\"Doctor Steve and Mister Jobs\"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

\"Doctor Steve and Mister Jobs\"

06.04.2006 | 02:37
Onda? Da otvorimo Windows rubriku na Jabučnjaku, sada kada je službeno?
  • User
  • Posjetitelj
06.04.2006 | 03:58
Mislim da je bolje da ne. Windowsi imaju dovoljno vlastitih foruma i svega a i mislim da nam na jabucnjaku jos najmanje fali tema tipa \"rusi mi se Mac\" ili \"Imam neku plavu sliku\"... Ko oce windowse na Macu dovoljno je da malo prosurfa Netom, a softverska pitanja ce se ionako postavljat na PC orijentiranim siteovima.
06.04.2006 | 04:42
Mislim da je bolje da uzivamo u jabucnjaku dok je jos zelen.

Eto za 30 rodjendan Mac je dobio BIOS support, zemlja ce poceti da se okrece u suprotnom smjeru.
06.04.2006 | 08:40
Logika bi zapravo trebala biti jednostavna...

Ako već imaju Intel stroj, bilo bi suludo ne omogućiti da se na njemu normalno vrte Windowsi. Ta mogućnost nema što smetati Mac korisnike. S druge strane, switcheri sada nemaju baš nikakav razlog da ne kupe Mac. A kada jednom kupe Mac, onda je gotovo... nisam vidio još nikoga tko bi pored OS X-a koristio Windowse osim ako baš nije teška nužda. Dakle, u konačnici se širi OS X baza korisnika.

Pitao sam se kako će Apple doskočiti slaboj prodaji Intel Macova - jer niti jedan ozbiljni stari Mac korisnik nije lud kupiti stroj na kojem gotovo da nema native softvera. Osim toga, pravih profi strojeva još i nema, a svi znamo da je Bruce rekao da od Adobija ništa do dobrano u 2007. godinu - jer moraju s CodeWarriora sve prebaciti u Xcode.

I Apple se dosjetio - neće Macove uopće niti prodavati nama, starim Mac korisnicima, nego će iskoristiti to vrijeme da zarobe što više switchera koji će pomalo prelaziti s Windowsa na OS X. Plan je dobar.

Za otprilike dvije godine će i svi stari profi Mac korisnici moći migrirati na Intel arhitekturu, a do tada će im zadnje generacije G5 biti više nego dovoljne.

Opasnosti? Jedina realna opasnost je da će se prestati pisati igre za Mac. Ozbiljan softver mora raditi u X-u, ali igri nije važno okruženje, svaka ima svoje i samo je pitanje komocije bootati u Windowse radi neke igre. Opet, možda user baza toliko naraste, da ne bude razloga da se ne nastavi razvoj i Mac verzija...

Trenutno Intel Mac ne bih mogao preporučiti niti jednom Mac korisniku (osim onih kojima je iLife dovoljan), ali ga zato mogu svim srcem preporučiti PC-ijašima koji kupuju PC! Evo, baš gledam cijene - pa za cijenu Intel iMaca 20\" gotovo da ne možeš složiti niti ekvivalentnu no-name PC kantu!

Začudno, ali istinitno - trenutno je Mac najbolji izbor za one koji žele Windowse.

O ljudi moji... eto, barem ne možemo reći da je dosadno!

Jobs ima petlje, a ja se rado prisjetim mojih poruka iz vremena kada je objavljena tranzicija na Intel - tada sam rekao da sve što čini, čini s ciljem da \"uvali\" Gatesu, a kako stvari idu, izgleda da mu se lukavo smišljen dugoročni plan počeo ostvarivati. Ne bih se uopće začudio da u trenu kada bude imao kritičnu masu korisnika i hypea jednostavno izda OS X za PC i zada finalni udarac. To je logičan slijed događaja iz moje perspektive.
06.04.2006 | 09:14
Ocito je Boot Camp dio Leoparda, kojeg su iscupali u zadnjih nekoliko dana i nabrzinu sklepali da radi na Tigru, da se ekipa veseli prije kolovoza. Kolovoz je jos daleko, i nije lose dati ljudima malo okusa onog sto ih ceka.

Microsoft nema u ovom trenu za cim zaliti. Njima ce biti jos bolje, bar jos neko vrijeme. Ostvaruje se staro prorocanstvo, da ce Apple praviti najbolje strojeve na kojima ce se vrtjeti Windowsi.

S druge strane, ovo je tezak udarac PC proizvodjacima. Nijedan drugi proizvodjac nema licencu za OS X, sto Macove cini povlastenim strojevima -- za 5 mjeseci, vidjet cemo sluzbeno kako Mac bez problema upravlja bootanjem samog sebe, Windowsa i Linuxa.

Dolazi doba kad Apple opet postaje teski hardverski igrac. Buduci da drze OS X cvrsto u sapama, vjerojatno ce se dogoditi hardverski rashomon: neki ce PC proizvodjaci promijeniti kolosijek i pocet ce stancati strojeve s Appleovim dizajnom i logom na sebi. Odnosno, Apple ce dizajnirati strojeve i ulagati u marketing a strojeva ce biti dovoljno za sve switchere.

Jos uvijek ne znam kako ce reagirati proizvodjaci softwera. Mnogi se vjerojatno nece ni truditi praviti Mac inacice, to je zasigurno (proizvodjaci igara, pretpostavljam). A ostali? Vidjet cemo sto ce vrijeme pokazati. Mislim da ipak hoce, jer ce im Apple omoguciti puno vise inacica i puno vise novaca.

Sto htjedoh ovim reci? Brzinom kojom stancaju nove inacice operativnog sustava, i kolicinom inovacija ispod haube, Apple je zbilja zlatna koka svim softwerasima. S druge strane, Microsoft je uspavani medvjed, koji izbaci inacicu operativnog sustava jednom u 7 godina. A u medjuvremenu sve im je obiljezeno tragedijama i problemima raznih vrsta.

Kako god bilo, ovo je velik korak, posve neizbjezan, i koji po prvi puta u povijesti izjednacava dva najvaznija proizoda u ovoj sahovskoj igri: Mac OS X i Windowse.

Sad konacno korisnici mogu vidjeti oba, isprobati oba, na istom stroju i odluciti se koji im je bolji. Mislim da izbor nije bas pretezak.

Apple je posegnuo za iPod taktikom -- omogucio je Macu ono sto je omogucio iPodu prije 5 godina -- okus Windows korisnicima. iPod je sada Mac, a iTunesi i iTMS je Mac OS X. Igra je sad puno veca jer su i novci veci a proizvodi kudikamo kompleksniji.

No to ljude ne brine.
Oni vole ono sto je ljepse i bolje i sto nudi vise za iste pare.
Opet, mislim da izbor nije bas pretezak.
06.04.2006 | 10:38
Davor je rekao:
\"A kada jednom kupe Mac, onda je gotovo... nisam vidio još nikoga tko bi pored OS X-a koristio Windowse osim ako baš nije teška nužda. Dakle, u konačnici se širi OS X baza korisnika.\"

Pa naravno da je OSX bolji ali sta to vrijedi kad se mora koristiti Windows za igre, a znamo da veliki broj Windows usera su igraci.
Dakle kad kupis novi Mac onda moras kupiti i kopiju XP-a ili Viste, sto i nije tako lose za BG. A za ostali software samo vrijeme zna...
06.04.2006 | 17:39
Što se tiče razvoja igrica za mac osx evo što su u aspyru rekli: From a business standpoint, I suspect Aspyr is, in the short term, going to continue releasing Mac ports as before and see where the market takes us. If Mac sales tank, we've got enough revenue coming in from PC and console ports that it probably won't hurt the company too much and we'd just focus on the other platforms. It's possible that the Mac market share could increase so dramatically that the demand for Mac games increases enough to offset the costs of the loss of sales to dual-booting, but I'm not so optimistic about that.

Po meni u igricama nije presudan os nego hardware na kojem se te igrice rade. Npr ako apple sa ovime uspije napravit 30 % market share ali samo mac vs pc ne mac os vs pc mislim da se proizvođaćima igrica isplati radit igrice i za mac osx jel od tih 30% 29% će koristit samo windowse.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 31 minuta
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, eustacebagge, rkoren5, tino1, Anonimci (444)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO