NEŠTO KAO DROPBOX, ALI LOKALNO
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NEŠTO KAO DROPBOX, ALI LOKALNO

30.06.2015 | 09:16
Bok svima,
postoji li neka akcija za Folder koja bi radila po sljedećem principu:
sve što stavim u određeni folder, automatski se kopira u neki drugi definirani folder na mreži?
Fala
30.06.2015 | 10:44
Evo na brzinu,

otvoriš Automatorodabereš novi Workflow, ili ideš pod Utilities - Apple Script. Unutra obrišeš sve što imaš napisano i zaljepiš ovaj kod:
tell application "Finder"
	set source_folder to folder "HDD:tino:Desktop:podaci"
	set target_folder to folder "HDD:tino:Desktop:backupirano"
	if source_folder is not target_folder then
		set the_files to every file of source_folder
		repeat with each_file in the_files
			set file_name to name of each_file
			if not (exists file file_name of target_folder) then
				duplicate each_file to target_folder
			end if
		end repeat

end if
end tell

Promijeni putanju source i target diska, dakle kod mene se desktop nalazi na: HDD-tino-desktop i imam dva foldera za test jedan se zove podaci u koji stavljam stvari koje želim bekapirati i folder backupirano u koji mi se kopiraju fajlovi.

Istu stvar napravi za sebe dakle odredi putanju source foldera i stavi putanju tog target mrežnog diska.
Probaj kliknuti na run da vidiš dali sve radi, ako da, onda odi na file - save - pod file format klikni na application i nazovi ju kako želiš te ju spremi na desktop ili gdje već.

Kad god želiš bekapirati samo dvaput klikni na taj automator file i pokrenut će se backup
30.06.2015 | 11:10
Kad god želiš bekapirati samo dvaput klikni na taj automator file i pokrenut će se backup

S obzirom da TheŠimun traži "sve što stavim u određeni folder, automatski se kopira", ovo se čini kao suvišan korak.

Automator podržava "folder actions" na način da fajlovi dodani u folder kojemu je dodijeljen folder action mogu (automatski) pokrenuti Automatorov workflow (ranije su pokretali isključivo AppleScript). U tom slučaju se Automatorov workflow može pobrinuti za kopiranje fajlova.

Usputno pitanje - zašto se ovaj AppleScript uopće izvršava kroz Automator? Jednako dobro bi funkcionirao snimljen kao AppleScript koji se pokreće i izvršava dvoklikom, a razlika je samo u tome što pritom (Automator) ne bi trošio resurse (prvenstveno memoriju).

@TheŠimun: treba li ti doista samo jednosmjerno kopiranje (s obzirom da spominješ Dropbox kojemu je poanta sinkronizacija fajlova)?
30.06.2015 | 21:45
U Terminalu pokreni rsync ili skini GUI: arrsync.sourceforge.net
01.07.2015 | 07:04
Ja prelomim katalošku stranicu pretvorim ju u PDF i pospremim u Folder na HDD-u. Želim da se isti sadržaj prebaci na Mrežu kako bi moji kolege imali uvid u najsvježije stanje. Sinkronizacija mi nije potrebna jer sam ja jedini koji daje. Ostali otimaju.
01.07.2015 | 09:04
I poanta ti je u tome da se to događa "samo od sebe" (da ne moraš ništa posebno uklikati) i uvijek je samo u jednom smjeru (s tvog kompa na mrežu, nikad obratno)?

Ako je tako, onda ti je Đipi dao rješenje.
01.07.2015 | 09:30
Da ne ostanemo na teoriji:

1. pokreneš Automator i kreiraš novi dokument tipa "Folder Action"
2. na vrhu desnog panela ("Folder Action receives files and folders added to") odabereš folder IZ kojeg kopiraš (to je folder u kojeg snimaš svoje dokumente)
3. dovučeš akciju "Copy Finder Items" s popisa akcija (Actions/Library/Files & Folders) u desni panel
4. odabereš u dovučenoj akciji U koji folder želiš kopirati (u tvom slučaju - mrežni) i opciono označiš "Replacing existing files" (ako ti je to potrebno)
5. snimiš workflow (CMD+S ili preko izbornika sa File/Save) pod proizvoljnim imenom

I to je to - uredno će kopirati pojedine fajlove, grupe fajlova, foldere i kombinacije navedenog čim dospiju u folder za koji si "zakačio" folder action.

U "pozadini" se aktivirao (ako ga već ne koristiš) Folder Action Dispatcher i počinje pratiti folder iz kojeg kopiraš. Sam workflow je snimljen u...

~/Library/Workflows/Applications/Folder Actions/

...pod imenom koje si mu zadao.

Folder action (najbrže) isključuješ tako da klikneš desnim gumbom na folder za koji je zakačen i iz "Services..." kontekstualnog izbornika digneš "Folder Actions Setup". Tamo možeš privremeno isključiti "nadzor" pojedinog foldera (isključiš "On" checkbox), promijeniti skriptu/skripte i/ili wokflow/e koje izvršava ili nešto od toga obrisati. Također, možeš i globalno isključiti/uključiti Folder Actions.

Ima samo jedna kvaka, vezana uz Yosemite. Ako imaš "čistu" instalaciju, vjerojatno će ti sve raditi, ali ako si 10.10 presvukao preko nekog starijeg OS-a i ako si još pritom koristio Dropbox ili bilo koji softver koji petlja po Finderu sa svojim integracijama, postoji šansa da ti neće raditi jer Yosemite u većini kombinacija polomi Dispatcher. Dobra vijest je da ga se i tada može upogoniti, a loša da su rješenja tog problema individualna, ovisno o kombinaciji koja ga je polomila. Ovo spominjem za slučaj da obaviš navedenih 5 koraka i zaključiš da "ne radi".
01.07.2015 | 14:57
BitTorrent Sync.
www.getsync.com/
21.07.2015 | 07:01
Fala Vam svim pogotovo tebi Djipi.
Ovo stvarno nije moglo biti jasnije objašnjeno.
Respect.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 43 minuta
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!