Kako isključiti location services na Macu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako isključiti location services na Macu?

06.10.2014 | 11:31
Prije 20ak dana ukraden mi je Macbook Pro u Italiji.
Na samom Macu postavljen je firmware password te iCloud account sa aktiviranim Find My friends, kao i login password (za administratora, tipa rf5kSnr3x), te još jedan 'otvoreni' Guest account.
Jučer se Macbook pojavio u iCloudu sa statusom: Online, location services off.

Moje pitanje je sljedeće, na koji način je moguće isključiti location services bez ulogiranja na admin account?
06.10.2014 | 11:52
Ako ti pomogne:
System Preferences/Security & Privacy/ izaberi Privaci/ Dolje imaš "lokot" i upiši lozinku/ skini kvačicu sa Enable Location Services.
06.10.2014 | 11:55
Boškardin kaže:
Ako ti pomogne:
System Preferences/Security & Privacy/ izaberi Privaci/ Dolje imaš "lokot" i upiši lozinku/ skini kvačicu sa Enable Location Services.

Ma znam to
Mane zanima kako je neko osim mene mogao pogasiti location services a da ne zna admin pass?
06.10.2014 | 12:15
Koliko sam ja istraživao, firmware password se na nekim MBP isto nekako može resetirati. Uključuje otvaranje stroja, vađenje, tj. mijenjanje RAM-a i još neke procedure. Na *SVAKOM* macu se firmware password može ukloniti u ovlaštenom servisu, korištenjem posebnog alata i posebnog softvera. Ugl, ako su ti MBP ukrali profesionalci i prodali ga profesionalcu koji ga je "obradio", onda on ima i taj posebni alat i softver tako da je najprije maknuo firmware password pa onda i admin password (jednom kad je FW password maknut, admin password se ukloni, odnosno resetira, iz emergency recovery moda, ima opcija u meniju ili komanda iz terminala, ne sjećam se točno. I onda se isključi location services.

Samo što bi onda bilo i sve skupa na čisto isformatirano pa ga više ne bi vidio u svom iCloudu. Tako da to možda i nije taj scenario.

Druga mogućnost je da si imao aktiviran remote login pa je netko iskoristio shellshock bash exploit i ušao u terminal kao administrator, a bez passworda (zbog sigurnosnog propusta u bashu), preko SSH veze (s drugog kompa). Odatle se pomoću defaults write može promijeniti svako system preferences podešenje. Nisam siguran da li je za ikoje potreban sudo, ali jednom kad si ulogiran kao admin u terminal, ako ništa drugo, možeš zavrtiti password cracker skriptu koja će čak i brute force metodom puno brže naći točan password jer možeš pobiti sve druge procese i pokrenuti istovremeno par desetaka tisuća SSH deamona i pustiti cracker da se istovremeno logira desetak tisuća puta, tj da proba po 10000 passworda odjednom.

Treća je mogućnost da korisnik radi iza firewalla koji ne pušta location services port van.
06.10.2014 | 12:26
thx smayoo!

ukoliko prva opcija zahtjeva formatiranje, tada vjerovatno to nije to....

što se tiće opcije br. 2, nisam imao aktivan Remote login, a čini mi se (nisam siguran) da nisu probili admin pass, jer bi, između ostalog neke druge aplikacije ostavile svoj IP trag (npr. Dropbox i sl.)

treća opcija mi se čini najrealnija, odnosno nadam se da je tako, jer postoji bar mala mogućnost da onaj tko kupi ukradenu robu ne bude iza firewalla......
06.10.2014 | 13:25
Dodatna mogućnost je i #BlackBox (by www.nerdsarmy.com). Čisto pokazuje da onaj tko zbilja želi ući u taj laptop, će to i napraviti. youtu.be/xRTEKoGLeIA
06.10.2014 | 14:12
rusty kaže:
Dodatna mogućnost je i #BlackBox (by www.nerdsarmy.com). Čisto pokazuje da onaj tko zbilja želi ući u taj laptop, će to i napraviti. youtu.be/xRTEKoGLeIA

zanimljivo.... mada bi (po nekoj mojoj logici) onomo tko uđe u lap npr. navedenim BlackBoxom bilo logičnije potpuno ukloniti iCloud account?
06.10.2014 | 14:26
Ovako boota sa drugog diska nakon 'razbijanja' ili jednostavno krene sa novom instalcijom i to je to, wipa sve po redu. Govorim o nekome koga ne intresiraju podaci već samo korištenje laptopa za osobnu uporabu ili daljnju prepodaju.
06.10.2014 | 15:44
da, jasno mi je, ali u navedenom slučaju podaci nisu izbrisani pošto se uređaj još javlja u iCloud.....
Slažem se s tobom, logičnije bi mi bilo da je sve pobrisano (formatirano) i da ga kao takvog prodaje ili što već....
07.10.2014 | 08:34
OT: Ja teglim fotic svuda kud idem. Vrijednost je slicna MBP. Torbu nikad ne ostavljam van nadzora. Nosim je i na bazen u hotelu i na doricak. Svuda. To sto me mamlazi cudno gledaju je njihov problem.
Kako su ti ukrali racunalo?
07.10.2014 | 09:54
Računalo je bilo u prtljažniku, u automobilu se nije apsolutno ništa vidjelo na prednjim i zadnjim sjedalima, čak sam i punjač za mob ubacio u pretinac....
Roknuli stražnje staklo iza vozača, te oborili trećinu sjedala i izvukli iz prtljažnika.
07.10.2014 | 10:15
Znali su jer su te pratili. Kad bi nasumicno radili, deseci auta bi imali razbijena stakla.
07.10.2014 | 10:31
U razgovoru s carabinierima i rečeno mi je da auta sa stranim tablama random rokaju, pa ako prođe prođe....
07.10.2014 | 11:51
Koje sranje.
07.10.2014 | 14:30
To se, pretpostavljam, radi o Milanu ili Rimu? U ostalim gradovima nije baš tako loše, ali Milano...
07.10.2014 | 16:16
Rim.... jbga....
07.10.2014 | 17:12
Bas sranje. Pada mi na pamet, pa zar se to nemoze "ganjat" po serijskom broju (ako je nepromjenjiv) na nacin slican kao po IMEI-u na iPhone. Apple bi bez obzira na iskljucen location-services mogao znati na kojoj ip adresi se nalazi sporan HW Serial, ili koji svi AppleID ovi su koristeni na tom serialu i slicno. Mozda se neko ulovi za koji mjesec kad popusti paznja ili se dalje preproda mbp, pa novi vlasnik nesvjestan problematike naprosto natrci. Sto se desava kada taj neki novi vlasnik ukljuci location services i enable-ira opciju find my Mac?
08.10.2014 | 02:53
Ruzno iskustvo bas :/
08.10.2014 | 12:39
jmirakul kaže:
Bas sranje. Pada mi na pamet, pa zar se to nemoze "ganjat" po serijskom broju (ako je nepromjenjiv) na nacin slican kao po IMEI-u na iPhone. Apple bi bez obzira na iskljucen location-services mogao znati na kojoj ip adresi se nalazi sporan HW Serial, ili koji svi AppleID ovi su koristeni na tom serialu i slicno. Mozda se neko ulovi za koji mjesec kad popusti paznja ili se dalje preproda mbp, pa novi vlasnik nesvjestan problematike naprosto natrci. Sto se desava kada taj neki novi vlasnik ukljuci location services i enable-ira opciju find my Mac?

Apple nema sluha za ukradene proizvode, u biti, indirektno im i odgovara jer povećava prodaju
08.10.2014 | 21:36
A mislis kako se BMW potrga kad ukradu koji njihov auto nekome kupcu?
Sigurno nude razne dodatne zastite, GPS pracenja i svasta nesto.
08.10.2014 | 21:41
zabac kaže:
A mislis kako se BMW potrga kad ukradu koji njihov auto nekome kupcu?
Sigurno nude razne dodatne zastite, GPS pracenja i svasta nesto.

Zapravo postoji BMW Assist i nude upravo što si napisao.
09.10.2014 | 13:12
Pa čuj, kad bi Apple Care program uključivao mogućnost unosa ukradenog SN računala u bazu kojoj pristupaju sva ovlaštena prodajna mjesta i svi servisi, kao i npr. ovo sa iCloudom što je @jmirakul naveo mislim da bi višestruko skočila prodaja navedene dodatne usluge kao i samo povjerenje kupaca u Apple.

OT: Kad sam već spomenuo Apple Care sigurno već svi znate da po EU zakonima ide minimum 2 godine jamstva, prva godina klasičnog Apple worldwide jamstva (za macbook i mini) + druga godina jamstva prodavatelja u državi kupovine. Ono što mi je novost je kad sam prije cca 20ak dana u Italiji kupio Minija (MediaWorld) je da prodavatelj nudi još dvije godine neke vrste svog 'Apple Carea' (znači ukupno jamstvo 4 godine) za dodatnih 50 EUR.
09.10.2014 | 13:39
Pa to nude i trgovci kod nas. Samo, čini mi se, dosta skuplje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 14 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, Ender, m@xym, Riba, smayoo, Anonimci (345)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO