Kako isključiti location services na Macu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako isključiti location services na Macu?

06.10.2014 | 11:31
Prije 20ak dana ukraden mi je Macbook Pro u Italiji.
Na samom Macu postavljen je firmware password te iCloud account sa aktiviranim Find My friends, kao i login password (za administratora, tipa rf5kSnr3x), te još jedan 'otvoreni' Guest account.
Jučer se Macbook pojavio u iCloudu sa statusom: Online, location services off.

Moje pitanje je sljedeće, na koji način je moguće isključiti location services bez ulogiranja na admin account?
06.10.2014 | 11:52
Ako ti pomogne:
System Preferences/Security & Privacy/ izaberi Privaci/ Dolje imaš "lokot" i upiši lozinku/ skini kvačicu sa Enable Location Services.
06.10.2014 | 11:55
Boškardin kaže:
Ako ti pomogne:
System Preferences/Security & Privacy/ izaberi Privaci/ Dolje imaš "lokot" i upiši lozinku/ skini kvačicu sa Enable Location Services.

Ma znam to
Mane zanima kako je neko osim mene mogao pogasiti location services a da ne zna admin pass?
06.10.2014 | 12:15
Koliko sam ja istraživao, firmware password se na nekim MBP isto nekako može resetirati. Uključuje otvaranje stroja, vađenje, tj. mijenjanje RAM-a i još neke procedure. Na *SVAKOM* macu se firmware password može ukloniti u ovlaštenom servisu, korištenjem posebnog alata i posebnog softvera. Ugl, ako su ti MBP ukrali profesionalci i prodali ga profesionalcu koji ga je "obradio", onda on ima i taj posebni alat i softver tako da je najprije maknuo firmware password pa onda i admin password (jednom kad je FW password maknut, admin password se ukloni, odnosno resetira, iz emergency recovery moda, ima opcija u meniju ili komanda iz terminala, ne sjećam se točno. I onda se isključi location services.

Samo što bi onda bilo i sve skupa na čisto isformatirano pa ga više ne bi vidio u svom iCloudu. Tako da to možda i nije taj scenario.

Druga mogućnost je da si imao aktiviran remote login pa je netko iskoristio shellshock bash exploit i ušao u terminal kao administrator, a bez passworda (zbog sigurnosnog propusta u bashu), preko SSH veze (s drugog kompa). Odatle se pomoću defaults write može promijeniti svako system preferences podešenje. Nisam siguran da li je za ikoje potreban sudo, ali jednom kad si ulogiran kao admin u terminal, ako ništa drugo, možeš zavrtiti password cracker skriptu koja će čak i brute force metodom puno brže naći točan password jer možeš pobiti sve druge procese i pokrenuti istovremeno par desetaka tisuća SSH deamona i pustiti cracker da se istovremeno logira desetak tisuća puta, tj da proba po 10000 passworda odjednom.

Treća je mogućnost da korisnik radi iza firewalla koji ne pušta location services port van.
06.10.2014 | 12:26
thx smayoo!

ukoliko prva opcija zahtjeva formatiranje, tada vjerovatno to nije to....

što se tiće opcije br. 2, nisam imao aktivan Remote login, a čini mi se (nisam siguran) da nisu probili admin pass, jer bi, između ostalog neke druge aplikacije ostavile svoj IP trag (npr. Dropbox i sl.)

treća opcija mi se čini najrealnija, odnosno nadam se da je tako, jer postoji bar mala mogućnost da onaj tko kupi ukradenu robu ne bude iza firewalla......
06.10.2014 | 13:25
Dodatna mogućnost je i #BlackBox (by www.nerdsarmy.com). Čisto pokazuje da onaj tko zbilja želi ući u taj laptop, će to i napraviti. youtu.be/xRTEKoGLeIA
06.10.2014 | 14:12
rusty kaže:
Dodatna mogućnost je i #BlackBox (by www.nerdsarmy.com). Čisto pokazuje da onaj tko zbilja želi ući u taj laptop, će to i napraviti. youtu.be/xRTEKoGLeIA

zanimljivo.... mada bi (po nekoj mojoj logici) onomo tko uđe u lap npr. navedenim BlackBoxom bilo logičnije potpuno ukloniti iCloud account?
06.10.2014 | 14:26
Ovako boota sa drugog diska nakon 'razbijanja' ili jednostavno krene sa novom instalcijom i to je to, wipa sve po redu. Govorim o nekome koga ne intresiraju podaci već samo korištenje laptopa za osobnu uporabu ili daljnju prepodaju.
06.10.2014 | 15:44
da, jasno mi je, ali u navedenom slučaju podaci nisu izbrisani pošto se uređaj još javlja u iCloud.....
Slažem se s tobom, logičnije bi mi bilo da je sve pobrisano (formatirano) i da ga kao takvog prodaje ili što već....
07.10.2014 | 08:34
OT: Ja teglim fotic svuda kud idem. Vrijednost je slicna MBP. Torbu nikad ne ostavljam van nadzora. Nosim je i na bazen u hotelu i na doricak. Svuda. To sto me mamlazi cudno gledaju je njihov problem.
Kako su ti ukrali racunalo?
07.10.2014 | 09:54
Računalo je bilo u prtljažniku, u automobilu se nije apsolutno ništa vidjelo na prednjim i zadnjim sjedalima, čak sam i punjač za mob ubacio u pretinac....
Roknuli stražnje staklo iza vozača, te oborili trećinu sjedala i izvukli iz prtljažnika.
07.10.2014 | 10:15
Znali su jer su te pratili. Kad bi nasumicno radili, deseci auta bi imali razbijena stakla.
07.10.2014 | 10:31
U razgovoru s carabinierima i rečeno mi je da auta sa stranim tablama random rokaju, pa ako prođe prođe....
07.10.2014 | 11:51
Koje sranje.
07.10.2014 | 14:30
To se, pretpostavljam, radi o Milanu ili Rimu? U ostalim gradovima nije baš tako loše, ali Milano...
07.10.2014 | 16:16
Rim.... jbga....
07.10.2014 | 17:12
Bas sranje. Pada mi na pamet, pa zar se to nemoze "ganjat" po serijskom broju (ako je nepromjenjiv) na nacin slican kao po IMEI-u na iPhone. Apple bi bez obzira na iskljucen location-services mogao znati na kojoj ip adresi se nalazi sporan HW Serial, ili koji svi AppleID ovi su koristeni na tom serialu i slicno. Mozda se neko ulovi za koji mjesec kad popusti paznja ili se dalje preproda mbp, pa novi vlasnik nesvjestan problematike naprosto natrci. Sto se desava kada taj neki novi vlasnik ukljuci location services i enable-ira opciju find my Mac?
08.10.2014 | 02:53
Ruzno iskustvo bas :/
08.10.2014 | 12:39
jmirakul kaže:
Bas sranje. Pada mi na pamet, pa zar se to nemoze "ganjat" po serijskom broju (ako je nepromjenjiv) na nacin slican kao po IMEI-u na iPhone. Apple bi bez obzira na iskljucen location-services mogao znati na kojoj ip adresi se nalazi sporan HW Serial, ili koji svi AppleID ovi su koristeni na tom serialu i slicno. Mozda se neko ulovi za koji mjesec kad popusti paznja ili se dalje preproda mbp, pa novi vlasnik nesvjestan problematike naprosto natrci. Sto se desava kada taj neki novi vlasnik ukljuci location services i enable-ira opciju find my Mac?

Apple nema sluha za ukradene proizvode, u biti, indirektno im i odgovara jer povećava prodaju
08.10.2014 | 21:36
A mislis kako se BMW potrga kad ukradu koji njihov auto nekome kupcu?
Sigurno nude razne dodatne zastite, GPS pracenja i svasta nesto.
08.10.2014 | 21:41
zabac kaže:
A mislis kako se BMW potrga kad ukradu koji njihov auto nekome kupcu?
Sigurno nude razne dodatne zastite, GPS pracenja i svasta nesto.

Zapravo postoji BMW Assist i nude upravo što si napisao.
09.10.2014 | 13:12
Pa čuj, kad bi Apple Care program uključivao mogućnost unosa ukradenog SN računala u bazu kojoj pristupaju sva ovlaštena prodajna mjesta i svi servisi, kao i npr. ovo sa iCloudom što je @jmirakul naveo mislim da bi višestruko skočila prodaja navedene dodatne usluge kao i samo povjerenje kupaca u Apple.

OT: Kad sam već spomenuo Apple Care sigurno već svi znate da po EU zakonima ide minimum 2 godine jamstva, prva godina klasičnog Apple worldwide jamstva (za macbook i mini) + druga godina jamstva prodavatelja u državi kupovine. Ono što mi je novost je kad sam prije cca 20ak dana u Italiji kupio Minija (MediaWorld) je da prodavatelj nudi još dvije godine neke vrste svog 'Apple Carea' (znači ukupno jamstvo 4 godine) za dodatnih 50 EUR.
09.10.2014 | 13:39
Pa to nude i trgovci kod nas. Samo, čini mi se, dosta skuplje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, matijazx, Pongy75, Riba, zoranowsky, Anonimci (12996)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO