\"Doctor Steve and Mister Jobs\"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

\"Doctor Steve and Mister Jobs\"

06.04.2006 | 02:37
Onda? Da otvorimo Windows rubriku na Jabučnjaku, sada kada je službeno?
  • User
  • Posjetitelj
06.04.2006 | 03:58
Mislim da je bolje da ne. Windowsi imaju dovoljno vlastitih foruma i svega a i mislim da nam na jabucnjaku jos najmanje fali tema tipa \"rusi mi se Mac\" ili \"Imam neku plavu sliku\"... Ko oce windowse na Macu dovoljno je da malo prosurfa Netom, a softverska pitanja ce se ionako postavljat na PC orijentiranim siteovima.
06.04.2006 | 04:42
Mislim da je bolje da uzivamo u jabucnjaku dok je jos zelen.

Eto za 30 rodjendan Mac je dobio BIOS support, zemlja ce poceti da se okrece u suprotnom smjeru.
06.04.2006 | 08:40
Logika bi zapravo trebala biti jednostavna...

Ako već imaju Intel stroj, bilo bi suludo ne omogućiti da se na njemu normalno vrte Windowsi. Ta mogućnost nema što smetati Mac korisnike. S druge strane, switcheri sada nemaju baš nikakav razlog da ne kupe Mac. A kada jednom kupe Mac, onda je gotovo... nisam vidio još nikoga tko bi pored OS X-a koristio Windowse osim ako baš nije teška nužda. Dakle, u konačnici se širi OS X baza korisnika.

Pitao sam se kako će Apple doskočiti slaboj prodaji Intel Macova - jer niti jedan ozbiljni stari Mac korisnik nije lud kupiti stroj na kojem gotovo da nema native softvera. Osim toga, pravih profi strojeva još i nema, a svi znamo da je Bruce rekao da od Adobija ništa do dobrano u 2007. godinu - jer moraju s CodeWarriora sve prebaciti u Xcode.

I Apple se dosjetio - neće Macove uopće niti prodavati nama, starim Mac korisnicima, nego će iskoristiti to vrijeme da zarobe što više switchera koji će pomalo prelaziti s Windowsa na OS X. Plan je dobar.

Za otprilike dvije godine će i svi stari profi Mac korisnici moći migrirati na Intel arhitekturu, a do tada će im zadnje generacije G5 biti više nego dovoljne.

Opasnosti? Jedina realna opasnost je da će se prestati pisati igre za Mac. Ozbiljan softver mora raditi u X-u, ali igri nije važno okruženje, svaka ima svoje i samo je pitanje komocije bootati u Windowse radi neke igre. Opet, možda user baza toliko naraste, da ne bude razloga da se ne nastavi razvoj i Mac verzija...

Trenutno Intel Mac ne bih mogao preporučiti niti jednom Mac korisniku (osim onih kojima je iLife dovoljan), ali ga zato mogu svim srcem preporučiti PC-ijašima koji kupuju PC! Evo, baš gledam cijene - pa za cijenu Intel iMaca 20\" gotovo da ne možeš složiti niti ekvivalentnu no-name PC kantu!

Začudno, ali istinitno - trenutno je Mac najbolji izbor za one koji žele Windowse.

O ljudi moji... eto, barem ne možemo reći da je dosadno!

Jobs ima petlje, a ja se rado prisjetim mojih poruka iz vremena kada je objavljena tranzicija na Intel - tada sam rekao da sve što čini, čini s ciljem da \"uvali\" Gatesu, a kako stvari idu, izgleda da mu se lukavo smišljen dugoročni plan počeo ostvarivati. Ne bih se uopće začudio da u trenu kada bude imao kritičnu masu korisnika i hypea jednostavno izda OS X za PC i zada finalni udarac. To je logičan slijed događaja iz moje perspektive.
06.04.2006 | 09:14
Ocito je Boot Camp dio Leoparda, kojeg su iscupali u zadnjih nekoliko dana i nabrzinu sklepali da radi na Tigru, da se ekipa veseli prije kolovoza. Kolovoz je jos daleko, i nije lose dati ljudima malo okusa onog sto ih ceka.

Microsoft nema u ovom trenu za cim zaliti. Njima ce biti jos bolje, bar jos neko vrijeme. Ostvaruje se staro prorocanstvo, da ce Apple praviti najbolje strojeve na kojima ce se vrtjeti Windowsi.

S druge strane, ovo je tezak udarac PC proizvodjacima. Nijedan drugi proizvodjac nema licencu za OS X, sto Macove cini povlastenim strojevima -- za 5 mjeseci, vidjet cemo sluzbeno kako Mac bez problema upravlja bootanjem samog sebe, Windowsa i Linuxa.

Dolazi doba kad Apple opet postaje teski hardverski igrac. Buduci da drze OS X cvrsto u sapama, vjerojatno ce se dogoditi hardverski rashomon: neki ce PC proizvodjaci promijeniti kolosijek i pocet ce stancati strojeve s Appleovim dizajnom i logom na sebi. Odnosno, Apple ce dizajnirati strojeve i ulagati u marketing a strojeva ce biti dovoljno za sve switchere.

Jos uvijek ne znam kako ce reagirati proizvodjaci softwera. Mnogi se vjerojatno nece ni truditi praviti Mac inacice, to je zasigurno (proizvodjaci igara, pretpostavljam). A ostali? Vidjet cemo sto ce vrijeme pokazati. Mislim da ipak hoce, jer ce im Apple omoguciti puno vise inacica i puno vise novaca.

Sto htjedoh ovim reci? Brzinom kojom stancaju nove inacice operativnog sustava, i kolicinom inovacija ispod haube, Apple je zbilja zlatna koka svim softwerasima. S druge strane, Microsoft je uspavani medvjed, koji izbaci inacicu operativnog sustava jednom u 7 godina. A u medjuvremenu sve im je obiljezeno tragedijama i problemima raznih vrsta.

Kako god bilo, ovo je velik korak, posve neizbjezan, i koji po prvi puta u povijesti izjednacava dva najvaznija proizoda u ovoj sahovskoj igri: Mac OS X i Windowse.

Sad konacno korisnici mogu vidjeti oba, isprobati oba, na istom stroju i odluciti se koji im je bolji. Mislim da izbor nije bas pretezak.

Apple je posegnuo za iPod taktikom -- omogucio je Macu ono sto je omogucio iPodu prije 5 godina -- okus Windows korisnicima. iPod je sada Mac, a iTunesi i iTMS je Mac OS X. Igra je sad puno veca jer su i novci veci a proizvodi kudikamo kompleksniji.

No to ljude ne brine.
Oni vole ono sto je ljepse i bolje i sto nudi vise za iste pare.
Opet, mislim da izbor nije bas pretezak.
06.04.2006 | 10:38
Davor je rekao:
\"A kada jednom kupe Mac, onda je gotovo... nisam vidio još nikoga tko bi pored OS X-a koristio Windowse osim ako baš nije teška nužda. Dakle, u konačnici se širi OS X baza korisnika.\"

Pa naravno da je OSX bolji ali sta to vrijedi kad se mora koristiti Windows za igre, a znamo da veliki broj Windows usera su igraci.
Dakle kad kupis novi Mac onda moras kupiti i kopiju XP-a ili Viste, sto i nije tako lose za BG. A za ostali software samo vrijeme zna...
06.04.2006 | 17:39
Što se tiče razvoja igrica za mac osx evo što su u aspyru rekli: From a business standpoint, I suspect Aspyr is, in the short term, going to continue releasing Mac ports as before and see where the market takes us. If Mac sales tank, we've got enough revenue coming in from PC and console ports that it probably won't hurt the company too much and we'd just focus on the other platforms. It's possible that the Mac market share could increase so dramatically that the demand for Mac games increases enough to offset the costs of the loss of sales to dual-booting, but I'm not so optimistic about that.

Po meni u igricama nije presudan os nego hardware na kojem se te igrice rade. Npr ako apple sa ovime uspije napravit 30 % market share ali samo mac vs pc ne mac os vs pc mislim da se proizvođaćima igrica isplati radit igrice i za mac osx jel od tih 30% 29% će koristit samo windowse.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 8 minuta
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Tomek, Anonimci (498)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds