RAID pod osx-om
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

RAID pod osx-om

20.06.2005 | 12:54
moraju li hardovi u mirror raidu biti istog kapaciteta (ili još gore - istog tipa)?

može li startup disk biti dio mirror raida?

stroj je dual g4 500 (gigabit ethernet), osx 10.4, ultra ata hardovi.

probao sam sa osx helpom i googletom, ali baš i nisam nešto pametniji.

hvala,
w
20.06.2005 | 15:04
Moraju biti istoga kapaciteta, a ne znam koliko je kritično da bi morali biti istoga tipa, ali mi se čini da bi morali biti - upravo zbog zrcaljenja.
Mirroring kao tip RAID-a zamišljen je za onu vrstu poslova u kojemu je pred računalom zahtjev da je gotovo neprekidno aktivno (server), a sigurnost od gubitka podataka zbog greške je drugi jednako važan kriterij.

Diskovi u mirror RAID-u zato trebaju biti i zamjenjivi \"na vruće\", dok sistem radi, kako bi se zamjenom ispaloga diska uspjelo bezbolno zrcalno regenerirati na novoubačenom disku. Sasvim je razumljivo da se takva hardverska rješenja obično onda kupuju od jednoga dobavljača, a onda proizvođači nemaju razloga eksperimentirati s diskovima raznih proizvođača i raznih kapaciteta. Sve ovo objašnjavam tek zato da objasnim zašto su iskustva koja bi bila odgovor na tvoja pitanja rijetka ili nepostojeća.

Dakle, možda je odgovor koji tražiš u nekom drugom obliku RAID-a?
Za koju svrhu želiš složiti RAID, ako nije tajna?
20.06.2005 | 16:34
nije tajna - namjera mi je bila složiti raid za mamu

naime, dosadilo mi je svaki put kad svratim doma sa roditeljskog piceka čistiti viruse i adware, razmišljati zašto opet ne radi tastatura/skener/printer/štogod, pa sam stoga kupio polovnog meka (za male pare), te ubacio još nešto rama i flešanog radeona.

elem, obzirom da roditelji dosta pišu (a bekapiranje im baš i nije jača strana - već su ostali bez par desetaka megabajta dokumenata zbog skurenog harda), miror raid mi se učinio kao elegantno rješenje za spokojan život.

problem je što je u meku caviar od 100 giga koji se više ne prodaje...

postoji li koji foolproof automatski backup software koji radi u backgroundu i cijelo vrijeme backupira?
nije mi dovoljna opcija samo za word - nađe se još poneki programčić...
a, i planiram mamu konvertirat na pages i keynote
20.06.2005 | 23:18
wizzy je napisao:

nije mi dovoljna opcija samo za word - nađe se još poneki programčić...
a, i planiram mamu konvertirat na pages i keynote

Uzmi Deja Vu - instalira se u Sys prefse, tamo podesis sto da backupira, kod mene recimo backupa desktop, library, documents foldere. Na drugi fizicki HDD u pozadini, u vrijeme koje ti namjestis. I voila.
20.06.2005 | 23:25
Vanjuška je napisao:
Uzmi Deja Vu - instalira se u Sys prefse, tamo podesis sto da backupira, kod mene recimo backupa desktop, library, documents foldere. Na drugi fizicki HDD u pozadini, u vrijeme koje ti namjestis. I voila.

zvuči poznato... jel to dolazi uz toast? znam da sam ga negdje vidio (i automatski isključio).

jesi ga koristio? pametan backup (pa bekapira samo izmjenjene fajlove) ili fizikalac (pa svaki put bekapira sve)?

u svakom slučaju - hvala na odgovoru
28.09.2005 | 14:00
Glede RAIDa ( 1 ili 10 ) dodao bih samo ovo:

Potrebno je da su diskovi istog tipa ( SATA ili ATA ), ali nije nuzno da su od istog proizvodjaca. Mislim da se cak moze disk manjega kapaciteta zrcaliti na disk vecega. Ovo potonje cu cak i probati. Obzirom da rjesenja RAID 0 ( disk striping ) nisu redundantna, nisu niti bitna za ovu pricu. Dakle, kod RAIDa 1 ili 10 je moguce sastaviti polje od diskova razlicitog proizvodjaca. Ispravio bih onaj dio navoda da proizvodjaci kao ADAPTEC nemaju razloga eksperimentirati sa time. Očito imaju razloga, te se time i diče na svojem webu.
\"...
Like all Adaptec products, the Adaptec 1210SA has been extensively tested with third-party systems to deliver the utmost in compatibility, now and in the future. It is backed by a 3-year warranty and Adaptec's industry-leading technical support....\"

a znamo kakav je rejting Adapteca na tom podrucju.

Nazalost, sve ovo pricam iz wintel percepcije. Ono sto cu pokusati sloziti i gdje se nadam uspjehu jest externi disk na FW interfejsu na kojemu ce se zrcaliti slika internog diska u iMacu G4. Ako je netko to vec ostvario, neka se svakako javi.

BTW, onaj tko je izgubio podatke znati ce cijeniti RAID.
28.09.2005 | 21:15
wizzy je napisao:

Bogme malo kasnim s odgovorom. Sad sam slucajno naletio.

zvuči poznato... jel to dolazi uz toast? znam da sam ga negdje vidio (i automatski isključio).

Upravo to - uz Toast. Ali imas i standalone proizvod.

jesi ga koristio? pametan backup (pa bekapira samo izmjenjene fajlove) ili fizikalac (pa svaki put bekapira sve)?

Doma te na starom poslu na nekoliko kompjutera. Postavljen je da backupira odredjene mape svaki dan, neke druge tek jednom tjedno, a neke bezveze jednom mjesecno. Poanta je da svaki dan kopira u isto vrijeme, i to samo one fielove koji su novi/nepromijenjeni - tj. mirror backup. Mozes staviti i da backupira svaki put iznova, cak mislim i s opcijom da cuva stare backupove, no ja sam uvijek mirror koristio, tako da kad nesto bacim, to se baci i na backupu - sto mozda i nije najpametnija radnja
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 53 minuta
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Glas, Riba, Anonimci (2284)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO