Skidanje zaštite - preimenovanje fajla
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Skidanje zaštite - preimenovanje fajla

04.11.2014 | 21:39
nisam možda najbolje napisao naslov...

radi se o sljedećem: kopirao sam na hard neke ppt-ove sa "službenog" (kupljenog) diska i sada kad im želim promijeniti ime svaki puta me traži sistemsku lozinku (glavnu lozinku OS-a) - što postaje problem kada moraš preimenovati 50 fajlova.

probao sam maknuti zaštitu sa get info > sharing & permissions / privilege: read and write, ali me idalje traži lozinku.

može li se to nekako riješiti - deaktivirati ta zaštita?

edit:
isto se dešava i kada želim kopirati fajlove iz jednog u drugi folder ili unutar foldera napraviti novi folder.
04.11.2014 | 23:26
Koji je format tog HDD? HFS+? ext3? Pretpostavljam da cijela file struktura, odnosno svaki file ponaosob ima zapisano vlasništvo koje nije tvoje.

Terminal.

cd ~
ls -al

dobiješ hrpu stavki kao što su ove:
drwx------+ 44 emil  staff    1496 Nov  4 22:37 Desktop
drwx------+ 28 emil  staff     952 Oct 21 10:33 Documents
drwx------+ 70 emil  staff    2380 Oct 27 16:28 Downloads

Tu gdje u primjeru piše "emil staff" kod tebe piše nešto drugo, isto dvije riječi, odvojene razmakom. To je tvoj username i group name (vjerojatno isto staff), a u listi datoteka u direktoriju označavaju tko je vlasnik datoteka.

onda dalje u terminalu odi u taj folder gdje su ti prekopirani fajlovi koji ti prave probleme i napravi opet

ls -al

da li ti stoji kao vlasništvo opet tvoj username i "staff" ili možda pišu neki brojevi (tipa 501 i 201) ili tako nešto?

Ako stoji da si ti vlasnik, onda je problem da su datoteke "locked". Onda tipkaj u terminalu ovu komandu

sudo chflags -R nouchg /put/do/tih/datoteka

(onaj -R znači da će komanda prošetati kroz sve poddirektorije od mjesta koje si naznačio naniže i maknuti uchg flag sa svih datoteka koje nađe).

Ako ne stoji tvoje ime za vlasnika, onda:

sudo chown -R username:grupa /put/do/tih/datoteka

umjesto username i grupa upiši svoj username i grupu (koje si vidio na početku priče u svom home direktoriju)

Za obje komande će te tražiti da uneseš password (kod tipkanja se ne pojavljuju nikakve zvjezdice ni crtice, moraš je utipkati potpuno naslijepo i na kraju pritisnuti enter) od korisnika koji je trenutno logged on, a taj korisnik mora imati administratorske ovlasti na stroju.
05.11.2014 | 20:59
ufff, puno Terminala odjednom...

daj mi prvo reci, šta znači ovo:
smayoo kaže:
onda dalje u terminalu odi u taj folder gdje su ti prekopirani fajlovi koji ti prave probleme i napravi opet

kako u Terminalu "idem u taj folder"?

inače, HDD je Mac OS X Extended (Journaled).
05.11.2014 | 21:06
u terminalu otipkaj cd pa razmak, NE TIPKAJ ENTER, pa iz Findera odvuci taj folder u Terminal prozor tako da ti se njegov path "natipka" sam. I onda pritisni Enter.
05.11.2014 | 21:18
ok. dakle, u tom folderu postoji još puno podfoldera. jel te komande obuhvaćaju sve podfoldere?
napravio sam što si rekao, "ubacio" glavni folder u Terminal, izlistao je moj user name + staff i onda sam napravio dalje prema uputama za taj slučaj:
Finns-iMac:Profil username$ sudo chflags -R nouchg/Users/username/Documents/Finn/Škola/Profil
Password:
usage: chflags [-fhv] [-R [-H | -L | -P]] flags file ...

je li to sad to?
05.11.2014 | 21:35
idalje mi se javlja isti problem.
trebam li postupak ponoviti za svaki od podfoldera u "glavnom" folderu?
05.11.2014 | 21:36
Nije. Krivo si natipkao komandu. Imaš razmak između nouchg i /Users...
05.11.2014 | 21:37
Postupak ne treba ponavljati, jer ono "-R" znači "recursive", dakle komanda će provrtjeti sve podfoldere.
05.11.2014 | 21:38
ali nema razmaka između nouchg i /Users - gdje ga vidiš?
05.11.2014 | 21:48
Pa kod mene ga vidiš.
Točno je - nema razmaka kod tebe, a TREBA ga biti.
05.11.2014 | 21:50
ahaaa... nisam skužio.
05.11.2014 | 21:52
Nema veze, važno je da na kraju ipak jesi. Ajde, javi ako sad radi.
05.11.2014 | 21:55
sad kad sam to napravio u Terminalu nisam dobio nikakav "odgovor" - je li to normalno?
nakon što me pitao password i upisao sam ga te stisnuo enter - ništa.
05.11.2014 | 21:57
provjerio - opet ništa...
05.11.2014 | 22:02
Normalno je da nisi dobio nikakav odgovor .
Ako i dalje nisi riješio problem, napravi u terminalu opet ls -al

Pogledaj onaj dio u svakom retku gdje piše nešto kao

-rw-r--r--

Za veliku većinu datoteka piše uvijek jedno te isto. Što točno piše? Dakle TOČNO koja slova na kojem mjestu te koliko je crtica između?
05.11.2014 | 22:06
evo...
Prilozi:
05.11.2014 | 22:15
Dakle, ako sam dobro shvatio:

1. sve datoteke i folderi su vlasništvo onog korisnika koji je prijavljen kad pokušavaš iz findera promijeniti ime, premjestiti i sl. pa te traži admin pass

2. napravio si chflags komandu, znači da sigurno fajle nisu locked (možeš provjeriti tako da odabereš nasumično jednu iz findera, desnoklik, get info pa se uvjeriš da nema kvačice pokraj "Locked" atributa)

3. dozvole za rukovanje nad datotekama su normalne (drwxr-xr-x za foldere, -rw-r--r-- za obične datoteke)

Onda, ako je to sve tako, daj screenshot da vidim točno kakvu poruku dobiješ kad pokušaš neku od tih datoteka renameati ili premjestiti.
05.11.2014 | 22:23
samo je jedan korisnik na ovom kompjuteru - ja.
nije na fajlovima označeno locked.
dolje je screenshot.
Prilozi:
05.11.2014 | 22:39
evo usporedbe zaštićenog i nezaštićenog fajla. kod zaštićenog su neke opcije nedostupne i privilegije su "read only", ali i kad promijenim to u "read and write" svejedno mi opet traži password.
Prilozi:
06.11.2014 | 09:17
OK, dakle ono ad 3 nije OK. To što ti iz Get Info prozora promijeniš u read and write utječe na ACL (access control list, dakle extended permissions, one koji se "popravljaju" iz Disk Utilityja), a ne na ove temeljne dozvole od Darwina.

Dakle, u terminalu utipkaš komandu:

sudo chmod -R 0755
NE TIPKAŠ ENTER
OBAVEZNO DODAŠ RAZMAK NA KRAJU
i onda odvučeš iz findera taj folder u terminal prozor, da ti se upiše točan path
tipkaš enter
utipkaš pass naslijepo i opet enter

Nakon toga ti ti "zaštićeni fajlovi više ne bi trebali predstavljati problem". Posljedica će biti da ćeš na njima imati i execute dozvolu, kao da su izvršni command-line programi, ali to ne bi smio biti neki problem. Ionako nikad nećeš slike pokušavati "pokrenuti" iz Terminala (kao da su programi).
06.11.2014 | 18:31
Jesi probao? Ima pomaka?
06.11.2014 | 19:53
RADIII!!
hvala ti!
06.11.2014 | 21:38
Eto, drago mi je da smo riješili...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 1 sat
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, smayoo, Anonimci (328)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO