Catalina/El Capitan dual-boot
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Catalina/El Capitan dual-boot

10.01.2021 | 14:11
Dakle, kupio sam Mac mini late 2012. (SSD + HDD) na kojem je Catalina i htio bih napraviti dual-boot s El Capitanom.

Probao sam napraviti na startup SSD-u novi APFS volume da na njega instaliram El Capitana, ali nije išlo.

Mogu li napraviti particiju na SSD-u i na nju ga instalirati?
Ako mogu, može li biti APFS ili mora biti MacOS Extended?
10.01.2021 | 14:32
Zar El Capitan može raditi s AFPS diskom? Ja bih rekao da ne, to je došlo tek s 10.13, zar ne?
Moja je pretpostavka da moraš cijeli SSD formatirati iznova, i to pomoću 10.11 instllera (tj. disk utilityja u njemu), napraviti GUID tablicu, na njoj HFS+ particiju za El Capitan i ostaviti mjesta da nakon 10.11 instalacije možeš iz 10.15 installera (tj. disk utilityja u njemu) napraviti AFPS particiju na slobodnom disku. Ako uopće budeš mogao. Možda ćeš morati i 10.15 instalirati na HFS+ particiju da ti ne osakati 10.11

Čemu uopće te akrobacije? Što će ti Catalina? Ili - ako ti je dobra Catalina, što će ti El Capitan?
10.01.2021 | 15:17
Po meni ti he za navedeni mac najbolja opcija high sierra,ne treba ti ni catalina i kapetan..To je ko da imaš windows 8 a hočeš stati win 10,i win 7,stavi win 10 i mir.
10.01.2021 | 16:00
Akrobacija je zbog Adobe CS 6...
10.01.2021 | 16:13
Hja... Zvuči kao da ćeš se ugovnati s tim i da ti uvijek nešto neće raditi kako treba. 10.15 forsira AFPS i povremeno cendra ako je na HFS+, a 10.11 ne prepoznaje AFPS.
Ne zaboravi da i HDD isto moraš preformatirati u HFS+ ako želiš da ga 10.11 vidi i koristi.
10.01.2021 | 16:42
Finn kaže:
Akrobacija je zbog Adobe CS 6...

High Sierra normalno podržava CS6 paket.

Za mene ni ne postoje OSovi između Snow Leoparda i Sierre

Polako ću pokušati napraviti tranziciju sa Adobea na Affinity. Proljetos sam kupio Designera i Publishera kad su imali popust od 50%. Sad mi malo žao što tada nisam ubo i Photo, ali ni 400tinjak kuna (uzmi i nosi) nije puno.
Istina, nema aplikacije koja se u potpunosti može nositi s Photoshopom, al na CC ne idem. Affinity Photo mi se čini kao jedina opcija da ga zamijeni (barem u mom slučaju).

Tak da, ako je samo do CS6, možeš slobodno instalirati High Sierru.
10.01.2021 | 17:50
Ok, onda ću instalirati High Sierru. Nisam znao da je Catalina toliko zaje... Da jesam, odmah bi naručio HSierru.
10.01.2021 | 21:27
Da se malo ukljucim u ovo, mozda bude znacilo nekom, jer sam slicno nesto radio - High Sierra + El Capitan.
Moralo bi da se radi ovako:
- prvo se instalira El Capitan na prazan disk.
- nakon instalacije se napravi jos jedna particija u HFS+.
- na tu drugu particiju se takodje instalira El Capitan.
- podigne se sistem sa particije na koju planirate da instalirate High Sierra.
- iz El Capitan se krene u instaliranje HS na sledeci nacin: prvo se iskopira HS instaler u Applications folder, a onda iz terminala kuca:
/Applications/"Install macOS High Sierra.app"/Contents/Resources/startosinstall --converttoapfs NO --agreetolicense
(vidi: www.tonymacx86.com/threads/guide-avoid-a...resh-install.232855/ )
trebalo bi da moze i sa Mojave, samo treba proguglati.
- treba naci HS instaler za 10.13.6, ako bude ranija verzija, update sistema moze da iskonvertuje u APFS.

Na ovaj nacin se ima i HS ili visi sistemi, zajedno sa nekim nizim sistemom na istom drajvu. Prednost je sto nizi sistemi tada vide i particiju sa visim sistemom, jer su oba sistema u HFS+. Nedostatak je sto visi sistem onda radi u HFS+, mada je mozda i bolje, ali ovo je pitanje za drugu temu.
10.01.2021 | 23:12
bila je greska u koracima u prethodnom postu - sorry, sad je ispravljeno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 59 minuta
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, mmolnar, Riba, tino1, Zdravac, Anonimci (620)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO