Disk Utility ne vidi HDD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Disk Utility ne vidi HDD

26.04.2014 | 18:02
Radi se o (onom) iMacu G3 OS X 10.4.11. Počeo je čudno se ponašati, ne printati, ne spavati itd., pa sam napravio Repair Permissions. Nije pomoglo...
Onda sam htio nešto instalirati i nije uspjelo. Javlja Error -61.
Zavrtim njegov Disk Utility i tamo je sve OK. SMART status Verified i ”Apears to be OK”. No, i dalje ne mogu ništa instalirati?!

Onda ga u Target Disk Mode kroz FireWire spojim na MBP i pokrenem Disk Utility. On mi pokaže 8 particija tog iMac g3 HD-a?? Probam ga tamo Repairati, Erasati, Particionirati - ali ništa mi ne da - sve opcije su Grayed Out?!

Onda ga u TDM kroz FW spojim na PPC iMac G4. Njegov Disk Utility vidi samo jedan fizički drive i jedan formatirani iMac G3 HD. Tamo pokrenem Repair Disk i kaže mi da je sve u redu.

Restartam iMac G3 normalno i on se upali i radi, ali i dalje ne mogu ništa instalirati na njega?

Onda mu ubacim OS X 10.4 Insatll CD1 i pokrenem s njega Disk Utility. Pazi sad: taj DU niti ne vidi iMac G3 HD (koji, by the way, inače radi)!

Odlučim pregaziti svu tu zbrku i napraviti Clean Install. Ionako sam ga tek nedavno složio i nemem ništa nja njemu što ne mogu ponovno dodati. Instalacija pođe dobro sve do ”Select Destination Drive”. Tu postupak zapne jer Installer ne vidi iMac G3 HD i nema na što instalirati OS X!

Onda ga opet u TDM spojim na iMac G4 čiji DU barem može nešto prčkati po iMac G3 HD i napravim Erase HD. Nakon toga uspješno instaliram OS X 10.4, ali nikakav Update ne ide gore. Ni Java, Ni Combo Update - ništa. Software Update javi nepoznatu grešku, a Installer otvori Combo Update, ali se brzo sruši na onom istom ”Select Destination” dijelu.

Sada radim novo brisanje diska sa Zero Out opcijom (u tijeku ).
Vidjet ću hoće li nakon toga biti kakvih pomaka...

Je li to krepao HD ili su neke druge vradžbine unutra? Imam i nešto tamjana pa ću zadimit′ kad krenem u novi pokušaj instalacije

PS: inače, AHT (i Quick i Extended) je prošao bez problema...
Single User i Boot in Safe mode također nisu pomogli.
Prilozi:
26.04.2014 | 18:44
Problem može biti s diskom ili s IDE kanalom na kontroleru. To što ti AHT nije prijavio kvar, ne znači da sigurno nema kvara, nego samo znači da se kroz test nije manifestirao.

Probaj skinuti optiku s kontrolera, a HDD spojiti na drugi IDE kanal pa vidi da li je problem i dalje prisutan.
27.04.2014 | 09:42
Da, očito mi je to sljedeći korak jer niti 5-satno Zero-Out brisanje diska nije donijelo nikakve promjene. Spojen na MBP u FW Modu taj disk se i dalje vidi kao nekakvih 8 particija, iako ga je G4 pobrisao i napravio samo jednu particiju...

Otvorit ću ga popodne i napraviti što Smayoo kaže. Trenutno nemam drugi disk za provjeriti pa magu samo to probati. No, rekao bih da će ta zamjena IDE kablova biti malo zeznuta jer su kablovi na ”knap”. Budemo videli...
27.04.2014 | 13:23
Otvorio sam iMaca. Na HDD ne mogu staviti kabel od CD/RW Drive-a jer ne paše. Ovaj od CDa ima integrirano IDE sučelje i napajanje, a na HDDu je to odvojeno pa ne mogu spojiti HDD na kanal od CD/RW...

Sjetio sam se da imam stari OS 9.2 20 GB HDD pa sam ubacio njega unutra. No i on u FW mode pokazuje onih 8 particija (kao i onaj od 80 GB s kojim ne mogu ništa raditi).

Disk Utility za te particije kaže ovo:

20,49 GB AAPL FireWire Target Media
disk1s1=Mapa Apple particije
disk1s2=Apple Driver 43
disk1s3=Apple Driver 43
disk1s4=Apple Driver ATA
disk1s5=Apple Driver ATA
disk1s6=Apple FWDriver
disk1s7=Apple Driver IOKit
disk1s8=Apple Paches
iMac G3=Mac OS Extended

PPC iMac G4 te particije ne vidi. Vidi samo jednan Drive i Mountani iMac G3 HD koji može brisati, popravljati, particionirati itd. Ove ostale particije vide se samo na MBP (koji s njima ne može ništa raditi jer su sve opcije Grayed Out).

Je li to zbunjen kontroler na iMacu? Ili možda samo kabel? Kako se to može riješiti?
Prilozi:
27.04.2014 | 13:58
Ja mislim da su ti to što vidiš preko fw samo različiti identiteti istog diska (da bi neki od njih mountao, ovisno o tome na što si ga spojio). Sumnjam da to ima veze s problemom koji te muči.
27.04.2014 | 18:44
Ne kužim što se ovdje događa... Kao da je HD zaključan (a Get Info kaže da nije) pa da se ne bi moglo ništa na njega instalirati...

A i da je zaključan, to bi se valjda pomelo s onim Zero-Out brisanjem diska, zar ne? No, on uspije primiti na sebe OS X 10.4 i dalje od toga ne ide??
27.04.2014 | 19:00
Znači, napravio si zero-out, nakon toga si bez problema ponovno instalirao Tigra i onda čim si napravio reboot nakon instalacije OS-a više ništa nisi mogao instalirati? A da li možeš iskopirati bilo kakav file (s USB sticka ili DVD-a) na desktop ili negdje drugdje u svoj home folder?
Da li možeš instalirati aplikaciju (kopirati .app u Applications folder), ali ne u /Applications, nego u ~/Applications?
27.04.2014 | 19:27
Da, tako je kako si opisao.

Drndati (kopirati, premještati i sl.) po disku mogu. Ali kad Software Update nešto preuzima ili Installer nešto otvori, tu se stvar ublokira.
27.04.2014 | 19:35
U međuvremenu sam došao na jednu bizarnu ideju:
Već godinama mi u torbi stoji jedan iBook G3 900 MHz kojem je umrla grafika pa nema slike, ali mu HD, Combo Drive i sve ostalo radi. Na njemu je uredan OS X 10.9. Podigao sam taj sistem i upravo ga kroz FW s Disk Utilityjem kopiram (27 GB) na iMaca G3.
To bi trebalo klonirati sve s izvora na odredište?
Vidjet ću što će se dogoditi po završetku postupka...
Prilozi:
27.04.2014 | 20:33
Fakat brljaš bez veze...
Problem je očito s dozvolama. Imaš dozvolu brljati po svom home direktoriju, a nemaš dozvolu raditi update ili instalirati aplikacije. Dakle, korisnik kojeg koristiš nema administratorske ovlasti, ili se nešto s njim zbrčkalo.

Da je disk zaključan, ne bi mogao ništa kopirati na njega, niti u vlastiti home folder.

Kreiraš novog korisnika, dodijeliš mu admin ovlasti pa probaš iz njega.
27.04.2014 | 21:10
Smayoo, mudro zboriš (kao i obično ).
Bacam se na posao...
28.04.2014 | 17:08
Smayoo, kapa dolje za tebe (i palac gore)!
Drugi User je riješio stvar! S njim sam otišao od 10.4 do 10.4.11 i nakon toga (doduše, Force Restart) je sve i sa primarnim Userom bilo u redu. Eno, poinstaliravao sam sve što sam i prije na mjemu imao i sad radi kao urica...
Za svaki slučaj, budem ga klonirao na neki BackUp disk (Tiger, na žalost, nema Time Machine).

Yey
28.04.2014 | 18:38
Ajde, neka...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 15 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Damirst, drlovric, imenso, ipetri68, m@xym, Riba, Anonimci (422)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO