iMac ne boota OS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac ne boota OS

05.05.2014 | 00:18
Dakle, nakon mog proslotjednog problema kojeg sam djelomicno uspio rijesiti brisanjem svih cookiesa i historya: www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/127956-k...dok-chrome-radi.html
Pojavio se najnoviji...

Kako sam bio odsutan par dana od mac-a, bacio sam ga u shut down (inace uvijek ide u sleep) da bi danas kad sam ga upalio skroz poblesavio.
Komp se krene paliti, grey screen se pojavljuje, apple logo i loading kotacic.
Nakon par sekundi izbaci mi umjesto apple loga prekrizeni krug.
Ok, krenem bootat u safe mode u kojeg udje, te ga restartam.
Nakon toga opet po starom izbaci prekrizeni krug. Krenem opet u safe mode, ali ovoga puta ne zeli uci te se sam od sebe ugasi.
Probao sam resetirati PRAM, nista.
Iskopcati kabel iz struje, nista.
Ubacim instalacijski cd, drzim "C" dok boota, ocitava malo cd ali ga na kraju izbaci van. (CD uredno radi, probao na macbooku)

Je li doslo vrijeme da kupim novi hard ili postoji mozda jos kakva solucija prije odlaska u ducan?

p.s. ispricavam se sto sam fulao forum pa bih molio moderatora samo da premjesti temu na odgovarajuci forum.
05.05.2014 | 06:03
Kod ukljucivanja drzi Command i v tako da se podigne u verbose modu, na taj ces nacin vidjeti sto se dogadja kod boota I ne cemu tocno zapne. Nakon toga cemo znati vise i ponuditi neki konkretni savjet.
05.05.2014 | 07:57
Izbacuje pri dnu: "Still waiting for root device" i tako ponavlja svako malo.

Uslikao sam i ekran ako ce sta pomoci. (tinypic ih je zarotirao -.-)

i61.tinypic.com/118jadh.jpg

i61.tinypic.com/6rmxkk.jpg

i59.tinypic.com/zuf1x4.jpg
05.05.2014 | 08:04
Vjerojatno je crko hard, a optika ti još od prije ne radi samo je rijetko koristiš pa nisi ni znao.
Ako imaš vanjsku optiku, probaj bootati install DVD s nje pa pokrenuti Disk Utility i napraviti verify diska, da potvrdiš.
Koje je godište iMac? Ako je 2010 ili noviji, probaj kod buđenja držati "T" za pokrenuti Apple Hardware Test (kod starijih se AHT pokreće s install DVD-a).
05.05.2014 | 08:08
Cini se kao da je otisao hard disk, medjutim nejasno je zasto ne radi DVD osim ako nije problem na SATA busu. Stavi DVD unutra I drzi Option kod ukljucivanja I vidi prikaze li ga kao opciju za boot. Ako da, odaberi ga I javi sto se dogodilo. Ako radi, ja bi pokrenuo Disk Utility sa DVDa I pustio ga da provjeri hard ako mu uopce moze pristupiti.
05.05.2014 | 08:08
Optiku sam bas prije par dana koristio za przenje. Jest da je prvi dvd failnuo prziti, a drugi uspio...
Mac je late 2009 verzija.
05.05.2014 | 08:09
Probao sam to sa drzanjem "Option" kod bootanja ne prikaze dvd, samo hard disk.
05.05.2014 | 09:31
Je li DVD original ili snimljeni?
05.05.2014 | 09:46
Originalni.
Nabavim danas eksterni opticki pa javim ako uspije pokrenuti kakav repair.
05.05.2014 | 10:04
Probaj tako ako imas mogucnost. Ne bi se cudio da interni drive ne cita medije iako ih pise (razliciti laser se koristi ako se ne varam).
05.05.2014 | 10:13
Uspio sam ga dici u os sa safe boot (nece svaki put)
Sta da radim, checkiram?
05.05.2014 | 10:25
Mozes napraviti provjeru sa:

diskutil verifyvolume /

Ovisno o rezultatu mozes pokusati i repair:

diskutil repairvolume /

Ja bi pokusao i fsck:

fsck -fy

(pokreni dva puta)

Sa reboot naredbom rebootas stroj na kraju.
05.05.2014 | 10:40
Čim neće svaki put u safe bootati, to je ili krepavajući disk, ili problem sa SATA kontrolerom. Vjerojatnije disk.
05.05.2014 | 12:21
Pokrenuo sam verify disk u safe modeu pa je izbacio: "Disk needs to be repaired" , a u detaljima "invalid mode count" "invalid file structure"
Uspio sam nabaviti eksterni superdrive, al problem je sto uopce ne reagira.
Je li moguce da uopce nije kompatibilan sa ovim imacom?

Nadam se da je samo problem u disku, to nije problem zamjeniti.
Samo kako instalirati friski os ako niti jedna optika ne radi?
05.05.2014 | 12:48
Nisam jos naletio na vanjski opticki pogon koji ne radi....ali nije to neki problem, koliko sam shvatio imas jos jedan mac u blizini. Firewire Target disk mode je tvoj prijatelj.

Ja bi zamijenio taj HD jer ocigledno je dao svoje.
05.05.2014 | 13:00
Imaš poštekane neke USB periferije (printer, kameru...)? Poištekavaj to sve pa onda vidi da li boota s vanjske optike.
05.05.2014 | 13:14
Izstekao sam sve van. Ni na macbooku ne radi taj eksterni superdrive.
Na frendovom macbooku radi (ima novi model bez integriranog optickog) pa je valjda u tome kvaka.
Uspio sam se sa macbookom preko firewirea spojiti na imac i probati repairat disk al kaze da ga nemre popraviti i da sto prije backupam podatke. Znaci i on zna da mu je uskoro kraj

Jel moguce target diskom instalirati os na novi hard?
05.05.2014 | 13:41
Moguće je, ali nije baš sretno rješenje jer će on misliti da instalira OS za taj drugi Mac na vanjski disk pa možeš možda imati problema s kextovima.
Bolje bi bilo obratno - onaj drugi Mac stavi u target mode pa u njegovu optiku stavi install DVD i onda na iMacu drži ALT dok ga bootaš. Drugog Maca bi trebao doživjeti kao vanjski storage i ponuditi ti sve bootabilno što na njemu nađe (i njegov HDD, i optiku). Onda bootaj install DVD s njega i instaliraj na novougrađeni HDD.

U svakom slučaju - HDD ti rikava, dakle, kupi novi i zamijeni.
06.05.2014 | 22:31
Hvala vam puno na pomoci.
Ovih dana cu u nabavku harda da to rijesim.

p.s. Jel ga mogu sa ovim hardom zamijeniti? www.links.hr/?naziv=tvrdi-disk-1000-0-gb...d_artikl=051.510.218
09.05.2014 | 00:34
Kupio novi hard.
Instalirao OS target driveom preko laptopa i sve uredno radi
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 8 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Piko, Riba, temeljnik, Zoki, Anonimci (238)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO