El Capitan ne troši svu raspoloživu memoriju
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

El Capitan ne troši svu raspoloživu memoriju

03.01.2018 | 21:36
Evo ljudi, dugo me mući i nisam išao za tim zašto je usporio , al očito je da moj stari iMac ne surađuje dobro s OSX-om. Imam 6 GB memorije ( 4+2) a iStat mi uvjek prikaže oko 50-60% zauzeće. Keksi su ispravni ( barem tako tvrdi komp)
Šta da radim?
03.01.2018 | 21:45
Ne kužim. Što te zapravo muči? Zar Mac swapa memoriju na disk, a ne koristi je svu? Zaista? To još nisam čuo.
Ili si jednostavno nezadovoljan što ne možeš pokrenuti dovoljno zahtjevne aplikacije da potrošiš sav RAM?
Ja imam 16 GB i moram pokrenuti AutoCAD (2018) i dvije virtualke da potrošim 14,5. Do sad ga još (otkad ima 16GB) nisam uspio zaswapati. Da dignem treću virtualku, uspio bi, ali nemam tri.
03.01.2018 | 22:26
Sporo obrađuje RAW fotke, i dok čekam primjenu na fotki pratim memorija još bude oko 2GB slobodno. Kao da taj keks od 2GB ne surađuje, prije je to išlo kudikamo brže, bar učitavanje. Jel može biti što je SSD skoro pun? ( ostalo je oko 10GB od 500)
03.01.2018 | 22:50
OK. Memorija ima više statusa od "slobodna" i "zauzeta". Što ti točno kaže iStat?
Npr. meni kaže
5,1 - App Memory - ovo koriste aplikacije koje su aktivne
2 - wired - ovo koriste OS X core procesi
1,5 - compressed - ovo su koristile aplikacije koje trenutno nisu aktivne, ali još nisu quitane, nego samo čuče u backgroundu, a OS čuva sadržaj je će možda opet zatrebati
(slično tako ima i reserved memory koju su koristile quitane aplikacije, ali ih OS čuva za slučaj da uskoro ponovno pokreneš istu aplikaciju)
3,4 - cache - ovo je, dakle, disk cache
03.01.2018 | 23:01
Ovako laički rečeno, moguće je da te i ssd zeza, pa imaš samo 2% slobodnog prostora na njemu. Probaj ga malo olakšati, pa onda vidi.
03.01.2018 | 23:13
Uglavnom mi pokazuje oko 1,5GB free, ostatak je raspoređen kako mu treba. Nisam pametan...
03.01.2018 | 23:15
Praenje_aktivnosti__Svi_procesi_.jpg

@cariblanco probat ću.
A ovaj kernel task. To normalno mora bit?
03.01.2018 | 23:22
Sad sam gledao kod sebe, ja taj kernel_task, uopće nemam na popisu ?
03.01.2018 | 23:37
Toga se i ja bojim. Da ovo ima veze s mojim problemom. Jer ovaj kernel tast se ne da uopće ugasiti. Izgleda da će ići clean instal
04.01.2018 | 02:29
BigMac kaže:
Sporo obrađuje RAW fotke

A s kojim softverom obradjujes? Mozda je u njemu stvar. Recimo Adobeov Lightroom je uvijek bio katastrofa po koristenju resursa. Nesto su ga u zadnje vrijeme kofol ubrzavali, ali ne vidim ja nekog pretjeranog napretka na 12-core masini sa 64 gige rama. To bi trebalo letjeti, pogotovo max 20mpix fotke kakve ja obradjujem. Drugi softveri su daleko optimiziraniji po tom pitanju.
04.01.2018 | 05:23
BigMac kaže:
Toga se i ja bojim. Da ovo ima veze s mojim problemom. Jer ovaj kernel tast se ne da uopće ugasiti. Izgleda da će ići clean instal

kernel_task je osnovni proces operativnog sustava i on je poput šupka ili mišljenja - svatko ga ima. I ovo zauzeće nije ništa nenormalno, kod mene zauzima trenutno 1.1 GB. Ja bi pokušao malo isprazniti SSD, a prije toga pogledaj što imaš u /var/vm (ls -la /var/vm u terminalu)
04.01.2018 | 06:45
SSD isprazni.
04.01.2018 | 09:34
Aperture, ali probao sam sa ostalima. Mene zbunjuje to šta on zna potrošiti preko 4 GB, ali nikako max. Kao da ima neko ograničenje, a nema ( bar ga ne vidim)
04.01.2018 | 13:06
Ne znam koliko megapikselnu fotku obradjujes, ali ako nije nesto debelo preko 20 onda to sve uredno stane u 4 GB. Nema potrebe zderati vise. To da imas 50 mpix, pa jos hrpu layera u Photoshopu onda da. Tu ti vise igra CPU (i GPU kod nekih aplikacija) nego RAM.
04.01.2018 | 16:36
Ne znam kako je podešeno u El Capitanu, ali kod Linux kernela je nativno podešeno da kad potrošiš 65% raspoloživog RAM-a počne prebacivati podatke u SWAP.
04.01.2018 | 19:56
Bertone kaže:
Ne znam kako je podešeno u El Capitanu, ali kod Linux kernela je nativno podešeno da kad potrošiš 65% raspoloživog RAM-a počne prebacivati podatke u SWAP.

Zašto, pobogu???
Swap valjda krene kad potrošiš svu ili skoro svu memoriju...
04.01.2018 | 23:30
A ježi ga pa da znam, pa nisam ja pisao kernel
Nemoj me držati za riječ, ali mislim da je tako postavljeno zbog servera (ipak se većina servera u svijetu vrti na Linuxu), no da se to lako promijeniti dodavanjem jedne linije u /etc/sysctl.conf fajlu
Ja inače na strojevima ni nemam swap pa me i ne dira kako radi ili ne radi

Usput kad već pričamo o swap-u, kada macOS počinje koristiti swap (mora na nekom postotku prije nego ga full potroši)?
04.01.2018 | 23:41
Kako rekoh, morao bi izvaditi jedan keks da svog natjeram na swap. Potrošim 14.5 od 16 i sve radi ko munja
04.01.2018 | 23:46
Ma to da li sa potrošenih 14,5 od 16 i dalje radi kao munja nije mjerilo (jer ti je vjerojatno i swap na SSD-u), mene zanima da li netko zna kako/kada je predviđeno da počne prebacivati podatke u swap
05.01.2018 | 00:01
Nije swap nikamo. Istat kaže 0 swap outs
05.01.2018 | 11:25
cariblanco kaže:
Sad sam gledao kod sebe, ja taj kernel_task, uopće nemam na popisu ?

Već sam se uplašio da nemam kernel_task. Glupo mi je složeno na aktiviti monitor pregledu. Kad sam ga otvorio skrolao sam dole i nije ga bilo, kad sam ponovo otvorio monitor, onda sam morao skrolati gore za da ga vidim.

05.01.2018 | 16:34
mene zanima da li netko zna kako/kada je predviđeno da počne prebacivati podatke u swap

Kada broj slobodnih memorijskih stranica (memory pages) padne ispod (kernelove) vrijednosti definirane u vm.vm_page_free_target.

Dotičnu se može očitati sa...

sysctl vm.vm_page_free_target

...i čini mi se da je bila povećana s 2000 (Mavericks) na 4000 (El Capitan) - ne sjećam se za Yosemite. Page size u ovoj priči je 4096 bytova pa ispada da je donja granica slobodne memorije 16M (nakon čega kreće paging pa, po potrebi, i swapping).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 16 minuta
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO