High Sierra - nestao SuperDrive
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

High Sierra - nestao SuperDrive

26.05.2018 | 10:23
Nakon clean instalacije High Sierra-e (10.13.4) na MacBook Pro (13-inch, Mid 2010) i pregleda "About This Mac", u tabu "Storage" uopšte više ne vidim SuperDrive a prije je bio vidljiv na 10.13.2 verziji. Probao sam par CD i DVD medija, nije bilo nikakvih problema sa čitanjem istih.
Prilozi:
26.05.2018 | 10:26
Probao si prije ili sada? Što kaže Disk Utility?
26.05.2018 | 10:30
smayoo kaže:
Probao si prije ili sada? Što kaže Disk Utility?

Probao sam i prije na 10.13.2 a probao sam i sad na 10.13.4 , pogon radi samo što sada na novoj inačici nije vidljiv u pomenutom "Storage" tab-u a na staroj je bio. Na šta konkretno mislis u Disk Utility-u?
26.05.2018 | 10:32
A kada ga uštekaš, iako je prazan, da li ti napravi onu buku unutar Superdrivea, kao da isprobava da li je neki disk unutra? Ako niti to ne radi, to ti je isto neki znak da se već u startu ne kuže. Imam Superdrive i sam.
EDIT:
Evo ti Appleov link pa vidi možeš li tu naći kakvu pomoć. Mada baš čitam, ništa pametno ne odgovaraju. Samo kažu da neće pokazati da je konektiran ukoliko nema diska unutra. Da bi trebao prvo ubaciti ili CD ili DVD u njega pa ako ga onda ne vidi, imaš problem. To si valjda probao?
26.05.2018 | 10:35
Kloba kaže:
A kada ga uštekaš, iako je prazan, da li ti napravi onu buku unutar Superdrivea, kao da isprobava da li je neki disk unutra? Ako niti to ne radi, to ti je isto neki znak da se već u startu ne kuže. Imam Superdrive i sam.

Pogon je unutar MacBook-a i pravi "buku" tj. radi provjeru kada palim MacBook.
26.05.2018 | 10:37
OK. A jesi probao staviti neki disk unutra? Ovo što sam dopisao gore. Glupo pitanje, ali idemo korak po korak da isključimo redom sve što možemo. Ovo što ti radi buku je dobar znak.
26.05.2018 | 10:40
Kloba kaže:
OK. A jesi probao staviti neki disk unutra? Ovo što sam dopisao gore. Glupo pitanje, ali idemo korak po korak da isključimo redom sve što možemo. Ovo što ti radi buku je dobar znak.

Da jesam. To sam napisao u svom prvom post-u, dakle SuperDrive radi bez problema (čita CD/DVD medije) samo što nema ikonu kada otvorim "Storage" tab.
26.05.2018 | 10:42
Sorry, nisam pročitao valjda detaljno taj dio. Idem prekopati net pa vidjeti mogu li ti naći išta pametno. Gle, znamo da ti radi Superdrive i da je problem u softwareu negdje. Možemo kopati po netu, ili možeš nazvati dežurni telefon Applea, ukoliko još rade, i na engleskom će ti netko pokušati pomoć. Imaš broj ili ti ga treba nać?
EDIT:
0800 222 427
Evo ti i par linkova, možda ovdje neko rješenje nađeš:
support.apple.com/en-sg/ht201788
forums.macrumors.com/threads/sierra-appl...ive-problem.2027035/
www.ifixit.com/Answers/View/131218/usb+disc+drive+problems
Ovaj zadnji ti govori što se dešava kada je disk unutra a drive ga ne prepoznaje pa ga ne možeš niti izvaditi. restart, pa pri bootu stisnuti C, pročitaj - ekipa tvrdi da im je pomoglo...
26.05.2018 | 10:51
Oprosti, Tuxfan - ja sam te tek sada shvatio - znači tebi sve radi, samo te muči što ne vidiš ikonu? Sorry, nekada čitam kao disleksičar.
Ukucao sam taj problem na net i izbacilo mi je ovo, možda ti pomogne:
www.ifixit.com/Answers/View/232000/Device+will+not+display
Obrati pažnju na ovaj odgovor:
"Go under Finder, to the left of the Apple in the upper left hand corner to Preferences. Click on general > CDs DVDs, and iPods. See if the icons shows up on the desktop. Drag it to the trash, or click once on it and go under File > eject. this failing restart and hold down the trackpad button."
A imaš i ovaj link, gdje kažu da ne radi na starijim Macovima:
www.wyzant.com/resources/blogs/275369/ap..._on_older_model_macs
Ne znam više kako ti pomoći, zaista. Možda bi ti najbolje bilo nazvati Apple. Poziv ti je free.
Sretno!
26.05.2018 | 11:04
Hvala puno Kloba, ali nemam te probleme što se spominju u tim link-ovima. Počinjem razmišljati da je ovo novost i sasvim normalna pojava na 10.13.4

SuperDrive odlično radi, čita medije, prikazuje na radnoj površini, izbacuje ih bez problema i sl. Sad će neko reći "pa što se žališ ako radi?"

Jedini "problem" je što kada idem na: About This Mac -> Storage on više nije vidljiv, a bio je na 10.13.2 verziji.
26.05.2018 | 11:20
Radi se samo o tome da CD/DVD mediji na 10.13.4 vise nisu "vidljivi" kao "storage" vec samo kao medij... Do OS-a je samo... Nista zabrinjavajuce
26.05.2018 | 11:24
Moonlike kaže:
Radi se samo o tome da CD/DVD mediji na 10.13.4 vise nisu "vidljivi" kao "storage" vec samo kao medij... Do OS-a je samo... Nista zabrinjavajuce

Tačno sam znao da su nešto "poremetili" Hvala puno za info, no ja to nigdje nisam uspio naći a googlao sam do besvijesti
26.05.2018 | 11:32
Ja ti svoj nemam stalno uštekan. Idem ga baš uštekati pa ti objavim screenshot da se uvjerimo svi da je do macOS-a i da ti bude lakše. Brzo ću...
ScreenShot2018-05-26at12.33.18.png

Evo. Ista stvar. Nisam stavio nikakav disk unutra sada. Ako hoćeš mogu...

Prilog/zi ScreenShot2018-05-26at12.37.27.png nije/su pronađen/i

Evo sa DVD-om. Ista stvar pod Storage, samo se na desktopu pojavi ikona.
Sada si miran...
Prilozi:
26.05.2018 | 11:41
Hvala puno svima! Već sam mislio da mi je nova verzija nesto sj****a.
26.05.2018 | 11:43
Nema frke majstore. Svima nam nekada treba pomoć. Uživaj!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 5 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dperec, Riba, temeljnik, Anonimci (635)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari