"trzava" grafika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"trzava" grafika

14.07.2013 | 11:56
iMac21, zadnji OSX, sve uredno do prije jedno tjedan dana pocelo je biti trzavo u prijelazu sa desktopa na desktop, dock je trzav a i otvaranje novih prozora ponekad zafllasha... gledao po netu neki spominju reinstalaciju OS-a što mi nije baš drago. Nista nije od aplikacija instalirano novo. Lijepo molim za savjet ako imate kakvo saznanje o istom ili slicnom problemu. tnx
14.07.2013 | 11:59
oslobodi ram,u terminalu kucaj purge i potvrdi komandu
14.07.2013 | 12:06
Tnx na brzom odgovoru ali nema koristi od toga, BTW, 12GB rama
Radio sam i kompletno gasenje i iskljucivanje kabela iz struje...
14.07.2013 | 12:13
Nema veze koliko imaš RAM-a ako te muči memory leak. Ako tako trza, razlog je ili swapanje memorije (jer imaš memory leak pa ti nešto pojede sav RAM i nastavlja jesti i dalje, pa komp stalno swapa memoriju na disk), ili preopterećenost procesora (opet najvjerojatnije zbog bugovitog procesa).

Pokreni Activity Monitor i provjeri kakvo je opterećenje CPU i RAM-a.

Koje aplikacije imaš aktivne? Ili je problem prisutan i kad niti jedna jedina aplikacija nije aktivna (tj. sve su quitane).
14.07.2013 | 12:22
Problem je isti i kad je sve zatvoreno. Zaboravio sam spomenuti i lagani "tearing" na rubovima prozora kad ih se vuce.
Naravno provjeravao sam u activity monitoru procese i nema niceg. Ni cpu ni ram nisu optereceni. Znalo mi se prije događati da HPov proces optereti cpu pa sam ga morao force quitati ali cak ni onda nije dolazilo do ovog "efekta".
14.07.2013 | 12:32
Ja sam odmah pomislio na graficku, ipak je dosta toplo, ali temperature su normalne, dioda cca 56, cpu 50...
14.07.2013 | 12:36
Ako si siguran da nemaš problem s utroškom CPU ili RAM resursa, onda je logično posumnjati u hardverski kvar. Ako si našao da negdje netko piše da pomaže reinstalacija OS-a, pokušaj instalirati svježi OS na neki vanjski disk, čisto da ne gaziš odmah ovaj interni, pa vidi da li i kod tebe to pomaže. Ako ne, za očekivati je da trebaš servis.
14.07.2013 | 12:46
Znači, čim ga restartaš odmah se tako ponaša ili nakon određenog vremena?
Pokušaj maknuti sve programe koje imaš podešene da se podignu pri podizanju sistema (Login Items), pa onda restartaj računalo.
14.07.2013 | 13:06
Kao što rekoh, valjda activity monitor ne laže. Instalacija svježega na vanjski disk nije trenutno mogucnost ali Iako nisam još nikad reinstalirao OS, s obzirom da se backup radi redovito na Time Capsule pretpostavljam da to ne bi trebao biti problem sa naglaskom da se SVE mora vratiti kako je bilo. Sav posao je gore i izuzetno je vazno sve vratiti kako je i bilo...
14.07.2013 | 13:10
Nema nicega u startupu odnosno kod login items. Da, svjezi restart i odmah je tako
14.07.2013 | 17:58
Nema na Macu fora "OS se izlizao" kao na Windowsima, pa da se stvari rješavaju reinstalacijom. Treba skužiti što je uzrok.

Ovako po tvojem opisu da se to dogodilo iz čista mira, bez da si nešto instalirao, ne isključuje mogućnost da je zaista riknula grafička. To se na iMacu rijetko događa, sve ove godine od kada je Intel serija aktualna, ja pamtim samo jedan slučaj da je krepala grafička - i to nedavno na jednoj 27-ici. Takve situacije su međutim znatno dramatičnije i redovno dolazi do KP (Kernel Panic), smrzavanja, izrazitih artefakata po cijelom ekranu itd.

Dobra vijest je da reinstaliacija OS-a na Macu je trivijalan i bezbolan proces koji ničemu neće naštetiti i koji neće tražiti da reinstaliraš svoje aplikacije i podatke. Ako je do problema došlo, a što je uvijek moguće, zbog oštećenja na disku ili zbog možda pokvarenog RAM-a koji je onda oštetio podatke, pa ih tako oštećene zapisao nazad, tada reinstaliacija ima smisla.

Postupak sada:

1) napravi Apple Hardware Test (tipka D kod boota ili alt+D, mora biti žičana tipkovnica, bilo koja). Ako je RAM ok i kaže da je sve ostalo ok, onda kreni dalje...

2) digni konzolu (Console.app) i pogledaj logove sistema, da li neki servis pada, što se zapisuje po startu sistema. Tu će se brzo vidjeti što zeza sistem, ako je pak sve uredno, onda idi na tri...

3) reinstalacija samog OS-a po sistemu "prepeglati stare fileove novima, a ostalo ne dirati". Ako je to generacija uz koju više nije dolazio bootabilni DVD, onda je najbolje (to je i inače pametno imati) napraviti jedan bootabilni USB (4 GB ) na koji ćeš staviti OS X instalaciju (upute kako izguglaj) - ili sprži DVD na istu foru. Ako imaš eksterni disk za igranje, onda je još bolje i lakše napraviti instalaciju sistema na njega, pa testirati Mac s njega. Ako s drugog sistema sve radi ok, znači da je softverski problem, pa će se lako dalje, ako se ponaša isto, znači da je ipak hardver...

Sretno i pitaj ako zapneš!
14.07.2013 | 22:59
Tnx, javit cu...
14.07.2013 | 23:16
Hardware test prosao, kaze sve OK.
Idemo dalje...
14.07.2013 | 23:29
evo stringa iz konzole, stalno se ponavlja... vidim da to ocito radi frku a sad neka znalci protumace da krenem u akciju ciscenja

14. 07. 13. 22:21:40,350 ReportCrash[408]: Removing excessive log: file://localhost/Users/Edi/Library/Logs/DiagnosticReports/mobile_fs_util_2013-07-14-221819_EdiMac-2.crash
14.07.2013 | 23:48
Izgleda da je aplikacija koja iPhoneDisk koju sam ocito probao (ni ne sjecam se) ali ne postoji vise, radi problema jer se nije deinstalirala kako treba... nasao sam na netu taj problem cak se javio developer discussions.apple.com/thread/2811717?start=0&tstart=0
14.07.2013 | 23:51
Neka razbijena aplikacija ti stalno prepunjava crash log pa ga OS stalno briše. Ja ne znam što je to EdiMac. Da li tebi to ime nešto govori?
15.07.2013 | 00:06
Problematicna aplikacija je iPhoneDisk po svemu sudeći... EdiMac je, nije li očito, ime mog Mac-a
15.07.2013 | 10:58
Sad kad kažeš, da očito je.
Ja sam zabrijao da je to ime aplikacije.
15.07.2013 | 13:32
Očistio sam ostatkee te aplikacije i vise se ne pojavljuje u system logu, no nakon restarta problem i dalje ostaje :/
Ja doduse ne mogu razaznati iz tog sysloga neki drugi problem, ovaj je bas bio ocit jer se stalno ponavljao... mozda bi netko mogao?
15.07.2013 | 13:50
Stavi kao attachment.
15.07.2013 | 16:10
U međuvremenu sam instalirao OSX na vanjski hdd. Ta instalacija radi normalni i bez problema. Dakle pretpostavljam da bi rebao reinstalirat OS...
15.07.2013 | 16:42
U principu se da uvijek naći i ukloniti uzrok problema, samo što je preinstalacija OS-a ponekad brža. Samo vodi računa da ti se problem može vratiti nakon što potegneš natrag time machine backup.

Dakle, postaj ovamo systemlog, ZIP-an, kao attachment, a istovremeno probaj na onaj vanjski disk povući time machine backup pa vidi da li i dalje nema problema.
15.07.2013 | 23:05
evo system log-a

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: console_syslog.zip
Veličina datoteke: 8364
16.07.2013 | 00:56
Ne vidim nista sumnjivo unutra ovako na prvi pogled, ali imam pitanje: dogadja li se problem ako kreiras drugog admin usera i prijavis se kao on?
16.07.2013 | 02:39
Riba kaže:
Ne vidim nista sumnjivo unutra ovako na prvi pogled, ali imam pitanje: dogadja li se problem ako kreiras drugog admin usera i prijavis se kao on?

Da, isti problem sa novim admin userom
16.07.2013 | 13:40
Onda je nesto sto je instalirano van user foldera. Sjecas li se sto si instalirao neposredno prije nego sto je to pocelo? Ja bi probao i instalirati preko svega zadnji combo OS X update.
16.07.2013 | 14:15
Ne mogu se sjetiti iako rijetko sta instaliram... ali pogledat cu malo. U svakom slucaju ne moze stetiti da instaliram combo osx update zar ne?
16.07.2013 | 19:04
Combo OS X update nije pomogao :/
19.07.2013 | 12:54
Sa restore diska (stick) vratio sam kompletni backup sa time machine od prije 15-ak dana. Trajalo je 10-ak sati ali je problem nestao.
Eto tako... nikad nećemo saznati što je bilo. :/
19.07.2013 | 16:24
frend ima isti problem na mac miniju, jos uvijek nismo rijesili problem, odnosno, zaobisli smo ga, smanjili smo expose na 0s u terminalu, kada sam pisao post isto je smayoo i ekipa pricala o memory leaku ali nije nam pomogla. a nis, kad se vratim u ri cemo valja probat reinstalaciju. sada se samo bojim da mi na retini nece to biti problem :/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, superstric, temeljnik, Anonimci (533)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO