Pokretanje starih aplikacija na osX-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pokretanje starih aplikacija na osX-u

18.04.2006 | 01:06
Imam starog maca sa os 8.6 i trebao bi na pc-ju sa osX-om pokrenuti staru aplikaciju za racunovodstvo. Da li je to ikako moguce bez da koristim neke emulatore?
18.04.2006 | 01:50
Ja sam ga pokrenuo prek nekog cda ali sranje. Grafika ne radi dobro i nije to to. Nema onaj fiiling.
18.04.2006 | 03:50
Nisam siguran da Intel OS X podržava Classic emulaciju.
18.04.2006 | 05:35
Mislim da je taj osX potpuno isti kao i vas koji koristite. Mislim da je razlika samo sto sam dodatno instalirao darwina pri instalaciji osX-a. Mogu pokretati pc igre na njemu i orginal mac stvari. Sve potpuno radi osx je cijeli hardwer prepznao osim sto po ide kablu moze prepoznati 1 uredaj a ne 2. Inace trebao bi pokrenuti racunovodstveni program koji je velik oko 5Mb-a. Nista posebno. Samo to mi je za starce pa ne bi volio da imaju previse petljanja prije nego sto ga pokrenu.
18.04.2006 | 09:17
Intel Macovi i OS X na njima vise ne podrzavaju Classic.
Kako stvari stoje na PC-ima koji pokrecu Mac OS u emulaciji, pojma nemam.
Isprobaj, pa javi.
Inace, drzim da u tome ima vise muke nego koristi.
  • User
  • Posjetitelj
18.04.2006 | 18:11
Da bi koristio Classic okruzenje moras imat instaliran Mac OS 9.1 - 9.2.2, a kako je taj OS iskljucivo PowerPC OS, tesko da ces dignut to na X86 arhitekturi. Kako bilo, rjesenje postoji. Ako je taj tvoj softver pisan za PowerPC, nabavi negdje Mac OS 8.6-9.0.4. i instaliraj ih u SheepShaver emulator (besplatan) koji postoji i za linux i za windowse i za mac os x. Ako je pisan za starije (68k) procesore, skini Basilisk II (podrzava iste OSove kao i SheepShaver, ja mislim) i u njega instaliraj neki Mac OS koji podrzava te procesore (preporuka 7.6 - 8.1).

Moram priznat da i sheepshaver i basilisk stvarno lijepo rade, ali trebat ces se malo pomucit oko toga.
  • User
  • Posjetitelj
18.04.2006 | 18:22
Boopsy je napisao:
Mislim da je taj osX potpuno isti kao i vas koji koristite. Mislim da je razlika samo sto sam dodatno instalirao darwina pri instalaciji osX-a. Mogu pokretati pc igre na njemu i orginal mac stvari.

Varas se ... Taj OS X se ipak razlikuje od X-a za PowerPC. Prvo, taj Mac softver koji vrtis na njemu vrti se pod Rosettom, koja je nevidljivi emulacijski layer OSa i njen cilj je da emulira PowerPC arhitekturu za PowerPC programe, a da ne primijetis da se radi o emulaciji . To je bitna razlika jer ti se takav softver ne vrti u native modeu, osim ako nije Universal Binary.

PC igre pokreces na njemu? Jel mozes malo pojasnit, zanima me kako to ide .
18.04.2006 | 21:32
Da bi na osX-u pokrenuo pc igru na pocetku instalacije mac osX-a trebam dodati neki x-11 koji je ponuđen pri instalaciji osX-a. Mislim da je to sve.
18.04.2006 | 22:27
X11 je window manager koji koristi vecina UNIX sistema, ne i OS X, no po potrebi se moze pokrenuti. Nema nikakve veze niti sa PC-jem ili mogucnoscu pokretanja igara - osim naravno u slucaju da igra zahtjeva X11.
19.04.2006 | 00:28
Prvi put kad sam instalirao osX instalirao sam ga bez tog x-11 i nista se sa pc-ja nije dalo pokrenuti. Kasnije mi je frend rekao da moram staviti taj x-11 i stvar je proradila.
19.04.2006 | 00:47
Na sto tocno mislis kada kazes da se \"nista sa PC-a nije dalo pokrenuti\"? Sto to tocno sa PC-a?
X11 i kad je instaliran je u obliku aplikacije, ako nije pokrenut, nema ga.
19.04.2006 | 01:55
Tocno to on je u obliku aplikacije i kada se pokrene bilo koja instalacija, igra, program sa pc-ja pokrece se i on. Znaci taj program nesto procesuira prije pokretanja softwera sa pc-ja. To traje par sekundi.
19.04.2006 | 02:39
Jedino što mi pada na pamet iz čitave priče je da imaš nekakav PC emulator koji za prikaz koristi X11.
19.04.2006 | 04:40
mislim da misli na ovo sourceforge.net/project/showfiles.php?gr...mp;release_id=402425 trenutno nemam X11 da isprobam al mislim da cu ubrzo nabavit.
  • User
  • Posjetitelj
19.04.2006 | 06:03
Ruud ako imas PowerPC masinu nemoj se zamarat s time. Wine bi trebao biti vise od emulacije, odnosno neki windows compatibility layer ili tako nesto i za to koristi x86 arhitekturu na kojoj mu je brzina negdje izmedju emulacije i nativnog rada, iako se meni po iskustvu cini da je blize nativnom radu, samo sta dosta winblows softvera jos ne radi. Isprobao sam cak i neke igre tipa revolt i radi bez greske sa 3D akceleracijom (na linuxu, X86).

Medjutim, ako to pokrenes na PowerPCu nemoj ocekivat puno od toga. Dobit ces compatibility layer s emulacijom X86 procesora i to ce bit sporo.
19.04.2006 | 07:51
Je li moguće onda pokrenuti i Internet Explorer pomoću tog Wine-a kad već igre rade? To bi me spasilo od mukotrpnog Safari-a.
  • User
  • Posjetitelj
19.04.2006 | 15:16
danijelr15 je napisao:
Je li moguće onda pokrenuti i Internet Explorer pomoću tog Wine-a kad već igre rade? To bi me spasilo od mukotrpnog Safari-a.

Znam da se zafrkavas, al da... moze se

http://toastytech.com/guis/wineie6.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO