macbook pro - stalo se pali
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

macbook pro - stalo se pali

15.11.2020 | 00:59
Pozdrav,

molio bih za savijt kako da otklonim malo čudnu situaciju sa MacBook pro 2019.
Naime na uređaj je spojen monitor preko usb-c i dongle preko kojeg dobiva net, odaberem opciju ugasi uređaj i on se malte ne resetira i pojavi se login ekran. Dakle sam se opet upali, kad sam sve povadio iz njega van onda se ugasio ali mi je to u najmanju ruku smiješno i nenormalno da sve moram ištekat iz laptopa da se ugasi.

Koje je rješenje?

i drugo pitanje koristim Logitechovu tipkovnicu da ne tipkam po laptopu i tipka delete uopće ne funkcionira i brisanje svega mora ici preko miša tj desni klik pa prebaci u koš, kako aktivirati tipku delete da radi?

i zadnje pitanje dali ima nacin da se prozori preko tipkovine podijele po ekranu ravnomjerno kako je to na win?

Hvala
15.11.2020 | 01:09
ivan599 kaže:
tipka delete uopće ne funkcionira i brisanje svega mora ici preko miša tj desni klik pa prebaci u koš, kako aktivirati tipku delete da radi?

Pretpostavljam da će te Command+Backspace usrećiti ovdje?

Za ostalo nemam ideju uz napomenu da ga onda uopće ne gasiš nego samo puštaš da ode u sleep. Ja svoje laptope nikad ne gasim jer čemu.
15.11.2020 | 01:43
Ideš na shutdown računala i on se ne želi ugasiti nego se restarta? Ili samo ode na login screen? Jesi li pogledao u konzoli što se odvija u pozadini, što kaže log?

Kakav "dongle preko kojeg dobiva net"? Net u pravilu na prijenosnicima ide wirelessom, kakav dongle? Misliš možda ne Ethernet to USB-C adapter ako računalo koristiš u firmi na nekoj osiguranoj mreži? Ako da, kakav, kojeg proizvođača?

Za prozore imaš Expose i Mission Control, radi sve što ti može zatrebati.
15.11.2020 | 02:02
Ideš na shutdown računala i on se ne želi ugasiti nego se restarta? da

Satechi Aluminum Multi-Port Adapter 4K V2 Silver - je dongle
15.11.2020 | 02:42
To je vjerojatno neki žešći problem tog adpatera onda. Jesi li probao metodom eliminacije utvrditi da je on uzrok, a ne monitor? Pokvarena periferija zna raditi takve probleme ili čak srušiti računalo, tako da uzrok se vjerojatno vrti oko toga. Često se moglo naći razne USB periferije koja budi računalo iz sleepa bez razloga i slično.

I nisam čuo za ništa slično, ali ako je adapter, to je pitanje za Satechi onda.
20.11.2020 | 15:55
Dell i usb-c su radili problem, framework trebaju ispeglat a to ce potrajati pa sam se prebacio na hdmi.

I možda jedno glupo pitanje kao dugogodišnji korisnik PC pa sad opet korisnik Appla, backspace na tipkovnici i s njime povratak u prethodni folder to ne radi ili?
Isto tako dijaloški okviri za povredu ili odbijanje neke radnje ne dari preko tipkovnice da se s strelica odredi yes ili no i lupi enter nego se mora mišem? Ima lijeka za to?
20.11.2020 | 16:41
Jabučica, System Preferences, Keyboard, Shortcuts, dolje na dnu dijaloga "Full Keyboard Access" odaberi "All controls" (a ne "Text boxes and lists only"). Nakon toga, tipično u dijalozima tipkom ENTER "klikaš" na button koji je cijeli zaplavljen, a razmakom "klikaš" na button koji je uokviren plavo (plavo je kod mene, to ti ovisi o dark mode i odabranoj kolor shemi). A pomoću TAB seliš fokus.

Na primjer, kad snimaš neki file na disk, ako već postoji file s tim imenom, dobiješ onaj dijalog koji ti kaže "odustani" i "pregazi". ENTERom odustaješ, a SPACEom gaziš.

Za "back" (u Finderu) standardno nije backspace, nego cmd+[ (forward je cmd+] ). Ako imaš HR layout tipkovnice, onda ti je to cmd+alt+š i cmd+alt+đ

To sve možeš promijeniti i prilagoditi svojim navikama u tom istom dijalogu (Keyboard, Shortcuts, s lijeve strane na dnu liste odabereš Applications, klik na + i kreiraš novi shortcut za Finder (ili za sve aplikacije) itd. Međutim, ja to izbjegavam jer onda imam problem kad sjednem za drugi Mac.

U svakom slučaju, ako imaš Macbook Pro, zar ti nije lakše za back i foward koristiti multitouch geste na touchpadu. Swipe s tri (ili dva) prsta lijevo i desno. Radi u svim aplikacijama, radi super, jednako je brzo kao i pritisak na tipku (bilo koju), čak i brže.

Možda (kao friški switcher) nisi navikao na multitouch geste ili (još gore) po navici ne koristiš uopće touchpad, nego miša jer misliš da se touchpadom ne može raditi. Touchpad na Macu nije govance kao na prosječnim plastišama. Pokušaj se naviknuti koristiti ga, i to sa svim multitouch gestama. 100% ubrzava rad i povećava efikasnost.
20.11.2020 | 16:42
BTW, nikad nisam shvaćao zašto se ljudi toliko rajcaju na DELL monitore. Njihovi proizvodi su meni uvijek mušičavo radili.
20.11.2020 | 17:03
Dobar odnos ulozeno-dobiven i lako je dobavljiv.
20.11.2020 | 18:17
Ja bih to uvijek rekao za LG monitor. Ali OK, ja se ne bavim nikakvim grafičkim ni dizajnerskim poslom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 1 minute
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drpongrac23, Ender, IgorD, jura22, m@xym, Riba, zorsim, Anonimci (589)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO