Kao sto naslov kaže imam mbwhite unibody 2Gb RAM na kojem je trenutno 10.6.8 koja bi bila vaša preporuka ugrade ili ne? Mislim sto se tiče brzine i stabilnosti oce li se šta promjeniti na gore? Inače komp koristim za surfanje i tu i tamo filmove ne za posao? Hvala
Mislim da ti onda RAM ne bi bio dovoljan. Na tvom mjestu bih to ostavio.Ako bi išao gore na najviše 10.8 jer je 10.9 još gladniji. Uspio sam probati na starom iMacu prvi alu iz 2007g. čut ćuš još komentara i od drugih.
Ma nekako sam tako to i mislio ako ima netko da je probao bas na ovom modelu da kaže mišljenje ako ništa ionako mislim da je vrijeme za još malo RAM a i možda ssd nebi bilo loše
Vrtim Mevericks bas na njemu, ali imam 8GB rama. radi kao podmazan. Na macbook pro masini iz 2008 takodje vrtim Mevericks, a ima samo 3GB rama. Radi uredno poslove koje ti ocekujes. Macbook pro late 2008, 2.4 C2D 3GB rama.LP
Pa Ram dobro dođe u svakom slučaju. I ja bih ga digao do 8 ili barem 6 a SSd ako financije dozvoljavaju. Bio bi osjetno brži. Sreća je da za tvoj model kad dodaš ram, možeš probati dignuti s tim da napraviš prije backup da se možeš vratiti na 10.6 ako hoćeš. Kod novih nema nazad na dole.
Hvala svima na odgovorima, mislim da ću prvo RAM nadograditi a tek onda upgradati odnosno ne mislim već znam
@smayoo slažem se da je 10.6 najbolji OS ali bi ipak htio koristiti neke nove feature ali definitivno ću za sada ostati gdje jesam
Vjeruj mi da ćeš veće koristi imati od ugradnje SSDa (možeš ako ne koristiš DVD na njegovo ugradit SSD) nego od Mavericksa. Slažem se sa Smayoom da je 10.6.8. iznimno dobar OS X. Nije Mavericks škovaca, ali vjeruj mi da ćeš puuuno više uživat u SSDu nego u Mavericksu.
E sad, Mavericks je džaba a SSD košta, al gušti su gušti... ma bolje me pušti
Za samo 2 GB RAM najbolji je Snow Leopard. Ne diraj ništa. Kada budeš imao 8 GB razmišljaj o Mavericksu. Ako ti baš ful treba zbog nečega, onda bi prošao i na 4 GB.
Ma definitivno moram prvo RAM riješiti. Nisu neki novci a 2gb je odavno premalo . Ima NETKO preporuku koji RAM da kupim? Nisam neki znalac jel mogu sam ugraditi RAM (nikad prije nisam radio)
Složio bih se s john_st. Prije nekog vremena sam bio u dubiozi između RAM-a i SSD-a, ali prevagnulo je na ovo drugo. Uzeo sam Samsung EVO 840 i mogu ti reći da sam sve do nedavno bio u stanju šoka. Drastično se sve ubrza.
Uzimao sam za white obični RAM od Kingstona i radi uredno. Ima ga u našim dućanima, dakle bez narudžbi i čekanja i kompliciranja.
I ne znam kome nije dosta 5 god gar.
SSD također preporučljivo ugraditi, moja preporuka Intel
Samo da nadodam ako još nisi kupio RAM za MB white, ja sam upravo stavio u njega od OWC-a 16GB (2x8GB ) i prezadovoljan sam.
Mislim da ti više od 16 GB neće tako skoro trebati za ništa na kompu.
dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha
smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?