditi s drugog internog diska, a ne s USB-a. Moguće da ti je SIP aktivan i zato ništa ne prolazi.

Na koji disk si instalirao OCLP? Pokaže li ti se njegov boot izbornik kod restarta?

No, ja bih pošao od druge stvari - ili bih novi sustav instalirao na zaseban disk na kojem nema ničega - ili, ako gaziš preko Mojavea, onda idi korak po korak. Znači prvo Catalina s dosdude1 patcherom, pa onda s OCLP na Big Sur, pa tek onda Monterey. Ako se preskaču koraci, gotovo uvijek nešto pukne.

Uglavnom, to ti je posao na koji se lako izgubi cijeli dan, nije čudo da iskusni uzimaju po 100 € da odrade takav upgrade.
09.09.2023 | 15:43
Nije ni puno 100€, s obzirom na složenost i peripetije. Neki dan nam je majstor uzeo 270€ za postavljanje klime. Zaračunao ja valjda sve čega se mogao sjetiti.
18.10.2023 | 18:50
Pozdrav Davore!

1. Gomila stvari tu može biti problem, niz je stranputica. Kao prvo me zanima koji ti je firmware sada na stroju, znači pod System Profiler pogledaj na Hardware Overview pod "System Firmware Version"...

...ako misliš na verziju Boot ROMa - 144.0.0.0.0

2. Drugo, generalno je uvijek bolja ideja takvu instalaciju raditi s drugog internog diska, a ne s USB-a. Moguće da ti je SIP aktivan i zato ništa ne prolazi.

...ne znam, radio sam po naputku sa stranice OCLP. Normalno skine macOS instaler, normalno prođe i drugi dio - "building and installing OpenCore", kad traži da nakon rebootanja držim Option key stisnut, ja ga držim, ekran je crn i ništa se ne događa. Nakon otpuštanja Option tipke ništa se ne događa, kad pritisnem tipku za paljenje računala, momentalno se gasi i ponovno pali bez da mi pokaže Mac Boot Picker.

3. Na koji disk si instalirao OCLP? Pokaže li ti se njegov boot izbornik kod restarta?

...imam novo postavljen NVME Samsung SSD 980 EVO PRO 500GB. Ništa ne vidim na ekranu nakon boota. Btw. imam metal GPU RX580 4GB Saphire Radeon

Samsung SSD 980 PRO 500GB:

Kapacitet: 500,11 GB (500.107.862.016 bajtova)
TRIM podrška: Da
Model: Samsung SSD 980 PRO 500GB
Revizija: 5B2QGXA7
Serijski broj: S5GYNF0TC02304M
Širina linka: x4
Brzina veze: 2.5 GT/s
Odjeljivi pogon: Ne
BSD naziv: disk1
Vrsta mape particije: GPT (GUID Partition Table)
Uklonjivi mediji: Ne
Jedinice:
EFI:
Kapacitet: 209,7 MB (209.715.200 bajtova)
Sustav datoteka: MS-DOS FAT32
BSD naziv: disk1s1
Sadržaj: EFI
UUID jedinice: 0E239BC6-F960-3107-89CF-1C97F78BB46B
disk1s2:
Kapacitet: 499,9 GB (499.898.105.856 bajtova)
BSD naziv: disk1s2
Sadržaj: Apple_APFS

4. No, ja bih pošao od druge stvari - ili bih novi sustav instalirao na zaseban disk na kojem nema ničega - ili, ako gaziš preko Mojavea, onda idi korak po korak. Znači prvo Catalina s dosdude1 patcherom, pa onda s OCLP na Big Sur, pa tek onda Monterey. Ako se preskaču koraci, gotovo uvijek nešto pukne.

...pa i idem na novi SSD, ali me ne sluša

5. Uglavnom, to ti je posao na koji se lako izgubi cijeli dan, nije čudo da iskusni uzimaju po 100 € da odrade takav upgrade.

...ne postavljam pitanje cijene majstoru koji zna riješiti problem
19.10.2023 | 09:55
1. Verzija Boot ROM-a ti je dobra, to je super!

2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).

3. Kada to radi, uzmi DOS Dude Patcher i stavi na taj Mojave Catalinu uz pomoć njega. Ovdje moraš prethodno stroj dići s "R" u Recovery particiju i isključiti SIP u terminalu s "csrutil disable".

4. Kada Catalina lijepo radi, onda uzmi OCLP i instaliraj ga na NVMe, ali možeš i na još neki random SATA disk koji ti je unutra, za slučaj da "promaši" boot s NVMe-a. Kada vidiš da je OCLP instaliran i aktivan (znat ćeš po Boot Pickeru kod boota), onda možeš dalje.

5. Onda uzmi Big Sur instalaciju, stavi je u sistemski folder i opalli Big Sur preko Cataline. Kada završi, ne moraš u dalji update Big Sura i možeš pobrisati Catalinin patcher control panel.

6. Skini Monterey (zadnju instalaciju skineš preko OCLP GUI-ija), stavi ga u app folder i pokreni i to!

7. Uživaj u novom macOS-u!

Inače, ovi ludi 5,1 mogu i na Venturu i Sonomu, ali ti za instalaciju treba vanjski USB 2.0 hub. Javim kako to radi kada probam, za sada je Monterey odličan jer je još uvijek službeno podržan macOS.

Javi ako gdje zapneš!
19.10.2023 | 15:30
Cekaj, cekaj, jedini problem koji ovdje ja vidim je što nemaš boot screen pa ne vidiš boot menu.

Trebalo bi raditi ovako, cudi me da vec netko nije predlozio:

www.techwalla.com/articles/how-to-change...rom-the-command-line

Vidi radi li pa javi.
19.10.2023 | 19:48
Kupus, neće to upaliti - jer ako nema Boot Picker, to znači da je OCLP nije pravilno odradio svoje i da nije aktivan, pa mu i bootanje u željeni volume ne bi pomoglo.
20.10.2023 | 07:59
Usb hub 2.0 obavezan za vrijeme instalacije, kasnije radi usb periferija ali ako se isključi ili išteka ne prepoznaje ponovno ništa, preko hub-a sve radi normalno. Kod generiranja efi-a u OCLP ići na setings pa pod karticom advanced uključiti opciju za uključenje boot screena ovisno o grafičkoj. Nakon toga ručno generirati efi i zapisati ga na disk. Nakon završetka instalacije OCLP kreće u root patchiranje, ne restartati stroj nego ponovno otići u setings>advanced i postaviti boot screen vidljiv, generirati efi, snimit na boot disk i reboot. Ovim slijedom je meni proradila sonoma na MacPro 3,1 i na iMacu 13,1.
22.10.2023 | 22:18
2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).


* Mojave sam stavio gore (novu instalaciju na novi SSD NVMe, nezgodna je stvar bila da nisam mogao natrag na stari Mojave (stalno je podizao novu istalaciju sa NVME Samsung SSD 980 EVO PRO 500GB). Probao sam tada držati R kod bootanja i nije se dogodilo niš. Onda sam probavao druge varijante CTRL + R, ALT+ R, CMD + R i odjednom mi se vratio stari Mojave. Negdje sam našao na Youtubeu da treba ištekati sve diskove osim USB drivea kako bi povukao instalaciju Cataline s njega. Probat ću još to.
23.10.2023 | 01:34
Rezultat svega je na slikama. Mrtav ekran, ništa ne boota. Ima li netko iz Zagreba ili bliže okolice da mi pomogne to složiti. Plaćam dnevnicu i dobar ručak. Jabuka za desert.
Prilozi:
23.10.2023 | 07:19
Ne znam u koju krivu ulicu si zašao, nisam nikada imao takvu grešku.

U toj situaciji bih vratio na stroj Mojave (ili bootao taj stari koji imaš ne nekom klasičnom disku) i onda ponovo lijepo korak po korak. Ako je zapelo na Catalini s USB-a, to je scenario koji sam vidio, tada ti je rješenje da samu instalaciju Cataline staviš npr. na taj klasičan HDD (znači ne USB) i onda s njega odradiš instalaciju na finalni NVMe.

Uglavnom samo ostani cool, uvijek i svaki takav slučaj se na kraju riješi, ovako ili onako.
23.10.2023 | 08:11
Ta glupost je bila nakon odvajanja svih HDD uključivo i NVMe na kojem je primarni Mojave. Nakon toga, katastrofa. Crn ekran i ne mogu ništa. Nakon bootanja + CTRL+R i s postavljenim bootabilnim USB sam dignuo Catalinu. Ugl. cijelu noć sam se s time zafrkavao.
Catalina fino radi i nudi mi odmah upgrade na Sonomu, sto jasno nisam napravio.
Sad je gore stavljen OCLP i danas ću krenuti sa Big Sur.
Hvala Davore na vođenju. Vodim te na večeru kad svratiš u Zg.
23.10.2023 | 11:17
Drago mi je ovo čuti! Idi korak po korak, to ti je ziheraški.

Teoretski može se i na preskok raditi instalacije, ali prečesto mi se sve srokalo kada sam išao na taj način. Znači, jedno je 70% šanse da pođe po krivu kada se preskače. Kada sam išao po redu uvijek je sve bilo ok.

Sretno dalje!
23.10.2023 | 11:45
Jesi li probao staviti kakvu noviju grafičku i imaš li kakvo iskustvo sa Radeon pro karticama? Koliko vidim nisu toliko skupe, a tanke su
23.10.2023 | 17:24
Jesam, stavljao sam one skupe 5700 XT u njih i ok, radi to dobro, ali se mora underclockati radi potrošnje.

Najbolji izbor grafičke za 5,1 je stari dobri RX 580, sve drugo je uglavnom bacanje para osim ako netko nije baš u video produkciji ili uživa u hi-res igrama. Ako je neka grafička ful jača, ta traži Pixlas mod za napajanje, a ako je neka novije generacije kojoj to ne treba, onda pak nije podržan Mojave, pa onda ako nešto rikne si na ničemu.

Zato drž' se RX 580, on je rock solid izbor za Mac Pro.

Evo, stavio sam danas i Sonomu na jedan stroj koji mi je za prodaju, radi uredno:Ako nekome treba proširivi Mac za Plex server ili Adobe radni stroj, to je odličan bang-for-the-buck.
25.10.2023 | 12:59
Evo u kratkim crtama:

1. Big Sur je radio ko zmaj

2. Napravio sam pomoću OCLP upgrade na Monterey. Odmah kod prvog reboota problem - crni ekran s prekiženim bijelim krugom. Kad sam ga pomoću CTRL+R dignuo pokazao mi je bootlog 2 diska (stari Mojave) i novi disk s Montereyem, koji radi vrhunski dok ga se ne ugasi, onda kreće opet crni ekran pa dizanje u recovery modu itd.

3. Mogu li kako naredbom u Terminalu ili preko OCLP postaviti ili da ima bootlog kojim ću izabrati disk za dizanje sustava ili da automatski diže Monterey?

4. Hvala svima za savjete.
25.10.2023 | 17:12
Čini se da on samo ode u boot nečeg krivog na krivom disku.

Za početak samo trivijalni CMD+OPT+P+R, možeš i dva puta za redom. Tako da možda zaboravi zapis gdje se boota u nešto krivo.

A onda bi trebalo skužiti gdje on ode i tu particiju najbolje maknuti. E sada, ima više alata za to... Clover Configurator je dobar za otkrivanje što je gdje na skrivenim EFI particijama:

www.macupdate.com/app/mac/61090/clover-configurator
27.10.2023 | 19:58
2. Ako je to skroz novi NVMe, prvo ti stavi Mojave na njega redovno i da to sve lijepo radi i boota s NVMe-a stroj normalno. Probaj s njega ući u i Recovery particiju da vidiš da je ispravno instalirana (držiš R kod boota i bit će crno dugo, ali na kraju se digne).

* U recovery particiju ulaziš samo držeći tipku R ili moraš stiskati CTRL ili CMD?
BTW. išel sam se nekaj igrati pa sam sve zahebal, tako da ponovno dižem od Mojavea na Catalinu

* Nije mi jasno - u Mojave - tipka alt uopće ne funkcionira. Kad upalim kantu i stisnem ALT stroj radi, crni je ekran i ništa se ne dešava. Tad pritisnem tipku za paljenje i momentalno se gasi.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 5 sati
 • IgorD: O da, meni je to došlo isti dan kad sam očekivao amazon paket, prvo je došao HT sms da je paket spreman za isporuku pa drugi dan i ovo. Naravno da sam kliknuo bez gledanja detalja ali onda me sve zbunilo pa sam pobjegao i googla nisam li već 'ozračen'
 • m@xym: Pa otprilike tako je i u RH. Ali, ono što je interesantno je, da, barem neki primatelji tih poruka, stvarno čekaju isporuku pakete od Hrvatske pošte (koji će, naravno, biti uredno isporučen primatelju), što upućuje na možebitno "curenje" podataka sa nekog. HP-ovog servera.
 • Ender: ma to vec par meseci u SR stizu te poruke, mislim da smo pisali o tome vec ranije.
 • amsterdamxxx: i meni ta prevara stigla juce u Srb na sms..poruka broja iz Indonezije
 • m@xym: čuj imali su dva pokušaja isporuke ali nisu uspjeli zbog nepotpune adrese. Ali zato imaju broj tvog mobitela i traže da odogovriš na poruku sa Y (klasična navlakuša na telefonske "servisese" koji se masno naplaćuju pošiljatelju... Ma diivota.
 • Yonkis: Kakvi pokušaji muljaže. Ali otkud im broj? Ili adresa? [link]
 • Bertone: :D
 • smayoo: X-D
 • zoranowsky: LOL! :)
 • Gjuroo: :D
 • Ender: na eurosongu ima vise golotinje, al pornic ima bolju muziku :-)
 • Ender: koja je razlika izmedju eurosong-a i pornica?
 • Ender: evo sta kruzi po forumima sada.
 • JOHN: ……naravno uz par iznimki
 • JOHN: Markec je pobjednik bez obzira na brojke! Jako dobra promocija njega kao mladog umjetnika, tradicije, kraja i države od kuda dolazi. Za ostalo/e sam bez komentara. Bilo je tu svega i svačega :)
 • Ender: da ne budem pogresno shvacen, da sam rasista ili sta vec, ali jedan od malog broja normalnih nastupa.
 • Ender: cestitke iz srbije za uspeh i nastup!
 • smayoo: Slažem se!
 • Gjuroo: Saka čast malom na energiji koju je prenio na ljude. Napokon malo masovne pozitive.
 • Zdravac: U svakom slučaju, čestitam mu. Što se mene tiče, on je pobjednik!
 • Zdravac: čini mi se da sam sad u dokumentarcu vidio da Marko ima doma iMac (?), pa si mislim možda je član našeg foruma?
 • Gjuroo: Ma win-win. Kak se već veli, Lazanja je osvojio srca ljudi, a Oni nek si organiziraju Euroviziju u Švici. Ima se, može se :)
 • smayoo: Ja mislim da je HRT okolo lobirao da žiriji ne daju Marku previše bodova jer HRT nema kinte za organizirati natjecanje iduće godine :D
 • cariblanco: Da je Marko nosio suknju, bili bi pobjednici ;)
 • Gjuroo: Rim tim tagi dim!
 • Yonkis: Krehacro, pa ne zove se uzalud Pro.
 • Krehacro: Uh gledam sad usporedbu...pro bolji
 • drlovric: Ma samo Pro. Neka ide zivot :)
 • Krehacro: iPad air m2 ili iPad pro m2?
 • zoranowsky: Isto sam uzeo novog svojevremeno
 • zoranowsky: Išao sam ja pogledati health na svom 12.9 ii gen, ali nema health podatka, inače ok radi, nema problema.
 • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
 • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
 • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
 • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
 • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
 • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
 • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
 • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
 • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
 • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
 • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
 • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
 • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
 • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
 • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
 • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
 • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
 • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
 • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drlovric, Gjuroo, IgorD, Miro Spiro, Anonimci (171)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO