Mac pomoc
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac pomoc

23.10.2017 | 20:34
Pozdrav,

Molim Vas za pomoc. Imam Imac iz 2009 mislim i zelio bi ga sada pobrisati, tj vratiti na tvornicke postavke. Zanima me dali je poslje potreban nekakav cd, instalacija i slicno jer ja nemam nista od njega. Kupio sam ga rabljenog prije dosta vremena a ne kuzim se bas u to sve skupa...

Hvala puno !
23.10.2017 | 20:48
Ovisi što misliš pod "pobrisati"?
Ako misliš obrisati svoje podatke, dovoljno je stvoriti novog korisnika s administratorskim ovlastinma i staroga korisnika obrisati. Prije toga skini sve podatke kako ne bi izbubio nešto važno. Koji put sistem ne želi obrisati sve podatke sa starog korisnika, onda to ručno obriši.
23.10.2017 | 20:59
Vidio sam na youtubu da ga ugase mac, pa drze r+ jos nesto i onda se pokaze izbornik gdje pobrisu disk i pokrenu reinstalaciju os-a. Moglu li ja napraviti tako ili ako postoji jednostavniji nacin kao ovaj sto ste mi vi rekli... bio bi zahvalan ako moze kratka pomoc.
23.10.2017 | 21:14
Kod iMac-a iz 2009. (nisi mapisao koji je točno model jer ih je 5 modela izašlo te godine) treba imati DVD koji je došao s kompom. Znaći Late 2009 iMac je došao s 10.6.1 (kasnije su stavljali 10.6.2, a nadogradnja ide do zadnjeg macOS-a).
Kako bilo, ovi MAC-ovi (barem mislim) su dolazili s DVD-om i nije bilo particije za oporavak sa sistemom na njoj.
23.10.2017 | 21:31
Tako je. To sa držanjem R je za kasnije Macove koji imaju recovery particiju. Ovaj tvoj treba originalni DVD za reinstalaciju. Ali ako samo želiš izbrisati sve svoje podatke, dovoljno je izbrisati taj korisnički račun i sve podatke s njim.

Klik na jabučicu pa System Preferences. Onda cca dolje lijevo na Login Items (ili Users & Groups, ovisno o verziji OS-a).
Onda se otvori dijalog. Dolje lijevo je simbol lokota. Ako je zaključan, klik na njega pa unesi admin password.
Onda dolje lijevo klik na + pa kreiraj novog korisnika (npr. kratko ime admin, dugo ime Admin Adminović , password stavi nešto jednostavno i lako pamtivo - npr. 1234, admin, password...). Obavezno u roleti na vrhu umjesto Standard odaberi Administrator.
Onda log out. Jabučica pa Log Out (ime korisnika)
Onda log in na tog novokreiranog korisnika. Proklikaj odnosno otkaži sva ona sr*nja za Apple ID i ostalo što pita svakog novog korisnika. Kad se smiri i pokaže desktop, opet jabučica pa system preferences pa Users & Groups.
Opet klik na lokot pa unesi username i password TOG NOVOG KORISNIKA!
Odaberi s lijeve strane onaj stari korisnički account kojeg želiš obrisati i dolje lijevo klik na -.
Pojavi ti se novi prozorčić s tri opcije, odaberi "Delete the Home folder" i još ispod ukvačicaj "Securely delete" ako imaš neke užasno tajne podatke. Klik na Delete User.
To je to. Ako imaš više tih starih korisničkih accounta, možeš ih sada sve obrisati. Taj jedan novokreirani ostavi novom vlasniku Maca da si iz njega može dalje što hoće.
24.10.2017 | 01:23
Hvala Vam puno na ovakvom odgovoru ! Svaka cast ! Idem to odmah napraviti
24.10.2017 | 16:34
Jedini problem s tim načinom je što na kompu i dalje ostaju aplikacije i sve razne gluposti koje je korisnik tijekom godina instalirao…

A ja sam shvatio da čovjek hoće potpuno čisti komp.

A R prilikom boota bi morao raditi i sa starijim računalima, ako imaju noviji OS, odnosno command+option+R pa povuče Mac OS X instalaciju preko neta.
24.10.2017 | 17:53
Kreiraj Bootabile USB i idi u recovery formatiraj HDD i napravi clean instalaciju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 4 minuta
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO