mac powerbook g3 pismo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

mac powerbook g3 pismo

01.06.2007 | 07:07
bok,nabavio sam od frenda famozni mac g3 powerbook,pismo,sa cudnim punjacem,i uglavnom frend je rekao da ubacim cd sa OS-om i to je to.znam da sam na mac g3desktop verziji pokusao staviti verziju 10.4.9,u tom stilu, na 2cd-a,i nije islo zbog malo rama,pa sam morao nabaciti verziju 9.2.na pismu mi taj 1. cd od X-tke nece nigdje dalje od loga jabuke.procitao sam da je preporucena verzija za pismo powerbook 10.3.9. verzija,ili panther.znaci li to da samo ta verzija moze ici gore, ili ovisi io ramima,nisam gledao koliko rama imam.inace,hocu pokrenuti desetku jer s njom nema zezanja oko interneta kao na 9.2.
p.s. isto tako pise na stranici \"lowendmac.com/pb2/pismo.shtml\",da se memorija moze prosiriti do 1gb,sto znaci da bi se mogao pokrenuti i pokoji filmic,spot i sl.?I gdje naci memoriju,ide li posebna memorija ili moze bilo koji so dimm??
oprostite na gnjavazi,i thx na rjesenjima....goc
03.06.2007 | 10:18
Mozda je trebalo upgradeati firmware na toj masini prije instalacije OS X-a, to bi trebalo provjeriti. Na njega bi 10.4 trebao ici.
Memorija ti ide PC100 ili PC133 SODIMM. Novu nekog pristojnog kapaciteta kod nas neces naci, ja sam svojevremeno kupio na ebayu.
04.06.2007 | 08:15
hmmm,upgrade?nabavio sam panter-a na 3 cd-a.to je 10.3.9 os,koji je preporucen za pismo,medjutim kad upalim mac,pojavi se ikonica sa smjeskom,pa zatim upitnik sve u istoj ikoni foldera.ubacim 1.cd pantera,pojavi se logo crna jabuka,i ispod nje krug od crtica,zatim izbaci tekst treba napraviti restart kompa i to na 5 jezika.frend kaze da je baterija,ona koja se nalazi uz dvd rom,u biti 4 male baterijice kao sto su na maticnoj,spojene zajedno,i spojene na plocu.sto mislite?sto da napravim,kako napraviti taj upgrade?molim vas pomozite,i da imam plocicu sa 100mb rama....
04.06.2007 | 08:24
hvala ribo,kolika je cijena na e-bay-u,i da li se uopce isplati bacati u njega recimo,512mb?cujem da je kod mac-a najvaznija memorija...hvala ti jos jednom...
04.06.2007 | 19:39
Hmm, dobijas kernel panic kada pri pokusaju boota sa instalacijskog CD-a...jesi li siguran da instaalcija koju imas je Retail verzija, dakle ne neki komplet CD-ova koji je stigao uz neku masinu?
Baterija? Baterija ne bi prouzrocila ovo, eventualno ga ne bi mogao ukljuciti zbog slabe baterije. Pokusaj naci drugu instalaciju ili se javi ako te put nanese u Rijeku.
Ako mislis koristiti OS X, memorija se svakako isplati, ja sam tada platio oko 45 USD modul od 512 MB, sad je u clamshell iBooku koji vrti 10.3.9.
04.06.2007 | 20:55
nisam siguran,znam samo da imam 3cd-a presnimljena sa mac os panter.
2.ubacio sam os 9.2 koji mi je radio na stolnom g3 mac-u.kaze ukucaj mac-boot,ukucam,pojavi se zuti ekran terminal.sa ls mi sve izlista,sto dalje?mislio sam nabaciti 9.2 pa ga dic na 10.3.9
neznam sto mislis?ja sam iz siska,i jedini koji ovdje kuzi mac ove i trci po seminarima za njih je ziko,lik opsjednut mac-ovima,on me i uvukao u ovo...
05.06.2007 | 05:39
mac-boot? To se treba upisati samo ako si u Open Firmware promptu (\"BIOS\" na Macu).
Sto se dogodi ako stavis 9.2 instalaciju unutra i drzis tipku C (provjeri, mislim da se tako boota sa CD-a)?
05.06.2007 | 16:28
nista,bas nista,ako ne drzim pritisnutu tipku C onda dolazi poruka utipkaj mac-boot,ili shutdown,ako ukucam mac-boot,baca me u taj bios-zuti ekran konzolaskog tipa.ako ubacim mac os 10.3.9 s tipkom C nista,bez tipke C pokrece logo jabuke,pocnu one crtice ispod loga raditi,i izbaci poruku za restart.btw,provjerio sam bateriju,baterija velika je ispravna,napunio sam ju neki dan i jos drzi,a ona mala baterija, kao za bios je takodjer ispravna frend ju je provjerio sa instrumentom.mislim sve radi,kad ga upalis pojavi se ikona i u njoj 2 manje ikone koje se naizmjence pokazuju,jedna je upitnik,a druga ono malo nasmijeseno lice.prijedlog??
06.06.2007 | 20:50
Sto je prije bilo instalirano na tom laptopu? Da nije netko instalirao linux ili nesto slicno? Sto se dogodi kada pokusas bootati sa OS 9 instalacije? Pokusaj nabaviti neku drugu instalaciju OS-a pa bootati s nje.
Moguce da je i hard disk neispravan unutra.

Ima li kakav dodatni memorijski modul unutra? Takve stvari su izto znale raditi probleme...
10.06.2007 | 08:45
kad izvadim tipkovnicu imam memorijski modul pc100,a sa donje strane ploce na kojoj je procesor je jos jedan modul.kad ucitavam os 9.2.HR napise poruku upis mac-boot ili mac-shutdown,za instaliranje ili gasenje racunala.utipkam mac-boot,pojavi se zuti ekran,i kao u linux konzoli znak shella,i poruka ok,stisnem enter,ponovno ok,utipkam ls,izlista sve zivo,kao popis,i opet poruka ok,iznad te konzole je firmware,bla bla nesto.frend kaze da bih trebao update-ati firmware,ali neznam kako,skinuo sam sa mac-ove stranice ali posto imam windowse s tim file-om nis nemogu,ako ga snimim na cd pismo ne reagira na taj cd.osjecam se glupo,imam laptop ispravan,i nemogu snjim nista,a platio sam ga.uhhh!!pomoc...molim vas...
10.06.2007 | 23:07
Oh, čini se da moraš resetirati open firmware, baci oko ovdje:
docs.info.apple.com/article.html?artnum=42642
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 54 minuta
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, Dr. Beast, marioart, Riba, temeljnik, Anonimci (835)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO