spotlight - eksterni disk
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

spotlight - eksterni disk

27.05.2014 | 08:41
Bok svima,

večinu podataka imam na eksternom Toshiba disku (pošto radim na win i svom iMacu, pa mi je tako najjednostavnije)
a s obzirom da na njemu imam poveću količinu podataka trebam koristiti search

spotlight mi uoće neće pretraživati disk, dok za ostale foldere u kompu normalno radi
pogledao sam pod privacy u spotlightu i disk nije izostavljan od indexiranja

čitao sam po netu i vidio da mnogi imaju probleme s pretraživanjem eksternih diskova, međutim nisam našao nikakvo rješenje ta taj problem

hvala unaprijed

p.s. imam mavericks os x, i koliko mi se čini na prijašnjoj verziji OS-a je sve radilo
27.05.2014 | 09:06
Hmm, a u kojem formatu ti je taj disk?
27.05.2014 | 10:04
NTFS

a u macu imam programčić koji omogućuje normalno čitanj/pisanje
(bitno mi je da normalno radi na obje platforme)
27.05.2014 | 15:12
probaj ukloniti disk sa index popisa i onda ga vratit, da Spotlight ponovno odradi svoj posao. Meni je to jednom pomoglo u sličnoj situaciji.
27.05.2014 | 16:15
stavio samna listu neindexiranja i onda maknuo, međutim ništa
27.05.2014 | 17:25
Po mom sudu, Spotlight na 10.8 radi neusporedivo lošije nego na 10.6. Kakav je na 10.9 - ne znam, ali strepim od toga da će postati jednako neupotrebljiv kao i Windows desktop search.

Ako ti donji linkovi ne pomognu, još jedan mogući problem koji mi pada na pamet je taj što NTFS podržava access control isto kao i HFS. Dakle, svakoj datoteci i folderu može pristupiti samo onaj korisnik koji za to ima dozvolu i to se ne mijenja spajanjem diska na drugi stroj. To je nešto što FAT nema. Na FAT formatiranom disku bilo tko može pristupiti bilo kojoj datoteci. Mds (spotlight) se vrti kao root (sistemski proces) i na svim HFS diskovima na kojima to nije izrijekom zabranjeno ima slobodan pristup svim datotekama i mapama. Međutim, na NTFS-u nisam siguran kako je to implementirano.

Dakle, ako ništa od ovog ispod ne pomogne, možda može pomoći da se na windowsima cijelom disku dozvoli pristup za sve korisnike (allow everyone)?

Najprije probaj, nakon što je disk mountan, u terminalu utipkati ovu komandu:

sudo mdutil -i on /Volumes/xxxx

(xxxx = ime tvog vanjskog diska)

Pa vidi da li nakon toga počne indeksirati.

Ako ne, pročačkaj dublje: rick.cogley.info/articles/2010/06/01/fix...=6910133332798179400

PAZI!!! NE BRIŠI ni u kojem slučaju file /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.metadata.mds.plist jer se neće uvijek sam regenerirati! Ako već pribjegavaš tom pokušaju, onda ga radije preimenuj ili premjesti u neki drugi folder odakle ga možeš vratiti!

Više-manje svo to terminalsko tweakanje možeš naklikati ako si kupiš Spotless (nisam siguran da radi na 10.9).
29.05.2014 | 08:35
hvala na savijetima

s obzirom da me malo strah prčkati po terminalu, da nekaj ne zeznem i zabunom ne izbrišem, pokušao sam u win dozvoliti pristup za sve korisnike, međutim nije uspjelo

nakon tog sam napravio mali test s USB-om, bio je formatiran na FAT i pretraživanje je normalno radilo, formatirao sam ga u NTFS i nakon toga nije pretraživao, potom sam ga ponovo formatirao u exFAT i normalno traži podatke.

očito je to da je problem u NTFS-u, pa ću probat svoj disk formatirat u exFAT i nadam se da će pretraživanje normalno raditi
10.06.2014 | 16:34
I toshibin disk sam formatirao u exFAT i sada normalno pretražuje

tako da znate ako neko ima sličan problem, kako da ga zna riješit!

thx!
10.06.2014 | 18:05
Nema na čemu!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 45 minuta
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?