FileVault na 10.8.2 - preporuke, iskustva&problemi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

FileVault na 10.8.2 - preporuke, iskustva&problemi

13.02.2013 | 10:48
Negdje sam čuo:

Tj12sOnz

..ili Tek je 12 sati ona nece znati.

Taj bi mogao biti dovoljno snazan, a lako je pamtljiv...
13.02.2013 | 10:56
Artie kaže:

Vezano uz ovo izdvojeno kao citat iz tvojeg posta, shvaćam sentiment, no rekao bih da je određeni broj naših tvrtki u kojima je više od cca 150 zaposlenih, a koje imaju snažan IT dio, u raznim područjima djelatnosti, situacija ipak svijetlija. Evo primjera: domenski password policy u mom slučaju toliko je strog da meni, školovanom ITjevcu sa fakultetom, osobi koja od cca 1990 svaki dan provodi određeno vrijeme za računalom, treba danas po 30minuta definirati novi password. Zašto? Zato što postoji u tom policyju milijun pravila poput:
* koristiti velika i mala slova, brojke i specijalne znakove
* ne ponoviti zadnjih 10 korištenih passworda
* novi password mora se razlikovati od prethodnog u više od 3 znaka
itd (točan popis imaju admini )

Uglavnom, htjedoh reći da mi ovdje po forumu, tzv. informatički pismeniji, vrlo vjerojatno ne odabiremo password kao što si ti naveo - prema nekim pravilima niti ne možemo. Stvari se ipak pomiču u pravom smjeru tako da ovakvima, koji 30min razmišljaju i odabiru password, probijanje passworda ipak je veći zalogaj (bar se nadam). I u tom smislu, FileVault2 možda i ima nešto za ponuditi vrijedno razmatranja.

[/quote]

Zasto gubiti vrijeme na kreiranje PW kada postoje aplikacije koje kreiraju random PW za tebe?
Preporucam Splash ID, ujedno u njoj mozes i pohraniti PW, relativno je sigura i od Brut force-a i ostalih napada.
13.02.2013 | 13:08
Artie, moj je pristup takav da odaberem uzrečicu, poslovicu, stih iz pjesme ili tako nešto i onda uvedem dodatna pravila koja uvijek slijedim, ali ih nitko ne zna. Kao na primjer:

Umjesto "a" uvijek "4"
Slova i, o, u, e - uvije VELIKO
Umjesto "b" uvijek "8"
Umjesto "malo L" uvijek "1". Ili "!"
Ili "!" umjesto "i".
Umjesto razmaka uvijek zarez.
I tome slično.
13.02.2013 | 15:51
Smayoo - hvala
Pero69 - hvala na preporuci za PW generator, nešto slično i koristim, no za druge passwde, ovaj se trudim sam smisliti i upamtiti
13.02.2013 | 16:13
smayoo kaže:
Artie, moj je pristup takav da odaberem uzrečicu, poslovicu, stih iz pjesme ili tako nešto i onda uvedem dodatna pravila koja uvijek slijedim, ali ih nitko ne zna. Kao na primjer:

Umjesto "a" uvijek "4"
Slova i, o, u, e - uvije VELIKO
Umjesto "b" uvijek "8"
Umjesto "malo L" uvijek "1". Ili "!"
Ili "!" umjesto "i".
Umjesto razmaka uvijek zarez.
I tome slično.

Jos nisi naveo i da ga mijenjas svakih 7 dana i onda se ubrajas u apsolutne ISecurity paranoike...
13.02.2013 | 16:26
Ako je password tako složen, i ako ga apsolutno nikad nikom ne govoriš, nema potrebe da ga mijenjaš češće od jednom u dva tjedna.

Šala, naravno... Nema potrebe da ga mijenjaš češće od jednom-dvaput godišnje.
13.02.2013 | 19:02
Naravno da se password nikom ne govori, pa to je kao da nekome dam svoje gaće, i to ove koje sam upravo nosio
Ne dolazi u obzir, kod mene nema "ali samo da...", ne, trudim se na sve moguće načine da ako nekome treba nešto što ja kao user mogu, onda po PSu, treba vidjeti i omogućiti i tom drugom useru (sa njegovim loginom i passwordom) da može činiti to isto ako za to ima opravdane potrebe ...

A u situacijama kad sam nešto zaboravim pa "ajd se ti logiraj na moj komp kao ja i pogledaj u Outlooku u mojim kontaktima onaj broj pa mi javi prek moba"... ma zaboravi... ako sam zaboravio, zaboravio, ako sam ne mogu do svojih podataka, moći ću sutra kad se vratim i ponovno logiram

dijeljenje i govorenje svoga passworda - meni neprihvatljivo, bez iznimke
13.02.2013 | 20:39
U tom pogledu si vrlo rijetka ptica. Unutar 3%, rekao bih...
15.02.2013 | 22:06
Ajde da pitam. Kakva je sigurnost ako se kroz Disk Utility napravi Image i odabere se 256-bit AES encription? Koliko je to sigurno i/ili manje sigurno?
Hvala
16.02.2013 | 00:37
To je ista enkripcija kao FileVault, samo što nije vezana uz korisnički password, nego moraš definirati neki. Dakle, ako ne definiraš isti password kao korisnički, i ako definiraš neki koji je razumno kompleksan - puno bolje rješenje od FileVaulta.
16.02.2013 | 01:00
Oko-doki.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds