Hitno: User home folder nedostupan!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hitno: User home folder nedostupan!

18.05.2014 | 16:54
Home folder mi je nedostupan tj. ne prepoznatljiv. U finderu se pojavljuje kao ikona za nepoznati file. Nema open content ili slicne opcije na desni klik. Mogu se ulogirati u account, ali naravno da su sve postavke resetirane i nemam pristup fajlovima.

Napravio sam verifiy disk i kaze sve ok. Mada ne znam dali taj disk utility cekira za bad sectore i to.
18.05.2014 | 17:00
Ako pomaze ova informacija...

Instalirao sam Server na laptop da testiram malo kodkuce neke stvari i nisam uopce gasio ili restartao komp. I sada kada sam ga restartao ostao bez home foldera.

Ono pitanje sa serverom koje imam je problem sa posla. Nije povezano sa kucnim laptopom
18.05.2014 | 17:26
Nove informacije...

u Terminalu sam sa sudo -s promijenio permissions od foldera na 777 za probu.

drwxrwxrwx+ 65 defou     staff     2210 Apr 27 17:22 defou

Kao normalni admin mi neda nista... NITA

macbookpro:Users admin$ cd defou
-bash: cd: defou: Permission denied
18.05.2014 | 17:31
Sorry, ja ne mogu nikako pomoci. Da li ti znas sto redis s onim sudo naredbama?
Ako kopiras s net, tada ti ni nitko drugi nece moci pomoci.
18.05.2014 | 17:34
To ti nema veze s bad sectorima. Directory entry za tvoj home folder je izgubio ispravne atribute. Kako, zašto - to ne znam.
Iz ovog što pišeš ispada da se ti i dalje možeš uredno ulogirati u svoj account, samo ti je tvoj home folder nedostupan? Što je s Desktopom? Imaš li gore ono što si prije imao ili nemaš ništa?
Koji je OS?
System Preferences, Users & Groups, klik na lokot, utipkaj pass, desnoklik na svog usera, advanced options. NE MIJENJAJ NIŠTA NAPAMET! Samo reci što tamo piše - gdje ti je home folder? I dalje je /Users/<username>? Ili je nešto drugo?
18.05.2014 | 17:43
Ako si nedavno instalirao 10.9.3 update tada je to bug koji je riješen s iTunes updateom 11.2.1. Isti je izašao odmah sutradan baš zbog ovog problemčića.
18.05.2014 | 17:50
da krenem redom.

1. Znam sto rade sudo naredbe u terminalu. Ne prepisujem sa neta.

2. Nema nista na desktopu. Kao da sam novi korisnik je kada se ulogiram. naravno zato sto system nemoze citati iz foldera.

3. U advanced postavkama od usera je sve ok. home folder path je ispravan. grupa, korisnik. sve to. Postat cu kasnije sliku...

4. Imam 10.9.2
18.05.2014 | 18:00
Idi iz terminala u /User pa tipkaj

ls -ale
18.05.2014 | 19:46
macbookpro:Users defou$ ls -ale
ls: defou: Permission denied
total 16
drwxr-xr-x   5 root   admin   170 Sep  7  2013 .
drwxrwxr-x@ 33 root   admin  1190 May 18 18:51 ..
-rw-r--r--@  1 defou  staff  6148 Sep  7  2013 .DS_Store
-rw-r--r--   1 root   wheel     0 Jul  1  2009 .localized
18.05.2014 | 19:50
Znaci jedino u terminalu kao single user mogu pristupiti home folderu i fajlovima. Tako da nije kompletan gubitak, ali volio bih da ima jednostavnije rijesenje od kopiranja fajlova u terminalu.
18.05.2014 | 20:18
Čekaj malo... Od čega si to sad napravio ls? Od /Users?
Daj još jednom ovako. Znači:
cd /users
ls -ale
ls -al

Naime, gore imaš izlistan directory entry tog foldera, a ovdje ti ga ne da izlistati. To bi značilo da je problem u oštećenom ACL zapisu.

Nisam te pitao jer sam pomislio da si probao one standardne stvari - repair permissions nisi probao?
18.05.2014 | 21:31
Napravio sam repair permissions.

da. Is sam napravio od /Users. Ne da mi nista vezano za defou home folder.

OSIM...

ako sam u single user modu. Tako sam ispisao entry tog foldera gore. U njemu sam isao mijenjati permissions da bude 777 (bas ono otvoreno skroz svima) i nista. jos uvijek permission denied.

A nista...

novi home folder path i skopirat cu prvo Library da vidim ako ce barem postavke vratiti
19.05.2014 | 00:49
Rijesen problem:

Ovaj postupak mi zacudo nije popravio sve nego mi je dao samo da pristupim folderu

chmod -R -N /Users/username
chown -R username:staff /Users/username
chmod -R 600 /Users/username

Poslije sam u Finderu sa CMND+i postavio permissions za enclosed items i sada mi radi sve

Uglavnom kljucno je bilo brisanje permisssiona u ACL zapisu

Hvala Smayoo
19.05.2014 | 00:52
A da malo pročitaš strane web stranice, još jučer bi znao da je Apple dan nakon što je pustio 10.9.3 pustio još jedan update upravo za home folder koji nekim userima nestaje. Odi na App Store, instaliraj, i basta...
Prilozi:
19.05.2014 | 02:45
Kloba kaže:
A da malo pročitaš strane web stranice, još jučer bi znao da je Apple dan nakon što je pustio 10.9.3 pustio još jedan update upravo za home folder koji nekim userima nestaje. Odi na App Store, instaliraj, i basta...

E Kloba, crni Kloba... Nemam 10.9.3 nego 10.9.2
19.05.2014 | 04:38
E Defou, beli Defou, ubilo bi te stisnut update?
19.05.2014 | 07:34
Dakle, kad si iz terminala obrisao ACL, stvar je krenula rješenju, ali ti repair permissions nije prijavio problem? Zanimljivo...
19.05.2014 | 07:56
smayoo kaže:
Dakle, kad si iz terminala obrisao ACL, stvar je krenula rješenju, ali ti repair permissions nije prijavio problem? Zanimljivo...

Smayoo, umjesto da ti pošaljem PM, rekoh da te pitam ovako - odjedanput mi je mail app počeo kenjat s t-comovom adresom. Sve se to desilo nekoliko mjeseci nakon što sam prešao na H1 ISP. Kako znam; ista tema već je bila na Jabučnjaku, no u search sam ukucavao sve moguće, ali je nisam mogao pronaći. Bi li mi mogao pomoći u pronalasku ili nekom savjetu.
Za sada sam se poslužio također tvojim savjetom kojeg si dao nekom drugom useru što ga mučio mail, i u terminal sam ukucao one tri komande da mi resetira taj app na tvorničke postavke.
Nakon toga ne radim ništa - čekam pametni i konstruktivni savjet.
E tu, druže, ulećeš ti

P.S. Sorry na offtopicu
19.05.2014 | 08:06
Ajde otvori novu temu, ali probaj biti malo jasniji, jer ne kužim što ti točno ne radi u mail.app (slanje/primanje/oboje, uvijek/ponekad/rijetko/često...)
19.05.2014 | 08:53
Hoću, ne radi ništa - ali o tome podrobnije kroz pola sata u novoj temi. Do pisanja
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 11 minuta
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!