04.09.2018 | 11:56
Nedavno sam promijenio radni laptop, sa MBP mid 2012 non-retina / OS 10.11.6, na MBP 2015 s AMD grafičkom / OS 10.13.6.
Odradio sam, kao i uvijek do sad, migraciju koristeći Migration Assistant (stari komp je bio spojen s novim pomoću Thunderbolt 2 kabela i dignut u target disk modu).
Nakon migracije u prvi mah je sve djelovalo OK, dok nisam pokušao pokrenuti VMware Fusion (stara verzija, ne radi na 10.13). U tom času je sve pošlo u ocat...
POčeo je iskakati alert kako Mac OS mora popraviti dozvole pristupa jer ne može pristupiti do mojih dokumenata i konačni je rezultat bio (nakon reboota) da je sve izgledalo kao da uopće nisam odradio nikakvu migraciju.

Inače, to je poznati problem sa 10.13, navodno.
Elem, reinstall OSa s recovery particije nije učinio baš ništa (naravno - glupan sam što sam uopće pokušao, ali eto, slijedio sam službene upute), a problem sam na kraju riješio tako da sam na kraju pregazio sje... vlasništvo nad datotekama ručno, iz dobrog starog Terminala (chown i chgrp), nakon čega je 99% sve proradilo.
Problemi koji su ostali (a zapravo niti ne znam imaju li veze s ovim izvornim problemom):
1. svi fontovi koje sam godinama ranije skupljao iz raznih razloga (npr. Calibri zato što svi dokumenti kreirani u MS Wordu neke verzije imaju by default taj font, onda neki AutoCAD specifični fontovi, pa neki sasvim specifični moji, itd.) - jednostavno se više ne vide u Font Booku i nisu dostupni aplikacijama.
Glupa je situacija da su fontovi fizički tamo gdje bi trebali biti (~/Library/Fonts), ali Font Book ih ne prikazuje čak ni ako ih ja ručno izvadim odande i ponovno importiram u font book. On ih uredno prebaci u library, ali opet ih ne prikazuje.

Skužio sam jedino da moram kreirati novu grupu fontova i onda ih dodati u tu grupu.
Međutim, problem nije ograničen samo na fontove koji su bili u mom libraryju, nego i na neke koji su u sistemskom.
Primjerice, u aplikaciji Messages u oblačićima već poslanih mojih poruka ne vidim više emojije nego samo uokvirene upitnike.
Nemam višak vremena trenutno, a i nisam nikad trebao nešto puno čačkati po tim fontovima. Je li ovo poznati problem nekome? Ima li neka standardna procedura koja se može odraditi da se sustav dovede u red?
2. Koristim mrežni printer Canon iRAC5045 za koji je (ranije, dok sam još bio na 10.11) skinut Canonov UFRII driver te se printeru pristupa preko LPD protokola na njegovu IP adresu. Prije na 10.11 je printanje iz previewa išlo munjevito. Dokument proizvoljno velik, cmd+p otvara print dijalog, poklikaju se podešenja i print, isti čas iskoči ikona printera u docku i onda kreće spooling i printanje koje može trajati i dulje ako je dokument velik. Sada se već kod cmd+p (ali i kod svakog pozivanja unaprijed snimljenih podešenja) javi beach ball pa treba čekati desetak sekundi prije nego se išta dalje može. I još u jednom času nakon toga program na par sekundi "zaglavi"...
Je li to neki novi "feature" u 10.13? Da pokušavam uopće postići staru razinu funkcionalnosti?
3. Prije sam mogao u Finderu selektirati više PDF dokumenata i onda ih dvoklikom otvoriti. Oni bi se svi otvorili u istom prozoru, a u sidebaru slijeva bi mogao birati koji dokument trebam. No, ako bi ih samo želio sve isprintati, bilo bi dovoljno cmd+P i to je to.
Sada kad tako otvaram više PDFova, oni se i dalje otvore svi u istom prozoru, ali svaki u svom tabu i više ih nikako ne mogu pustiti na printer sve odjednom.
Može li se taj novi feature nekako isključiti, da se vrati na staro?