Pokretanje starih aplikacija na osX-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pokretanje starih aplikacija na osX-u

18.04.2006 | 01:06
Imam starog maca sa os 8.6 i trebao bi na pc-ju sa osX-om pokrenuti staru aplikaciju za racunovodstvo. Da li je to ikako moguce bez da koristim neke emulatore?
18.04.2006 | 01:50
Ja sam ga pokrenuo prek nekog cda ali sranje. Grafika ne radi dobro i nije to to. Nema onaj fiiling.
18.04.2006 | 03:50
Nisam siguran da Intel OS X podržava Classic emulaciju.
18.04.2006 | 05:35
Mislim da je taj osX potpuno isti kao i vas koji koristite. Mislim da je razlika samo sto sam dodatno instalirao darwina pri instalaciji osX-a. Mogu pokretati pc igre na njemu i orginal mac stvari. Sve potpuno radi osx je cijeli hardwer prepznao osim sto po ide kablu moze prepoznati 1 uredaj a ne 2. Inace trebao bi pokrenuti racunovodstveni program koji je velik oko 5Mb-a. Nista posebno. Samo to mi je za starce pa ne bi volio da imaju previse petljanja prije nego sto ga pokrenu.
18.04.2006 | 09:17
Intel Macovi i OS X na njima vise ne podrzavaju Classic.
Kako stvari stoje na PC-ima koji pokrecu Mac OS u emulaciji, pojma nemam.
Isprobaj, pa javi.
Inace, drzim da u tome ima vise muke nego koristi.
  • User
  • Posjetitelj
18.04.2006 | 18:11
Da bi koristio Classic okruzenje moras imat instaliran Mac OS 9.1 - 9.2.2, a kako je taj OS iskljucivo PowerPC OS, tesko da ces dignut to na X86 arhitekturi. Kako bilo, rjesenje postoji. Ako je taj tvoj softver pisan za PowerPC, nabavi negdje Mac OS 8.6-9.0.4. i instaliraj ih u SheepShaver emulator (besplatan) koji postoji i za linux i za windowse i za mac os x. Ako je pisan za starije (68k) procesore, skini Basilisk II (podrzava iste OSove kao i SheepShaver, ja mislim) i u njega instaliraj neki Mac OS koji podrzava te procesore (preporuka 7.6 - 8.1).

Moram priznat da i sheepshaver i basilisk stvarno lijepo rade, ali trebat ces se malo pomucit oko toga.
  • User
  • Posjetitelj
18.04.2006 | 18:22
Boopsy je napisao:
Mislim da je taj osX potpuno isti kao i vas koji koristite. Mislim da je razlika samo sto sam dodatno instalirao darwina pri instalaciji osX-a. Mogu pokretati pc igre na njemu i orginal mac stvari.

Varas se ... Taj OS X se ipak razlikuje od X-a za PowerPC. Prvo, taj Mac softver koji vrtis na njemu vrti se pod Rosettom, koja je nevidljivi emulacijski layer OSa i njen cilj je da emulira PowerPC arhitekturu za PowerPC programe, a da ne primijetis da se radi o emulaciji . To je bitna razlika jer ti se takav softver ne vrti u native modeu, osim ako nije Universal Binary.

PC igre pokreces na njemu? Jel mozes malo pojasnit, zanima me kako to ide .
18.04.2006 | 21:32
Da bi na osX-u pokrenuo pc igru na pocetku instalacije mac osX-a trebam dodati neki x-11 koji je ponuđen pri instalaciji osX-a. Mislim da je to sve.
18.04.2006 | 22:27
X11 je window manager koji koristi vecina UNIX sistema, ne i OS X, no po potrebi se moze pokrenuti. Nema nikakve veze niti sa PC-jem ili mogucnoscu pokretanja igara - osim naravno u slucaju da igra zahtjeva X11.
19.04.2006 | 00:28
Prvi put kad sam instalirao osX instalirao sam ga bez tog x-11 i nista se sa pc-ja nije dalo pokrenuti. Kasnije mi je frend rekao da moram staviti taj x-11 i stvar je proradila.
19.04.2006 | 00:47
Na sto tocno mislis kada kazes da se \"nista sa PC-a nije dalo pokrenuti\"? Sto to tocno sa PC-a?
X11 i kad je instaliran je u obliku aplikacije, ako nije pokrenut, nema ga.
19.04.2006 | 01:55
Tocno to on je u obliku aplikacije i kada se pokrene bilo koja instalacija, igra, program sa pc-ja pokrece se i on. Znaci taj program nesto procesuira prije pokretanja softwera sa pc-ja. To traje par sekundi.
19.04.2006 | 02:39
Jedino što mi pada na pamet iz čitave priče je da imaš nekakav PC emulator koji za prikaz koristi X11.
19.04.2006 | 04:40
mislim da misli na ovo sourceforge.net/project/showfiles.php?gr...mp;release_id=402425 trenutno nemam X11 da isprobam al mislim da cu ubrzo nabavit.
  • User
  • Posjetitelj
19.04.2006 | 06:03
Ruud ako imas PowerPC masinu nemoj se zamarat s time. Wine bi trebao biti vise od emulacije, odnosno neki windows compatibility layer ili tako nesto i za to koristi x86 arhitekturu na kojoj mu je brzina negdje izmedju emulacije i nativnog rada, iako se meni po iskustvu cini da je blize nativnom radu, samo sta dosta winblows softvera jos ne radi. Isprobao sam cak i neke igre tipa revolt i radi bez greske sa 3D akceleracijom (na linuxu, X86).

Medjutim, ako to pokrenes na PowerPCu nemoj ocekivat puno od toga. Dobit ces compatibility layer s emulacijom X86 procesora i to ce bit sporo.
19.04.2006 | 07:51
Je li moguće onda pokrenuti i Internet Explorer pomoću tog Wine-a kad već igre rade? To bi me spasilo od mukotrpnog Safari-a.
  • User
  • Posjetitelj
19.04.2006 | 15:16
danijelr15 je napisao:
Je li moguće onda pokrenuti i Internet Explorer pomoću tog Wine-a kad već igre rade? To bi me spasilo od mukotrpnog Safari-a.

Znam da se zafrkavas, al da... moze se

http://toastytech.com/guis/wineie6.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 44 minuta
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO