Zabrana dizanja sistema
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zabrana dizanja sistema

05.12.2012 | 15:58
1. Imaš li neki Bootable sa OSX om za tvoj mini koji bi mogli prikačiti na njega?
2. Radi li to ako izvadiš SSD i staviš stari HDD?
3. Radi li SSD sad u starom mini-ju?
05.12.2012 | 15:59
Sad sam već bez ikakve ideje,otkopčao sam ssd i stavio usb i opet ništa...mac ne reagira niti na jednu komandu;cdm-r,cdm-v,alt,shift,x,c niti mogu napraviti hardware test s D
05.12.2012 | 16:04
tino1 kaže:
1. Imaš li neki Bootable sa OSX om za tvoj mini koji bi mogli prikačiti na njega?
2. Radi li to ako izvadiš SSD i staviš stari HDD?
3. Radi li SSD sad u starom mini-ju?

Imam image os x 10.8.1 dmg...reci mi kako da ga u disk untility napravim botabilnog

ovo pod 2 i 3 ne želim isprobavati sad kad sam stavio HD iz novog minija u stari i proradio je stari...neda mi se više zaebavati s mjenjanjem diskova,mogao bi eventualno stavili HD od starog mijija umjesto ssd ali tamo je lion,pa neznam jel bi to uspjelo?
05.12.2012 | 16:26
Evo hvala Bogu nekako se je pokazao onu zemaljsku kuglu i spojio sam se na Internet,onda je skinuo nešto za 5 minuta i nakon toga sam dobio opciju da re-instaliram os-x.Morao sam na usb disku uključiti enable journaling i onda je disk dostupan za instalaciju os x.Sad mi skida preko neta i za jedno dve ure je gotov.Nakon toga ću valjda moći napraviti hardware test i onda ću spojiti ssd pa ću vidjeti jel gas sistem vidi
05.12.2012 | 16:42
1. Skini program Lion DiskMaker
2. skini ML sa neta i sa Lion DiskMakerom napravi Bootable ML USB.
05.12.2012 | 16:47
cariblanco kaže:
Evo hvala Bogu nekako se je pokazao onu zemaljsku kuglu i spojio sam se na Internet,onda je skinuo nešto za 5 minuta i nakon toga sam dobio opciju da re-instaliram os-x.Morao sam na usb disku uključiti enable journaling i onda je disk dostupan za instalaciju os x.Sad mi skida preko neta i za jedno dve ure je gotov.Nakon toga ću valjda moći napraviti hardware test i onda ću spojiti ssd pa ću vidjeti jel gas sistem vidi

Ovo ti instalira ML na USB ali tebi treba ML na SSD-u. Zato moraš napraviti Bootable instalacijski Image na USB-u i sa njega instalirati na SSD.
05.12.2012 | 17:07
cariblanco kaže:

Kako si pred kraj napisao - jedan disk ti je imao krivi format, drugi je imao krivi OS, treći tko zna što - svi smo se pogubili čitajući.

I kako si na kraju napravio - alt i odabereš Recovery i zatim samo pričekaš da skine i updejta.
Uostalom, tu sve piše.

http://support.apple.com/kb/HT4718
05.12.2012 | 17:14
Hehe ipak je vrapče najizglednija opcija...sad mi skinuo sistem i otišao u restart i opet krug od zabrane i mini se ugasi evo par puta držim alt neće,pa onda cmd i R i opet neće.
05.12.2012 | 17:42
Napravio sam i s lion diskmaker botabilni usb i javi mi da je sve ok,a kad ga prištekam ništa se ne događa...sad sam opet u diru onog kruga zabrane,niti jedna komanda ne pomaže
05.12.2012 | 18:31
cariblanco kaže:
Hehe ipak je vrapče najizglednija opcija...sad mi skinuo sistem i otišao u restart i opet krug od zabrane i mini se ugasi evo par puta držim alt neće,pa onda cmd i R i opet neće.

Taj krug od zabrane je samo znak da nemaš bootabilnih OSova blizu.
Onaj Macintosh Restore ESD nije bootabilan
Tvoj WD očito isto nije bootabilan.

Dakle, u nekom si krugu koji je možda hw related. Vrati originalni disk u Minija i pokreni update. Ako dela, super, pa idemo po redu ispočetka.
05.12.2012 | 18:41
Kolko sam shvatio imaš 2 minija, jedan radi, drugi radi probleme. Na ispravni prikopčaš usb vanjski disk i na njega instaliraš sistem. Po završenoj instalaciji testiraš novoinstalirani sistem s vanjskog diska i na taj disk prekopiraš onaj instlacijski dmg s kojeg si ga instalirao na vanjski disk. Nakon toga spojiš taj vanjski sa sistemom na mini koji se ne boot-a, pokreneš sistem s usb-a, pa disk utility da pripremiš interni disk za instalaciju(format), obaviš instalaciju na interni disk i to bi moralo raditi.
05.12.2012 | 18:56
Absolutno se slažem sa Vanjuškom. Jer stvarno niko ne zna gdje je zapelo, a ni dokle smo došli.
I kad to napraviš, onda bez panike i samo redom. Vjeruj mi ako tako krenemo pokrenut ćemo ga garant.
Prvo ćemo napraviti USB, pa priremiti SSD, onda sve prenjeti u novi mini i gotovo.
05.12.2012 | 19:07
Ponovo sam došao do instalacije s neta i ponovo instalirao za sat i nešto na vanjski usb.Sad je i nakon restarta krenula i instalacija i bit će gotova za 15 min,pa ćemo vidjeti kako dalje,ako zapne nešto onda mi je jedina opcija raskopati oba minija i vratiti originalni HD u novoga.
05.12.2012 | 19:24
Instalacija sa čega? Na šta?
05.12.2012 | 20:24
OS X 10.8.1 s Interneta.Opet sam skidao i ovaj put mi je dozvolio instalaciju.Nakon toga sam prikopčao ssd i vidi ga sistem,ali sam kod dizanja sistema stisnuo alt pa izabrao da se diže s vanjskog diska.Sad moram s disk untility pobrisati sve sa ssd i tamo premjestiti ovaj os s usb diska.Koji je najbolji način za to?

05.12.2012 | 21:05
Sa Carbon Copy Cloner: www.bombich.com/. Kloniraj USB na SSD. Samo sa Disk Utility- om nećeš moći dobro izbrisati SSD. Ja sam napisao na jabučnjaku članak kako i zašto se to radi, preporučio bi ti da to tako napraviš. Pročitaj: www.jabucnjak.hr/clanci/mac-os-x/ssd-sec...aja-iz-macbooka.html ako negdje zapneš, tu sam.
05.12.2012 | 22:34
Napravio sam na klasičan način,jel nemam živaca za ono drugo u tvom tutorijalu,uglavnom prekopirao na ssd i poslje gašenja maknuo usb i sistem se digao s ssd,za sada izgleda sve ok
05.12.2012 | 22:48
Super, baš mi je drago. Sad uključi TRIM Enabler i pusti neko vrijeme da radi. Kad se smiriš i skupiš malo živaca onda napravi ono šta sam ti ja predložio. Ali nemoj jedno mjesec ništa dirati. Sretno.
05.12.2012 | 23:25
Sad je sve gotovo,ali se ne mogu oteti dojmu da je komp počeo misliti Kompjuter je glupa stvar i mora uvjek isto reagirati na iste komande a ne da se premišlja jel bi mi dao bot-meni opciju ili ne.Ni sam neznam zašto se to odvijalo tako kako se odvijalo,zašto mi je tek drugi puta dao instalirati OS X na disk a prvi put ne.Obadva puta sam skidao OS X s neta....jel možda otišao po neku krivu verziju za moj mini,mada ja nisam mogao ništa izabrati osim kliknuti na disk? On mora na komande cdm-R ili cdm-V ili alt uvjek isto reagirati.Stvarno neznam kako bi ovo objasnio.
06.12.2012 | 00:30
Ja znam. Vidio sam takve korisnike 1000000 puta u životu. Popi..., izgubi živce i počne raditi trivijalne propuste koje ni ne primjećuje. Tako mi je svojedobno jedan popio pola života preko telefona. Kažem mu da pritisne (na primjer, nije sad bitno...) ctrl+p, on kaže da ne radi. Ja kažem, ajde polako, ctrl drži pa stisni p. On meni - NE RADIIIIIII MIIIIII NISAM JA KRETEEEEEEEN!!!! I onda ja sjednem u auto u 3 ujutro, dovezem se do njega, kažem da mi pokaže i on uredno pritisne shift i lupa po p i kaže - evo vidiš da ne radi.

Eto, ja bi to tako objasnio. Ne kažem da si ti stiskao krivu tipku, možda jesi, možda nisi, ali si napravio neku sličnu trivijalnu grešku ili više njih.
06.12.2012 | 07:10
Ja isto mislim da vrag leži u detaju. Da si nešto bez veze stiskao ili u nekom glupom redosljedu. To mi se desilo milijadru puta, a siguran sam da će mi se i još dešavati. Satima tražim šumu, koju ne vidim od silnih stabala.
Ali sad prekinem na par sati, ostavim sve na miru, kad se opet vratim problemu skoro uvjek samo proradi. Ako ne ,onda ni servis ne pomaže bez hrpu love.
Neka si ti riješio. Drugi put ćeš brže i gotovo.
06.12.2012 | 07:56
Dobro razumijem ja vas i ja bih na vašem mjestu napisao isto to,jel je lakše okriviti korisnika,nego vjerovati da se komp ponaša,kako se ponaša. Stiskao sam uvjek cmd na onoj tipki gdje su naslikani windowsi na tipkovnici.Kupio sam takvu neku jeftinu da mi odradi to.Neznam,možda ona nije kompatabilna s OS X,pa je ulovima komande svaki deseti put? Kako objasiti option ili alt,točno pišr gdje je s ljeve strane tipkovnice odmah do tipke windowsa.
U životu sam instalirao par stotina puta windowse na komp ili lap,pa imam iskustva u tome.Mislio sam da nisam na vrijeme stisnuo tipku,pa sam probao razne načine,držeći stisnutu pa paleći komp a onda po pola sekunde od zvuka kompa kad se pali,pa sekundu ili dvije.
06.12.2012 | 09:36
Gledaj. Da se nije tebi dogodilo, nego nekom drugom, i ti bi to vidio. Ovako ne vidiš, jer si subjektivan. Kad se radi o takvim "nemogućim" problemima, u 99,99999999999% slučajeva, korisnik je nešto zaje.o. I nema to veze s tobom, niti itko kaže da si glup zbog toga. To je jednostavno nervoza. Kako je napisao Tino, svakom se događa. I meni isto tako. Jučer sam skoro razbio PC u uredu. Stišćem F1 on ne reagira. I kad sam već bio spreman uzeti kramp i sve razvaliti, skužim da pritišćem F1 na krivoj tipkovnici.

Inače, na Macu se to kod paljenja drži pritisnuto neprekidno, cijelo vrijeme, a mora biti pritisnuto PRIJE nego se čuje akord. Kad čuješ akord, kasno je.
06.12.2012 | 10:16
smayoo kaže:
Gledaj. Da se nije tebi dogodilo, nego nekom drugom, i ti bi to vidio. Ovako ne vidiš, jer si subjektivan. Kad se radi o takvim "nemogućim" problemima, u 99,99999999999% slučajeva, korisnik je nešto zaje.o. I nema to veze s tobom, niti itko kaže da si glup zbog toga. To je jednostavno nervoza. Kako je napisao Tino, svakom se događa. I meni isto tako. Jučer sam skoro razbio PC u uredu. Stišćem F1 on ne reagira. I kad sam već bio spreman uzeti kramp i sve razvaliti, skužim da pritišćem F1 na krivoj tipkovnici.

Inače, na Macu se to kod paljenja drži pritisnuto neprekidno, cijelo vrijeme, a mora biti pritisnuto PRIJE nego se čuje akord. Kad čuješ akord, kasno je.

Ma nema veze,šta misliš da nisam držao stisnuto cijelo vrijeme i prije nego sam upalio mac
Kako onda objašnjavaš da je dva puta skidao OS X s neta i prvi put nakon što je skinuo,nakon restarta se je opet pojavio onaj krug zabrane.Drugi put kod istog postupka (skidanja OS X) je nakon restarta instalirao OS X ?

U svakom slučaju ću prihvatiti da sam ja kriv,bolje i to nego da mislim da imam pametnog minija i da čekam kad će me opet zajebati
06.12.2012 | 10:44
Cariblanco, je li ti se digao? Mislim sistem.
06.12.2012 | 11:50
Cariblanco, gledaj, ako si stvarno tako potpuno siguran da se ne radi o seriji trivijalnih propusta s tvoje strane (a svi znamo da nervoza itekako može to prouzročiti), drugo (puno manje vjerojatno) objašnjenje je da imaš Minija s ozbiljnim hardverskim kvarom, kojeg si možda sam prouzročio postupkom zamjene HDD-a (iako nije vjerojatno, ako si bio oprezan), a možda si ga neispravnog i kupio.

Ali debelo najveća vjeorjatnost je da se radi o tvojoj pogrešci neke vrste. Ne znam kakvoj, neću ti više davati primjere, jer se diskusija svodi na to da ti ja dam primjer, a ti odgovoriš "nisam to napravio" i pri tom zanemaruješ tisuće drugih primjera koje možda jesi, samo ih ja nisam spomenuo.

Uostalom, nije ni važno. Ako si riješio problem - riješio si ga. I super. Uživaj sad u svom novom Miniju i zaboravi ovo.
06.12.2012 | 12:16
tino1 kaže:
Ja isto mislim da vrag leži u detaju. Da si nešto bez veze stiskao ili u nekom glupom redosljedu. To mi se desilo milijadru puta, a siguran sam da će mi se i još dešavati. Satima tražim šumu, koju ne vidim od silnih stabala.
Ali sad prekinem na par sati, ostavim sve na miru, kad se opet vratim problemu skoro uvjek samo proradi. Ako ne ,onda ni servis ne pomaže bez hrpu love.
Neka si ti riješio. Drugi put ćeš brže i gotovo.

E, to. Do 2 ujutro razbijam glavu s problemom kojeg nikako ne mogu riješiti, i ljut sam i sve. Popizdim i odem spavati, pred jutro obično mi dođe iz dupeta u glavu rješenje problema, i to trivijalno... Praktički kroz san...
06.12.2012 | 17:32
scarface32 kaže:
Cariblanco, je li ti se digao? Mislim sistem.

Di si kolega,sve više ličim na tebe jel si ljubomoran što dobivaš konkurenciju
06.12.2012 | 17:36
Evo vam i saga s wi fi ovdje,ako niste pročitali
www.jabucnjak.hr/forum/internet-i-mreze/...astitu-na-wi-fi.html

Možda je i mini neipravan,sad sam htio istestirati hardware i držim tipku d čak i prije restarta i ništa se ne događa,nego se digne sistem.Držao sam i na žičanoj tipkovnici ne samo onoj na bluetooth.Nisam stisnuo veliko D nego samo d na tipkovnici,valjda je to svejedno?

Stsnuo Shift+ d da nije veliko d i mini se je botao u safe-modu,što je ok jel je Shift kod botanja naredba za safe mod.Mislim da mi žičana tipkovnica ima nekakv poremećaj u kašnjenju,možda je OS ne prepozna odmah ! Probao sam još par puta s d.Stisnem ga i držim odmah,pa u drugom restaru kad se ugasi ekran,pa u trećem sekundu kasnije i sl.Uglavnom na zadnjem stiskanju slova d mi je se pojavila opcija za recovery preko Interneta ? Uglavnom odustajem jel radi,neda mi se više istraživati,jedino bi volio provjeriti hardware ako postoji neki drugi način.
06.12.2012 | 19:19
Ne postoji drugi način.

A kad se boota Mac pa otvoriš neki TextEdit ili tako nešto, jel radi tipkovnica komplet OK?

Je li to neka fancy tipkovnica s onim tzv "multimedia tipkama", scroll kotačićem i sličnim điđama? Ako je, probaj je, dok bluetooth tipkovnica nije spojena, a os je dignut, uštekati u usb. Trebao bi dobiti onaj step-by-step wizard za identifikaciju tipkovnice (pritisni lijevi shift, pritisni desni ctrl, pritisni ovo, pritisni ono...).

PC tipkovnica u principu ne radi dok se ne inicijalizira. To je ono kad blicnu sve tri kontrolne lampice na djelić sekunde, kod paljenja stroja (caps, num, scroll). Probaj pritisnuti tipku i držati je tek nakon što blicnu te lampice (a prije akorda).

Da nije slučajno da ti cijelo vrijeme držiš obje tipkovnice aktivnima? Probaj isključiti bluetooth tipkovnicu (izvadi baterije) dok se budi stroj.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 54 minuta
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, jura22, mmolnar, Riba, Anonimci (264)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO