MacBook - ništa dalje od log on
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook - ništa dalje od log on

26.10.2014 | 16:07
Radi se o sljedećem problemu. Naime, uključim MacBook, ulogiram se sa šifrom i onda nastane problem...krene podizanje sustava, pojava ikonica na Desktopu i onda se samo odjednom sve vrati na dio da ponovno upišem pristupnu lozinku...znači MacBook pokazuje znakove života ali neće više da podigne sustav...ovo mi se prvi put dogodilo. Što bi mogao biti problem?
26.10.2014 | 18:46
Za početak probaj Safe Boot. Stisni Shift key nakon zvuka startupa i drži ga dok se ne pojavi Appleov logo.
26.10.2014 | 19:02
Pozdrav...napravio i dođem do faze kad trebam upisat pristupnu lozinku s time da ovaj put piše da se radi o Safe Boot ali ništa se ne pokreće, samo ponovno vrati na upisivanje pristupne lozinke i tako stalno. Što dalje ako se ima što dalje za napraviti?
26.10.2014 | 19:19
A da ti nije disk krepao?
26.10.2014 | 19:23
Onda probaj s popravkom dozvola (permissions) u Recovery modu. Prilikom startupa drži Option key da ti se pokužu svi diskovi koji imaju mogućnost boota. Odaberi Recovery (ili kako se disk već zove na tvom sistemu) i napravi Repairing Permissions preko Disk Utilitya.
26.10.2014 | 19:23
Ne razumijem se toliko u to...možda je možda nije ali vidit ću što će mi ljudi predložiti ovdje na forumu sto se da napraviti ako se sto da napraviti. Malo mi je čudno sve to...vidiš ti da on vrti, krene otvarat i sve super ali onda odustane i vrati se na dio kada treba upisat pristupnu lozinku...ali vidit ću prijedloge ekipe ovdje.
26.10.2014 | 19:39
Kao što je joskocurkovic rekao, treba napraviti popravak permisija putem Disk Utility-a, te isto tako vidjeti da ti disk nije pretrpan, to se znalo nekad događati kad na disku ima manje od 300mb prostora.
26.10.2014 | 20:40
Ima li još koji korisnički account na tom Macu ili samo taj jedan jedini?
Moguće je da problem stvara neka aplikacija koja je (automatskim postupkom instalacije ili svjesnom akcijom korisnika) postavljena kao login item (da se automatski pokreće nakon logina korisnika.
Ako postoji drugi korisnički account, treba probati s njim.
Ako ne postoji, može se aktivirati temeljni, root account pa onda iz njega kreirati neki drugi korisnički account pa provjeriti da li su problemi prisutni i tamo.
Postupak aktiviranja roota je različit skoro pa na svakoj verziji OSX. Zato pitanje - koja verzija OSX je u pitanju?
26.10.2014 | 22:12
Ovo sto je predložio joskocurkovic ne ide jer kad sam upalio MacBook i pritisnuo OptionKey prikazao mi se moj jedan disc i nemam ja sad nikakav pristup Disc Utility nego mogu samo kliknut na disc i opet me odvede na log in i sve ostalo je stara priča.

Inače imam jedan samo account.
26.10.2014 | 22:14
I da....imam MacBook koji je prvi izišao i na njemu snowleopard čisto da se zna.
26.10.2014 | 22:19
Da odgovorim i drugima koji su se uključili u rješavanje problema...
Na disc-u ima vise nego dovoljno prostora, preko 15 Gb, a sto se neke aplikacije da je postavljena kao login item sto je komentirao smayoo uistinu ne vjerujem jer sam ja radio na kompu sasvim normalno, zapravo surfao netom i samo odjednom se to dogodilo iz čista mira...katastrofa
27.10.2014 | 13:31
Samo pristune na forumu obavještavam da sam danas kontaktirao iKliniku i rekli su mi da bi trebao napravit Recovery, ali nažalost ja CD-a nemam, a da i imam MacBook mi ne čita CD, stoga nema druge nego preko USB, a sad da to netko ima i to još za moju staru verziju MacBook...hmmmm.
27.10.2014 | 14:04
Dox gdje si ti?
27.10.2014 | 14:07
Kako misliš gdje sam? Ako misliš da nemam pojma oko Mac-a to je istina..ne bavim se time
27.10.2014 | 14:43
mislim lokacijski, teritorijalno da ti pomogne složiti SL usb stick
27.10.2014 | 15:55
Dox, treba ti USB stick (8GB ili veći) na kojeg staviš bootabilni disk image sa Snow Leopard retail instalacijom. Ubodeš, upališ komp, držiš ALT, uz tvoj disk ti se pojavi i USB, dvoklik na njega, bootaš dok se ne pojavi prozor za početak instalacije OS-a, ali onda ne ideš odmah u instalaciju, reinstalaciju i slično, nego u toj fazi u meniju imaš nekoliko korisnih alata. Disk utility za provjeriti da li je disk valjan, apple hardware test za provjeriti da nemaš neki problem s memorijom i slično, te možeš uključiti roota, kreirati novog korisnika i sl.

Dakle, kao što Rusty pita - gdje si?
27.10.2014 | 16:15
Bok smayoo, hvala na preciznom odgovoru...još da sve to upali jebeno...ja sam ti u novom zg. Možemo se dalje dogovorit na PM ako si za.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 39 minuta
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.