Jabucnjak ili ne?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jabucnjak ili ne?

20.10.2003 | 16:31
Proslo je vise od 2 mjeseca od otvaranja - ali www.jabucnjak.hr i dalje nije aktivan.
S obzirom da je to bilo planirano, mislim da bi Dogan to mogao ukljuciti (ionako mu je to 3 min posla) - jer vjerujem da je to vec rijeseno, ceka se ipak max. tjedan dana da odobre u Carnetu sve.

Ako se radi o tome da je nekima (hi Davore mac.dir.hr bolje, taj moze i dalje pristupati preko te adrese, ostalima pustite oku i uhu ugodniji www.jabucnjak.hr

Misljenja?
20.10.2003 | 16:51
Stvar nije baš tako jednostavna i još uvijek čekamo da se srede neke birokratske zapreke. Đipi ti može reći nešto više kada nađe vremena. No, da, sigurno ćemo preći na www.jabucnjak.hr, samo ide sporije nego smo očekivali.
20.10.2003 | 18:02
Da bi dobio domenu jabucnjak.hr moraš biti
a) registriran kao pravni subjekt, obrt ili udruga što ti jamči izravno pravo na top domenu identičnu registriranom nazivu (ako netko već nije bio brži i pokupio ju)
b) možeš probati dokazati da je će jabučnjak.hr obogatiti hrvatski internet prostor, pa onda ti posebna komisija odobri jabucnjak.hr bez obzira zadovoljavaš li pod a)

p.s. nadam se da mi ovaj post nećete izbrisati kao onaj zadnji

Hrvoje
20.10.2003 | 18:06
Eh, ja od travnja ove godine ne radim u CARNetu, a sve i da radim ne bih mogao, jer:

- nisam imao kontrolu nad vrsnim serverima za .hr, i
- sustav dodjeljivanja domena je strahovito birokratiziran i formaliziran.

Trebam li reci vise od toga da za proslavu deset-godisnjice Interneta u Hrvatskoj CARNet nije mogao dobiti domenu 10.hr (koja je tehnicki ispravna), vec se umjesto www.10.hr moralo koristiti www.10godinainterneta.hr. Dakle, CARNetovo povjerenstvo nije CARNetu odobrilo domenu
20.10.2003 | 18:10
Da, ta oštra Carnetova politika je definitivno urodila činjenicom da ima jako malo problema s ukradenim domenama, ali zato je i većina projekata koji su slobodnijeg naziva na .com ili .net domenama.
Recimo moj-posao.net je tek u 3-oj godini dobio i .hr, a neki neće nikada. To je sigurno negativni efekt toga, koji k****c bi hrvati morali sa hrvatskim projektima visiti na .com domeni....mojih 5 centi anyway
20.10.2003 | 18:22
Eh, da, Hrvoje, ne moras biti registriran pod istim imenom kao i domena (to je bilo u starom pravilniku). Sad mozes birati bilo koje ime (osim nekih rezerviranih, pise u pravilniku koja su), ali jedna pravna osoba moze imati samo jednu top level domenu (osim ako nije registrirana kao ISP).
20.10.2003 | 18:41
Budine, nije pobrisan samo tvoj post, nego cijela tema o ilegalnim serijskim brojevima jer Jabučnjak nastoji u potpunosti biti legalistički web site. Mislili smo da do takvih rasprava u forumu neće niti doći, ali sada kada se to već dogodilo, to smo iskoristili da dodamo upozorenje korisnicima da to nije dozvoljeno i da Jabučnjak to ne podržava. Sada to svatko može pročitati ispod prozora u kojem piše poruke. Uostalom, Vikalicu ili Ispod krošnje je nemoguće kontrolirati, pa ako je netko baš toliko očajan neka pokuša tamo...
20.10.2003 | 18:53
ostalima pustite oku i uhu ugodniji www.jabucnjak.hr

Zasto? Meni se cini suvisnim trositi vrijeme i energiju na upeglavanje takvih (gotovo dekorativnih) sitnica, sve dok je postojeca adresa jednostavna naziva.
20.10.2003 | 19:08
Melina, postojeća adresa će svakako ostati aktivna. Mnogima bi vjerojatno bilo lakše zapamtiti "www.jabucnjak.hr" nego "mac.dir.hr", pa je zato najbolje imati i jedno i drugo.
Na taj način će svi biti zadovoljni!
20.10.2003 | 21:29
Na kraju cemo dati tih par dolara i uzeti www.jabucnjak.org.
20.10.2003 | 22:55
Eto, kako je Davor rekao - lakse je zapamtiti. Kad pricam drugima o Mac webu u HR, uvijek provalim www.jabucnjak.hr pa se tek sjetim da ide drukcije.
21.10.2003 | 01:55
Istina, ali i dalje mislim da se radi o dekoraciji.
Konkretna primjena: ako si i samo nešto načuo, čim upišeš "Jabučnjak" u Google dobiti ćeš mac.dir.hr. Bookmarkiraš i baviš se drugim sadržajima.
21.10.2003 | 12:21
Melina, istina je da smo brzo pronalazivi(!) putem Googla, ali nećes vjerovati ima velik broj novih Mac korisnika koje nemaju pojma što je to Google! Da, nama to zvuči smiješno, ali tako je - uvjerili smo se u to više puta, a baš takvima je Jabučnjak najviše od koristi. Eto, jučer je jedna žena kupila PowerBook 12" za svoju kćerkicu i njima je već komplicirano upisati URL u browser, a zamisli tek kada počneš s našom terminilogijom... zato, budimo praktični, stavimo i jednu i drugu opciju.
21.10.2003 | 15:10
Koliko sam shvatio Hrvoje Budin i Davor Pasaric isto misle. Lijepo ih je cuti ovako slozne! Dakle i Nenad Nikolic isto misli da bi trebalo uloziti svaki napor da Jabucnjak dobije svoju www hr domenu. Stoga, kolege iz DIR-a na vama je administriranje s CARNET-om. Jer www hr domena se pokazala kao prakticna potreba a ne suvisan luksuz. Eto, skoro svi smo se slozili.
21.10.2003 | 15:19
Cini mi se da DIR ne moze dobiti jos jednu domenu (dir.hr vec ima)
22.10.2003 | 22:42
Evo i mene.

Dakle, prica sa www.jabucnjak.hr. To je u procesu vec skoro 5 tjedana, medjutim ne mogu se pohvaliti da proces nekud ide.

Pocelo je sa citanjem postojecih zahtjeva za registraciju HR-I domene, a sa svrhom "pogadjanja" (ne postoji konkretan naputak) sto se podrazumijeva pod "nadlezno tijelo drzavne uprave" za pojedini slucaj. Nadao sam se da s tim nece biti nikakvih problema i krenuo od najnizeg nivoa - otisao sam na opcinu, u Rijeci, i posjetio Ured drzavne uprave u PGZ. Tamo su me, i nakon iscrpnog objasnjenja po sto sam dosao, blijedo gledati i rekli da oni nemaju nista s tim i da uopce nemaju pojma tko je nadlezan.

Potom sam se pokusao obratiti Ministarstvu prosvjete i sporta, a odabrao sam ih zato jer nisam naisao na temi "blize" ministarstvo (pritom mislim na "prosvjetni" dio). Poslao sam im 2 upita preko njihove forme za kontakt na webu, ali odgovor nikada nije stigao.

Nakon toga sam, prije par dana, poslao mail povjerentsvu koji dodjeljuje HR-I domene, s upitom za savjet kome se tocno obratiti. Ni oni se (jos) nisu javili.

Svaka pomoc je dobrodosla, pa i ukazivanje prstom u pravom smjeru, koliko god bilo nepristojno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 49 minuta
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, tino1, Anonimci (762)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?