FileVault na 10.8.2 - preporuke, iskustva&problemi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

FileVault na 10.8.2 - preporuke, iskustva&problemi

13.02.2013 | 10:48
Negdje sam čuo:

Tj12sOnz

..ili Tek je 12 sati ona nece znati.

Taj bi mogao biti dovoljno snazan, a lako je pamtljiv...
13.02.2013 | 10:56
Artie kaže:

Vezano uz ovo izdvojeno kao citat iz tvojeg posta, shvaćam sentiment, no rekao bih da je određeni broj naših tvrtki u kojima je više od cca 150 zaposlenih, a koje imaju snažan IT dio, u raznim područjima djelatnosti, situacija ipak svijetlija. Evo primjera: domenski password policy u mom slučaju toliko je strog da meni, školovanom ITjevcu sa fakultetom, osobi koja od cca 1990 svaki dan provodi određeno vrijeme za računalom, treba danas po 30minuta definirati novi password. Zašto? Zato što postoji u tom policyju milijun pravila poput:
* koristiti velika i mala slova, brojke i specijalne znakove
* ne ponoviti zadnjih 10 korištenih passworda
* novi password mora se razlikovati od prethodnog u više od 3 znaka
itd (točan popis imaju admini )

Uglavnom, htjedoh reći da mi ovdje po forumu, tzv. informatički pismeniji, vrlo vjerojatno ne odabiremo password kao što si ti naveo - prema nekim pravilima niti ne možemo. Stvari se ipak pomiču u pravom smjeru tako da ovakvima, koji 30min razmišljaju i odabiru password, probijanje passworda ipak je veći zalogaj (bar se nadam). I u tom smislu, FileVault2 možda i ima nešto za ponuditi vrijedno razmatranja.

[/quote]

Zasto gubiti vrijeme na kreiranje PW kada postoje aplikacije koje kreiraju random PW za tebe?
Preporucam Splash ID, ujedno u njoj mozes i pohraniti PW, relativno je sigura i od Brut force-a i ostalih napada.
13.02.2013 | 13:08
Artie, moj je pristup takav da odaberem uzrečicu, poslovicu, stih iz pjesme ili tako nešto i onda uvedem dodatna pravila koja uvijek slijedim, ali ih nitko ne zna. Kao na primjer:

Umjesto "a" uvijek "4"
Slova i, o, u, e - uvije VELIKO
Umjesto "b" uvijek "8"
Umjesto "malo L" uvijek "1". Ili "!"
Ili "!" umjesto "i".
Umjesto razmaka uvijek zarez.
I tome slično.
13.02.2013 | 15:51
Smayoo - hvala
Pero69 - hvala na preporuci za PW generator, nešto slično i koristim, no za druge passwde, ovaj se trudim sam smisliti i upamtiti
13.02.2013 | 16:13
smayoo kaže:
Artie, moj je pristup takav da odaberem uzrečicu, poslovicu, stih iz pjesme ili tako nešto i onda uvedem dodatna pravila koja uvijek slijedim, ali ih nitko ne zna. Kao na primjer:

Umjesto "a" uvijek "4"
Slova i, o, u, e - uvije VELIKO
Umjesto "b" uvijek "8"
Umjesto "malo L" uvijek "1". Ili "!"
Ili "!" umjesto "i".
Umjesto razmaka uvijek zarez.
I tome slično.

Jos nisi naveo i da ga mijenjas svakih 7 dana i onda se ubrajas u apsolutne ISecurity paranoike...
13.02.2013 | 16:26
Ako je password tako složen, i ako ga apsolutno nikad nikom ne govoriš, nema potrebe da ga mijenjaš češće od jednom u dva tjedna.

Šala, naravno... Nema potrebe da ga mijenjaš češće od jednom-dvaput godišnje.
13.02.2013 | 19:02
Naravno da se password nikom ne govori, pa to je kao da nekome dam svoje gaće, i to ove koje sam upravo nosio
Ne dolazi u obzir, kod mene nema "ali samo da...", ne, trudim se na sve moguće načine da ako nekome treba nešto što ja kao user mogu, onda po PSu, treba vidjeti i omogućiti i tom drugom useru (sa njegovim loginom i passwordom) da može činiti to isto ako za to ima opravdane potrebe ...

A u situacijama kad sam nešto zaboravim pa "ajd se ti logiraj na moj komp kao ja i pogledaj u Outlooku u mojim kontaktima onaj broj pa mi javi prek moba"... ma zaboravi... ako sam zaboravio, zaboravio, ako sam ne mogu do svojih podataka, moći ću sutra kad se vratim i ponovno logiram

dijeljenje i govorenje svoga passworda - meni neprihvatljivo, bez iznimke
13.02.2013 | 20:39
U tom pogledu si vrlo rijetka ptica. Unutar 3%, rekao bih...
15.02.2013 | 22:06
Ajde da pitam. Kakva je sigurnost ako se kroz Disk Utility napravi Image i odabere se 256-bit AES encription? Koliko je to sigurno i/ili manje sigurno?
Hvala
16.02.2013 | 00:37
To je ista enkripcija kao FileVault, samo što nije vezana uz korisnički password, nego moraš definirati neki. Dakle, ako ne definiraš isti password kao korisnički, i ako definiraš neki koji je razumno kompleksan - puno bolje rješenje od FileVaulta.
16.02.2013 | 01:00
Oko-doki.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 6 minuta
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO