Macbook Air 1,1 kako napraviti update sa 10.5.8?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air 1,1 kako napraviti update sa 10.5.8?

14.09.2013 | 09:59
Poštovani forumaši,

novi sam u Mac svijetu, iphone imam već dugo, ipade isto, i odučio sam se isprobati i Mac. Kupio sam polovni MB Air1,1
1,6 Core2Duo, 2gb rama, 80gb disk.. Dobio sam kutiju i adaptere, punjač i CD-ove sa softwareom. Uspio sam preko drugog kompa (PC) u mreži ubaciti CD-ove te instalirati originalni software koji je došao sa Airom. Čini mi se da je to koji trenutno imam 10.5.8. Problemi nastaju kada sam probao instalirati Chrome i neke druge aplikacije, koje javljaju da je Flash zastario, a noviju verziju možeš instalirati tek na 10.6.x...

I sada dolazimo do mog glavnog pitanja : Kako najjednostavnije i najjeftinije da napravimi update OS X-a? Nije mi toliko stalo do aplikacija koje već imam instalirane, ponovo ću instalirati ako treba..

Vidio sam da Mountain Lion košta 19,99 $. Ako to kupim, šta ću zapravo dobiti? Samo mogućnost downloada sa njihovih stranica? Neću dobiti CD ili USB sa softwareom?

Mogu li posuditi od nekoga, možda USB ili DVD sa instalacijom, te onda instalirati na svoj Air?

Ako netko može u detalje opisati postupak instaliranja novog softwarea, ali stvarno u detalje, jer sam čitao druge postove, i izgubim se nakon par koraka..

Još jednom velim, valjda se nećete smijati na moja pitanje, možda su vama trivijalna, ali novi sam, pa eto..

Hvala unaprijed
14.09.2013 | 12:12
Ideja je kupiti Os preko App Storea koji kada se skine započinje instalaciju. Međutim u tvojoj situaciji je mali problem a to je ovo:

Pre-Installed MacOS: X 10.5.1 (9B2324) Maximum MacOS: X 10.7.5*
Details: *This system can run the last version of OS X 10.7 "Lion." However, although it has a 64-bit processor, it has a 32-bit EFI and is not capable of booting into 64-bit mode. It does not support "OpenCL" either. Please also note that OS X Lion is not capable of running Mac OS X apps originally written for the PowerPC processor as it does not support the "Rosetta" environment.

Kompletan drill down tvog maca: www.everymac.com/systems/apple/macbook-a...uo-1.6-13-specs.html

Dakle tvoj model laptopa službeno ne supportira 10.8+ (Mountain Lion) već maksimalno jednu verziju ranije, 10.7.5. (Lion). Navedeni nije više dostupan na AppStoreu tako da ćeš ga morati nabaviti nekim drugim kanalom.

Naime Lion za razliku od 10.6 (Snow Leopard) i 10.5 (Leopard) više ne dolazi nikako drugačije nego preko AppStorea. Dakle morati ćeš ga nabaviti definitivno nekim drugim načinom i zatim najbolje napraviti bootabilni USB stick s kojeg ćeš pokrenuti instalaciju.

Upute za kreiranje bootabilnog sticka: osxdaily.com/2011/07/08/make-a-bootable-...m-a-usb-flash-drive/

Dakle ovo je samo jedan od načina kako napraviti bootabilni stick. Ono što ti dakle treba je 10.7 (ne 10.7.5 to ćeš kroz update povući kasnije) DMG file koji ćeš po upiti složiti da se boota sa USBa (a USB ćeš prethodno pripremiti također po uputi na trenutnoj verziji Mac OSa).

Nakon što složiš stick samo rebootaj mac i drži "alt" tipku prilikom podizanja i ponuditi će se opcije sa kojeg uređaja želiš bootati. Odabrati ćeš USB stick koji si pripremio i dalje će te voditi instalacija.

Napravi backup svega prethodno ako si u prilici.
14.09.2013 | 12:52
Ne instaliraj 10.7, to je bugovito s*anje. Kupi preko E-baya retail 10.6 instalacijski DVD i instaliraj si to, onda updateaj na zadnji, 10.6.8 i to ti je to. 10.6.8 je 100x bolje od 10.7.bilošto.
14.09.2013 | 13:33
malo sam uporedjivao 10.6 i 10.7(imam oba na dva odvojena harda).....nije vise tako strasno kao pre....na mom MacPro 1.1.cini se da isto rade..,mada mi je i dalje glavni'Snesko'
14.09.2013 | 15:48
a da li negdje mogu "posuditi" dvd, da kreriam usb ili još bolje, može li mi netko posuditi USB sa kojim bi mogao napraviti instalaciju 10.6.x..?

jer se to smije?
14.09.2013 | 16:54
Pa, kao nije u redu, ali s obzirom da Apple sam više to ne prodaje nemaju baš što zamjeriti. Sami su stvorili problem.
14.09.2013 | 19:06
Slobodno skineš, ako već nisi!snow-leopard.en.softonic.com/mac
a zatim ga apdejtaš na zadnju verziju 10.6.8 i voziš !
14.09.2013 | 19:15
Svakako zaobidji Lion-a. Za stck javi se na PM
14.09.2013 | 19:48
skinio sam ovo sa tvog linka, to je neki update za 10.6.x...

ja imam 10.5.8, i trebam update za to!
14.09.2013 | 20:42
10.6 se ne moze slobodno skinuti, taj link je navlakusa. Pogledao sam i ja i otkrio isto sto i ti. Inace ne postoji upgarde sa 10.5.x na 10.6, tj. puna instalacija nudi i upgrade starog sistema. Nertko ce ti se vec javiti da ti pomogne. Nego, nisi napisao gdje se nalazis ili mi je promaklo?
14.09.2013 | 21:27
U Zagrebu, naravno!
14.09.2013 | 22:15
smayoo kaže:
U Zagrebu, naravno!

Mislim da nije
15.09.2013 | 09:10
iz Osijeka sam!
15.09.2013 | 13:01
uspio sam!

našao sam instalaciju 10.6.3. retail (hvala kolega drlovric), napravio USB disk, te instalirao. Pri restartu sam držao OPTION key, te izabrao boot sa tog USB , te za destinaciju izabrao hard disk na kojem je već bio instaliran 10.5.8. Nakon jedno 45 min, kada je instalacija bila završena, ugodno sam se iznenadio kad sam vidio da su mi ostali svi podaci, sve kako je i bilo, a verzija OS X je 10.6.3. Sad skidam updateove pa ćemo vidjeti dalje.

Hvala vam svima na pomoći. Ako opet zapnem - javim se!

Super ste.
15.09.2013 | 13:36
Eh, da sam pažljivo pročitao nick, bilo bi mi jasno da si iz Osijeka.
Drago mi je da si riješio problem. Uživaj sad!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds