Problem sa pokretanjem MAC-a....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem sa pokretanjem MAC-a....

02.01.2009 | 00:36
Bok svima.... Evo ovako, rodak mi je dao macintosha ali imam problem kod ukljucivanja.... Na pozdaini mi se pojavi slika diskete s upitnikom u sredini... I uz to siguran sam da glavna baterija nije vise u funkciji jer neradi bez napajanja.... Vidio sam u vasem forumu da imaju jos neke male baterijice kod DVD citaca, pa jeli moguce da je greska paljenja do njih ili?
P.S. Mac je powerbook G3
02.01.2009 | 00:59
Ako se powerbook ukljuci onda nije problem do interne baterije. Disk sa upitnikom dobijes zato jer ne moze pronaci niti jedan disk s akojeg moze pokrenuti sistem. Nabavi instaalciju OS 9 pa digni sistem s njega provjeri je li hard disk uopce ispravan i po potrebi reinstaliraj sistem...
02.01.2009 | 12:49
OK, ali jeli se moze nabavit piratski OS, kao npr: Windovsi jer nikad nisam ima susreta s macom a cua samo da je masu drugacije puno toga od windovsa... Ako znas di bi moga skinit OS za mac molim te ostavi link... Hvala
02.01.2009 | 14:42
Šuška se da su torrenti dobro mjesto za početi.
02.01.2009 | 16:22
neki dan su se tu na forumu nabacivali rapidshare linkovima za OS 9?
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
02.01.2009 | 22:50
Tu bi dijagnostika mogla iti u PRAM-u, ali ne čini mi se da bi u ovom slučaju tu bila krivica na bateriji koja izdrži cca pet godina. Prije bih rekao da je korumpirani PRAM. Zato treba napraviti "zap"" parametar RAM-a, a to se radi tako da pri restartu (ili paljenju), a sam zvuk držiš stisnute tipke shift+option+jabuka+p+r (a možda i bez shifta, bilo je davno).
Tada se nešto malo RAM-a koji čuva sistemske parametre poput rezolucije monitora, startnog diska, datuma, brzine miša... i drugih izbora koji moraju "preživjeti" gašenje stroja.
Te se stvari ponekad poremete - netko je nedavno spomenuo kozmičke zrake, i to zna biti, ali i plavuša u blizini s najlonskim untervešom...
03.01.2009 | 13:59
Evo uspija, starta mi se sistem, jeli ovo znaci da ce sad sve radit uredu ili mora na servis ili tako sta??? hvala jos jednom
03.01.2009 | 17:17
P.S. kako da pokrenem instalaciju, kad to radim kad je os vec pokrenut nemogu odabrat disk na koji to mogu instalirat
04.01.2009 | 02:06
Probaj sa Disk Utility ili kako se već zvao u OS 9 preformatirati interni hard pa instalirati na njega. Ako ti ga instalacija ne nalazi (vidiš li ga na desktopu uopće? Ako ne, vidi li ga disk utility?), vjerojatno je vrijeme za novi hard disk.
04.01.2009 | 23:43
Ali neznam ja niti kako doc do toga, ja sam ajme noob sta se tice mac-a jer ja neznam nista nista na njega, prvi put se srecem s njim.... trebaju mi nekakve kratice za boot , jer mi nemoze nac hard disk kad ga idem reinstalirat ( to je radeno s onom kraticom options+jabuka+shift+p+r dok je ced bia unutra, tako da prepostavljam da os cita direkt sa cd-a i zato su mu umanjene funkcije)....
04.01.2009 | 23:45
P.S. kad udem u drive setup otvori mi jedino mac os9 (type) exybay
05.01.2009 | 22:08
Ako je hard disk ispravan onda ga Drive Setup utility mora pokazati. Po svemu sto si napisao har disk je ispustio dusu i treba ga zamijeniti novim i onda instalirati sistem sa CD-a.
10.06.2009 | 19:20
Evo ja bih tu uskocio sa svojim problemom ....

Meni prilikom boota baci ikonu foldera sa upitnikom i finderom naizmjence. kao da trazi sa cega ce bootati.
Onda ga ja ugasim i upalim ponovo pa boota normalno bez toga. to se desava sa pantherom i sa os 9.2.1. tako da vjerujem da nije problem u os-u. Dok je instalacijski cd unutra njega pokece odmah. Da izaberem startup disk ne pomaze. I alt prilikom boota daje mi samo cd instalacijki ako je unutra ako nije nista. Da jos jednom ponovim drugi put kad ugasim i upalim sve normalno boota. Bateriju koja sejva settingse, vrijeme i datum sam zamijenio jer je stara bila prazna.

iMac G3 500Mhz, 512MB memorije, 40GB disk
10.06.2009 | 19:59
Zvuci kao da hard disk ne uspije napraviti spin up ponekad na vrijeme. Osluskuj hard, trebala bi se cuti razlika kada uspije i kada ne uspije. Najbolje rješenje je vjerojatno zamijeniti hard, no nekako mi se u sjećanju vrti podatak da postoji parametar u Open Firmwareu pomoću kojeg si mogao podesiti timeout za boot, tj. dati disku više vremena da se zavrti.
Ovu teoriju možeš lako testirati - ako se sistem svaki put digne kod softverskog restarta onda je to to, u tom slučaju pretpostavljam da ima problema samo ako se upali i ugasi.
10.06.2009 | 22:37
Izgleda da je ipak obratno. Software restart nece. onda ga ja ugasim rucno i onda boota. Kada napravim softwareski shut down i upalim, sve normalno boota. Izgleda da boota iz prve samo ako ga palim na power button...

Mislim da cu prezivjeti.
12.06.2009 | 01:31
U tom slucaju ovo mi pak smrdi na softverski problem....ali ako imas jednostavan workaround mozda najbolje za sada ignorirati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 45 minuta
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, Ender, Gjuroo, m@xym, robee, rusty, tino1, ZeljkoB, Anonimci (1095)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO