Mac se resetira
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac se resetira

19.06.2015 | 10:06
Ne znam koji mi je vrag bio da prelazim na Yosemite.

Uglavnom, već mi se dva puta u roku 10-tak dana dogodilo da se računalo samo resetira prilikom normalnog rada (u ovom slučaju pisanju maila). Znači ekran se zacrni pa posivi sa porukom na više jezika da se računalo resetiralo zbog nekakve greške (nije navedeno koje).

Nakon resetiranja otvorio sam Console app i pogledao malo šta piše, ali s obzirom da se ne razumijem previše, zamolio bih nekoga tko se više razumije da baci oko da vidimo koji je uzrok.

Unaprijed hvala
19.06.2015 | 10:30
Evo i Kernel report ako treba.
19.06.2015 | 10:45
Kernel panic skoro uvijek znači hw problem. Mislim da yosemite nema veze s tim. Zavrti apple hardware test
19.06.2015 | 10:57
Evo, iz kernel reporta:
Kernel Extensions in backtrace:
com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2(156.14)[BE7D765B-49C1-34F9-B75E-3EAF8A4062A3]@0xffffff7f82ba9000->0xffffff7f82c17fff
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[52E715FC-521D-3869-B2EA-5228FA4BEA34]@0xffffff7f81124000
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.4.1)[82EAD591-67E3-39CB-A232-A8095CA30E92]@0xffffff7f81a58000

Znači, grafulja možda crkava...
(naravno, možda je problem i s bugovitim kextom od grafulje, ali nisam još čuo za taj problem)
19.06.2015 | 11:03
Đizz, ne mogu vjerovati, uglavnom vrtim extended test pa da vidimo.
Hvala Smayoo.
19.06.2015 | 13:34
Očekivano, AHT je rekao da je sve OK.
Jel postoji neki drugi alat za ispitivanje hardverskih grešaka?
19.06.2015 | 14:24
Mrzim takve kvarove...
Nema baš. Jedino za disk. Onaj Disk Warrior. Ali to ti vjerojatno nije to.
Jbg. Pusti da još uznapreduje. Kad ti se počne događati svaki dan, onda će već vjerojatno biti lakše postići da AHT pronađe kvar.
19.06.2015 | 18:43
Mda, *ranje.
Ne znam šta da radim, Mini je još pod garancijom, to je ona zadnja serija iz 2012 g. koji sam kupio krajem prošle godine.
19.06.2015 | 19:00
Onda nemaš što razmišljat, vratiš ga na jamstvo... neka oni reinstaliraju pa eventualno nađu gdje je problem nadam se da ćeš dobit drugog ako je board u pitanju
19.06.2015 | 19:37
Ma, ako AHT ne nalazi problem, vratit će ga natrag i reći da je sve OK. Predlažem prije nošenja na servis pokušaj dopisivanja sa servisom, opisati njima problem, poslati im kernel log. Ako kažu da će primiti komp na servis, onda ga odnijeti.

Ako neće, onda komp natovariti grafički intenzivnim poslovima, pustiti ga da vrti dan i noć, natovaren do čepa, pa će krepati do kraja. I onda nosi na servis.

Moj sin ima taj zadnji 2012 model, isto je još pod jamstvom, od prije neki dan zajeb... ethernet port. Ona glupa, najgljuplja fora - gubi kontakt unutra u ženskom konektoru, i to kako koji dan - jedan dan radi super, drugi dan gubi i prima natrag ethernet svakih par sekundi.
19.06.2015 | 20:04
OK, hvala na savjetima.
U vezi servisa, kome se moram obratiti, prodavaču ili direktno ovlaštenom serviseru?
19.06.2015 | 20:17
havdic kaže:
nadam se da ćeš dobit drugog ako je board u pitanju

Tnx, ali sumnjam da ih još imaju na skladištu, a ove nove, zalemljene bih preskočio, zato sam i uzeo ovaj iz 2012 g.
19.06.2015 | 20:47
Renzo kaže:
OK, hvala na savjetima.
U vezi servisa, kome se moram obratiti, prodavaču ili direktno ovlaštenom serviseru?

Servis. Ništa trgovac.
19.06.2015 | 20:57
OK, koji servis preporučate?
19.06.2015 | 21:44
Renzo kaže:
havdic kaže:
nadam se da ćeš dobit drugog ako je board u pitanju

Tnx, ali sumnjam da ih još imaju na skladištu, a ove nove, zalemljene bih preskočio, zato sam i uzeo ovaj iz 2012 g.

morali bi imat 5 godina rezervne dijelove... e sad, kontaju li oni zamjenu kompletnog mini-a kao servisiranje i razdužuju kao servisni dio da ne gube vrijeme na popravak, ne znam
nadam se da ti neće samo utovarit mini sličnih specki, iako valjda trebaju tvoj odgovor ili će dat sa 16 giga rama
ja bi možda probao pobrisat sve i instalirat maveriks ili yoza ili kao što je i smayoo rekao, ubit ga znojenjem
20.06.2015 | 07:14
Renzo kaže:
OK, koji servis preporučate?

Ja sam svojevremeno dao na iP5 bateriju zamijeniti (pod jamstvom) u iStyle servis u City Centre One zapad. Bio sam zadovoljan uslugom. Brzinom nisam. Ali sve u svemu bili su OK. Međutim ima ovdje korisnika koji su njima bili izuzetno nezadovoljni. I tako ti je sa svim ovlaštenim servisima u HR.
20.06.2015 | 19:25
OK, hvala, ima li još netko preporuku za servis?
21.06.2015 | 00:09
Agram servis je ovlašten i imam najbolja iskustva s njima: www.agramservis.hr
21.06.2015 | 00:11
Renzo kaže:
Očekivano, AHT je rekao da je sve OK.
Jel postoji neki drugi alat za ispitivanje hardverskih grešaka?

AHT ne može testirati grafičku i diskove. AHT provjerava procesore, motherboard i RAM.

Ako sumnjaš na grafičku, skini neki test da ga ubiješ, pa vidi je li to. Preporučam:

unigine.com/products/valley/
23.06.2015 | 08:45
Hvala dpasaric, skinuo sam ovu free verziju a s obzirom da nisam nikada radio slične testove može mala pomoć.
Da li test ima ima neki vremenski period koliko vrti ili ga je potrebno pustiti sat/dva/tri pa ga "ručno" isključiti?
23.06.2015 | 08:49
Smayoo, s obzirom da ne znam čitati te logove, po čemu se vidi da je grafička problematična, po ovom zadnjem retku?
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.4.1)[82EAD591-67E3-39CB-A232-A8095CA30E92]@0xffffff7f81a58000

I još jedno (utješno) pitanje, je li moguće da je u pitanju nešto od periferije, vanjski disk, printer, skener?
23.06.2015 | 11:44
Da, taj zadnji red. Po njemu i ona dva iznad se vidi koji kextovi (driveri) su bili aktivni kad se Kernel Panic dogodio. Logično je najprije posumnjati upravo na te komade hardvera. Da li je moguće da je u pitanju nešto od periferije? Teoretski - da. Praktično - ja ne bi na toj strani tražio problem.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO