Catalina/El Capitan dual-boot
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Catalina/El Capitan dual-boot

10.01.2021 | 14:11
Dakle, kupio sam Mac mini late 2012. (SSD + HDD) na kojem je Catalina i htio bih napraviti dual-boot s El Capitanom.

Probao sam napraviti na startup SSD-u novi APFS volume da na njega instaliram El Capitana, ali nije išlo.

Mogu li napraviti particiju na SSD-u i na nju ga instalirati?
Ako mogu, može li biti APFS ili mora biti MacOS Extended?
10.01.2021 | 14:32
Zar El Capitan može raditi s AFPS diskom? Ja bih rekao da ne, to je došlo tek s 10.13, zar ne?
Moja je pretpostavka da moraš cijeli SSD formatirati iznova, i to pomoću 10.11 instllera (tj. disk utilityja u njemu), napraviti GUID tablicu, na njoj HFS+ particiju za El Capitan i ostaviti mjesta da nakon 10.11 instalacije možeš iz 10.15 installera (tj. disk utilityja u njemu) napraviti AFPS particiju na slobodnom disku. Ako uopće budeš mogao. Možda ćeš morati i 10.15 instalirati na HFS+ particiju da ti ne osakati 10.11

Čemu uopće te akrobacije? Što će ti Catalina? Ili - ako ti je dobra Catalina, što će ti El Capitan?
10.01.2021 | 15:17
Po meni ti he za navedeni mac najbolja opcija high sierra,ne treba ti ni catalina i kapetan..To je ko da imaš windows 8 a hočeš stati win 10,i win 7,stavi win 10 i mir.
10.01.2021 | 16:00
Akrobacija je zbog Adobe CS 6...
10.01.2021 | 16:13
Hja... Zvuči kao da ćeš se ugovnati s tim i da ti uvijek nešto neće raditi kako treba. 10.15 forsira AFPS i povremeno cendra ako je na HFS+, a 10.11 ne prepoznaje AFPS.
Ne zaboravi da i HDD isto moraš preformatirati u HFS+ ako želiš da ga 10.11 vidi i koristi.
10.01.2021 | 16:42
Finn kaže:
Akrobacija je zbog Adobe CS 6...

High Sierra normalno podržava CS6 paket.

Za mene ni ne postoje OSovi između Snow Leoparda i Sierre

Polako ću pokušati napraviti tranziciju sa Adobea na Affinity. Proljetos sam kupio Designera i Publishera kad su imali popust od 50%. Sad mi malo žao što tada nisam ubo i Photo, ali ni 400tinjak kuna (uzmi i nosi) nije puno.
Istina, nema aplikacije koja se u potpunosti može nositi s Photoshopom, al na CC ne idem. Affinity Photo mi se čini kao jedina opcija da ga zamijeni (barem u mom slučaju).

Tak da, ako je samo do CS6, možeš slobodno instalirati High Sierru.
10.01.2021 | 17:50
Ok, onda ću instalirati High Sierru. Nisam znao da je Catalina toliko zaje... Da jesam, odmah bi naručio HSierru.
10.01.2021 | 21:27
Da se malo ukljucim u ovo, mozda bude znacilo nekom, jer sam slicno nesto radio - High Sierra + El Capitan.
Moralo bi da se radi ovako:
- prvo se instalira El Capitan na prazan disk.
- nakon instalacije se napravi jos jedna particija u HFS+.
- na tu drugu particiju se takodje instalira El Capitan.
- podigne se sistem sa particije na koju planirate da instalirate High Sierra.
- iz El Capitan se krene u instaliranje HS na sledeci nacin: prvo se iskopira HS instaler u Applications folder, a onda iz terminala kuca:
/Applications/"Install macOS High Sierra.app"/Contents/Resources/startosinstall --converttoapfs NO --agreetolicense
(vidi: www.tonymacx86.com/threads/guide-avoid-a...resh-install.232855/ )
trebalo bi da moze i sa Mojave, samo treba proguglati.
- treba naci HS instaler za 10.13.6, ako bude ranija verzija, update sistema moze da iskonvertuje u APFS.

Na ovaj nacin se ima i HS ili visi sistemi, zajedno sa nekim nizim sistemom na istom drajvu. Prednost je sto nizi sistemi tada vide i particiju sa visim sistemom, jer su oba sistema u HFS+. Nedostatak je sto visi sistem onda radi u HFS+, mada je mozda i bolje, ali ovo je pitanje za drugu temu.
10.01.2021 | 23:12
bila je greska u koracima u prethodnom postu - sorry, sad je ispravljeno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 40 minuta
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]
  • Bertone: MA pusti ga, cendra bez veze, da mu je bilo bitno probudio bi se u pet :D
  • Djuro genijalac: A jbg, sori
  • Yonkis: Baš hvala na spoileru. I to ne na Alfi.
  • Djuro genijalac: Dvostruka pobjeda Mercedesa! Opet runda za sve!
  • Djuro genijalac: I ja dam napraviti od jabuka iz vrta, ali to potraje do Božića, maks, ako je dobar urod
  • smayoo: Mi od šogoricinih jabuka iz Požege :)
  • Djuro genijalac: Koji? I ja pijem sok od jabuke. U pravilu onaj iz Lidla 100% kojeg miješam s vodom pola-pola
  • smayoo: Ja ću jedan sok od jabuka, prirodni, mutni. :)
  • Djuro genijalac: Kaj pije jabučnjak? Ja plaćam rundu!
  • Djuro genijalac: Mercedes 1-2 u kvalifikacijama Melbournea!
  • Ender: ranije sam vidjao da linus koristi intel- MB Air. meni je to bilo dovoljno.
  • dpasaric: Linus voli popljuvati Apple, često i opravdano, ali kada on nešto hvali, znači da su zaista odradili dobar posao...
  • hal9000: E da sam i ovo doživio: [link]
  • Performita: Vikalica je još uvijek jednako cool kao prije! Osobito smajlići :)
  • dpasaric: Ma i to isto, ali to će valjda s novim HomePodima i s navodnim HomePadom...
  • zvone: Gdje je novi Apple TV? Nikako da stigne.
  • dpasaric: Javit ću cijene čim ih dobijemo...
  • Borisone: U Italiji Neo kreće od 699 EUR. Kod nas može biti samo više, pretpostavljlam standardnih 70-100 EUR
  • dpasaric: Osvrt na novotarije je na naslovnici, pa slobodno komentirajte!
  • Yonkis: Jeftin u USA, za studoše osnovni Neo je 500$ a koliko će biti kod nas? A tek onaj sa TouchIDom?
  • cavarovobrdo: Očekivao sam vrišteće boje iMac G3. Nekako mi je NEO uređaj za mlađariju, zato veselo. Rado se sijećam svog MacBook black plastenjaka :)
  • drlovric: Meni je Neo bas cool.....kao nekada plasticni Macbook. jeftinij je nego iPhone i odlicna ulaznica u Mac svijet.
  • invictus: Neo? Svašta oni sebi dozvole.
  • accom: ništa od boje ajvara.
  • Yonkis: [link] - Neo? Stvarno Apple, Neo?
  • Borisone: U oglasniku ako nekoga zanima MacBook Air M4 16/512
  • Air: Nadam se ne onaj kupvni crveni nego onaj domaći neodređeno narančasti :)
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO