kernel SMC
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kernel SMC

22.06.2014 | 08:22
Primijetio sam jučer cijeli niz ove poruke u console.app
21.lip 16:52:18,000 kernel[0]: SMC::smcReadKeyAction ERROR Tp5P kSMCBadArgumentError(0x89) fKeyHashTable=0x0xffffff8020eeb000

Mac mini OS X 10.9.3
Zna li netko šta je to? Jel to nešto zabrinjavajuće?
22.06.2014 | 08:40
Da nemas instaliran smcFanControl ili slican alat koji se kaci na system management controller?
22.06.2014 | 08:46
Nemam ništa slično instalirano.
S obzirom da u Miniu imam SSD u zadnje vrijeme sam primijetio da je dosta glasniji nego inače, skoro se čuje kao da imam običan HDD, ne znam da li je to povezano nekako.
22.06.2014 | 09:26
Restartao sam računalo, ovo je console izbacio nakon restarta, nadam se da netko zna iščitati eventualni problem, ili ja možda pušem na hladno?

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: report.txt
Veličina datoteke: 40 KB
22.06.2014 | 10:01
Nije baš pregledno log od 40 kB c&p u post. Pa sam ga prebacio u priloženu datoteku.
Log je beskrajan i ovako na prvi pogled ne vidim nešto što bi bilo problem. Pretpostavljam da si prilikom ugradnje SSD nešto poprčkao s temperaturnim sondama pa se neka temeperatura više ne mjeri ispravno i to ti sad radi probleme. Jesi li zavrtio AHT?
22.06.2014 | 10:25
Tnx, samyoo za skraćivanje posta (mogao sam se i sam sjetiti ).
SSD sam ugradio prije tri godine, i nikad nikakvih problema. Zavrtio sam AHT i kaže sve u redu.
Napravio sam Safe Boot, izvršio Repair Disk, sve u redu.
Da se razumijemo, sa računalom je sve OK, samo šta sam primijetio (pogotovo kada surfam), da je SSD malo glasniji nego inače, pa sam pogledao šta kaže Console app i uočio sam taj kernel error.
22.06.2014 | 11:53
Čekaj malo, pa SSD nema mehaničkih dijelova da je glasniji. To može biti ventilator, a to znači da se nešto više grije ili se senzor portemetio/pokvario. Pogledaj temperaturu na istatu ili gdje već imaš. Uz to , dobro je imati ugrađen kontrolor za ventilator.
22.06.2014 | 12:15
Nisam rekao da je SSD glasniji od HDD, ali prije je Mini bio potpuno nečujan a sada ga čujem kako potiho "rošta", gledam Activity monitor ne prikazuje ništa neuobičajeno.
Možda je SSD polako na izdisaju?
Evo screenshot temperatura i ventilatora.
Prilozi:
22.06.2014 | 12:33
I RAM nekad zna potiho roštati kad radi
22.06.2014 | 13:09
Šališ se, naravno.
Roštanje se može čuti isključivo od mehanički pokretnih elemenata. Optički drive, HDD, ventilatori.
Od elektronike se može čuti samo cvrčanje ili cviljenje i to samo od energetske, dakle od switchanog napajača. Chopper zacvrči (ili zacvili, ovisno o masi hladila) kad je jače pod opterećenjem.

Renzo, koristiš li možda iStat? Kad su sve temperature normalne, koja je brzina ventilatora?
22.06.2014 | 13:28
Postao sam dva posta iznad screenshot temperatura i ventilatora.
Mini ne radi procesorski teške zadatke tako da je temperatura uvijek +/- u tim vrijednostima.
22.06.2014 | 13:35
Isprobao sam ovaj test da provjerim ventilator da li reagira na povećanje temperature i normalno je digao okretaje na 3500 rpm.

Ugasio sam Minia, iskopčao napajanje, ukopčao napajanje, resetirao i sada mi izgleda da je opet nečujan.
Ne znam šta mu bi.
22.06.2014 | 13:47
Sorry, nisam skužio screenshot.

Na discussions.apple.com pišu da se taj SMC error javlja zbog iStata (ova stara widget verzija je abandonware i nije potpuno usklađena s OSovima novijim od 10.6). Kod nekih izaziva da se ventilator vrti brže nego što treba, a kod nekih ništa, nego samo svako toliko prijavi tu grešku u log.
22.06.2014 | 14:48
Hvala, smayoo, znači ništa zabrinjavajuće.
22.06.2014 | 15:32
Bit će se ventilator brže vrtio. Kad sinapravio reset vratilo se na normalu. Imao si neki softverski bug. Vozi dalje bez brige.
22.06.2014 | 15:39
Yess! : )
22.06.2014 | 19:47
Ne razumijem se previše u greške OS-X. Jučer sam imao kernel panic i morao napraviti sam restart računala, nakon toga je sve ok. Prvi put mi se to desilo a imam isto minija s ssd kao Renzo. Mislim da moja greška nije povezana s njegovom, al eto da pokažem stručnjacima.
Prilozi:
22.06.2014 | 19:56
Kernel je izazvao process fpsaud, što je "Flash Player Secure Automatic Up Date". Izgleda da je taj Flash smeće kako god okreneš. Ne bi se uznemiravao osim ako se ne ponovi.
23.06.2014 | 12:53
Ponekad se dogode takvi random crashevi. Meni je tak Tuxera jednom srušila komp. Oće to ponekad (al puno manje nego na win)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 12 sati
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.97 Seconds

Provided by iJoomla SEO