Catalina/El Capitan dual-boot
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Catalina/El Capitan dual-boot

10.01.2021 | 14:11
Dakle, kupio sam Mac mini late 2012. (SSD + HDD) na kojem je Catalina i htio bih napraviti dual-boot s El Capitanom.

Probao sam napraviti na startup SSD-u novi APFS volume da na njega instaliram El Capitana, ali nije išlo.

Mogu li napraviti particiju na SSD-u i na nju ga instalirati?
Ako mogu, može li biti APFS ili mora biti MacOS Extended?
10.01.2021 | 14:32
Zar El Capitan može raditi s AFPS diskom? Ja bih rekao da ne, to je došlo tek s 10.13, zar ne?
Moja je pretpostavka da moraš cijeli SSD formatirati iznova, i to pomoću 10.11 instllera (tj. disk utilityja u njemu), napraviti GUID tablicu, na njoj HFS+ particiju za El Capitan i ostaviti mjesta da nakon 10.11 instalacije možeš iz 10.15 installera (tj. disk utilityja u njemu) napraviti AFPS particiju na slobodnom disku. Ako uopće budeš mogao. Možda ćeš morati i 10.15 instalirati na HFS+ particiju da ti ne osakati 10.11

Čemu uopće te akrobacije? Što će ti Catalina? Ili - ako ti je dobra Catalina, što će ti El Capitan?
10.01.2021 | 15:17
Po meni ti he za navedeni mac najbolja opcija high sierra,ne treba ti ni catalina i kapetan..To je ko da imaš windows 8 a hočeš stati win 10,i win 7,stavi win 10 i mir.
10.01.2021 | 16:00
Akrobacija je zbog Adobe CS 6...
10.01.2021 | 16:13
Hja... Zvuči kao da ćeš se ugovnati s tim i da ti uvijek nešto neće raditi kako treba. 10.15 forsira AFPS i povremeno cendra ako je na HFS+, a 10.11 ne prepoznaje AFPS.
Ne zaboravi da i HDD isto moraš preformatirati u HFS+ ako želiš da ga 10.11 vidi i koristi.
10.01.2021 | 16:42
Finn kaže:
Akrobacija je zbog Adobe CS 6...

High Sierra normalno podržava CS6 paket.

Za mene ni ne postoje OSovi između Snow Leoparda i Sierre

Polako ću pokušati napraviti tranziciju sa Adobea na Affinity. Proljetos sam kupio Designera i Publishera kad su imali popust od 50%. Sad mi malo žao što tada nisam ubo i Photo, ali ni 400tinjak kuna (uzmi i nosi) nije puno.
Istina, nema aplikacije koja se u potpunosti može nositi s Photoshopom, al na CC ne idem. Affinity Photo mi se čini kao jedina opcija da ga zamijeni (barem u mom slučaju).

Tak da, ako je samo do CS6, možeš slobodno instalirati High Sierru.
10.01.2021 | 17:50
Ok, onda ću instalirati High Sierru. Nisam znao da je Catalina toliko zaje... Da jesam, odmah bi naručio HSierru.
10.01.2021 | 21:27
Da se malo ukljucim u ovo, mozda bude znacilo nekom, jer sam slicno nesto radio - High Sierra + El Capitan.
Moralo bi da se radi ovako:
- prvo se instalira El Capitan na prazan disk.
- nakon instalacije se napravi jos jedna particija u HFS+.
- na tu drugu particiju se takodje instalira El Capitan.
- podigne se sistem sa particije na koju planirate da instalirate High Sierra.
- iz El Capitan se krene u instaliranje HS na sledeci nacin: prvo se iskopira HS instaler u Applications folder, a onda iz terminala kuca:
/Applications/"Install macOS High Sierra.app"/Contents/Resources/startosinstall --converttoapfs NO --agreetolicense
(vidi: www.tonymacx86.com/threads/guide-avoid-a...resh-install.232855/ )
trebalo bi da moze i sa Mojave, samo treba proguglati.
- treba naci HS instaler za 10.13.6, ako bude ranija verzija, update sistema moze da iskonvertuje u APFS.

Na ovaj nacin se ima i HS ili visi sistemi, zajedno sa nekim nizim sistemom na istom drajvu. Prednost je sto nizi sistemi tada vide i particiju sa visim sistemom, jer su oba sistema u HFS+. Nedostatak je sto visi sistem onda radi u HFS+, mada je mozda i bolje, ali ovo je pitanje za drugu temu.
10.01.2021 | 23:12
bila je greska u koracima u prethodnom postu - sorry, sad je ispravljeno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 3 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dperec, Riba, temeljnik, Anonimci (747)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari