Kako iz 9.2.2 doći na OS X?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako iz 9.2.2 doći na OS X?

13.04.2014 | 18:09
OS 9.2.2 FirmWare Update?

Dođoh u posjed dugo željenog iMaca G3 500 MHz. U njemu je HDD od 20 GB sa hrvatskim OS 9.2.2 što mi je malo i staro. Imam i drugi HDD od 80 GB koji bih podijelio u 70+10 particije i instalirao Tigera i Classic (imam instalacijske CDe), no tu se javlja poroblem: iMac za to traži FirmWare Update.

Skinuo sam odnegdje taj iMac FW Update 4.1.9.smi, ali mi ga iMac ne želi otvoriti - javlja gređku -39? Bez toga ne mogu napraviti Upgrade na OS X. Ne znam gdje doći do tog FW file-a ako je ovaj oštećen...

Probao sam vaditi RAM module, ali nije u njima problem. Možda je u praznoj PRAM bateriji (to ću sutra tj. čim nađem takvu promijeniti)?
Za sada imam 2x128 MB RAMa (što je OK za Classic, ali minimum za Tiger), no to ću podebljati kad stignem, kao i AirPort...

Ugl., moj FW je za sad valjda ovaj 3.0f3:

fotografija.JPG
13.04.2014 | 19:43
OK, našao sam u čemu je kvaka s tim FW Update 4.1.9 s.m.i (ne)otvaranjem: kad se datoteka skida s nekim od suvremenih Macova, u postavkama Safarija treba isključiti ovo i onda će stari iMac moći otvoriti taj file o odraditi FW Update!

Evo članka o tome: discussions.apple.com/thread/4969812

Sad sam na FW 4.1.9 i idem na Tigera
Prilozi:
14.04.2014 | 14:42
Drž se, ne daj!
18.04.2014 | 02:12
OK. iMac sada radi kao urica . AHT kaže da je sve u redu, a tako se i ponaša.
OS 9.2.2 je ostao na 20 GB HDD koji sam izvadio...

Na putu je i AirPort Card, kao i 1GB RAMa za njega (trenutno 256 MB) tako da lakše podnosi povremene zadaće; ugl. iTunes, Mail i nešto Safarija. Nisam, naime primjetio da mi je Opera na njemu išta brža od Safarija 4.1.3 pa sam ostao na njemu...

YouTube, naravno ne dolazi u obzir s njegovih 8MB Video memorije (čak ni m.youtube.com), no to ionako ne trošim previše.

Uz uobičajeni set aplikacija koje dolaze s Tigerom, gore je iLife ′05, Office for Mac 2004, te iWeb, a volio bih staviti i iWork ′05, ali to nemam (samo od ′09 naovamo)...

Osim QuickLooka, najviše mi na njemu tj. na Tigeru nedostaje TimeMachine. Naime; nakon dva dana instaliranja i naštimavanja HDD je počeo roštati. Disk Utility je ustanovio Bed Sector na B-Type Tree pa nije bilo drugog lijeka nego ga formatirati. Nakon toga radi OK, ali sam ga ponovno 2-3 dana sređivao

Rezime:
Stroj je zaista nevjerojatan...
Taj dizajn, tihi rad, Eassy User acces do zamjenjivih komponenti i sve funkcionira (čak i CD RW) unatoč činjenici da je to March 2001 Edition... Awesome!

NO, sad se bavim jednom drugom finesom; moji noviji Macovi se uredno spajaju s njim i obratno, ali ga prikazuju s ”krivom” ikonom u Finderu. Može li se to nekako riješiti?

Eto me u novoj temi
19.04.2014 | 15:18
MacSlavko kaže:
a volio bih staviti i iWork ′05, ali to nemam (samo od ′09 naovamo)...

Hajde složi popis legacy appova koje bi htio gore metnuti, a nemaš pa šalji u PM, pregledat ću što imam pa ti isporučim nekako.
I kapa dolje za trud, ja se zadnjih godina više nemam vremena baviti toliko tim stvarima, a to mi je bed...
20.04.2014 | 13:14
Eh, ljudino!

Zato volim ovaj forum i uvijek na pomoć spremne članove...

PS. Ni ja nemam vremena u normalno vrijeme. Ovo što se s njim naganjam "otkidam od usta", tj. od sna (jutros do 6h), no sva sreća da je danas nedjelja .
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 58 minuta
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO