Mavericks - software update ne radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mavericks - software update ne radi

04.08.2015 | 19:03
Polako ostajem bez ideja pa da podijelim s vama.

Dakle software update mi ne radi, ne znam točno kada se to počelo događati. App store javlja update, no install ne napravi ništa. Kao iskusan troubleshooter pokrenuo sam update iz command linea i pratio sistemske poruke u Console.app i uočio poruku koja je spominjala access denied za folder /var/folders/zz/zyxvpxvq6csfxvn_n00000s0000068/
Uz malo googlanja naišao sam na Apple discussions thread koji je otprilike opisao problem:
discussions.apple.com/thread/5675829?start=0&tstart=0

Promijenio sam rekurzivno ownership foldera u _softwareupdate:_softwareupdate i to je riješilo problem sa access denied porukom, međutim problem je i dalje bio pristuan. Pokrenem iz komandne linije softwareupdate -i, downloada i instalira update, kaže ok, međutim update nije instaliran i softwareupdate -l ga i dalje prikazuje. Pokušao sam obrisati kompletan /var/folders/zz/zyxvpxvq6csfxvn_n00000s0000068/ i kod reboota je kreiran nanovo, no niti to nije pomoglo.

Kako sam pred nekoliko dana migrirao sistem na SSD, pomislio sam da nije u tome problem, no dogao sam sistem sa starog diska u eksternom kućištu i niti tamo ne radi update. Na korak sam od reinstalacije sistema, prvi put u životu.
04.08.2015 | 20:27
Ja sam nedavno upao u sličan loop. App Store mi je na jednom stroju izlistao nekoliko apdejta, uključno s 10.10.4, ako se ne varam. Ne sjećam se kojim redom sam ih pokliktao (znam samo da NISAM kliknuo na Update All, ili kako god da se zove dotična opcija). Sindromi su bili slični ovima koje opisuješ: App Store bi prijavio postojanje apdejta, krenuo bi download, nakon njega instalacija (koja uključuje restart) i nakon instalacije ponovo obavijest da je raspoloživ isti apdejt. Prošao sam kroz loop par puta i zaključio da sam u loopu. Nisam se sjetio pogledati u konzoli što se zbiva - permissiona sam, na autopilotu, popravio (preko Disk Utilitya, ništa egozotično), ali zapravo se ne sjećam što je točno pomoglo osim neke "gluposti". Moguće da sam samo napravio Sign Out iz App Storea i ponovni Sign In - ne bi bilo prvi put da to pomogne. Pa možeš probati to dvoje (permissioni i relogin) prije reinstalla, a ja javim ako se sjetim što sam TOČNO napravio.
04.08.2015 | 20:32
Sjetio sam se još nečega što mi je znalo pomoći: bootaj Safe mode, pusti ga da obavi svoje i onda rebootaj normalno. Zna počistiti probleme ovog tipa (iako to sigurno nisam napravio u prethodno spomenutoj epizodi).
05.08.2015 | 05:43
Isprobao oboje, nije pomoglo.
05.08.2015 | 10:03
Siguran si da se update NIJE instalirao? Možda se JEST instalirao, samo OS to ne zna?
05.08.2015 | 12:30
Proguglao sam pokušavajući se sjetiti svog workflowa, ali umjesto traženog odgovora naletio sam na slične probleme koji se spominju vezano baš uz ugradnju SSD-a - datum. Ekipa prijavljuje da im je iz nekog razloga datum bio pomaknut u prošlost, a update prolazi samo ako je postavljen na datum nakon objave apdejta. Ima smisla. Pretpostavljam da bi već uočio "krivi datum", ali nikad se ne zna pa možeš provjeriti i to.

Dodatno, vezano za datum, naišao sam i na epizode u kojima je Apple releasao apdejte s certifikatima koji brzo ističu pa ekipu koja ne apdejta "redovno" (tu očito spadamo obojica) dovede u situaciju da apdejt ne prolazi verifikaciju dok se ne počisti zavrzlama s certifikatima. Nju pak mogu "počistiti" dvije situacije - manualni download apdejta ili sljedeći apdejt.

Da ne čekaš sljedeći apdejt (bilo čega), nakon kojeg bi trebao prvo apdejtati to što je najnovije pa onda pokušati starije (ne znam bi li pomogao klik na Update All), možeš probati skinuti Combo Update. Usputno možeš provjeriti i certifikate (support.apple.com/en-us/HT202369).

Za konkretniju dijagnostiku: koliko zapravo apdejta ne možeš instalirati i koji su? Jesi li prethodno uspio instalirati barem jedan update (i koji)? Pod "prethodno" mislim nakon migracije na SSD, u slučaju da ti je App Store ponudio N apdejta (N > 1), a sad si ostao na više od 1, a manje od N. Koji OS je instaliran?

Možeš probati i "propuhati" App Store - skini neki free app da provjeriš može li išta instalirati. I ovo je vezano uz certfikate.
05.08.2015 | 13:46
Koristim command line update tako da App store nena veze s tim. Nije se instalirao sigurno, provjerio sam na iTunesima recimo. Dobra ideja za datum, provjerio sam i to, sve je u redu. Ponavljam, ne dobijam baš nikakvu grešku ni u outputu niti u sistemskom logu. Pokušao sam bezuspješno i sa "sudo softwareupdate".

Evo kako to izgleda:

Riba2s-MacBook-Pro:Desktop Riba$ softwareupdate -i -v RAWCameraUpdate6.05-6.05
Software Update Tool
Copyright 2002-2012 Apple Inc.

Finding available software

Downloading Digital Camera RAW Compatibility Update
Done.
Riba2s-MacBook-Pro:Desktop Riba$ softwareupdate -l
Software Update Tool

Software Update found the following new or updated software:
   * RAWCameraUpdate6.05-6.05
	Digital Camera RAW Compatibility Update (6.05), 7327K [recommended]
   * Mac mini EFI Firmware Update-1.8
	Mac mini EFI Firmware Update (1.8), 4345K [recommended] [restart]
   * iTunesX-12.2.1
	iTunes (12.2.1), 221136K [recommended]
Riba2s-MacBook-Pro:Desktop Riba$
05.08.2015 | 14:06
Dakle, tebe trenutno muče samo 3 instalacije: RAWCameraUpdate, Mac mini EFI Firmware Update i iTunes?

Možeš li provjeriti u App Store > Updates što si zadnje instalirao? Sad gledam kod sebe i vidim da je iTunes 12.2.1 zadnji, Digital Camera Raw Compatibility Upate 6.05 predzadnji i OS X Update 10.10.4 prije toga, u paketu s iTunes 12.2.

Buni me "Mac mini EFI Firmware update" u paketu s "MacBook-Pro" u promptu. Ovo se sve događa na Miniju?

Jesi li probao prethodno spomenuti Combo Update? Konkretno, za 10.10.4, čak i ako je već gore. Ako nisi, probaj. U najgorem slučaju će se odbiti instalirati (jer je već instaliran), a u najboljem može popraviti štogod da je puklo.

Od ova tri "fantoma" koji se pokušavaju apdejtati, iTunes je pogodan za test instaliranja "od nule" - ja bih ga maknuo s diska (uključno s pripadnim mu prefsima) i instalirao koristeći standalone installer. Napominjem: preskočio bih softwareupdate (zato i savjetujem Combo Update vezano uz 10.10.4), koristio bih standalone instalacije.
05.08.2015 | 15:13
U "updates installed in last 30 days" imam izlistane sve neuspjele pokušaje. Mini je, samo ime nisam mijenjao. Idem prvo probati sa sistemskim combu updateom, to mi je i tako bilo u planu.
05.08.2015 | 19:11
Instalirao combo update i na trenutak se ponadao jer je ovaj put ibacio i "Downloaded..." liniju koju prije nije (?), međutim na kraju opet ništa.

Riba2s-MacBook-Pro:receipts Riba$ softwareupdate -l
Software Update Tool

* iTunesX-12.2.1
Riba2s-MacBook-Pro:receipts Riba$ softwareupdate -i RAWCameraUpdate6.05-6.05
Software Update Tool

Downloading Digital Camera RAW Compatibility Update
Downloaded Digital Camera RAW Compatibility Update
Done.
Riba2s-MacBook-Pro:receipts Riba$ softwareupdate -l
Software Update Tool

* iTunesX-12.2.1
Riba2s-MacBook-Pro:receipts Riba$ 
08.08.2015 | 08:29
Prvo ispravak, nije riječ o Mavericksu već Yosemiteu ali ne mijenja puno. Uglavnom reinstall je riješio problem, ovako izgleda update koji radi:

Mac-mini:~ Riba$ softwareupdate -i RAWCameraUpdate6.05-6.05
Software Update Tool

Downloaded Digital Camera RAW Compatibility Update
Installing Digital Camera RAW Compatibility Update
Done with Digital Camera RAW Compatibility Update
Done.

S obzirom da od 10.1 nisam napravio clean install, vjerojatno mu je bilo i vrijeme.
08.08.2015 | 08:34
Ajde super. Reinstall se jako rijetko radi pa je vise kao dozivljaj nego tlaka.
Naravko, uvjek se oni ekrani reinstalla migu na Jubituu gledati. LOL
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 23 minuta
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?