10.03.2012 | 13:55
Problem sa komentarima koji se pretvaraju u međusobna natjeravanja koja nemaju veze sa temom članka se periodično ponavlja. Jedni vole provocirati, drugi vole tjerati svoje, treći trpe.
Kako imamo vrlo jednostavna i liberalna pravila na Jabučnjaku prolazi gotovo sve dok je u civiliziranim okvirima i dok ne preraste u vrijeđanje na osobnom nivou, međutim kada među komentarima ima skoro polovica koja nemaju veze s temom onda je jasno da nešto moramo učiniti.
Jedna od mogućnosti je da nemilice uklanjamo komentare koji nisu vezani uz temu, ali ja sam žestoki protivnik toga jer nismo roboti da nam svaki komentar ili misao bude vezana uz temu a često takve vezane teme mogu potaknuti zanimljive diskusije.
Ono što mi se čini najbolje i što se može vidjeti na nekim drugim stranicama je "samomoderiranje" komentara, tj. sama zajednica svojim ocjenjivanjem određuje koji komentari su vrijedni čitanja a koji su beskorisni. Radi se o sistemu sličnom donedavnoj "Karma" opciji u forumu - svaki komentar će se moći ocijeniti pozitivnom ili negativnom ocjenom. Sadržaj komentara koji budu imali više od određenog broja negativnih ocjena biti će sakriven na način da ćete ga ipak moći pogledati ako želite, ali neće opterećivati treću skupinu ljudi koji žele izbjeći tako ocijenjene komentare. Za početak će broj negativnih bodova biti određen na nivou Jabučnjaka ali mislim da neće biti veliki problem da napravim korisničku postavku gdje će svatko individualno moći odrediti do koje granice želi vidjeti "loše ocijenjene" komentare.
Evo, samo mala najava što se sprema, i tračak nade za posjetitelje koji se osjećaju terorizirani neprikladnim komentarima. Molim samo još malo strpljenja!