kernel SMC
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kernel SMC

22.06.2014 | 08:22
Primijetio sam jučer cijeli niz ove poruke u console.app
21.lip 16:52:18,000 kernel[0]: SMC::smcReadKeyAction ERROR Tp5P kSMCBadArgumentError(0x89) fKeyHashTable=0x0xffffff8020eeb000

Mac mini OS X 10.9.3
Zna li netko šta je to? Jel to nešto zabrinjavajuće?
22.06.2014 | 08:40
Da nemas instaliran smcFanControl ili slican alat koji se kaci na system management controller?
22.06.2014 | 08:46
Nemam ništa slično instalirano.
S obzirom da u Miniu imam SSD u zadnje vrijeme sam primijetio da je dosta glasniji nego inače, skoro se čuje kao da imam običan HDD, ne znam da li je to povezano nekako.
22.06.2014 | 09:26
Restartao sam računalo, ovo je console izbacio nakon restarta, nadam se da netko zna iščitati eventualni problem, ili ja možda pušem na hladno?

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: report.txt
Veličina datoteke: 40 KB
22.06.2014 | 10:01
Nije baš pregledno log od 40 kB c&p u post. Pa sam ga prebacio u priloženu datoteku.
Log je beskrajan i ovako na prvi pogled ne vidim nešto što bi bilo problem. Pretpostavljam da si prilikom ugradnje SSD nešto poprčkao s temperaturnim sondama pa se neka temeperatura više ne mjeri ispravno i to ti sad radi probleme. Jesi li zavrtio AHT?
22.06.2014 | 10:25
Tnx, samyoo za skraćivanje posta (mogao sam se i sam sjetiti ).
SSD sam ugradio prije tri godine, i nikad nikakvih problema. Zavrtio sam AHT i kaže sve u redu.
Napravio sam Safe Boot, izvršio Repair Disk, sve u redu.
Da se razumijemo, sa računalom je sve OK, samo šta sam primijetio (pogotovo kada surfam), da je SSD malo glasniji nego inače, pa sam pogledao šta kaže Console app i uočio sam taj kernel error.
22.06.2014 | 11:53
Čekaj malo, pa SSD nema mehaničkih dijelova da je glasniji. To može biti ventilator, a to znači da se nešto više grije ili se senzor portemetio/pokvario. Pogledaj temperaturu na istatu ili gdje već imaš. Uz to , dobro je imati ugrađen kontrolor za ventilator.
22.06.2014 | 12:15
Nisam rekao da je SSD glasniji od HDD, ali prije je Mini bio potpuno nečujan a sada ga čujem kako potiho "rošta", gledam Activity monitor ne prikazuje ništa neuobičajeno.
Možda je SSD polako na izdisaju?
Evo screenshot temperatura i ventilatora.
Prilozi:
22.06.2014 | 12:33
I RAM nekad zna potiho roštati kad radi
22.06.2014 | 13:09
Šališ se, naravno.
Roštanje se može čuti isključivo od mehanički pokretnih elemenata. Optički drive, HDD, ventilatori.
Od elektronike se može čuti samo cvrčanje ili cviljenje i to samo od energetske, dakle od switchanog napajača. Chopper zacvrči (ili zacvili, ovisno o masi hladila) kad je jače pod opterećenjem.

Renzo, koristiš li možda iStat? Kad su sve temperature normalne, koja je brzina ventilatora?
22.06.2014 | 13:28
Postao sam dva posta iznad screenshot temperatura i ventilatora.
Mini ne radi procesorski teške zadatke tako da je temperatura uvijek +/- u tim vrijednostima.
22.06.2014 | 13:35
Isprobao sam ovaj test da provjerim ventilator da li reagira na povećanje temperature i normalno je digao okretaje na 3500 rpm.

Ugasio sam Minia, iskopčao napajanje, ukopčao napajanje, resetirao i sada mi izgleda da je opet nečujan.
Ne znam šta mu bi.
22.06.2014 | 13:47
Sorry, nisam skužio screenshot.

Na discussions.apple.com pišu da se taj SMC error javlja zbog iStata (ova stara widget verzija je abandonware i nije potpuno usklađena s OSovima novijim od 10.6). Kod nekih izaziva da se ventilator vrti brže nego što treba, a kod nekih ništa, nego samo svako toliko prijavi tu grešku u log.
22.06.2014 | 14:48
Hvala, smayoo, znači ništa zabrinjavajuće.
22.06.2014 | 15:32
Bit će se ventilator brže vrtio. Kad sinapravio reset vratilo se na normalu. Imao si neki softverski bug. Vozi dalje bez brige.
22.06.2014 | 15:39
Yess! : )
22.06.2014 | 19:47
Ne razumijem se previše u greške OS-X. Jučer sam imao kernel panic i morao napraviti sam restart računala, nakon toga je sve ok. Prvi put mi se to desilo a imam isto minija s ssd kao Renzo. Mislim da moja greška nije povezana s njegovom, al eto da pokažem stručnjacima.
Prilozi:
22.06.2014 | 19:56
Kernel je izazvao process fpsaud, što je "Flash Player Secure Automatic Up Date". Izgleda da je taj Flash smeće kako god okreneš. Ne bi se uznemiravao osim ako se ne ponovi.
23.06.2014 | 12:53
Ponekad se dogode takvi random crashevi. Meni je tak Tuxera jednom srušila komp. Oće to ponekad (al puno manje nego na win)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 45 minuta
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?