El Capitan na Sierru, nemogućnost boota.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

El Capitan na Sierru, nemogućnost boota.

13.02.2017 | 09:19
Lijep pozdrav svima.

Jučer navečer sam upalio svoj MBP late 2011 i otišao u app store pogledati novu Sierru. Rekoh, idem instalirati da vidim kako radi. Instalacije prošla bez problema, međutim nakon boota, ne pronalazi mi više SSD kao bootabilni disk. Mogu vidjeti podatke, pristupiti im, ali ne mogu bootati Sierru. Pošto u laptopu imam i HDD koji još ima stari Lion, normalno sam ušao u OS, međutim, glavni disk mi je SSD kojem ne mogu pristupiti.

Da li je imao tko sličan problem i kako ga riješiti? Pregledao sam već cijeli internet i još uvijek nisam našao rješenje.

Samo da ponovim. MBP, late 2011. Umjesto dvd pogona nalazi se SSD u OWC ladici. Do sada je sve funkcioniralo, sada više nije moguć boot sa SSDa.

Hvala unaprijed!
13.02.2017 | 11:15
Zar nije na mjestu optike neki sporiji SATA interface? Ili čak IDE? Jesi probao staviti SSD na mjesto HDD?
13.02.2017 | 11:41
Nije sporiji SATA interface. Oduvijek je radilo, SSD je u blackmagicu uvijek bacao preko 500MB/s read i 450MB/s write. Tako da znam da je puna propusnost.
Do sada je SSD bez problema bootao sve do jučer kada sam napravio update. Tako da sam siguran da je update napravio glupost.

Prošao s Disk Utility, baca mi sljedeću grešku na SSD: "Problems were found with the partition map which might prevent booting".
13.02.2017 | 12:14
Je li to mozda namjerno tako napravljeno da zadnji sistem ne mozes staviti na disk koji je umjesto optike?
13.02.2017 | 12:20
Ako su to stvarno napravili, onda su me stvarno kao korisnika izgubili.

Prošao sam preko puno njihovih gluposti, ali od kada nema Jobsa, proizvodi su im sve lošiji i quality i feature wise.

Danas ću baš probati izvaditi HDD i samo SSD ubosti pa da vidimo. Sva sreća da sam napravio backup prije nego sam išao raditi update, ali mi nije niti na kraj pameti bilo da bi ovako se nešto moglo dogoditi.
13.02.2017 | 12:49
Nesto sto je dozvoljeno autoindustriji, nije informatickoj.
Mozda postoje problemi s takvom postavkom diskova?
Ako to nije podrzano od strane Apple-a onda to ne bi trebalo raditi. Ako se i radi, onda se treba suociti s nekom nefunkcionalnoscu i naci rjesenje problema.
Zadnji OS ima vise mana nego vrlina. Najveca je nepodrzavanje odredjenih programa kao ni neke periferije.
Prije takvog zahvata, ja bi proucio da li se to moze i sto se desi ako ne ide. Mozda ti fali neki korak koji treba napraviti da to glatko radi.
13.02.2017 | 13:13
Javim se nakon što probam mijenjati disk. Ma htio sam isprobati Siri u softwareu, ali sada vidim da je to bila blesava odluka.
13.02.2017 | 13:20
Sierra i njena kvaliteta nema nikakve veze sa ovim što se dogodilo. Nezgodno je što se dogodilo, da, ali to nije nešto što se masovno događa sa sierrom niti sa bilo kojom verzijom prije. Moguće da je splet okolnosti.
13.02.2017 | 13:38
Začudio bi se koliko je problema sa Sierrom. Sada kada sam googlao problem, postoji brdo otvorenih topica na sve gluposti koje se mogu dogoditi i koje su se ljudima actually dogodile.
Da, splet je okolnosti, ali me nekako prati baš s Appleom u zadnjih par godina.
13.02.2017 | 13:47
Moguce je da su izostavili podrsku butanja sa nestandardnih SATA portova, a mozda ima veze sa APFS-om A mozda ima veze i sa ovime:

blog.macsales.com/9754-owc-offers-fix-fo...blems/comment-page-1
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)
  • korisnik: Sretan 71. Steveu, i mojoj mami :D
  • dpasaric: Jobs bi danas slavio 71. rođendan!
  • dpasaric: VanjuOS, pisao sam o tome u Mac Pro 5,1 ili 7,1 temi, potraži tamo
  • smayoo: Čestitam! ;)
  • VanjusOS: nedavno sam negdje vidio opis kako instalirati window na mac bez bootcampa, ali sada to ne mogu naći.
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.85 Seconds

Provided by iJoomla SEO